Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cartoful

5 motive de a include cartofii in dieta

5 motive de a include cartofii in dieta

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]

Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala

Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartofii mov sau violeti nu doar ca nu ingrasa, dar antioxidantii continuti de acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, desi recolta de cartofi este mai scazuta in perioada iernii. Exista mai multe soiuri de cartofi mov care fac parte din familia cunoscuta sub denumirea botanica de Solanum andigenum. O portie zilnica de cartofi pot contribui la mentinerea sanatatii inimii. Acest lucru este valabil daca acestia nu sunt gatiti cu grasime (diverse tipuri de uleiuri, margarina, unt etc). Un studiu recent arata ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi violeti gatiti la cuptor, de doua ori pe zi timp de o luna, a scazut cu 4-3% fara ca acestea sa castige in greutate. Cercetatorii afirma ca efectul de reduc [continuare]

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati cartoful dulce, este o radacinoasa tuberoasa, un aliment deosebit de popular oriunde in lume. Cartofii dulci, nativi in America Centrala, sunt considerati un aliment pricipal in multe tari. Aroma cartofilor poate fi modificata daca sunt pastrati in frigider. Ar trebui sa fie buni pentru consum daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat. Daca temperatura spatiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade C) vor germina mai devreme sau vor capata o textura lemnoasa. Odata fierti, cartofii dulci pot fi pastrati pana la o saptamana in frigider. La fel ca orice alti cartofi, cartofii dulci sunt consumati intodeauna gatiti, dar gustul lor dulce ii face mai apreciati. Pot fi folositi intr-o mare varietate de preparate culinare si sunt gustosi daca sunt asezonati cu oregano, scortisoara, miere, tei, ghimbir, nucsoara si nuca de cocos. Bucurati-va de acesti cartofi care pot fi gatiti in diverse moduri produse de patiserie, budinci,... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?

Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartofii prajiti de la binecunoscutele fast-food-uri sunt departe de a fi simpli cartofi. S-a descoperit ca acestia contin 19 ingrediente. Ce preferati intre cartofii prajiti acasa si cei de la fast-food? Sigur veti alege a doua varianta! Ei bine,o firma a publicat lista ingredientelor. Este importanta o precizare, si anume ca reteta poate varia de la o tara la alta, in functie de recomandari si de exigentele agentiilor de siguranta a alimentelor. Produsele folosite in fast-food-uri Dintre acestea, cateva sunt destul de nocive pentru sanatate: Cartofii – de calitate indoielnica de cele mai multe ori. Uleiul de sofranel – acest ulei contine Omega 6 si putin Omega 3 sau el lipseste. Absenta Omega 3 poate cauza inflamari si poate provoca aparitia mai multor boli. Prezenta Omega 6 in acest ulei mareste riscul inflamator. Acidul citric (E330) – la baza, acidul citric este prezent in mod natural in corpul uman si in lamai. sunt firme care nu... [continuare]

Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?

Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O serie de studii sustin ca alimentele prajite, inclusiv cartofii prajiti, sunt daunatoare pentru sanatate. Mai mult, desi legatura dintre consumul de alimente prajite, obezitate si bolile de inima este stiuta, un studiu publicat la inceputul verii 2017 este primul care subliniaza o posibila legatura intre consumul cartofilor prajiti si riscul de deces. Astfel, studiul sustine ca cei care consuma cartofi prajiti mai mult de doua ori pe saptamana prezinta un risc mult mai ridicat de moarte prematura decat cei care consuma cartofi prajiti doar ocazional. Concret, raportul a inclus 4.440 de persoane, cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani, care au fost inscrise intr-un studiu care s-a raportat la modalitatile de prevenire si tratare a osteoartritei genunchiului. Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Clinica si Educatie in Medicina din Padova, Italia, au urmarit participantii pe o perioada de opt ani. Acestia au fost chestionati in legatura cu dieta lor,... [continuare]

Cartoful (solanum tuberosum l.)

Din Plante medicinale

cartoful se cultiva in majoritatea regiunilor tarii noastre, atat ca aliment dar si ca planta medicinala. tulpina este inalta, dreapta, fructul este o baca de culoare violet-verzuie, toxica. Forile sunt de culoare alba sau violeta. tuberculii (cei care se consuma in scop alimentar, mai ales) se formeaza prin ingrosarea varfurilor stolonilor subterani ai plantei. cultivarea cartofului se face din luna martie pana in aprilie, iar recoltarea din luna iulie pana in august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza tuberculul. cartoful contine apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul b, acid folic, vitamina c, vitamina k. cartoful are efect diuretic, emolient, antispasmodic, antiulceros, cicatrizant al mucoasei digestive. Uz intern: - boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer,... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)