Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

arpacas

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Actualizat la data de: 05 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]

Indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic al alimentelor

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]

Comunitate medicala

Colon iritabil

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

Buna ziua! in urma unei colonoscopii am fost diagnosticat cu colon iritabil si un inceput de hemoroizi. Doctorul mi-a recomandat tratament cronic cu ibutin 300(7 zile cate 2 comprimate pe zi,unul dimineata si unul seara,si dupa ,cate un comprimat dimineata,tratament cronic).Vreau sa precizez k iau acest medicament in fiecare zi de vreo 2 ani si ma simt foarte bine. Este vreo problema sa il iau atata timp,sau pot sa il iau in continuare. vreau sa precizez ca inainte sa iau ibutin 300 nu puteam sa mananc nici o leguma sau vreun fruct crud pt k imi provocau diaree,insa acum pot sa mananc absolut orice,si nu mai am nici o problema pe toata durata zilei.Astept raspuns si multumesc anticipat!! [continuare]

a facut cineva interventia PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids, procedeu LONGO)? stie cineva ceva despre aceasta interventie? care este sansa de reusita? in cat timp reapar hemoroizii? la cine v-ati operat si daca recomandati sau nu aceasta interventie/doctor? asa, informatii pe net am gasit, dar nu gasesc niciun "patit" sa imi spuna din experienta proprie. in mod sigur sunt si pacienti care au ales aceasta metoda, as fi foarte recunoscatoare daca ati alege sa impartasiti experienta pe care ati avut-o. va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Diete

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

cum se apica dieta cu grau nedecorticat sau decorticat,nu am inteles prea bine [continuare]

Pagina 1 din 1 (6 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »