Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cafeaua reduce riscului diabetului zaharat

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens.  Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]

Operatia vezicii biliare

Operatia vezicii biliare

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2023

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Vezica biliara este un organ mic, sub forma de para, situat in hipocondrul drept, sub ficat, avand rol in procesul de digestie al grasimilor. Uneori, calculii se formeaza in vezica biliara si blocheaza eliberarea acesteia, cauzand durere. Oamenii care sunt supraponderali si obezi au un risc crescut de a dezvolta calculi biliari, intrucat dieta acestora este preponderent formata in alimente bogate in grasimi. Functia principala a vezicii biliare este de a concentra si stoca bila, care ajuta organismul in digestia grasimilor consumate. Vezica biliara este o parte a sistemului biliar. Aceasta nu produce bila, dar o stocheaza atunci cand nu este utilizata de catre organism. Ficatul produce bila, care este eliberata prin conductele biliare si ajunge in vezica biliara. Dupa ce mancati, bila este eliberata de catre vezica biliara, actiune determinata de catre colecistokinina produsa de duoden. Organismul poate face fata in ceea ce priveste pierderea de spatiu de... [continuare]

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Actualizat la data de: 23 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Care sunt "prafurile albe" din alimentatia noastra Albul reprezinta, in general, puritatea, nevinovatia, curatenia si prospetimea. Totusi, din punct de vedere alimentar, albul reprezinta o culoare ce se poate asocia cu aparitia cancerului. In foarte multe cazuri, alimentele procesate si rafinate, precum sarea, faina alba si zaharul alb reprezinta doar „prafuri” ce duc treptat la diverse afectiuni de sanatate. Iata riscurile eventuale, deoarece aceste trei ingrediente se gasesc in mod obisnuit in alimentatia zilnica. Sarea si riscul de cancer Sarea, denumita si sodiu sau clorura de sodiu, este folosita pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul ca organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-si desfasura optim toate activitatile normale. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obtine in mod natural din alimente, fara a mai fi nevoie de cantitati suplimentare adaugate. Este o idee buna ca... [continuare]

8 lucruri care iti pot strica zambetul

8 lucruri care iti pot strica zambetul

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Diabetul Diabetul reduce rezistenta corpului la infectii, marind deci si riscul de gingivite. Periajul regulat, folosirea atei dentare si controlul zaharului in sange ajuta la o mai buna gestionare a problemelor dentare. Diabetul se afla in legatura directa cu boala parodontala, deci este foarte important controlul stomatologic. Fumatul Fumatul, in afara de faptul ca ingalbeneste dintii, va afecta si gingiile dupa un anumit timp datorita gudronului ce produce un strat lipicios pe dinti ce gazduieste bacteriile care determina productia acida si creeaza toxine iritante, ducand la pierderea dintilor. Fumatul poate produce multe alte boli ale cavitatii bucale sau gatului, dar poate fi si mai nociv decit atit. Tutunul poate determina aparitia cancerului la git, a cancerului oral si a celui pulmonar si, in final,la deces. Graviditatea Este foarte important ca femeile sa isi intretina dantura si gingiile in timpul sarcinii, deoarece studiile au aratat ca exista o legatura intre... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Durerea cronica

Durerea cronica

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2022

Dr. Berbecel Cristina-Catinca
Medic Primar Medicina de Familie

Generalitati Durerea care dureaza 3 luni sau mai mult este considerata a fi cronica. Durerea este un mod al organismului uman de a reactiona atunci cand nu este in regula ceva. In timp ce este normal ca organismul uman sa trimita semnale de durere in caz de traumatisme sau boli, durerea care persista dupa o boala sau un traumatism, nu este normala. In cazul durerilor cronice, acestea continua saptamani, luni sau ani dupa recuperare. Unele persoane prezinta dureri cronice fara nici un traumatism sau boala care sa o declanseze. Durerea cronica poata aparea oriunde in organism si poate varia de la usoara si sacaitoare pana la atat de severa incat interfereaza cu starea de dispozitie si cu abilitatea de a functiona normal. Oricine poate sa dezvolte durere cronica. Desi este mult mai frecventa la varstnici, nu este o parte normala a inaintarii in varsta. Varstnicii sunt mai susceptibili de a suferi de boli cronice care pot determina dureri, cum ar fi diabetul zaharat sau... [continuare]

Adevarul despre dependenta de zahar

Adevarul despre dependenta de zahar

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]

Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer

Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer

Actualizat la data de: 07 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre zahar si cancer Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange. Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite. Ce bauturi dulci sunt incriminate? Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar. Studiile... [continuare]

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Persoanele care au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani, ar trebui sa tina o dieta , sa manance sanatos si sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1. Mentinerea greutatii in limite normale Scaderea numarului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului. Chiar si... [continuare]

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Actualizat la data de: 06 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cafeaua este o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate. In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea. Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare. Beneficiile cafelei pentru organism In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti - imbunatatirea randamentului intelectual ,... [continuare]

Guta – factori de risc, simptome si tratament

Guta – factori de risc, simptome si tratament

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este un nume amuzant pentru o boala, dar oricare dintre cei ce au experimentat o astfel de durere cunoaste acest tip de boala. Cauzata de excesul de acid uric care se cristalizeaza in una sau mai multe articulatii, guta provoaca nu numai durere, dar si inflamatie. Exista diferiti factori ce cresc riscul aparitiei gutei, insa puteti lua masuri pentru metinerea la distanta a simptomelor de guta. Aceasta afectiune apare mai frecvent dupa o interventie chirurgicala, dupa anumite traumatisme sau deshidratare. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, cresc nivelul de acid uric din sange. Tratamentul anumitor tipuri de cancer poate provoca guta, cauza fiind nivelul ridicat de acid uric eliberat atunci cand celulele sunt distruse. Artrita degenerativa, de asemenea, face ca articulatiile afectate sa provoace aparitia gutei. Factori de risc in aparitia gutei Studiile au gasit, mai nou, si cativa factori de risc in ceea ce priveste aparitia gutei. Acestia sunt: a.... [continuare]

Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase

Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase

Publicat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Bauturile dietetice carbogazoase favorizeaza aparitia bolilor grave Multe persoane apeleaza la bauturile dietetice carbogazoase, astfel incat sa se poata bucura de o bautura dulce si acidulata, dar fara a consuma sute de calorii sau cantitati mari de zahar. Cu toate acestea, numeroase studii au corelat consumul exagerat al acestor bauturi cu anumite afectiuni grave de sanatate, inclusiv diabetul zaharat, steatoza hepatica, dementa, bolile cardiace si accidentul vascular cerebral. Ce sunt bauturile dietetice carbogazoase? Bauturile dietetice carbogazoase sunt sucuri care imita gustul dulce si acidulat al bauturilor clasice, dar cu un continut mai mic de zahar si calorii. Productia acestor bauturi nu mai implica zaharul obisnuit, dar foloseste indulcitori artificiali pentru a obtine acelasi gust. Zaharina si aspartamul sunt doar doua exemple de indulcitori folositi. Producatorii sustin de foarte multe ori ca bauturile dietetice sunt mai sanatoase decat sucurile obisnuite si ca... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea

Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cafeaua s-a dovedit a fi un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, din prisma continutului bogat in antioxidanti. Numeroase studii vorbesc despre efectele pozitive ale cafelei asupra sanatatii, insa exista si cercetari care aduc in discutie potentialele substante nocive din boabele de cafea, anumite toxine care ar predispune organismul la imbolnavire. Oamenii de stiinta continua sa cerceteze efectele adverse asociate cu consumul regulat de cafea, deocamdata consinderat a fi un obicei benefic. Micotoxinele din cafea Fungii sunt organisme care se impart in trei tipuri principale drojdii, mucegaiuri si ciuperci. In timp ce drojdia creste si functioneaza ca un organism unicelular, mucegaiurile formeaza filamente multicelulare. Unele tipuri de mucegaiuri pot creste pe culturi comestibile, precum cerealele si boabele de cafea, producand substante chimice numite micotoxine, cu efect otravitor atunci cand ajung in organism in cantitati mari. Totodata,... [continuare]

Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Energia si starea de spirit Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente (precum cafeina) si prin fortarea metabolismului sa arda mai multe calorii. In ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza zaharul in sange si care declanseaza hormoni care dau o stare de bine unei persoane, cum ar fi serotonina. Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit? Da, este posibil. Desi este destul de devreme pentru a spune "un mar pe zi tine deoparte depresia", cercetatorii studiaza relatia dintre ceea ce mancam si cum ne simtim. Exista dovezi ca schimbarea dietei poate modifica metabolismul si chimia creierului, care afecteaza in cele din urma nivelul de energie si starea de spirit. Surse de energie Carbohidrati inteligenti Carbohidratii pot fi inamicii unei diete pe care nu o controlati, dar acestia sunt vitali pentru stimularea energiei si a starii de spirit. Ei sunt... [continuare]

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Fructele de avocado Grasimile (acizi grasi polinesaturati si acizi grasi mononesaturati) sunt componente importante dintr-o dieta de reglare a nivelului de zahar din sange. Ele pot imbunatati sensibilitatea la... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Actualizat la data de: 30 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. 1. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit mai satule, mancand... [continuare]

Legatura dintre alimentatie si cancer

Legatura dintre alimentatie si cancer

Actualizat la data de: 29 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

In zilele noastre, alimentatia moderna si mancarea nepotrivita constituie un adevarat pericol pentru sanatate. Aceste alimente contin, din pacate, extrem de mult zahar si pot implicit crea dependenta persoanelor care le consuma. Multi oameni cred ca alimentele dulci le vor da energie pentru a-si termina cu bine ziua. Dar ceea ce ei ignora, este faptul ca aceasta energie nu dureaza decat cateva minute dupa ce au consumat dulciurile. Pe de alta parte, acest obicei poate avea repercusiuni serioase pentru sanatate: -Favorizeaza diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare; -Favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase; -Afecteaza buna functionare a sistemului imunitar; -Distruge dintii si provoaca multiple carii; -Accelereaza procesul de imbatranire. Pentru a evita aceste neplaceri, medicii au cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa scapati de acest obicei: Regimul alimentar Pentru a scapa de zahar o data pentru totdeauna, trebuie sa va schimbati regimul alimentar si sa... [continuare]

Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat

Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat

Publicat la data de: 19 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor cu un indice al masei corporale mare acumuleaza grasimi in zona abdominala. Tesutul adipos acumulat in aceasta zona reprezinta un factor de risc extrem de important pentru multe afectiuni de sanatate, inclusiv bolile cardiace si diabetul de tip 2. De multe ori, in ciuda exercitiilor fizice facute si a dietei urmate, abdomenul pierde ultimul din grasimile acumulate. Cu toate acestea, exista multe metode pe care o persoana le poate utiliza atat pentru a reduce nivelul general al grasimii corporale, cat si pentru a-si tonifia abdomenul. Metode prin care se poate obtine un abdomen plat 1. Exercitiile cardio Exercitiile cardiovasculare sau aerobice reprezinta modalitati excelente prin care caloriile sunt arse rapid, iar starea de sanatate a inimii este imbunatatita. De asemenea, alergatul, inotul si ciclismul sunt activitati extrem de eficiente in arderea grasimilor. Exista numeroase metode prin care aceste exercitii pot fi introduse in rutina... [continuare]

8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea

8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea

Actualizat la data de: 19 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va ganditi sa renuntati la cafea, cercetatorii japonezi v-ar sfatui sa pastrati aceasta bautura energizanta in meniul zilnic. In urma mai multor studii dedicate proprietatilor boabelor de cafea, au rezultat mai multe motive intemeiate pentru a consuma in mod regulat aceasta bautura cu numeroase beneficii pentru sanatate in general. Cata vreme cafeaua este bauta fara zahar, lapte si alte ingrediente care sa adauge calorii in plus, ea aduce multe servicii creierului si organismului deopotriva. Ingredientele benefice din cafea Cofeina nu este ingredientul-cheie care transforma cafeaua intr-o bautura sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca exista sute de substante naturale in boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sanatatii sistemului cardiac si a celui cerebral. Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi. Un studiu japonez a decoperit ca... [continuare]

20 de factori care iti ruineaza zambetul!

20 de factori care iti ruineaza zambetul!

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zambetul este un gest simplu prin care se transmit emotii, sentimente sau stari de dispozitie, si care spune mii de cuvinte despre o persoana. Chiar daca zilnic va periati dantura, folositi ata dentara, bezi pentru albirea si mergeti la consultul medical stomatologic de 2 ori pe an, nu inseamna ca ati facut totul pentru a avea un zambet frumos, sanatos si expresiv. Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele; netratata, caria dentara conduce la aparitia infectiilor si in final la pierderea definitiva a dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar. Mai jos gasiti principatii factori care afecteaza zambetul si care pot cauza diferite afectiuni ale cavitatii bucale. Factori care ruineaza zambetul Bauturi energizante , carbogazoase In... [continuare]

Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei

Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei

Actualizat la data de: 30 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric incep sa se... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Esentialul despre gastrita

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

6 produse dietetice care ingrasa

6 produse dietetice care ingrasa

Actualizat la data de: 21 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]

Mituri si adevaruri despre cafeina

Mituri si adevaruri despre cafeina

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]

Incontinenta urinara la barbati

Incontinenta urinara la barbati

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina. Ea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei maladii a tractului urinar masculin. Urina e produsa de rinichi si depozitata intr-un organ musculos in forma de sac, numit vezica urinara. Un organ tubular, numit uretra, care este si el inconjurat de o tunica musculara sub forma de inel, numit sfincterul urinar, face legatura intre vezica urinara si mediul extern, avand un traiect prin prostata si penis. Pe masura ce vezica se umple cu urina, semnale nervoase complexe asigura inchiderea sfincterului si relaxarea peretilor vezicii urinare. Aceasta interactiune intre nervi si muschi, impiedica scurgerea urinei in afara actului mictiunii (urinarii). In timpul urinarii, impulsurile nervoase fac ca muschii din peretii vezicii urinare sa se contracte, eliminand urina din vezica in uretra. Concomitent cu contractia peretilor vezicali, tot prin control nervos, se... [continuare]

Miofilin, capsule

Din Medicamente

Prezentare Miofilin se prezinta sub forma de capsule cu capete emisferice, de culoare crem (cap si corp), care contin o pulbere de culoare slab-galbuie. Miofilin este disponibil in cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule. Compozitie - Substanta activa este aminofilina. O capsula contine aminofilina 100 mg. - Celelalte componente sunt: continutul capsulei - povidona K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu; capacul si corpul capsulei - dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), gelatina. Indicatii Miofilin este un medicament pentru tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii utilizat in: - tratamentul bronhospasmului si profilaxia de durata a crizelor de dispnee in formele usoare si moderate de astm bronsic; - bronhopneumopatia obstructiva cronica, forma spastica. Miofilin este indicat la adulti, varstnici, adolescenti si copii cu varsta peste 6 ani. Contraindicatii - daca sunteti alergic (hipersensibil) la... [continuare]

Pagina 1 din 2 (49 rezultate)