acizi sminsti
Acizii grasi omega 3
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]
5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon. Alimente bogate in acizi grasi Acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate creste colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene. Acizii grasi mononesaturati contin o legatura dubla. Exemple de alimente bogate in grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci si uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in) Oamenii de stiinta considera ca un consum crescut de grasimi mononesaturate (de exemplu,... [continuare]
Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]
De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord. Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima. Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale,... [continuare]
Generalitati Acizii grasi omega-7 nu sunt esentiali pentru sanatatea umana, ca atare, starea generala de sanatate nu va fi influentata daca o persoana nu ii asimileaza, dar acestia pot fi foarte utili petnru o greutate sanatoasa si o piele frumoasa. Acizii grasi omega pot furniza nutrienti care imbunatatesc activitatea cardiovasculara. Acesti acizi grasi se gasesc intr-o varietate de alimente naturale precum si produse alimentare preparate compercial. De unde pot fi asimilati acizii grasi omega-7? Plantele sunt principala sursa de omega-7 dar cel mai bine acestia sunt dobanditi prin suplimente vitaminice. Totusi, pot fi obtinute cantitati mici din acest acid gras din peste si seminte de in. Rolul acizilor grasi omega-7 pentru organism Omega-7 este esentiala pentru functionarea adecvata a functiilor corpului si pentru dezvoltarea altor organe. 1. Stimuleaza sanatatea cardiovasculara - Acizii grasi omega-7 imbunatatesc nu doar functia sistemului cardiovascular ci si... [continuare]
Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor omega 3 din uleiul de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de peste este un ingredient foarte important atunci cand ne dorim un organism puternic, sanatos, o imunitate buna si o rezistenta cat mai mare la stres. Beneficiile acestui ulei bogat in Omega 3 sunt numeroase. Acizii grasi sunt recunoscuti pentru tratarea bolilor de inima, pentru reglarea valorii colesterolului si a trigliceridelor. De asemenea, ingredientul Omega 3 ajuta la absorbirea si arderea rapida a grasimilor si implicit la indepartarea celulitei. Totodata, sunt studii care sustin ca acizii grasi Omega 3 sunt indicati in cazul prevenirii bronsitelor, astmului bronsic, cancerului de colon, de plamani, mamar sau al celui hepatic. Specialistii spun ca Omega 3 actioneaza pozitiv si asupra fertilitatii, depresiei, circulatiei sangvine, rahitismului, reumatismului, osteoporozei. Sursele cele mai bune de ulei de peste sunt: macrou, pastrav, biban de mare, sardine, stridii, ton alb si somon. Principalele beneficii ale uleiului de peste • Scade [continuare]
Acizi grasi omega 3
Acizi grasi care scad fibrinogenul si agregarea plachetara si cresc timpul de sangerare. Alte caracteristici: reduc intinderea zonei de necroza cardiaca post-infarct recent, regularizeaza ciclul menstrual, diminueaza frecventa si intensitatea durerilor menstruale. [continuare]
Acizi grasi omega 6
Acizi grasi care asigura buna functionare a sistemului nervos central, intrand in structura membranelor neuronale. [continuare]
Generalitati Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae. Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala. Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale),... [continuare]
Generalitati Nucile sunt bogate in nutrienti si acizi grasi omega 3 extrem de benefici organismului uman. Nucile sunt un aliat de nadejde in lupta impotriva depresiei si stresului. Sunt indicate si persoanelor care sufera de insomnii si celor care au probleme de memorie. Benefice pentru intreg organismul Nucile sunt bogate in fibre, vitamina B, magneziu si antioxidanti precum vitamina E. Contin si cantitati mari de acizi grasi omega 3, care ajuta la reducerea nivelului de [continuare]
Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alfa, beta-acizii, vitaminele si derivatii; toate aceste denumiri par mai mult ca facand parte din cercetari stiintifice, decat din lotiunile sau cremele ce se aplica pe piele. Acest ghid simplu ne va ajuta sa intelegem cele mai folosite ingrediente din produsele de ingrijire a pielii si modul lor de actiune. Va recomandam sa folositi aceste informatii pentru alegerea produselor adecvate, in cazul in care nu sunteti sigur asupra produselor, se recomanda consultul unui specialist dermatolog sau a unui estetician din saloanele cosmetice. Alfa-hidroxi acizii - AHA Produsele care contin alfa-hidroxii acizi (acid glicolic, acid lactic, acid tartaric si acid citric) au devenit foarte populare in ultimii 5 ani. Exista numeroase produse care contin alfa-hidroxi acizi. Aceste produse pot fi folosite pentru tratarea ridurilor fine, tulburarilor de pigmentare si a petelor de varsta si pot ajuta la inchiderea porilor dilatati. Efectele adverse ale alfa-hidroxi acizilor includ... [continuare]
Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului. Ule [continuare]
Servicii medicale Laboratorul de Hispopatologie si Histochimie: - citopatologia produselor recoltate prin punctie-aspiratie (ganglion limfatic, san, patologie O.R.L., os si parti moi) - citopatologie exfoliativa bronsica (sputa, aspirat, periat, lavaj): tehnici curente de diagnostic, inclusiv pentru evidentierea agentilor patogeni microbieni (bacilul Koch, Citomegalvirus, Pneumocystis) - citopatologie exfoliativa ginecologica - prelucrare si diagnostic in citologia exfoliativa a colului uterin - tehnici curente de diagnostic si tehnici imunocitochimice (receptori pentru estrogeni si progesteron, citokeratine pentru evidentierea micrometastazelor tumorilor epiteliale) - tehnici de imunocitochimie pentru caracterizarea celulelor tumorale - tehnici imunocitopatologice pentru aprecierea incidentei tipului de infectie virala (HPV) sau a gradului de diferentiere a neoplaziilor colului uterin - hibridizare in situ: - identificarea AND-ului prin reactia TUNEL - tehnici de... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter