ulei portocala
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Dieta pe timp de vara
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]
Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Ce este catina? Catina, cunoscuta si drept “ginseng romanesc”, creste sub forma unui arbust ce poate ajunge la inaltimi de 3-4 metri. Fructele de catina sunt de culoare portocalie, sub forma de boabe mici, si au un gust acrisor-amarui. Ele contin foarte multe vitamine si minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, si multe altele. Vitamina C este de asemenea gasita in fructele de catina in cantitate mai mare decat in citrice sau macese, dand gustul acrisor si imbunatatind imunitatea. Care sunt cateva dintre beneficiile consumului de catina? Catina s-a dovedit a avea o multitudine de efecte benefice asupra organismului, ea fiind un antioxidant bun, are actiune antiinflamatorie, ofera multe dintre vitaminele si mineralele necesare corpului uman, este benefica sanatatii ochilor, poate preveni atacurile de cord, si are un rol extrem de important in imbunatatirea si mentinerea imunitatii. Cum putem prepara catina? Exista multe feluri de a prepara... [continuare]
Cum scapi rapid de celulita: remedii care si-au dovedit eficienta
Autor: SfatulMedicului
Celulita, care se manifesta prin aspectul de coaja de portocala mai ales in zona coapselor, pe fese si pe abdomen, este o problema care afecteaza in special femeile. O cauza pentru aparitia celulitei este data de o alimentatie necorespunzatoare, bogata in grasimi. Poate fi cauzata si de unele afectiuni ale glandei tiroide, in special a hipotiroidiei, cand organismul nu mai produce suficienti hormoni. Si excesul de prolactina poate sa fie de vina pentru aparitia acestei probleme. De aceea, ca problema sa fie eliminata sau ameliorata, este nevoie de indentificarea si de tratarea cauzei. Gomajul, de ajutor Gomajul cu zat de cafea sau cu zahar este util pentru tratarea celulitei, caci ajuta la reducerea aspectului de portocala. Se face de doua ori pe zi, inainte de dus, caci ajuta la deschiderea porilor. Ajuta la detoxifiere, cat si la regenerarea celulelor. Cofeina continuta de cafea are efect astringent. Celulita, redusa cu ajutorul alimentatiei Din fericire, celulita... [continuare]
Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten
Autor: SfatulMedicului
Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]
Generalitati Chiar daca un fond de ten sau un fard pot ajuta o femeie sa arate mai bine, unele dintre dintre cele mai bune solutii pentru mentinerea frumusetii se gasesc in supermarket. Alimentele consumate au un efect considerabil asupra aspectului unui individ. Dietele care contin antioxidanti nu doar confera o stare buna de sanatate si mentin o greutate optima, ci ofera si un plus de frumusete si energie. Rezultatele vor fi destul de rapide: pielea va avea o stralucire pe care nu o poate oferi nicio crema sau produs cosmetic. Alimente pentru frumusete Iata care ar fi unele dintre alimentele care ajuta la imbunatatirea aspectului fizic si care ar trebui sa nu lipseasca din cosul de cumparaturi al unei femei: Afinele si rodiile Ambele fructe sunt bogate in antioxidanti care previn aparitia ridurilor fine si a uscarii tenului, prin neutralizarea radicalilor liberi care afecteaza pielea. In plus, continutul lor ridicat de vitamina C mareste productia de colagen,... [continuare]
Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]
Generalitati Aromoterapia presupune utilizarea constanta de uleiuri volatile de plante, cunoscute sub denumirea de uleiuri esentiale in scopul tratarii sau prevenirii aparitiei bolilor. Este o forma de terapie complementara, o metoda holistica de tratament care abordeaza tratarea intregii persoane, nu doar un simptom sau o boala stimuland capacitatea naturala a organismului de a se echilibra si vindeca. Uleiurile esentiale sunt formate din molecule aromatice, care sunt usor absorbite prin piele si respiratie pe masura ce ajung in plamani. Aceste elemente componente terapeutice, patrund apoi in sistemul circulator si sunt transportate in intregul organism unde isi manifesta proprietatile vindecatoare. Pentru ca acestea sunt foarte concentrate este necesara utilizarea doar a unei cantitati reduse de ulei esential pentru a se obtine rezultatele dorite. Cand uleirile esentiale de calitate sunt folosite corect, combinarea intr-un mod placut de arome, bai si masaje aromatizate... [continuare]
Excesul de fructe si cresterea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]
Generalitati Dieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale. De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal. Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic. Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala. Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food. Beneficii Cu... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Expertii sunt de parere ca, daca dorim sa ne protejam de raceli si gripe in sezonul rece, natura ne pune la dispozitie o serie de aliati de incredere. Si cum este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, putem apela la acestia de fiecare data cand ne facem cumparaturile. Sistemul imun poate face fata agresiunilor din mediu daca avem grija ca prin dieta sa il aprovizionam cu nutrienti si vitamine esentiale, dar si cu antioxidanti. O dieta bogata in fructe si legume proaspete poate face minuni pentru sanatatea noastra: efectele sunt resimtite de intregul organism si, in plus, spre deosebire de medicamentele care ne ajuta sa trecem peste raceli, vitaminele naturale nu au… reactii adverse! Recomandari Expertii in nutritie recomanda parca, din ce in ce mai mult antioxidantii, pentru numeroasele lor efecte. Dar, ce sunt antioxidantii, de fapt? Din punct de vedere stiintific, antioxidantii sunt substante naturale care pot preveni sau incetini oxidarea altor... [continuare]
Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]
Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor. Cei mai cunoscuti antioxidanti Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: - Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pep [continuare]
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
Remedii naturale pentru cancerul de san
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Remediile naturiste pentru cancerul de san includ consumul de usturoi, broccoli, struguri, ceai verde, lignani, grau verde, soia, vitamina D si calciu. Cancerul de san este caracterizat de cresterea de tesuturi maligne la nivelul sanului. Acesta poate fi clasificat ca fiind ductal, lobular sau inflamator, in functie de locul de origine. Poate fi cauzat de consumul de bauturi alcoolice, radioterapie in zona sanului, nasterea primului copil la o varsta frageda sau o varsta prea inaintata, aport crescut de progesteron sau estrogen, etc. Cancerul de san poate fi observat ca urmare a manifestarii a mai multor simptome. Caile de atac contra cancerului de san nu vindeca boala ci stimuleaza sistemul imunitar sa distruga tesutul canceros intr-o anumita masura. Cu toate acestea, un stil adecvat de viata si obiceiuri alimentare sanatoase sunt recomandate pentru longevitatea bolnavilor cu cancer de san. Desi nu este curabil, cancerul de san poate fi prevenit prin anumite... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
4 motive pentru a servi o salata zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati mancat o salata astazi? Specialistii sunt de parere ca unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta in aceasta perioada a anului, este consumul zilnic al salatei. Primavara poate fi considerata, din acest punct de vedere, sezonul care deschide pofta pentru salate, caci diversitatea legumelor proaspete este foarte mare. In plus, aceasta perioada a anului este singura in care putem gasi din abundenta legume proaspete (nu congelate, sau la borcan). Salata poate asigura consumul mai multor portii (recomandate de catre specialisti) de fructe si legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, nutrienti si antioxidanti. Salata verde se afla in acest moment in meniul oricarui restaurant, deci si daca mergeti sa mancati in oras puteti face alegeri sanatoase, iar in incercarea de a comercializa si mancare mai sanatoasa, foarte multe lanturi de fast-food au introdus deja in meniul zilnic salata. [continuare]
Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]
Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]
Generalitati Cautati un mod distractiv prin care puteti incuraja copilul sa manance mai multe fructe si legume? Puteti sa incercati cateva salate interesante, cei mici se vor bucura sa va ajute sa le pregatiti si toata familia le va savura. In plus, salatele ar putea fi printre primele feluri de mancare pe care copiii ar putea incepe sa le pregateasca siguri. Atata timp cat parintii toaca ingredientele, nu exista nici o greutate in pregatirea unei salate delicioase. Iata mai jos cateva retete vegetariene de salate, sanatoase pentru intreaga familie. Salate recomandate Salata cu capsuni Capsunile vor fi un ingredient placut si dulce pentru orice salata, agreat de orice copil. Adaugati-le in salata de spanac. Puneti si alte fructe cum ar fi nectarine sau ananas ori bucati de avocado, castravete si putina branza. Stropiti cu otet balsamic sau sos de fructe pentru mai multa aroma. Salata de fasole neagra, porumb si afine Combinati o cana de afine, o ceasca de boabe de... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul sezonului gripei si racelilor, majoritatea oamenilor cunosc faptul ca trebuie sa-si acopere gura si nasul cu batiste de unica folosinta atunci cand stranuta sau tusesc si sa-si spele mainile pentru a evita contactul direct cu virusii si microbii. Ce altceva se mai poate face? Cercetarile sugereaza ca, alaturi de alte masuri, poate fi adoptata o dieta care nu doar ca ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar amelioreaza si simptomele acestora in cazul imbolnavirii. Medicii au confirmat de multa vreme ca oamenii care au deficit de nutrienti dezvolta mai multe infectii decat cei care se hranesc adecvat. Sistemul imunitar are nevoie de anumite substante nutritive pentru a fi puternic si pe deplin functional. Iar multe dintre alimente sunt mai eficiente decat suplimentele alimentare. Tratament pentru raceala: oricand supa de pui Supa de pui a fost un remediu apreciat contra racelilor inca din vremea grecilor antici. Cercetatorii au... [continuare]
Numele meu este Gina Tutunaru,am 25 de ani si locuiesc in Bucuresti. Va rog sa ma scuzati ca va deranjez,dar am mare nevoie de sfaturile dvs. si de aceea am rugamintea sa-mi raspundeti la acest mesaj,daca se poate. Am o problema de sanatate,destul de grava pentru mine ,deoarece incerc de 5 ani sa o rezolv si inca nu am reusit. Incep prin a va spune ca este vorba despre o mucozitate pe care o am in permanenta in gat,o expectorez din 10 in 10 min. Aceasta mucoasa este alba,spumoasa dar de cele mai multe ori este si verzuie-purulenta,in special atunci cand racesc. Cum va spuneam,problema a aparut in urma cu 5 ani si inca de atunci am consultat numerosi medici,orl-isti in special dar nimeni nu m-a putut ajuta. La primul control la orl,in urma cu 5 ani mi s-a spus ca este vorba despre o raceala mai puternica si mi s-a prescris antibiotic -amoxicilina si niste comprimate pe baza de plante. Inca de atunci am fost la diverse spitale,printre care si Spitalul Institutul de... [continuare]
Regim pancreatita si dupa operatie
Buna ziua, am o intrebare. Mama mea a fost operata in luna martie de fiere. A fost operata chirurgical deoarece a fost in stare destul de grava. In urma analizelor inainte de operatie medicul a constatat ca are probleme cu pancreasul. I s-a facut tratament inainte de operatie cu cateva fiole foarte scumpe,... nu-mi aduc aminte cum se numesc. Se simte bine dupa operatie... tine regim cu legume si carne de pui fiarta, branzica dulce degresata, iaurturi.. si compoturi.. dar intrebarea mea este cand are voie sa manance cruditati.. mai exact legume crude sub forma de salata, fructe crude(mere, gutui, portocale)... nu stiu pe cine sa intreb cat sa mai tina regimul acesta. Stiu ca trebuie sa aibe grija de pancreas si ca nu are voie sa manance cu nicio picatura de ulei sau grasime. Mulumesc! [continuare]
Dureri în zona abdominală și pelviană, doresc sfaturi
Bună ziua! Mai întâi doresc să menționez că timp de 9 luni am trecut printr-o perioadă de stres maxim din cauza unor procese în justiție, terminate cu bine. Pe la sfârșitul lui octombrie și începutul lui decembrie, timp de o săptămână și ceva (aproximativ 10 zile), am avut o constipație severă, scaunul ieșind cu niște inele, dar fără să fi suferit vreo ruptură anală sau să fie sânge vizibil. Un astfel de episod l-am mai avut cu câțiva ani în urmă, când am avut o ruptură anală, pe care am tratat-o acasă. Înainte de constipația din octombrie, cu o lună în urmă cred că am făcut enterocolită după ce am consumat ceva din oraș. Am avut diaree apoasă și urât mirositoare, vărsături, transpirații, oboseală. Beam apă și dacă nu o eliminam pe gură, sigur o eliminam prin anus în cel mult 10 minute. A trecut de la sine, într-o săptămână fără tratament. De pe la sfârșitul lui decembrie, cam de pe data de 23 decembrie 2018 am... [continuare]
Buna Seara dl.doctor! Numele meu este Gina Tutunaru,am 25 de ani si locuiesc in Bucuresti. Va rog sa ma scuzati ca va deranjez,dar am mare nevoie de sfaturile dvs. si de aceea am rugamintea sa-mi raspundeti la acest mesaj,daca se poate. Am o problema de sanatate,destul de grava pentru mine ,deoarece incerc de 5 ani sa o rezolv si inca nu am reusit. Incep prin a va spune ca este vorba despre o mucozitate pe care o am in permanenta in gat,o expectorez din 10 in 10 min. Aceasta mucoasa este alba,spumoasa dar de cele mai multe ori este si verzuie-purulenta,in special atunci cand racesc. Cum va spuneam,problema a aparut in urma cu 5 ani si inca de atunci am consultat numerosi medici,orl-isti in special dar nimeni nu m-a putut ajuta. La primul control la orl,in urma cu 5 ani mi s-a spus ca este vorba despre o raceala mai puternica si mi s-a prescris antibiotic -amoxicilina si niste comprimate pe baza de plante. Inca de atunci am fost la diverse spitale,printre care si... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter