Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vitamine din mancare

Dietele pot afecta imunitatea?

Dietele pot afecta imunitatea?

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Actualizat la data de: 28 Februarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau simtim. Creierul uman, acest organ extraordinar care contine miliarde de celule nervoase, are nevoie de combustibil de calitate pentru a functiona optim. Atunci cand alimentatia este bogata in nutrienti esentiali, creierul primeste tot ce ii trebuie pentru a produce substantele chimice care regleaza emotiile si gandirea. Efectele dezechilibrelor din alimentatie In schimb, o alimentatie dezechilibrata poate duce la instalarea unor probleme serioase, de la anxietate si depresie pana la boli neurodegenerative. Studiile recente arata ca unul din cinci adulti se confrunta cu probleme de sanatate mintala intr-un an obisnuit. Multi ignora rolul alimentatiei,... [continuare]

Consumul de apa cu seminte de chia: beneficii pentru sanatate

Consumul de apa cu seminte de chia: beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 12 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt semintele de chia? Semintele de chia sunt aceste seminte mici, negre, ce provin din planta numita Salvia hispanica. Acestea sunt cunoscute pentru nutrientii pe care ii contin, iar beneficiile acestor seminte pentru sanatate au devenit din ce in ce mai cunoscute in ultimii ani. Cum le consumam? Multe persoane consuma seminte de chia zilnic sau aproape zilnic in diferite combinatii si retete, insa unele persoane aleg sa consume semintele propriu-zis, intr-un pahar cu apa. Semintele de chia au nevoie de hidratare pentru ca beneficiile lor sa fie maxime. Atunci cand punem seminte de chia intr-un pahar de apa, acestea absorb lichidul si cresc in dimensiuni, rezultand o mixtura gelatinoasa, fara gust sau alte proprietati, inca cu multe beneficii. Nutrientii din chia Semintele de chia sunt o sursa bogata de fibre, proteine, grasimi nesaturate si antioxidanti. Acestea contin si cativa micronutrienti importanti, precum: - Calciu - Fier - Magneziu - Fosfor - Zinc -... [continuare]

De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante

De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Creierul si pofta de dulce Creierul nostru insumeaza aproximativ 2% din greutatea corporala, astfel consumul energetic al acestuia este foarte ridicat, avand nevoie de jumatate din necesarul zilnic de carbohidrati, glucoza fiind combustibilul sau de baza. In conditii de stres acut, creierul necesita cu aproximativ 12% mai multa energie, ceea ce ii determina pe multi sa apeleze la gustari dulci. Carbohidratii reprezinta cea mai rapida sursa de energie pentru metabolism datorita metabolizarii lor scurte. In testele cognitive, subiectii stresati au avut performante slabe inainte de a manca, dar care au revenit la normal dupa consumul de alimente. Consumul energetic mare si foamea Cand ne este foame, o intreaga retea de regiuni ale creierului se activeaza. In hipotalamus se afla doua regiuni implicate in reglarea metabolismului, a functiilor digestive si a comportamentului alimentar, una responsabila de satietate si una de senzatia de foame. Daca acestea inregistreaza o lipsa... [continuare]

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]

Obezitatea la copii si sportul

Obezitatea la copii si sportul

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2018

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Cand vorbim despre obezitatea la copii, consider ca exista vinovati in cazul cand nu sunt cauze medicale. Acestia sunt parintii. Da, ei sunt exemplul cel mai apropiat de copil si ei sunt si autorii construirii regimului igieno-dietetic al acestuia. Inca din primul an de viata, mama poate jongla cu alimentatia, in asa fel incat sa aiba un copilas care atunci cand implineste varsta de un an, sa nu depaseasca greutatea pe care ar trebui sa o aiba. Nu trebuie sa il hranim cu fainoase in exces, trebuie sa urmarim sfaturile medicului pediatru pentru a respecta cantitatile si calitatea alimentelor. Si chiar daca nu pare, gimnastica pasiva din primul an de viata , este foarte importanta. Ea se poate face atunci cand il schimbam, inainte de masa, oricand il pridem in perioada de veghe si bine dispus. Apoi, cand copilul va creste, va trebui sa fim un exemplu pentru el. Noi vom fi cei pe care copilul ii va copia. Daca noi vom aplica un regim de viata echilibrat, acesta va fi copiat... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic.  Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Pestele ca aliment: beneficii si riscuri

Pestele ca aliment: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Dieta cu ciocolata

Dieta cu ciocolata

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aceasta este probabil una din cele mai gustoase diete din cate exista. Intrucat ciocolata actioneaza ca un inlocuitor al vitaminelor, acest lucru are o valoare reala privind beneficiile pentru sanatate. Printre avantaje se enumera: combaterea hipertenisunii arteriale si a bolilor cardiovasculare. Dieta consta in principal in consumul de lichide, ciocolata fiind inclusa in regimul alimentar, mai ales sub forma de pulbere sau supliment care se amesteca de obicei cu lapte sau apa. De asemenea, specialistii garanteaza ca in urma acestei diete puteti pierde intre trei si patru kilograme. Premisa de baza a dietei este faptul ca nu exista un temei real pentru inlaturarea completa a ciocolatei din dieta. Cu cat evitati mai mult ciocolata, cu atat va ganditi mai mult la ea si dorinta de a o consuma, pofta creste. Dieta de baza Sally Ann Voak a creat dieta cu ciocolata pentru a permite celor care doresc sa slabeasca sa depaseasca dependenta lor de... [continuare]

Detoxifiere naturala de primavara

Detoxifiere naturala de primavara

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. Beneficii Iata care sunt unele dintre beneficiile consumului de gutui pentru sanatate: - sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. - conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. - gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si [continuare]

Plan de detoxifiere pentru 7 zile

Plan de detoxifiere pentru 7 zile

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)