tarate de grau
Constipatia poate indica o afectiune grava?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani. Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in exces a apei in intestine, fiind datorata contractiei prea lente a muschiului colonului si din aceste motive se recomanda sa se consume o cantitate de minim 2 litri de apa pe zi. Frecventa defecatiilor la oameni variaza in functie de fiecare persoana in parte, dar si de alimentatie sau cat de rapid are loc digestia. Acestea pot varia de la trei scaune pe zi pana la trei pe saptamana, iar in general mai putin de trei defecatii pe saptamana indica o constipatie ce poate aparea la orice varsta, inclusiv la femeile insarcinate. O informatie eronata, intalnita frecvent despre constipatie, o reprezinta faptul ca este necesara o defecatie in fiecare zi. Contrar parerilor obisnuite, frecventa este mai putin importanta decat gradul de disconfort asociat cu defecatia sau absenta... [continuare]
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]
Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului
Autor: SfatulMedicului
Borsul, cunoscut mai mult in gastronomie, este unul dintre ingredientele din bucatarie care are efecte terapeutice uimitoare. Acesta trebuie preparat in casa, ca sa fie cat mai natural. Prepararea lui are la baza un proces de fermentatie a taratelor. Tonic natural foarte popular in tarile occidentale, borsul contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C. El este foarte bogat in enzime, iar ingredientul de baza al acestuia sunt taratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Ce afectiuni se amelioreaza cu bors Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita. Pentru am [continuare]
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]
Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Una din problemele frecvente ale tractului digestiv este constipatia, iar cronicizarea acesteia este in stransa legatura cu aparitia hemoroizilor. Hemoroizii sunt vene umflate, foarte asemanatoare cu venele varicoase. Mai exact, hemorozii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul canalului anal si a rectului inferior. Acestia pot fi localizati in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau se pot dezvolta sub piele in jurul anusului (hemoroizi externi). Datele statistice arata ca aproximativ 65% din populatia globului sufera de-a lungul vietii de aceasta boala hemoroidala. In Romania, boala hemoroidala are o larga raspandire, apreciata in statistici la 25% din populatie. Cel mai bun mod de a preveni aparitia hemoroizilor este sa eviti constipatia printr-o alimentatie echilibrata. Altfel spus, constipatia contribuie la aparitia hemoroizilor atat prin cresterea presiunii abdominale, prin efortul de defecatie, cat si indirect, din cauza utilizarii... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
in urma endoscopiei miau gasit BRGE gastrita cronica si colon iritabil... ca tratament bilicol duspataln nolpaza sedatif pc si kebene plus si normix si anghirol ...plus regim bineitneles.... ma surprinde ca pe diagnostic mia scris brge gastrita cronica si colon iritabil dar mia spus ca sunt tratabile.. si ca in 2 3 luni de regim si tratament va fi ok...problema este ca ma sperie colonul iritabil ma gandesc sa nu fac si colonoscopie ca a fost oribil la endoscopie nu vreau sa stiu pe partea cealalta cum va fi :( ... pareri ceva ? [continuare]
Buna ziua ! De cand ma stiu am scaune rare însă de o perioada ma sperie , este si cate o săptămana cand nu ma duc , e drept ca in ultima perioada nu mananc decât de maxim 2 ori pe zii..dar imi poate spune si mie cineva care e problema ? Nu consum alcool , nu fumez , mereu incerc sa mânac gras , care ar fii problema ? Multumesc [continuare]
Buna, am 54 de ani, de mai bine de 3 ani ma chinui ca sa traiesc, nu mai am scaun deloc, tot ce elimin o fac doar prin clisma, in rest nimic nu are efect. Am mers la un cabinet privat, (era laudat de mai multi medicul respectiv) m-a consultat, mi-a prescris un tratament, l-am urmat pana am terminat toate pastilele, dar nici un efect. Totul se aduna sub forma de bolovan, dur la pipait si nu pot elimina nimic. Nu mananc gras, nu mananc cascaval, carne, din cand in cand cate o sana sau lapte acru. Daca consum lichide, oricat de multe le elimin urgent prin transpiratie, Transpir f. f. mult. Oare mai am vreo sansa sa revin cat de cat la normal? Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, cu vreun remediu ceva. Va multumesc anticipat! [continuare]
Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]
Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta
Autor: SfatulMedicului
Psyllium, planta originara din India, cunoscuta si sub numele de ispaghul, a fost mult timp folosita pentru a trata constipatia, dizenteria si diareea. Aceasta planta este unul dintre cele mai bune laxative naturale, care nu provoaca iritatii ale mucoasei gastrice. De asemenea, psyllium regleaza tranzitul intestinal fiind alegerea ideala in curele de slabire. Planta a fost folosita in Egiptul Antic pentru proprietatile sale laxative, iar in India si China a fost folosita in mod regulat pentru a trata diareea, hemoroizii si chiar hipertensiunea arteriala. Reduce pofta de mancare Deoarece au un continut ridicat de fibre spongioase, taratele de psyllium contribuie la scaderea poftei de mancare si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, sunt ideale daca te hotarasti sa urmezi o cura de slabire, cat si pentru preventia aparitiei kilogramelor in plus. Taratele de psyllium contin [continuare]
am nascut de 3 luni si inca alaptez.pot lua aceste tarate?atat pt greutate cat si pt fata, ca m-am umplut de bube dupa ce am nascut, nu trec cu nimic si am zis sa incerc si cu asta. daca iau aceste tarate, e posibil sa afectez cu ceva calitatea sau cantitatea laptelui? [continuare]
Pot consuma tarate de psyllium daca sunt diagnosticata cu diverticuloza?
Diverticuloza și taratele de psyllium [continuare]
Ce parere aveti de pudrele naturiste? gen; spirulina, iarba de grau?
As dori un raspuns sincer. Multumesc! [continuare]
Dr. nona narcisa tarata
Dr. mihaela iuliana tarata
Remedii naturale pentru cancerul de san
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Remediile naturiste pentru cancerul de san includ consumul de usturoi, broccoli, struguri, ceai verde, lignani, grau verde, soia, vitamina D si calciu. Cancerul de san este caracterizat de cresterea de tesuturi maligne la nivelul sanului. Acesta poate fi clasificat ca fiind ductal, lobular sau inflamator, in functie de locul de origine. Poate fi cauzat de consumul de bauturi alcoolice, radioterapie in zona sanului, nasterea primului copil la o varsta frageda sau o varsta prea inaintata, aport crescut de progesteron sau estrogen, etc. Cancerul de san poate fi observat ca urmare a manifestarii a mai multor simptome. Caile de atac contra cancerului de san nu vindeca boala ci stimuleaza sistemul imunitar sa distruga tesutul canceros intr-o anumita masura. Cu toate acestea, un stil adecvat de viata si obiceiuri alimentare sanatoase sunt recomandate pentru longevitatea bolnavilor cu cancer de san. Desi nu este curabil, cancerul de san poate fi prevenit prin anumite... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Generalitati Beta-sitosterolul este unul din sterolii (fitosterolii) de origine vegetala. Au o structura asemanatoare colesterolului produs de organism. Fitosterolii se pot gasi in marea majoritate a plantelor si astfel in alimente precum: germenii de grau, uleiul de porumb, boabele de soia si alunele. Beta-sitosterolul este, de asemenea, disponibil si ca supliment nutritiv. La ce se foloseste beta-sitosterolul? Se presupune ca beta-sitosterolul reduce nivelul colesterolului plasmatic, reduce riscul cancerului de colon si atenueaza simptomele ce insotesc hiperplazia benigna a prostatei (HBP), precum si emisia de urina repetata in timpul noptii (nicturie). Nu se cunoaste mecanismul exact al actiunii beta-sitosterolului. Acesta ar putea avea legatura cu metabolismul colesterolului sau cu unele efecte antiinflamatorii. Exista cateva dovezi ca beta-sitosterolul reduce simptomele in cadrul HBP, totusi acestea nu sunt destul de convingatoare. Unele studii sustin faptul [continuare]
Buna ! sunt noua aici si nu ma prea descurc..sper ca scriu totusi intrebarea unde trebuie :)) Am o nelamurire.Eu mananc dimineata cereale cu lapte.Din cate stiu ca m-am informat dupa net nu sunt bune toate cerealale si nu in orice fel de cantitati.Eu am tinut o dieta si am slabit 10 kg avand 65kg la 158m la varsta de 16 ani.Acum am 55kg..dar mai vreau sa mai slabesc 5 kg.Mananc sanatos,beau lichide multe si fac sport (sar coarda,abdomene,tae-bo,alerg).Tosusi nu stiu daca cerealele care le consum sunt bune pe eticheta scrie : "ingrediente:faina integrala de grau,tarate,zahar,malt,sare,emulgator(E471) 357kcal/100g ,proteine-10g,lipide-2,4g,glucide-72,6g" Lapte consum din cel slab la 1,8 grasime si doar 150ml la cereale. Este buna alegerea mea de a consuma cereale de tipul fulgilor de grau in cazul in care vreau sa mai si slabesc? Va rog frumos sa ma sfatuiti,astept raspuns.Multumesc anticipat. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter