aflatoxina
Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]
Factori de risc in dezvoltarea cancerului
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]
Cancerul hepatic
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Cancerul hepatic afecteaza mai frecvent barbatii comparativ cu femeile (de aproximativ 2 ori mai mult), iar varsta medie de aparitie este de 65 de ani, cele mai frecvente cazuri aparand intre 55 si 75 de ani. Deoarece ficatul este alcatuit din tipuri foarte variate de celule, si tumorile care se dezvolta aici pot avea natura diferita. La nivel hepatic pot sa apara si tumori maligne (primare sau diseminate, metastatice), dar si benigne (noncanceroase). Datorita faptului ca originea tumorilor este variata, si abordarea terapeutica este foarte diferita. Prognosticul si evolutia postratament sunt influentate de o serie de factori, care trebuie analizati anterior instituirii terapiei. Intotdeauna riscurile trebuie analizate comparativ cu beneficiile, iar decizia terapeutica trebuie luata doar daca balanta este in favoarea beneficiilor pentru pacient si daca tratamentul poate sa amelioreze calitatea vetii pacientului. Tumori benigne Tumorile benigne ale... [continuare]
Substantele cancerigene din viata de zi cu zi
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce sunt carcinogenii Carcinogenii sunt substante, care cresc riscul de cancer. Pana in acest moment au fost decoperiti in jur de 500 de carcinogeni posibili, probabili si certi. ADN-ul reprezinta baza pentru producerea de proteine din organism. Acestea controleaza si sunt implicate in toate functiile organismului. Atunci cand un carcinogen afecteaza aceasta productie de proteine, celulele normale pot sa se transforme in celule canceroase. Tipologie Acestia sunt clasificati astfel: - chimici: azbest, fumat, alcool, aflatoxina, arsenic din mediu - fizici: radiatiile ultraviolete de la soare si radiatiile ionizate provenite din radonul din case si din investigatiile imagistice, leziuni locale repetate sau iritatii locale repetate - infectiosi: bacterii, virusuri, paraziti O alta clasificare este in functie de mecanismul de actiune: - genotoxici - se leaga direct, covalent de ADN; daca acest ADN nu este reparat poate sa determine mutatii in timpul replicarii; acestia se... [continuare]
Cancerul de ficat: semne, diagnostic si tratamente de ultima generatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este cancerul de ficat? Cancerul de ficat (carcinomul hepatic primar) reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni oncologice ale sistemului digestiv, avand o incidenta in continua crestere la nivel global. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hepatocarcinomul ocupa locul sase ca frecventa intre toate tipurile de cancer si este a treia cauza de mortalitate oncologica la nivel mondial. Cum se manifesta? Aceasta boala evolueaza adesea silentios, fiind diagnosticata in stadii avansate, cand optiunile terapeutice sunt limitate. Totusi, progresele din ultimii ani in domeniul imagisticii, al biotehnologiei si al imunoterapiei au revolutionat modul in care este abordat cancerul hepatic, oferind pacientilor sanse reale de supravietuire si o calitate mai buna a vietii. Cauze si factori de risc Majoritatea cazurilor de cancer hepatic primar sunt reprezentate de carcinomul hepatocelular (HCC), care se dezvolta pe fondul unei boli cronice hepatice... [continuare]
Aflatoxina
Toxina produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care infesteaza arahidele. [continuare]
Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]
Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]
Substante cancerigene unde se gasesc si ce efecte au
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele cancerigene sunt peste tot in jurul nostru, unele ascunse mai bine in produse la care putini s-ar gandi, altele expuse mai mult, cum ar fi cele din tigari. Substantele cancerigene nu provoaca automat cancer, insa favorizeaza dezvoltarea acestei boli grave, in special atunci cand exista o expunere constanta si indelungata la ele. Carcinogeneza reprezinta un proces complex, prin care o celula oarecare din organism sufera o serie de mutatii cauzate, in general, de expunerea la anumiti factori de mediu (chimici, fizici si biologici). Carcinogenul reprezinta agentul (substanta, radiatie sau izotop radioactiv) care provoaca carcinogeneza. Substante cancerigene din produsele cosmetice Produsele cosmetice si cele pentru ingrijirea corpului sunt nelipsite din orice casa, dar pe cat de mult promit sa infrumuseteze, pe atat de mult ascund faptul ca pot dauna sanatatii. Metalele Plumbul, cromul, aluminiul si titanul sunt doar cateva substante cancerigene... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cafeaua s-a dovedit a fi un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, din prisma continutului bogat in antioxidanti. Numeroase studii vorbesc despre efectele pozitive ale cafelei asupra sanatatii, insa exista si cercetari care aduc in discutie potentialele substante nocive din boabele de cafea, anumite toxine care ar predispune organismul la imbolnavire. Oamenii de stiinta continua sa cerceteze efectele adverse asociate cu consumul regulat de cafea, deocamdata consinderat a fi un obicei benefic. Micotoxinele din cafea Fungii sunt organisme care se impart in trei tipuri principale drojdii, mucegaiuri si ciuperci. In timp ce drojdia creste si functioneaza ca un organism unicelular, mucegaiurile formeaza filamente multicelulare. Unele tipuri de mucegaiuri pot creste pe culturi comestibile, precum cerealele si boabele de cafea, producand substante chimice numite micotoxine, cu efect otravitor atunci cand ajung in organism in cantitati mari. Totodata,... [continuare]
Generalitati Mortalitatea in ceea ce priveste cancerul in randul barbatilor este mai mare decat in randul femeilor. Din fericire, rata de supravietuire creste, in ciuda dificultatilor care apar in tratamentul cancerului de toate felurile si multe persoane au o sansa de a trai prin vindecarea acestei boli. Din 2001 pana in 2011, rata mortalitatii de cancer a scazut cu 1,8% in randul barbatilor, in timp ce pentru unele forme de cancer, procentul a crescut. Tratamentele eficiente sunt la fel de importante precum detectarea timpurie a bolii (in special pentru cancerul de colon) si salveaza vieti. Cel mai bun leac, oricum, este preventia. Nu este mereu greu si nu este intotdeauna clar. De exemplu, expunerea la radon acasa poate duce la cancer de plamani pentru nefumatori. Aceasta cauza se poate preveni complet, dar, mai intai de toate, trebuie sa stiti daca aveti o problema. Cum puteti preveni cancerul Prevenirea cancerului este mai usoara decat credeti. Cu cateva schimbari ale... [continuare]
Sindromul reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul Reye este o afectiune relativ rara, insa foarte grava (chiar cu potential fatal in absenta unui tratament de specialitate prompt instituit), ce apare mai ales la copii cu varsta intre 6 si 12 ani si care se pare ca este indusa de administrarea de aspirina in tratamentul unor infectii virale ale tractului respirator superior de tipul varicelei, gripelor, dar si a gastroenteritelor. Localizarile de electie ale acestui sindrom sunt sistemul nervos central (creierul, indeosebi) si ficatul. Cauze Leziunile principale sunt reprezentate de steatoza hepatica (ficat gras) si encefalopatia acuta noninflamatorie (cu edem cerebral masiv). Boala poate fi tratata, insa evaluarea rapida a copilului este de maxima importanta. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta cu copilul la spital daca acesta prezinta semne si simptome sugestive in urma administrarii aspirinei pe fondul unei afectiuni virale. Din cauza gravitatii acestui sindrom, aspirina... [continuare]
Definitie Cancerul este o boala care are ca mecanism o proliferare celulara anarhica, necontrolata si neintrerupta. Se mentioneaza, in Europa si in America de Nord, predominanta cancerelor de plaman, atribuibile in proportie de 90% tabagismului, a cancerelor colorectale, legate, probabil, in parte de alimentatie, si a cancerelor de san, cu cauze inca putin clare. In Africa se evidentiaza frecventa cancerelor de ficat in zonele endemice pentru hepatita B si cea a cancerelor de col uterin in tarile in care natalitatea este ridicata si unde inca igiena este defectuoasa, ceea ce are drept consecinta un nivel ridicat al bolilor transmisibile sexual (papiloma sau herpes), care pot sta la originea acestor cancere. Tipuri de cancer - Cancer anal - Cancer al cavitatii bucale - Cancer cervical - Cancer la colon - Cancerul de col uterin - Cancer colorectal - Cancer endometrial - Cancer esofagian - Cancer la ficat - Cancer gastric - Leucemie - Cancer mamar - Cancer osos -... [continuare]
Ficatului (cancer al)
tumora maligna a ficatului. Un cancer de ficat poate fi primitiv sau secundar (metastale provenind de la alt cancer). cancerul primitiv al ficatului - Cancerul primitiv al ficatului ramane rar in Europa si in America; el este mai frecvent in Africa si in Asia. Hepatocarcinomul, sau cancerul hepatocelular, este cea mai raspandita dintre tumorile hepatice; el survine in 20% din cazuri pe un ficat sanatos, mai frecvent pe un ficat atins dea boala hepatica preexistenta (ciroza, hepatita cronica). Spre deosebire de Europa, unde ciroza alcoolica ramane cauza principala a acestui tip de tumora, in tarile tropicale, hepatocarcinomul este legat adesea de virusul hepatitelor B si C, uneori de poluarea alimentelor, in special cu aflatoxina (toxina fungica). Colangiocarcinomul, mult mai rar, este mai ales obisnuit in Asia de Sud- Est, unde este incriminat rolul unor parazitoze. Angiosarcomul, cea mai rara dintre tumorile primitive ale ficatului, este legat cateodata de intoxicatiile cronice... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter