uleiurile esentiale
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Alimente bogate in vitamine
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]
Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta sanatoasa, bogata in proteine, apa, fructe si legume proaspete este esentiala pentru a mentine aspectul sanatos si lucios al parului. Parul este alcatuit in principal din proteine (97%); deci, daca adoptati un stil sanatos de viata, nu doar organismul ci si parul dvs. va beneficia de acest lucru. Cand in organism exista un deficit de vitamine, implicate direct in sanatatea parului, acesta va arata lipsit de stralucire si degradat indiferent cat de des il spalati, daca folositi sau nu balsam, produse de ingrijire profesionale etc. Suplimentele nutritionale care contin vitaminele necesare pentru cresterea si stralucirea parului pot fi achizitionate din farmacii si din magazinele specializate. Stimularea cresterii parului Combinatia dintre proteine si o dieta bogata in vitamine va permite organismului sa produca si sa pastreze aspectul sanatos si lucios al podoabei dvs. capilare. Alimentatia de baza compusa din proteine va face firul de par mai gros, mai... [continuare]
5 alimente ce trebuie incorporate in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Generalitati Uleiul de argan este extras din semintele fructelor de argan. Arganul este un copac nativ din Maroc. Uleiul de argan este o resursa rara si valoroasa pentru tratarea a multiple probleme de natura cosmetica si medicala. Acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, fiind mult mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline. De asemenea, contine vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9 care ofera organismului multe dintre beneficiile specifice substantelor antioxidante. Uleiul de argan este dificil de extras si este destul de scump. Datorita costurilor ridicate, se regaseste doar in cantitati modeste in componenta a diverse produse. Beneficiile pentru sanatate a uleiului de argan implica: tratarea pielii uscate, eczemelor, acneei, ridurilor, etc. Uleiul de argan este folosit pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, astfel incat poate fi utilizat pentru... [continuare]
Generalitati Uleiul de ricin este un lichid galbui care este extras din semintele de ricin. Are proprietati antiinflamatorii si este antioxidant. A fost folosit de secole in scopuri terapeutice. Se considera ca cele mai multe dintre beneficiile uleiului de ricin provin ca urmare a concentratiei sale de acizi grasi nesaturati. Desi are un gust puternic si destul de neplacut, acest ulei este folosit in compozitia produselor cosmetice, a sapunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj si a altor produse de uz frecvent. Avantajele folosirii uleiului de ricin Uleiul din seminte de ricin este util in ameliorarea multor probleme de sanatate, printre care: - Constipatie - ca un tratament alternativ, uleiul de ricin este un laxativ eficient. Acesta poate fi temporar, de ajutor, in cazul constipatiei si diareii. - Impetigo - acidul undecilenic este unul dintre compusii activi ai uleiului de ricin care poate fi folosit cu succes in lupta impotriva infectiilor fungice de... [continuare]
Generalitati Daca va taiati pielitele din jurul unghiilor, zona se va umfla, inrosi si va fi fierbinte. Acest tip de raspuns inflamator acut este reactia organismului la trauma, iar aceest lucru este o parte esentiala a procesului de vindecare, dar inflamatia cronica cauzata de forme mai subtile de traume poate influenta in sens negativ sanatatea dvs. Alimentele consumate pe termen lung, mancarurile foarte procesate si expunerea continua la toxinele din mediu pot duce la inflamatii persistente de grad mic pe care cercetatorii le coreleaza cu imbatranirea prematura, boli de inima, diabet, Alzheimer, psoriazis, artrita reumatoida si cancer. Ce agraveaza inflamatiile Multe alimente din dieta standard pot agrava inflamatiile, incluzand aici faina si zaharul alb rafinat, carnea rosie, produsele lactate, produsele de tip fast-food dar si aditivii alimentari. Cu un astfel de regim alimentar, corpul poate avea de suferit. Nu doar sanatatea dvs. ar putea fi precara, ci va fi... [continuare]
Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]
Generalitati Hidroterapia (tratamentul cu apa) este una dintre cele mai vechi si cunoscute metodologii de tratament. Hidroterapia a fost folosita pentru vindecarea leziunilor, de catre grecii antici, chinezi si japonezi. In prezent, exista numeroase metode prin care poate fi aplicata hidroterapia: bai, saune si dusuri. Hidroterapia se bazeaza pe felul in care organismul reactioneaza la apa rece si calda, precum si la anumite presiuni ale apei. Apa stimuleaza nervii, care transporta semnale mai adanc in corp, semnale ce sunt esentiale in stimularea sistemului imunitar, revigorarea circulatiei si a digestiei, incurajarea fluxului de sange si diminuarea sensibilitatii la durere. Hidroterapia colonului Hidroterapia colonului, adesea numita si terapia colonului sau irigarea colonului, curata intestinul gros. In cadrul acestei proceduri terapeutul introduce in colon, prin rect, un tub de plastic pentru a administra apa, solutii din plante sau alte substante pentru terapia de colon. [continuare]
Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]
Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]
Generalitati Cercetarile arata ca anumite elemente nutritive sunt esentiale pentru prevenirea mai multor semne de imbatranire a pielii. Un regim alimentar echilibrat, care sa contina o varietate de alimente sanatoase, va mentine pielea supla si sanatoasa. Trebuie stiut insa ca organismul ofera un anumit procent de vitamine si minerale tesutului epitelial, indiferent de cantitatile ingerate. Aplicarea locala de creme sau uleiuri vitaminizate poate oferi un efect maxim anti-imbatranire. Una dintre cele mai mari motivatii pentru a adopta o dieta nutritiva este dorinta de a imbunatati sanatatea pielii. Consumul de anumite vitamine, minerale si alti compusi benefici este una dintre cele mai bune modalitati de a trata anumite afectiuni cutanate. Exista numeroase substante nutritive care sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra sanatatii pielii. Multi oameni au descoperit ca sanatatea pielii lor s-a imbunatatit considerabil dupa ce au facut modificari in dieta... [continuare]
Generalitati Fierul este un mineral esential care are rolul de a transporta oxigen tuturor partilor corpului. Un deficit usor de fier poate cauza anemie (oboseala si slabiciune), iar un deficit cronic de fier poate provoca leziuni grave la nivelul organelor. In schimb, prea mult fier poate determina o crestere a productiei de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot interfera cu metabolismul, declansand leziuni ale organelor. Organismul este capabil de a controla asimilarea fierului, deci supradozajul este rar intalnit sau apare doar atunci cand oamenii iau suplimente cu fier in cantitati prea mari. Sursele naturale de fier, cum sunt cele enumerate mai jos, sunt considerate sigure si sanatoase. Desi fierul este mai bine absorbit din carne, exista numeroase surse vegetale de fier, la fel de sanatoase si la indemana pentru persoanele care nu consuma carne. In mod normal, cantitatea zilnica recomandata de fier este de 18 miligrame. Cele mai bune surse vegetale de fier -... [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]
Eruca (eruca sativa)
Este o planta comestibila, originara din zona Marii Mediterane si apartine familiei Brassicaceae. In Romania este cunoscuta sub numele de Voinicica sau Rucola si se intalneste in zonele insorite de campie si de deal si in zonele cu culturi. Planta creste pana la 1 m inaltime, pe tulpina se gasesc frunzele adanc crestate, lobate, avand pana la 10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, au o aroma asemanatoare ridichii si sunt comestibile. Florile sunt mici, au 4 petale alb- galbui, brazdate de vinisoare fine de culoare violet. fructele sale sunt lunguiete si contin seminte comestibile. Planta este bogata in potasiu si vitamina c, uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier. Calitatile sale principale: antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica, antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica (radacina). In fitoterapie sunt utilizate frunzele tinere (ce trebuie recoltate inainte de perioada de inflorire, altfel... [continuare]
Mielareaua (vitex agnus-castus)
Mielareaua este un arbust cu miros aromatic, cultivat in tara noastra ca planta medicinala sau decorativa. Poate ajunge la inaltimea de 4 metri, are frunze digitate, opuse, petiolate, foliolele lanceolate, verzi inchise pe partea superioara si cenusii pe cea inferioara. Florile sunt violete sau palid liliachii, foarte rar albe, mici, dispuse in inflorescenta cimoasa, frumos mirositoare. Infloresc in lunile iulie-septembrie. fructele sunt drupe globuloase. In scop fitoterapeutic se recolteaza fructele si frunzele. Planta contine doi compusi specifici vitexina si vitexinina, si alte substante cum ar fi: steroli, uleiuri volatile, esentiale, oxizi monoterpenici, glicozizi iridoizi, monoterpene, alcooli monoterpenici, substante flavonoide. Are actiune tonica, oftalmica, sedativa, stomahica, afrodisiaca asupra femeilor si anafrodiziaca asupra barbatilor (in manastiri era folosita ca mirodenie pentru a calma instinctele sexuale ale calugarii). Are de asemenea capacitatea de a... [continuare]
Lipofundin mct/lct 200 mg/ml emulsie perfuzabila
Ce este Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml este o emulsie de uleiuri in apa. Uleiurile din Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml furnizeaza energie si contin acizi grasi esentiali care sunt necesari pentru procesele de crestere sau recuperare din organismul dumneavoastra. Vi se administreaza Lipofundin MCT/LCT 200 mg/mlprin picurare in vena (perfuzie) ca parte a unui regim de nutritie deoarece nu puteti manca in mod adecvat sau nu puteti fi hranit prin intermediul sondei. Mod de administrare Acest medicament se administreaza prin perfuzie (picurare) intravenoasa, adica prin intermediul unui mic tub direct intr-o vena. Urmatoarele doze sunt recomandari pentru indrumarea dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cantitatea din acest medicament de care aveti nevoie si cat de mult timp veti avea nevoie de tratament cu acest medicament. Adulti Doza uzuala este de0,7 - 1,5glipide/kg/zi. O doza maxima de 2,0 glipide kg/ziar... [continuare]
Multi-mam balm
gel pentru mameloane sensibile si iritate - Compus din uleiuri vegetale - Previne fisurarea mamelonului in timpul alaptarii - Previne iritatiile si infectiile - Efect hidratant, absorbit usor de piele - Nu necesita indepartarea in timpul alaptarii - Poate fi utilizat fara restrictii, nu este toxic pentru copil - Fara gust si miros, produs hipoalergenic Un produs unic, compus pe baza unei selectii de uleiuri vegetale si squalena, o componenta esentiala a sebumului uman. Acest produs este foarte eficient pentru mameloane sensibile si iritate, previne fisurarea mamelonului in timpul alaptatului. Nu este lipicios si este usor absorbit de pielea mamelonului. [continuare]
Evening primrose oil, comprimate
Ce este Evening Primrose Oil si pentru ce se utilizeaza Indicatii "Primula De Seara" este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de "leacul bun la toate". Uleiul extras din "Primula De Seara" contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe cand acidul gamma-linoleic este produs de catre organism, constituind materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta componenta, avand un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind un slimulent al imunitatii si al functiilor... [continuare]
Vitamina e, capsule gelatinoase
Indicatii Tratamentul carentei de vitamina E. Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E: - sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni - afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva) - tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale) - gastrectomie - abetalipoproteinemie - acantoza - necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului. Actiunea terapeutica vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esential. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metaboliti, vitamina a, hormoni si enzime. In acest sens, vitamina e mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter