trigliceride mari
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Viata normala dupa infarct
Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie
Generalitati Infarctul miocardic presupune moartea unei zone din peretele muscular al inimii datorita faptului ca unul sau mai multe artere coronare au fost obstruate de placi de aterom. Drept urmare, inima va fi mai slaba, avand mai putin muschi la dispozitie pentru a pompa sangele. Problemele apar in cazul activitatilor care necesita un efort mai mare, deoarece organismul are nevoie de mai mult oxigen pe care inima nu mai poate sa-l asigure. Apare asa numita „dispnee de efort” – senzatia de lipsa de aer, care semnalizeaza faptul ca organismul are nevoie acuta de oxigen pentru realizarea activitatii respective. Iata de ce pacientii a caror inima nu mai are capacitatea de a asigura nevoile de oxigen sunt foarte limitati in ceea ce priveste efortul. Lipsa activitatii atrage dupa sine o scadere si mai mare a capacitatii de efort. Muschii isi pierd forta, aparatul cardiovascular se deconditioneaza si mai mult, iar situatia se agraveaza. Se poate iesi oare din acest cerc... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Buna seara! Povestea mea este destul de lunga, incepand cu decembrie anul trecut cand am luat scabie. M-am plimbat pe la medici si dupa ce am fost prost diagnosticata si mi-au fost prescrise Borenar si alte pastile cu substanta cortizon timp de peste 1 luna din cauza ca aveam o eczema pe piciorul drept si foarte multe "bubite", spunandu-i doctorei ca dupa tratament am inceput sa am iar mancarimi si aceasta imi zicea sa mai iau alte 7 zile pastilele alea, am mers la al 3-lea medic si mi-a spus direct ca am scabie. Pe perioada in care am fost infestata imi ieseau multe bubite si pe buze, dar si pe nas, atunci am crezut ca asa se manifesta scabia. Am scapat de scabie si pe perioada verii ma mai deranja doar herpesul (asa am fost diagnosticata). Problema pe care o am acum este ca imi apar din cand in cand multe bubite mici pe buze , pe nas si trec la solutii temporare (creme, pastile). Niciodata nu am scapat de problemele "intergral". De cand a venit toamna ma mananca piciorul... [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute
Autor: SfatulMedicului
Confortul in conditii de frig Temperaturile scazute pot produce dezastru asupra parului si organismului. Nu trebuie sa va ingrijorati-aceste sfaturi va vor ajuta sa va simtiti bine in propria piele. Pielea este un lucru uimitor. Fiind cel mai mare organ al corpului ne protejeaza de caldura si de frig, pastrand elementele de care avem nevoie (de exemplu apa) si protejandu-ne de cele periculoase (radiatiile ultraviolete si germenii). Dar cand barometrul coboara, toate acestea se pot schimba. Vantul rece asociat caldurii uscate din interiorul locuintelor, dusurilor fierbinti si umiditatii scazute scad hidratarea, produc tegumente foarte sensibile, care se exfoliaza, par fragil, fara stralucire si buze uscate. Dar temperaturile scazute nu sunt singurele pe care trebuie sa dam vina. Potrivit lui Jeanine Downie, medic dermatolog in Mount Clair, New Jersey, si coautor al cartii “Pielea Frumos Colorata”, exista si alti factori care exacerbeaza uscaciunea cutanata. - Genele: ai... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Generalitati Te-ai apucat de dieta, poate chiar ai inceput sa slabesti, dar foamea nu-ti da pace? Visezi la platouri pline de mancare sau dulciurile din vitrina iti fac cu ochiul... esti gata sa abandonezi dieta? Nu mai e cazul! Va voi prezenta cateva trucuri simple pentru a scapa de senzatia chinuitoare de foame. Citricele, aliati de nadejde Mananca o jumatate de grepfrut inainte de masa sau bea un suc de portocale proaspat stoarse. Pe langa faptul ca te va hidrata, iti va oferi si necesarul de vitamina C din organism, ceea ce iti va intari sistemul imunitar. Renunta la hidratii de carbon Pentru a-ti controla foamea, renunta la hidratii de carbon. De fapt, aportul exagerat de zaharuri, mai ales al celor rafinate, permite eliminarea rapida a insulinei care favorizeaza depunerea lor sub forma de trigliceride. Din cauza acestor zaharuri rafinate, pancreasul secreta mai multa insulina pentru arderea zaharului consumat. Asadar, insulina produsa in exces... [continuare]
Generalitati Uleiul de jojoba este un amestec de esteri din ceara lichida cu lant lung monosaturat. Acesti esteri sunt diferiti din punct de vedere structural de trigliceride, substante care se regasesc in majoritatea celorlalte tipuri de seminte din care se obtin uleiuri. Tehnic vorbind, uleiul de jojoba nu este chiar un ulei, in adevaratul sens al cuvantului. Uleiul de jojoba prelucrat si uleiul de jojoba pur Uleiul de jojoba este extras din semintele plantei de jojoba, stiintific cunoscuta sub denumirea de simmondsia chinensis. Uleiul pur de jojoba are o culoare aurie, stralucitoare, in timp ce uleiul prelucrat de jojoba este clar si transparent. Uleiul de jojoba are o durabilitate indelungata deoarece este un lichid relativ stabil, nu va oxideaza usor si nu va rancezi, deoarece nu contine trigliceride, care se regasesc in compozitia altor uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de seminte de struguri si uleiul de nuca de cocos. Uleiul de jojoba este rareori vandut in... [continuare]
Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este una din cele mai mari glande conexe si anexe ale sistemului digestiv cu rol detoxifiant al organismului, cu rol in metabolizarea si activarea mai multor substante printre care indeplineste rol activ in digestia post-gastrica si prin activarea excipientilor medicamentelor. Ca si rol in metabolism, ficatul are un rol esential in metabolismul glucidic si lipidic in special in timpul duodenal al digestiei. Din acest motiv exista multiplii factori de risc care pot da patologii hepatice si exista factori directi care afecteaza ficatul sau care au tropism pentru hepatocite. Acesti factori de risc predispun la bolile hepatice dar o serie de agenti pot afecta in mod direct hepatocitele. Factori de risc Principalul factor de risc incriminat cam in orice patologie hepatica, fie ca vorbim de ciroza, steatoza, neoplasm hepatic sau o insuficienta hepatica este alcoolul. Alcoolul este factorul de risc principal care afecteaza hepatocitele deoarece acest consum de... [continuare]
Cum sa consumam polivitaminele naturale? Din cele mai vechi timpuri si pana acum, strugurii au ocupat un loc important in alimentatia omului, dar si in vechile tratamente medicale. Initial, vita-de-vie s-a gasit in stare salbatica pe tarmurile Marii Negre si ale Marii Caspice, iar de aici s-a raspandit in Europa (Italia, Grecia, Franta) si in Asia Mica (Israel). Medici renumiti ai Antichitatii, precum Hipocrate si Pliniu, dar si alti celebri invatati, de atunci si pana in zilele noastre, recomandau folosirea strugurilor ca medicament impotriva frigurilor si anginei, iar romanii ii intrebuintau pentru dezintoxicarea organismului. Polivitamine naturale Strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Valoarea energetica a 100g struguri este... [continuare]
Am facut recent (acum 2 luni ) analizele . Au rezultat valori aproape duble ale transaminazelor (fata de limitele inscrise pe buletin) trigliceride mari, colesterol marit. In urma recomandarii medicului de familie , am inceput sa iau LIV 52 . Pana acum 2 saptamani ,totul a fost in regula . De 2 saptamani am inceput sa am usoare ameteli si simt cum ma furnica ceva la nivelul scalpului ,plus zvagnituri la ceafa si tample.De asemenea simt usoare intepaturi deasupra inimii si am din cand in cand usoare eructatii. Va rog sa imi dati o raza de speranta. Multumesc mult, Dragos Cojocaru [continuare]
Buna ziua ,am si eu o rugaminte,am facut eco si am steatoza hepatica si fierea pe dinauntru cu grasime,mi s-a indicat operatia,altfel cica pot face pancreatita.Ce tratament pot lua?medicul nu mi-a dat nici un tratament,decat mi-a spus sa ma operez, mentionez ca ma si colesterolul si trigliceridele mari multumesc [continuare]
buna ziua. am 30 de ani, sunt mama a doi copiii si de 2 ani am o amorteala a gurii, in zona barbiei si a buzelor. acum un an am avut un ATI, dupa care mi-am revenit complet, dar cu aceasta amorteala tot nu s-a sfarsit. sa fie oare ca 1 an am luat anticonceptionale si apoi le-am intrerupr? atunci cand am facut ATI am avut colesterolul si trigliceridele mari. am o lipsa de calciu de mic copil, am luat calciu luni de zile, la fel si complexul de B-uri. nu fumez, ocazional un pahar de vin. am uneori pofta de dulciuri, as bea apa mereu. m-am gandit ca ar putea fi diabet, dar glicemia a fost buna. am facut EKG, care este normal, am facut ecografie cardiaca si este buna. nu stiu ce sa mai fac cu buzele, care de cateva zile se usuca foarte rau si nu trece nici cu balsam, nici cu creme hidratante. precizez ca ueori am si furnicaturi la nivelul gurii, in special in buze si cerul gurii. am schimbat pasta de dinti, degeaba. dupa ce am luat calciu 10 zile, amorteala s-a mutat in partea dreapta... [continuare]
sotul meu si-a facut analizele de sange si are trigliceride mari iar colesterolul nu a putut fi calculat. Vreau sa stiu daca stresul din timpul recoltarii sangelui (ii e frica) are influenta asupra acestora? [continuare]
Salutare lume buna, o sa plictisesc cu povestea mea putin ,dar poate pot gasi ajutor la dumneavoastra... Acum 2 ani de zile a inceput calvarul vietii mele, fiind o persoana activa, mereu prezenta peste tot, sufletul petrecerii , toate bune si frumoase, excelam in jobul in care lucram, aveam o iubita, multi prieteni din toate categoriile ... totul a fost perfect pana cand.. Am ajuns seara acasa, dupa un gratar cu familia, si a inceput show-ul.. Am o stare de ameteala continua, ma simt de parca sunt beat, nu pot sa gandesc limpede, dureri in piept, puls accelerat si tensiune crescuta, ma simt obosit tot timpul, dar tot timpul , ma simt moale, de parca nu sunt in stare sa fac nimic, cu toate ca sunt o persoana de 1.91 , 90kg , foarte masiv ... Traiesc cu o frica continua, si cand trec pe strada pe langa un grup de persoane mi se inmoaie picioarele ... nu mai stiu ce sa fac.. Nu intrebati de analize, RMN , tiroida, inima, neurologie , totul a iesit PERFECT ! Doar un... [continuare]
Buna ziua.Acum 6 luni am fost diagnosticata cu hta esentiala std2.Medicul cardiolog mi-a recomandat urmatorul tratament.Tertensif 1 cap zi,egilog 0,25 1 cap 2 ori pe zi si aspacardin 2 pe zi 10 zile pe luna.Anlize colesterol 172 ,trigliceride 75.Tensiunea este buna(14.9).Examenul oftamologic sph-1,cyl-0,25 ,ax172.Problema e urmatoarea am o durere de cap(cefalee),ameteli,stare de lesini si vajait in ureche care nu trec la calmante. Medicul de familie mi-a dat milgamma si calciu sycomed si nu stie care e cauza durerii.Poate ma puteti sa ma ajutati cu un sfat?va multumesc [continuare]
Electroforeza lipoproteinelor elfo lipoproteine
Electroforeza lipoproteinelor masoara fractiile de lipoproteine pentru a determina distributia modificata si concentratia lipoproteinelor in ser, un factor de risc in dezvoltarea bolii coronariene. Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de tralsport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la niveluol intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoptoteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate... [continuare]
Cmi dr. dabija natalia
HEMATOLOGIE: Hemoleucograma complete, Examen citologic al frotiului sanguine, VSH, Timp Quick (PT), INR, APTT, Determinare grup sangvin ABO (la gravida), Determinare factor Rh (la gravida), Anticorpi specifici anti Rh (la gravida) BIOCHIMIE : Uree serica, Acid uric seric, Creatinina serica, Calciu ionic seric, Calciu seric total, Magneziu seric, Fier (sideremie), Glicemie, Colesterol seric total, Trigliceride serice, Colesterol HDL, Colesterol LDL, Proteine totale serice, GOT/ASAT, GPT/ALAT, Fosfataza alcalina, Fibrinogen, GGT, Bilirubina totala, Bilirubina directa, Electroforeza proteinelor serice IMUNOLOGIE : ASLO, Factor rheumatoid, ProteinaC Reactiva, IgA seric, IgE seric, IgM seric, IgG seric, Complement seric C3, Complement seric C4, Depistare Helicobacter Pylori, Testare HIV (la gravide),TSH, FT4, FSH, LH, Estradiol, Cortizol, Progesteron, Prolactina, VDRL, RPR, Ag HBs (screening), Anti-HAV IgM, Anti-HCV ANALIZE DE URINA : Examen complet de urina (sumar + sediment),... [continuare]
Servicii medicale Chirurgie I - apendicectomie laparoscopica - apendicectomii clasice - chirurgia cailor biliare, folosind laparoscopia, explorarea radiologica, video-endoscopia si ecografia - chirugia chistului hidatic pulmonar si hepatic - chirurgia endocrina, tiroidectomii totale si subtotale, suprarenalectomia (laparoscopic si clasic) - chirurgia ficatului pentru tumori beligne, maligne, primare si secundare (hepatectomii) - chirurgia glandei mamare - chirurgia melanoamelor maligne - chirurgia organelor genitale feminine, externe si interne - chirurgia pancreasului, rezectii totale si subtotale, derivatii pancreato-digestive - chirurgia polipozei familiale si a rectocolitei ulcero-hemoragice (operatii care permit un tranzit pe cai naturale pentru bolnavii operati) - chirurgia timusului (tratamentul miasteniei gravis-timectomia pe cale toracoscopica) - chirurgia tubului digestiv, esofagoplastii, rezectii gastrice, intestinale, colonice si rectale - chirurgia... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter