Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente nedigerate

Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor

Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor

Actualizat la data de: 24 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este acalazia Acalazia este o afectiune rara a conductei alimentare (esofagului), care poate face dificila inghitirea alimentelor si a bauturii. In mod normal, muschii esofagului se contracta pentru a conduce alimentele spre stomac. Un inel de muschi la capatul conductei alimentare se relaxeaza apoi pentru a lasa alimentele sa intre in stomac. In acalazie, muschii esofagului nu se contracta corect si inelul muscular poate sa nu se deschida corect sau sa nu se deschida deloc. Mancarea si bautura nu pot trece in stomac si se blocheaza. Este deseori adusa inapoi. Simptomele acalaziei Nu toti cei cu acalazie vor avea simptome. Dar pentru majoritatea persoanelor cu acalazie va fi dificil sa inghita alimente sau bauturi (cunoscuta sub numele de disfagie). Inghitirea tinde sa devina treptat mai dificila sau dureroasa in cativa ani, pana la punctul in care uneori este imposibil. Alte simptome includ: -readucerea alimentelor nedigerate -crize de sufocare si tuse -arsuri la stomac [continuare]

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

Actualizat la data de: 17 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]

Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice

Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Ce este gastropareza? Gastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate. Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cum se manifesta ? Gastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai... [continuare]

Flatulenta

Flatulenta

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi. Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros m [continuare]

Flatulenta – alimente si remedii

Flatulenta – alimente si remedii

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]

Alimente recomandate in cazul balonarii

Alimente recomandate in cazul balonarii

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]

Alimente care inrautatesc indigestia

Alimente care inrautatesc indigestia

Actualizat la data de: 27 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]

Bună ziua! De câțiva ani mă confrunt cu un permanent disconfort digestiv. Nu pot consuma fructe și nici produse cu zahăr sau miere, deoarece mi se face rău, am usturimi la nivelul stomacului, diaree imediata și apoi constipație, senzație de leșin, amețeală, tremur, tulburări de somn/vedere și stări de anxietate, flatulenta excesiva, borborisme, alimente nedigerate in scaun. In urma cu 3 ani am urmat un regim fara zahar și fără fructe și am slăbit 25 de kg in 4 luni. M-am simțit bine o perioada. Am reintrodus fructele și produse cu zahăr, dar nu în exces, iar simptomele au reapărut, mult mai agresiv. Vara trecuta am fost la mai multi gastroenterologi, am urmat tratamente, însă starea e aceeași. Mai mult decât atât, după o zi plina, simt nevoia sa iau ceva dulce sau un fruct dulce și starea de rău revine cu o agresivitate crescuta. Aș vrea să știu de ce manifestările acestea apar atunci când consum fructe sau zahar. Precizez că nu am diabet,... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces

8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gazele intestinale sunt o parte normala din procesele digestive ale organismului, rezultand din carbohidratii nedigerati care sunt fermentati de bacterii. De aceea, chiar si multe alimente sanatoase, precum fructele si legumele, pot produce gaze in exces, din pricina continutului mare de carbohidrati. Pe langa acesti nutrienti, exista si alti factori ai stilului de viata, de la greutatea corporala pana la fumat si consumul gumei de mestecat, care joaca un rol definitoriu in acumularea excesiva de gaze intestinale, ce degenereaza in balonare, eructatie (ragait) si flatulenta. In perioada sarbatorilor, gazele intestinale pot reprezenta o problema majora, din pricina meselor diversificate si dificil de digerat de la ocaziile festive. Cateva obiceiuri sanatoase va pot ajuta sa scapati cu succes de toate neplacerile asociate cu gazele stomacale acumulate in exces. De ce apar gazele intestinale in exces Gazele intestinale in exces, ce se manifesta prin balonare,... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive

Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a avea o viata indelungata, unul dintre elementele cheie este mentinerea sanatatii digestiei. Cand digestia functioneaza in parametri normali, se vor absorbi in mod eficient substantele nutritive continute de alimentele consumate. Unii specialisti consumarea zilnica a unei cesti cu ceai, pentru pastrarea unei bune digestii. In cazul in care o persoana nu-si formeaza un stil de viata bazat pe o dieta sanatoasa, nici activitatea digestiei nu se va desfasura normal, iar rezultatul va fi o stare de sanatate precara si o durata scurta a vietii. Organismul obtine energia necesara si substantele nutritive din alimente; cu toate acestea, celulele nu pot absorbi aceste beneficii nutritionale in cazul in care produsele alimentare nu sunt digerate sau prelucrate si transformate intr-o forma optima. Uneori, particulele de materie nedigerate adera la intestinul gros, proces ce poate impiedica organismul sa absoarba complet substantele nutritive din... [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]

Mituri ale problemelor digestive

Mituri ale problemelor digestive

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Guma de mestecat Daca inghiti o guma de mestecat e nevoie de 7 ani pentru a o digera. Este posibil ca guma de mestecat sa ramana in stomac o perioada destul de lunga de timp, deoarece aceasta nu se dizolva ca alte alimente, dar nu exista nici o urma de adevar in aceasta afirmatie. Guma nu ramane in stomac, intrucat sistemul digestiv in mod normal are niste contractii peristaltice ritmice, propulsive care ajuta la eliminarea gumei de mestecat in cateva zile. Alimentele condimentate Alimentele condimentate favorizeaza aparitia ulcerui gastric. In trecut, alimentele picante faceau parte din categoria factorilor de risc pentru dezvoltarea ulcerului. Dar acest lucru s-a demonstrat a nu fi adevarat. Majoritatea tipurilor de ulcer sunt cauzate de o bacterie numita Helicobacter pylori sau prin utilizarea de medicamente contra durerii. Alimentele condimentate pot agrava ulcerul deja existent la o persoana, dar nu il provoaca. Ridicarea de greutati Ridicarea de greutati poate cauza... [continuare]

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]

In urma infectarii cu Covid am dezvoltat dureri abdominale puternice.Am facut analize de sange,care au iesit bine,colonoscopie,endoscopie si Ct abdominal.Mi s-a pus diagnostic colon iritabil si esofagita de reflux.Tin regim alimentar,iau enzime si probiotice,durerile sunt tot acolo,balonari,intepaturi bolboroseli scaune moi cu alimente nedigerate.Nu mai stiu ce sa fac.Ma omoara durerile astea mai ales in partea dreapta jos cu iradiere in spate uneori.Va rog sa imi dati un sfat sau sa imi recomandati vreun tratament ca sunt disperată. [continuare]

Diareea sugarului

Din Dictionar Termeni

Emisie acuta sau cronica de scaune mai lichide sau mai frecvente decat in situatia normala la un sugar. diareea acuta a sugarului - Aceasta emisie de scaune mai lichide sau mai numeroase decat in starea normala este caracterizata printr-un debut brutal. Diareea acuta risca sa provoace o pierdere brusca de apa si de sodiu antrenand o deshidratare acuta a sugarului si, la copilul mai mic de trei luni, o subnutritie prelungind ea insasi diareea in mod cronic. Acest tip de diaree are in cele mai multe cazuri o cauza infectioasa intestinala de origine virala sau uneori microbiana (salmonelle, shigelle, colibacili etc.). diareea acuta este, mai rar cauzata de un alt fel de infectie (otita, infectie urinara sau alta). Scaunul diareic poate fi verde, ceea ce traduce accelerarea tranzitului intestinal, fara o semnificatie infectioasa deosebita. diareea lichida si asociata cu vome traduse un sindrom gastrotoxic. In unele cazuri diareea este mucosangvinolenta si insotita de febra. [continuare]

Colon

Din Dictionar Termeni

Parte a intestinului care incepe la nivelul cecului si se termina la jonctiunea recto-sigmoidiana. Este impartit in patru segmente: colon ascendent, transvers, descendent si sigmoidian. colonul nu are functie de digestie, dar la nivelul sau se absorb mari cantitati de apa si electroliti din alimentele nedigerate care au trecut prin intestinul subtire. Prin miscari peristaltice, continutul deshidratat este impins in rect. [continuare]

Dumping (sindrom)

Din Dictionar Termeni

Sindrom ce se intalneste dupa rezectia gastrica, determinat de golirea rapida a stomacului si eliminarea alimentelor nedigerate corespunzator in duoden la aproximativ 10-15 minute dupa ce au fost inghitite. Se manifesta prin aparitia brusca dupa mese a greturilor, varsaturilor, durerilor epigastrice si diareei, insotite de manifestari vasomotorii (tahicardie, transpiratii, ameteli). Exista si o forma tardiva, care apare la 1-3 ore dupa masa si se manifesta prin tremuraturi, palpitatii, cefalee, transpiratii reci. [continuare]

Salut. Am aceeasi problema ca si tine am facut colonscopie endoscopie si ct abdominal nu mi a iesit nimic analize nu mai zic.. fac scaune moi cu alimente nedigerate si exact anu trecut am avut si eu covid.. [continuare]

Am un baietel de 7 luni, cu care am avut probleme cu burtica de la 2 saptamani. Timp de 6 luni, in analizele la copro ne-a tot aparut Klebsiella. Timp de 4 luni ne-am chinuit cu diareea, 10-12 scaune pe zi, acum nu mai avem diaree , dar lipsa poftei de mancare persista. Am consultat numerosi medici pediatrii dar parerile au fost impartite: unii ca este vorba de flora saprofita, altii ne-au dat antibiotic si totusi problema noastra a persistat. Acum am refacut analizele pentru ca reaparusera scaunele apoase cu mucus, dese. La coprocultura nu a mai aparut Klebsiella. Este pentru prima data dupa 6 luni de analize cand nu ne mai apare. La proba de digestie a aparut amidon si celuloza foarte rar, iar la observatii privind examenul coproparazitologic este mentionat: "rar amidon nedigerat, rara flora iodofila". La coprocitograma, hematii - absent, leucocite absent. Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu explicarea acestor analize. Va multumesc! [continuare]

Fibra alimentara

Din Dictionar Termeni

Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]

Xenical 120 mg, capsule

Din Medicamente

Indicatii Xenical este indicat in tratamentul obezitatii impreuna cu un regim moderat hipocaloric. Doze si mod de administrare Pentru utilizarea acestui medicament respectati indicatiile medicului dumneavoastra, altfel nu veti obtine beneficiul maxim din utilizarea Xenical. Doza de Xenical recomandata este de o capsula de 120 mg la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Doza poate fi luata imediat inainte, in timpul sau pana la o ora dupa masa. Xenical trebuie administrat cu un regim echilibrat, controlat din punct de vedere al caloriilor, bogat in fructe si legume si care sa contina o medie de 30% din calorii sub forma de grasimi. Aportul dumneavoastra zilnic de grasimi, glucide (carbohidrati) si proteine trebuie repartizat intre cele trei mese. Aceasta inseamna ca in mod obisnuit veti lua o capsula la micul dejun, o capsula la pranz si una la masa de seara. Pentru a obtine un avantaj maxim, evitati consumul intre mese al alimentelor ce contin grasimi, cum ar fi... [continuare]

Alli, capsule

Din Medicamente

Ce este Alli si pentru ce se utilizeaza Indicatii Alli este primul si singurul medicament pentru scaderea in greutate aprobat de Comisia Europeana, disponibil fara prescriptie medicala. Alli nu este o "pilula magica" ci un tratament pentru slabit destinat adultilor supraponderali cu un Indice de Masa Corporala de 28 kg/m2 sau mai mare. Utilizat in asociere cu o dieta hipocalorica ii poate ajuta pe utilizatori sa slabeasca cu 50% mai mult decat doar prin dieta. Astfel, la fiecare 2 kg pe care le pot pierde prin dieta, alli ii poate ajuta pe utilizatori sa mai slabeasca cu inca 1 Kg. Alli se adreseaza adultilor supraponderali cu varsta de 18 ani si peste, cu un Indice de Masa Corporala de 28 kg/m2 sau mai mare, care isi doresc sa faca schimbari de durata privind obiceiurile alimentare si care sunt dispusi sa urmeze o dieta hipocalorica si cu un continut scazut de grasimi. Alli blocheaza absorbtia a aproximativ 25% din grasimile ingerate, care altfel s-ar transforma in... [continuare]

Pagina 1 din 4 (108 rezultate)