Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tinctura fructe de soc

Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala

Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Socul anafilactic reprezinta scaderea brusca si persistenta a tensiunii arteriale datorata unei reactii alergice brutale si masive. Principala caracteristica a socului este timpul scurt de instalare, de ordinul minutelor - intre 10-30 minute de la contactul cu factorul alergen - si cu consecinte grave in cazul in care nu sunt luate masuri rapide. Anafilaxia este un termen sinonim socului anafilactic, ce provine din limba greaca, ”ana" = impotriva si “phylaxis" - protectie, reprezentand deci o reactie de aparare a organismului impotriva alergenului. Principalele cauze ale reactiilor alergice sunt: unele medicamente, cum ar fi: seruri, antibiotice, anestezice - fie ele locale sau cele utilizate pentru anestezia generala -, anumite vaccinuri, intepaturile de insecte, muscatura de sarpe (in special cel veninos), anumite alimente precum: lapte, oua, peste, fructe de mare etc. Frecventa aparitiei este tot mai mare datorita cresterii factorilor alergeni - fie ei din... [continuare]

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Actualizat la data de: 28 August 2024

Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog

Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si... [continuare]

Socul

Socul

Actualizat la data de: 03 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Socul reprezinta stare clinica extrema, caracterizata prin scaderea fluxului de sange oxigenat necesar functionarii organelor vitale, determinat de diferite afectiuni acute sau raniri importante. In anumite situatii, chiar traumatisme moderate pot conduce la aparitia socului. Socul pune in pericol viata persoanei necesitand interventie terapeutica de urgenta. Clinic, socul poate fi caracterizat ca fiind o insuficienta vasculara (in final cardio-vasculara) supraacuta, cauzata de hipovolemie (disproportia dintre capacitatea patului vascular si volumul sanguin total). Socul este conditionat de hipoperfuzia tisulara consecutiva, absoluta sau relativa, cu metabolism celular de hipoxie si tulburari functionale celulare, care determina leziuni ale organelor initial reversibile apoi ireversibile. Simptome Semnele socului sunt urmatoarele: - tegumente palide, reci, umede; - puls slab perceptibil, accelerat; - respiratie rapida, superficiala; - hipotensiune arteriala; -... [continuare]

Socul cardiogen

Socul cardiogen

Actualizat la data de: 16 August 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Definitie Socul cardiogen este o conditie medicala in care inima nu mai poate pompa brusc sange pentru a indeplini nevoile organismului. Cel mai frecvent socul cardiogen este determinat de un infarct miocardic masiv. Socul cardiogen este rar, dar este deseori fatal daca nu este tratat de urgenta. Daca este tratat imediat, aproximativ jumatate dintre pacientii cu soc cardiogen supravietuiesc. Pacientii aflati la risc de a dezvolta soc cardiogen sunt cei cu varsta 65 ani, sexul feminin, pacientii diabetici si cei cu boala coronariana trivasculara. Simptome Simptomele socului cardiogen includ: - frecventa respiratorie crescuta; - dispnee severa ce poate merge pana la edem pulmonar acut; - tahicardie (puls rapid); - confuzie, agitatie psihomotorie; - pierderea cunostintei; - puls slab, hipotensiune arteriala sistolica cu durata 30 minute; - transpiratii; - piele palida; - maini si picioare reci; - urinare mai putin frecventa sau absenta urinarii; Simptomele infarctului... [continuare]

Sindromul de soc toxic

Sindromul de soc toxic

Actualizat la data de: 30 Mai 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Sindromul de soc toxic este o afectiune rara, amenintatoare de viata adeseori, care apare brusc dupa o infectie si poate afecta rapid diferite organe, incluzand plamanii, rinichii si ficatul. Sindromul de soc toxic progreseaza foarte rapid, fiind necesar tratament medical imediat. Cauze Toxinele produse de streptococ sau stafilococ care determina aparitia sindromului de soc toxic, sunt obisnuit intalnite, dar de obicei sunt inofensive. In marea majoritate a timpului, aceste bacterii determina infectii usoare la nivelul gatului, cum ar fi amigdalita streptococica, sau la nivelul pielii, cum ar fi impetigo. Totusi, in cazuri rare, toxinele produse de bacterie ajung in torentul sangvin si determina o reactie imuna severa, rapid progresiva. Reactia imuna care duce la sindromul de soc toxic este legata de obicei de un deficit de anticorpi impotriva toxinei streptococice sau stafilococice. E mai putin probabila aparitia acestor anticorpi la tineri dacat la... [continuare]

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit

Actualizat la data de: 01 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii Pe timp de canicula, folosirea aparatelor de aer conditionat este indispensabila. Medicii atrag insa atentia ca folosirea necorespunzatoare a acestor aparate si variatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul este nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura exterioara de peste 30 de grade Celsius la una de 17 grade din incaperile climatizate, de exemplu, supun organismul unui stres, care determina slabirea imunitatii. Un adevarat pericol in timpul verii il constituie si socul termic, care apare atunci cand intram in apa rece dupa o expunere prelungita la soare! Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers. “Persoanele care au diferite afectiuni cardiovasculare, in mod special, trebuie sa fie atente la variatiile de temperatura pentru ca pot aparea variatii bruste ale tensiunii arteriale, respiratie dificila, cefalee, stare de lesin, AVC; persoanele cu afectiuni... [continuare]

Tipuri de soc si masuri de prim ajutor

Tipuri de soc si masuri de prim ajutor

Actualizat la data de: 29 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Ce este socul? In prezent, socul este de definit drept o insuficienta circulatorie ce determina un dezechilibru intre necesarul si oferta de oxigen. O alta definitie face referire la o distributie gresita si generalizata a fluxului sanguin ce impiedica distributia ori utilizarea cantitatilor suficiente de oxigen, ce poate pune viata in pericol daca nu se intervine la timp. Clasificarea socurilor Dupa etiologie, starile de soc sunt clasificate in 4 categorii: 1. soc hipovolemic ce apare in urma unei hemoragii masive sau nonhemoragii si este cauzat de scaderea volumului circulat. 2. soc cardiogen determinat de disfunctia inimii. 3. soc distributiv, unde sunt incluse tipurile de soc anafilactic, neurogen si socul septic. 4. socul obstructiv determinat de obstructia fluxului sanguin de cauze extracardiace, cum ar fi o posibila embolie pulmonara, pneumotorax, tamponada cardiaca etc. Cauzele socului hipovolemic Socul hipovolemic are drept consecinta scaderea volumului... [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii

Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fructe care au coaja lemnoasa este benefic pentru sanatatea inimii. Atat nucile, migdalele, alunele dar si alte feluri din aceasta categorie de fructe, contribuie la scaderea colesterolului atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele care au coaja lemnoasa pot fi consumate la orice ora a zilei, ca gustare si sunt sanatoase intrucat contin acizi grasi nesaturati si multiple substante nutritive. Tipul de fructe care au coaja lemnoasa pe care le consuma o persoana nu este atat de important. Aproape orice fel de nuci sau alune poate face parte dintr-un regim alimentar care va sustine sanatatea inimii. Cele mai multe dintre studii au descoperit ca nucile si alunele scad nivelurile de colesterol rau din sange, imbunatatesc sanatatea mucoaselor arterelor sanguine si diminueaza posibilitatea dezvoltarii de cheaguri de sange care pot provoca un atac fatal de cord. Beneficiile fructelor cu coaja lemnoasa, pentru sanatatea... [continuare]

Sunt sanatoase fructele uscate?

Sunt sanatoase fructele uscate?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]

Fructe si legume care ard grasimile

Fructe si legume care ard grasimile

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]

Minune intr-un bol: salata de fructe

Minune intr-un bol: salata de fructe

Publicat la data de: 23 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]

 fructele - surse excelente de antioxidanti

fructele - surse excelente de antioxidanti

Actualizat la data de: 18 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]

Pestele si fructele de mare

Pestele si fructele de mare

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate si chiar consumate in mod regulat. Printre aceste produse alimentare se numara fructele de mare si pestele. Desi unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie sa se stie ca pestele si fructele de mare ar putea fi incluse in dieta zilnica. Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine. Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu). Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate -... [continuare]

Tinctura de propolis

Tinctura de propolis

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tinctura de propolis sau extractul de propolis este derivat din propolisul de albine. Propolisul este prelucrat de albine si apoi folosit la etansarea stupilor. Albinele amesteca saliva, ceara de albine si seva colectata de la copaci si plante. Deoarece propolisul de albine este alcatuit din atat de multi compusi (peste 300), are multe proprietati benefice pentru nutritia umana si tratarea conditiilor. Tinctura de propolis este una dintre cele mai populare forme in care poate fi gasit propolisul de albine. Propolisul se poate gasi, de asemenea sub forma de pulbere, unguent, spray de gura si capsule. Popularitatea sa se datoreaza numeroaselor sale utilizari, sub diverse forme, pentru tratarea a diferite boli. Beneficiile pentru sanatate ale tincturii de propolis Iata care sunt beneficiile oferite de tinctura de propolis: - Rol antiinflamator - Propolisul poate fi folosit ca agent antiinflamator atunci cand este utilizat topic sau ingerat. Cercetatorii... [continuare]

Comunitate medicala

Slabeste natural cu soc

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

ce dieta ar trebuie tinuta in compensatie cu ceaiul de soc?Daca consum doar ceaiul si mananc normal ar mai avea efect? [continuare]

Fruct

Din Dictionar Termeni

Produs comestibil al unor vegetale, de savoare in general dulce. fructele sunt bogate in apa, in glucide (fructoza, mai ales), in fibre vegetale (celuloza si pectina, prezente mai ales in coaja lor), in vitamine (vitamina c in citrice mai ales, vitaminele b1, B2 si B6 in fructele uscate, precursorii de vitamina A in fructele cu sambure si in fructele baca) si in saruri minerale. Continutul lor in glucide variaza intre 5 si 19% pentru fructele proaspete, pana la 40%, chiar 60% pentru fructele uscate (curmale, smochine, stafide). Fructele uscate au o valoare calorica mult mai ridicala decat fructele proaspete si sunt foarte bogate in glucide simple, in sodiu, potasiu si calciu. Fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune) sunt bogate in fibre, in proteine si mai ales in lipide; ele sunt mult mai calorice decat fructele proaspete: 400 calorii pentru 100 grame. Consumate in cantitati rezonabile, fructele proaspete constituie un bun aport de fibre si de vitamine. Pregatirea lor termica... [continuare]

Soc septic

Din Dictionar Termeni

insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei septicemii. Infectiile in cauza sunt foarte diferite, preponderent digestive sau urinare, in principal cauzate de bacili gram negativi, dar si de stafilococi sau de streptococi. Un soc infectios provoaca anomalii circulatorii care se traduc printr-un colaps (cadere brutala a presiunii arteriale) si o racire din ce in ce mai pregnanta a extremitatilor insotita de o cianoza difuza, de frisoane. Aceste prime semne sunt urmate rapid de tulburari viscerale multiple: sindrom de insuficienta respiratorie acuta, insuficienta renala acuta cu oligurie, tulburari ale coagularii, gastrita acuta hemoragica etc. Socul infectios necesita o spitalizare de urgenta. Tratamentul - Vizeaza stabilirea cat mai rapida a procesului infectios prin administrarea intravenoasa de antibiotice, insotita de o perfuzie intravenoasa de solutie macromoleculara destinata sa restabileasca un volum normal al lichidului in vase; la nevoie, se procedeaza la o... [continuare]

Soc termic

Din Dictionar Termeni

Totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesiva la caldura, socul termic este deosebit de grav la copilul sub doi ani, a carui reglare termica este prost asigurata, rezervele sale organice de apa fiind mici. El poate sa priveasca si adultul si survine de cele mai multe ori dupa o expunere prelungita la soare. simptome - socul termic se manifesta printr-o temperatura rectala mai mare de 40 grade Celsius, printr-un facies cenusiu, o piele uscata si fierbinte, ochii tulburi, o adinamie (slabiciune musculara), o stare de prostratie. El se poate complica prin crize convulsive. Tratament - Socul termic se trateaza printr-o rehidratare pe cale venoasa si necesita, de cele mai multe ori, o spitalizare. - La sugari, prevenirea consta in purtatul de haine usoare in sezonul cald, in folosirea doar a unui cearceaf pentru invelit, in aerisirea si umidificarea locului in care se afla copilul, in a-i da sa bea copilului, intre mese, mai multe biberoane cu apa. - La adult, este... [continuare]

Aconitum napellus, tinctura

Din Medicamente

Indicatii Omagul, sub forma de tinctura (tinctura Aconiti) se foloseste in nevralgiifaciale, nevralgia de trigemen, sciatica; este anticongestiva, hipotermianta, sedativa a tusei, utilizata in afectiuni gripale (in special tuse si catar bronsic). Aconitina intra in compozitia unor preparate antitusive: Tusomag, Sirogal, Sirogal cu efedrina. Extern, datorita actiunii analgezice, se poate folosi sub forma de unguent in tratamentul artritelor, durerilor provocate de guta dar nu se aplica mai mult de 4 ori pe zi deoarece se absoarbe prin piele si poate provoca intoxicatii. Omagul se foloseste numai cu prescriptie medicala. [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)

Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed

Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil

Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .