sulfitii
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Astmul bronsic la adolescenti si adulti
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Pacientii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau in cazurile severe in fiecare zi. Crizele de astm pot apare pe toata perioada vietii (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament medicamentos. Astmul bronsic produce dificultati respiratorii deoarece poate produce inflamatia bronhiilor (principalele ramificatii ale traheei ce patrund in plamani). Inflamatia debuteaza gradat si in timp poate determina contractia muschilor situati in jurul bronhiilor (bronhospasm). Acest efect poate duce la ingustarea sau blocarea cailor respiratorii, ingreunand respiratia, ceea ce poarta denumirea de episod acut de astm (denumit si atac, exacerbare sau criza). Episoadele acute de astm bronsic pot fi rare sau dese, usoare sau severe. Cel mai des simptomele pot fi controlate la domiciliu folosind un plan de actiune (plan scris in care se precizeaza care sunt medicamentele necesare si cand este necesar un... [continuare]
Alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]
Astmul bronsic la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Copiii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau, in cazurile severe, in fiecare zi. Crizele de astm bronsic pot apare pe toata perioada copilariei (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament medicamentos. Astmul bronsic produce dificultati respiratorii, deoarece poate produce inflamatia bronhiilor (principalele ramificatii ale traheei ce patrund in plamani) copilului. Inflamatia debuteaza gradat si in timp poate determina contractia muschilor situati in jurul bronhiilor (bronhospasm). Acest efect poate duce la ingustarea sau blocarea cailor respiratorii ale copilului, ingreunandu-i respiratia, ceea ce poarta denumirea de episod acut de astm (denumit si atac, exacerbare sau criza). Episoadele acute de astm bronsic pot fi rare sau dese, usoare sau severe. Cel mai des simptomele pot fi controlate la domiciliu, folosind un plan de actiune (plan scris in care se precizeaza care sunt... [continuare]
Afectiuni ale sistemului digestiv
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]
Suferi de alergii? iata 6 factori care le-ar putea inrautati
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Statisticile spun ca aproximativ un sfert din populatia tarii noastre este afectata de o alergie. Simptomele se manifesta diferit, in functie de tipul alergiei, putand fi vorba despre secretii nazale, stranut, mancarimi ale pielii, la nivelul ochilor si al nasului, lacrimarea ochilor, umflaturi ale fetei. Alergiile pot fi depistate in urma mai multor teste, printre care se numara analizele de sange, testarea cutanata parch, testare prick si testul intradermic. Aceste investigatii medicale se fac numai la recomandarea unui medic alergolog. In ciuda faptului ca simptomele sunt tinute in frau cu ajutorul tratamentelor recomandate de catre medic, de multe ori simptomele suparatoare nu le dau pace multora dintre cei afectati de alergii. Acest lucru se intampla fiindca anumite obiceiuri zilnice le pot inrautati manifestarile alergiilor. 1. Stresul Reactiile alergice se pot inrautati din cauza stresului. Un studiu publicat in revista Annals of Allergy, Asthma & Immunology a aratat ca... [continuare]
Cefaleea – simptom comun, cauze multiple
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Generalitati despre cefalee In timpul vietii, majoritatea persoanelor se confrunta cel putin o singura data cu un episod de cefalee, adica o durere resimtita la nivelul capului sau al fetei, de diferita intensitate si durata, care cedeaza sau nu la administrarea unor calmante, insa cel mai important aspect care trebuie elucidat este cauza care declanseaza acest simptom. Simptomatologie Cefaleea se poate manifesta sub forma unei dureri ascutite, pulsatila sau de intensitate redusa, dar constanta, se poate dezvolta brusc sau poate aparea treptat, iar durata ei poate fi de la ore pana la cateva zile in functie de cauza. Pe langa aceste caracteristici, trebuie avute in vedere simptomele care insotesc durerea respectiva pentru stabilirea unui diagnostic corect. De multe ori, cefaleea nu reprezinta un semnal de alarma, insa daca apare alaturi de senzatie de lesin, convulsii, confuzie sau dificultati de vorbire/ intelegere/ vedere, dificultate la mers, amorteli, parestezii si... [continuare]
Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]
Reducerea aportului de sare din organism
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]
Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]
Alimentele care va pot provoca migrene
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumati si recurenta migrenelor. De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, in 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, insotite de stari de ameteala, greata si slabiciune corporala. Din fericire, identificarea alimentelor care pot stimula declansarea simptomelor migrenei ajuta la reducerea frecventei acestor episoade neplacute, odata ce sursele alimentare periculoase sunt excluse din dieta zilnica. Legatura dintre migrene si alimentatie Migrenele sunt o afectiune dureroasa, deseori debilitanta, care afecteaza un procent seminificativ din populatia Pamantului. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut stabili cu exactitate cauzele migrenelor si ce se intampla concret in timpul acestor crize, expertii medicali cred ca durerile sunt cauzate de un flux prea mare de sange care invadeaza vasele sanguine de la nivel cerebral. Acestea din urma ajung sa exercite o presiune... [continuare]
10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]
Semnale si remedii pentru caderea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Motivul pentru care parul se simte moale si matasos dupa o vizita la salon nu este o pura coincidenta, deoarece specialistii sunt atent instruiti sa spele parul si sa il trateze cu ajutorul diferitelor teste. Obsesia femeilor pentru par atinge un nou nivel atunci cand incep sa il piarda. Trebuie sa va ganditi ca nu sunteti singura careia ii cade parul. 60% dintre femei se confrunta cu aceasta problema in diferite stadii. Ce spune, insa, fenomenul caderii parului despre obiceiurile dumneavoastra alimentare si despre viata de zi cu zi? Exista 2 etape importante pe care trebuie sa le urmariti atunci cand parul incepe sa cada: O etapa temporara – daca subtierea parului dumnevoastra este declansata de un anumit eveniment sau de la o febra ridicata intr-o perioada intensa, ea se va manifesta excesiv, cam 100 de fire de par pe zi cazute. Dupa ce trauma trece, parul va creste la loc in cateva luni. O etapa cronica – cea mai frecventa cauza de pierdere a parului la... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
De cand sunt in relatie cu sotul meu am inceput sa beau alcool in weekend (10 ani). De cca 6 luni sunt in terapie si mi-am dat seama ca obiceiul de a consuma alcool nu este al meu, l-am preluat de la partenerul meu. Totusi imi face placere sa mai beau un pahar de vin in weekend sau la o poveste dar observ ca mi se face imediat un rau general, ameteala si greata si dupa doar doua inghitituri. Suspectez ca este vorba tocmai de aceasta asociere, de constientizarea faptului ca nu imi apartine obiceiul, sau poate experienta cu alcoolici in copilarie. As vrea sa stiu ce analize se fac pentru a determina daca sunt alergica sau daca consumul de alcool mi-a provocat vreo afectiune care acum face intolerabil consumul. P.S. nu este ceva ce as vrea sa discut cu medicul de familie. [continuare]
as vrea sa stiu mai multe lucruri despre astm si ce tratamente naturiste as putea sa ii fac?De cate ori pe an se merge la salina pentru asta?Daca o sa se faca bine sau o sa trebuiasca tot timpul sa depinda de medicatie? [continuare]
Nootropice/piracetam-imbunatatirea functiilor cognitive
Buna ziua, as dori sa aflu daca aceste medicamente merg bine impreuna si daca dauneaza sau nu, de asemenea daca modul de administrare este corect. Dimineata iau o pastila de Piracetam 800mg impreuna cu una de MemoPlus Energizer si una de Lecitina Forte 1200 Doppel Herz, iar la pranz si seara iau cate una de Piracetam 800mg. De asemenea, sub ce nume se gaseste Colina in farmacii? Am inteles ca piracetamul functioneaza bine alaturi de colina, nu stiu ce doze trebuie sa iau. De cand iau aceste pastile simt imbunatatiri foarte mari, avand in vedere ca, inainte eram molesit toata ziua,ma simteam depresiv, nu ma simteam motivat sa fac nimic, si uitam absolut orice. Dupa doua saptamani in care am luat aceste pastile ma simt foarte activ, tin minte absolut tot ce am facut in ziua respectiva, si am observat si ceva imbunatatiri ale vederii. Citesc mai multe carti, retin mai mult, ma implic in conversatii cu alti oameni, imi vin idei foarte multe, ma simt creativ si dornic de... [continuare]
Am baut alcool acum 2 seri iar dimineata eram rosu la fata..
Am 18 ani.. si ocazional beau. Am baut vodka cu suc.. dar nu stiu cat. Cert este ca in seara aia am vomitat de 3 ori. Dimineata eram rosu la fata..iar cu trecerea timpului se agrava. Cam in o ora am ajuns sa fiu "rosu ca racu" si ardeam.. Mi s-a spus ca e de la tensiune.. acum dupa o zi.. mi-au ramas ceva pete pe fata.. dar nu foarte rosii..cat sa se observe putin. Se vor duce? Puteti sa imi spuneti exact ce mi s-a intamplat? Multumesc [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter