Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

toxiinfectie alimentar

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Actualizat la data de: 31 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Abordare dietetica Postul intermitent este o abordare dietetica, un stil alimentar, ce se concentreaza pe perioade de restrictie alimentara, care alterneaza cu perioade de alimentare. Este foarte probabil ca dumneavoastra sau persoanele din jur sa faca deja post intermitent neintentionat, in functie de programul si ciclul meselor. Stiluri de post intermitent Exista mai multe stiluri de post intermitent, ceea ce face acest plan adaptabil si usor de implementat pentru multe persoane. Doua dintre cele mai populare stiluri de post intermitent: - Post 16:8 : implica o perioada de 16 ore in care nu mancati nimic, si o perioada de 8 ore in care includeti toate mesele de care aveti nevoie, in fiecare zi. De regula puteti extinde perioada de post in timpul serii si noptii; de exemplu, puteti lua cina in jurul orei 18 seara si sa evitati orice gustare sau masa pana la ora 10 dimineata. Perioada de post dureaza astfel 16 ore. - Post 20:4: perioada de post este si mai lunga, de pana... [continuare]

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]

Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar

Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca aveti probleme de greutate sau nu va hraniti sanatos, prietenii v-ar putea influenta semnificativ comportamentul alimentar. Aceasta este cea mai noua concluzie a omenilor de stiinta, care au analizat impactul relatiilor sociale asupra dieta oamenilor si moderni si au descoperit ca legaturile de prietenie sunt un factor major in riscul crescut de obezitate si alte probleme de sanatate asociate cu un regim alimentar defectuos. Impactul prietenilor asupra dietei: constatari stiintifice Cercetatorii britanici si-au concentrat eforturile in a depista rolul influentei prietenilor asupra dietei unei persoane obisnuite, iar dovezile aduse de acestia confirma faptul ca, in multe cazuri, comportamentul alimentar poate fi transmis pe canale sociale. Calitatea si cantitatea de hrana consumata de omul modern pot fi determinate de obisnuintele observate in cercurile sociale pe care acesta le frecventeaza. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool, Marea... [continuare]

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian

Actualizat la data de: 31 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]

Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar

Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar

Actualizat la data de: 09 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu de putine ori se intampla ca persoanele care incep o dieta de slabit sa abandoneze regimul dupa ce au cedat tentatiei de a face un exces alimentar. Aceasta este o greseala frecventa, spun specialistii in nutritie, dar si cel mai mare obstacol in lupta cu kilogramele in plus. Secretul unei diete este perseverenta, ceea ce inseamna ca micile abateri pot fi depasite prin activitati fizice compensatorii, care sa elimine rapid caloriile suplimentare provenite dintr-o felie de tort sau o portie de cartofi prajiti. Iar pentru fiecare tip de abuz alimentar, exista si o forma de miscare perfecta care poate sa anuleze rapid consecintele momentelor de slabiciune culinara. Metode de ardere a caloriilor dupa o abatere de la dieta Foamea face parte din categoria nevoilor de baza ale oamenilor, fiind o nazuinta instinctuala mai puternica decat ratiunea uneori. Din acest motiv, cele mai multe persoane care incep o cura de slabire sunt vulnerabile micilor abateri de la... [continuare]

Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca numeroasele diete promovate intens in mass-media va fac dificila alegerea uneia dintre ele, incercati sa va personalizati regimul alimentar zilnic. Cu alte cuvinte, va puteti transforma in propriul nutritionist, alegand cele mai importante principii nutritionale din toate dietele celebre propuse de specialisti. Optarea pentru o cura de slabire sau alta naste numeroase polemici in randul persoanelor care aleg un regim alimentar si incearca sa ii convinga pe toti din jur ca acesta este cel sanatos, corect sau cu adevarat eficient. Vestea buna este ca nu trebuie sa va alaturati neaparat unei tabere anume, ci puteti pune laolalta cateva reguli de nutritie pentru propria dieta zilnica, preluate din mai multe surse. Intocmirea unei diete personalizate Adeptii dietei Dukan acuza dieta Atkins ca ar fi o varianta mult mai extrema si nesanatoasa. Cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana cred cu tarie ca oricine mananca proteine de origine animala isi... [continuare]

  cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]

Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii

Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange. Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II. Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului. Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II - Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca ve [continuare]

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]

8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar

8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesul alimentar este partea mai putin pozitiva a sarbatorilor de iarna, cand abundenta de pe masa familiilor de pretutindeni conduce la episoade de indigestie si alte tulburari digestive. Abuzul alimentar survine de regula dupa mancatul prea rapid si in cantitati prea mari, inainte ca hormonii sa poata transmite creierului ca stomacul a primit suficienta hrana. Starile de rau dupa un exces alimentar se traduc prin senzatii de oboseala, slabiciune, disconfort fizic, balonare si senzatie de greata. Din fericire, exista cateva metode de ameliorare a acestor simptome asociate cu abuzul de alimente, odata ce raul a fost produs. Consecintele abuzului alimentar Atunci cand o persoana supune tractul digestiv unei cantitati prea mari de hrana, primul simptom care apare este disconfortul fiziologic crescut. Pe masura ce alimentele sunt ingerate, organismul elibereaza hormoni care transmit creierului senzatia de satietate sau plin. Printre acesti hormoni se numara... [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Obezitatea

ce regim alimentar ar trebui sa ia o persoana care sufera de epilepsie ? si are 76 de kg 1.60 inaltime si 24 de ani de sex feminin. [continuare]

Mai multe firme de produse naturiste comercializează tinctutrii fabricare cu ajutorul alcoolului în recipiente de plastic. După cum știm acest alcool alimentar este unul foarte tare iar întrebarea este dacă cauzează aceste tincturi sănătății deoarece sunt comercializate în recipiente de plastic? [continuare]

Totul a debutat intr-o seara cand am combinat alune caju (aproape de jumatate de punga) cu alte alimente, am simtit o durere surda de stomac si greturi. am luat un metoclopramid, mi-a trecut senzatia de greata,insa la cateva ore au inceput durerile abdominale,insotite de diaree, frisoane si febra. Am inceput un regim alimentar, beau doar ceai gastric neindulcit, s-au calmat durerile de stomac din zona epigastrului, dar durerile abdominale, erucatiile si senzatia de voma persista. In urma cu 3 ani am trecut printr-un episod asemanator, doctorul m-a diagnosticat cu gastroenterita, am urmat tratament si mi-a spus ca voi ramane toata viata sensibila cu stomacul. A mai patit cineva asa? [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Scleroza multipla

Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]

Am primti recomandarea de a da copilului suplimentul alimentar Neuro Optimizer complementar pentru a atenua simptomele ADHD-ului. Stiti cazuri ale unor persoane care l-au luat si ce efecte au obtinut? [continuare]

Comunitate medicala

Intocxicatie alimentara

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

buna ziua ajutatima va rog copilului meu ia esit o intoxicatie alimentara are 6 luni iam dat sa pape o jumatate de ou si acum este rosie pe tot corpul ajutatima va rog ce sa fac [continuare]

Buna ziua! . Va rog ati putea sa-mi scrieti un regim alimentar pentru diabet zaharat tip 1 insulino-dependent? Si sa imi spuneti ce se poate intampla daca nu fac insulina sau nu tin regim. Va multumesc [continuare]

ce fel de regim alimentar trebuie sa tin daca mama mea a murit de atac cerebral ea fiind foarte tanara,a avut doar 43 de ani???????aceasta boala poate fi cauzata din cauza unor lovituri la cap sau poate fi din nastere si daca este din nastere este posibil ca sa am si eu la fel ca mama mea?????ce este de facut in acest caz pt mine si ce trebuie sa fac mai exact????????cat de periculos este pt mine???????? [continuare]

buna ziua! sotul meu a fost operat de hemoroizi de gradul IV si nu reusesc sa gasesc un regim alimentar pt a ii regla tranzitul.problema cu care ne confruntam nu este constipatia ci iesitu afara prea des( undeva la 4 scaune in decurs de 3 ore.mentionez ca scaunul este normal).va rog ajutati.ma cu o dieta!am tot citit pe internet ce regim trebuie tinut si nu gasesc nimic concret.m.au sfatuit fara prajeli, de condimentat nici nu mai vorbesc.AM nevoie sa stiu ce legume ii pot face pe grill, dimineata ce poate manca?VA MULTUMESC [continuare]

Bunaziua, tatal meu are hepatita C in stadiul F 4.A inceput tratamentul cu Viekirax si Exviera acum doua saptamani.Viremia o are de 6190000.Intrebarea este in legatura cu regimul alimentar(ce ar putea manca si ce nu).Are dureri de ficat,iar in cazul in care mananca ceva dulce,durerea trece. Va multumesc anticipat. [continuare]

Buna ziua ! Acum 3 luni am nascut o fetita cu un singur rinichi pe partea stanga care m-i sa spus ca este malformat( in forma de potcoava sau ca doua prune lipite) vreau sa stiu care este regimul ei alimentar cand va incepe sa manance si daca o va afecta cu ceva cand va creste ... [continuare]

De cateva zile am febra, dureri de stomac si stare de slabiciune.(4 zile) Sunt diagnosticata cu diabet tip 1si am numai valori de 200. In prima zi am avut si dureri de cap. De atunci nu scade glicemia nici cu corectii si febra e constanta si cu pastile (paracetamol, nurofen) Tin sa mentionez ca am mancat la un restaurant inainte de asta mici si carne + ciuperci. Nu stiu daca e toxiinfectie alimemtara sau raceala. Au trecut prea multe zile. De asemenea tensiunea arterială și bătăile sunt mari.Imi puteti da un raspuns? [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)