suc mar
Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Date generale Alaptarea, ca multe alte aspecte ale cresterii copiilor, este un proces gradual de crestere a independentei si a stapanirii de sine din partea bebelusului tau si un pas inapoi treptat din partea ta. Dupa primele 6 luni ale bebelusului, laptele matern va continua sa furnizeze marea majoritate a nutrientilor necesari, chiar daca incepe sa guste o varietate de alimente noi. Desi bebelusul se va bucura, fara indoiala, foarte mult de introducerea unor noi gusturi si texturi, experientele sale cu alimentele solide sunt doar sesiuni de practica pentru viitor. Este important sa va asigurati ca continua sa primeasca suficient lapte matern pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Beneficiile alaptarii Alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Intelegerea acestor beneficii te poate ajuta sa decizi daca alaptarea este potrivita pentru familia ta Beneficiile alaptarii pentru bebelusi Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul... [continuare]
Generalitati Cum sa slabesc si in acelasi timp sa cresc in masa musculara? Portretul persoanei care este interesat sa afle raspunsul la acesta dilema este in linii mari cel al unui endomorf, adica un individ cu statura medie sau mica, cu masa musculara mai bine sau mai putin bine dezvoltata, insa cu un strat de tesut adipos dispus pe tot corpul si mai ales pe zonele cu predispozitie, adica abdomen, flancuri, sub barbie la barbati si fese, coapse, eventual abdomenul inferior la femei. Aceste persoane isi dezvolta destul de usor masa musculara, insa tesutul adipos este extrem de greu de eliminat, in ciuda incercarilor uneori disperate, materializate prin diverse tipuri de cure de slabire. Cum crestem masa musculara cand suntem la dieta? Un om obisnuit poate tine o cura de slabire fara sa-si faca probleme in ceea ce priveste masa musculara si este incantat cand constata ca perimetrul abdominal a scazut cu cativa centimetri, iar cantarul arata cu cateva kilograme mai putin,... [continuare]
Deshidratarea
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Deshidratarea apare cand corpul pierde prea multe lichide. Acest fenomen poate avea loc cand aportul de apa este oprit sau cand cantitati mari de apa sunt eliminate din corp prin diaree, varsaturi, transpiratie sau efort fizic. Un aport de apa scazut poate cauza crampe musculare si de asemenea senzatie de oboseala. In mod normal corpul absoarbe lichid din sange sau alte tesuturi ale organismului. Dar in momentul in care organismul este deshidratat, acesta nu mai poate asigura necesarul de lichid pentru ca sangele sa circule normal, pacientul poate intra in acest caz in stare de soc, o stare care poate ameninta viata. Deshidratarea poate aparea la orice varsta dar este foarte grava in cazul nou nascutilor, copiilor si varstnicilor. Deshidratarea in cazul nou nascutilor si copiilor Nou nascutii si copiii au sanse mai mari de a se deshidrata deoarece: - o portiune mai mare din organismul lor este ocupata de apa - copii au o rata a metabolismului mai mare... [continuare]
Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este colonoscopia Colonoscopia este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul), cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera numit colonoscop. Aceasta investigatie e de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice. In timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel. Poate fi folosita si in cadrul unui screening pentru identificarea si indepartarea tumorilor cu potential cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancerul colorectal). Colonoscopul este un instrument subtire, flexibil, cu o lungime cuprinsa intre 121,9 cm si 182,9 cm. O camera mica este atasata de colonoscop, aceasta putand face fotografii si inregistrari video in interiorul intestinului gros. In unele cazuri se poate folosi si fibra optica, dar in general tehnologia... [continuare]
Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumata in cantitati prea mari, cofeina poate provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi nervozitate, iritabilitate, anxietate, insomnie sau tulburari gastrointestinale. Aceste efecte adverse pot fi evitate in cazul in care se va limita cantitatea de cofeina de pe parcursul unei zile. Este destul de dificil insa sa se determine care este cantitatea exacta de cofeina din compozitia bauturilor alcoolice si a cafelei proaspat preparata. Cofeina din bauturile racoritoare Cantitatea specifica de cofeina din bauturile racoritoare variaza foarte mult, in functie de marca. In general 350 [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]
Eruptia dintilor Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati indeaproape de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale. Desi cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza. Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au 28 de dinti permanenti sau pot ajunge pana la 32 incluzand maseaua de minte. Dintii de lapte Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor. Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru: - O m [continuare]
Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu doar pirozisul si refluxul gastroesofagian pot reprezenta probleme arzatoare, ci si factorii implicati in declansarea lor. Pirozisul, acea senzatie de arsura retrosternala, este una din cele mai frecvente acuze cu care ne confruntam. Iar in marea majoritate a cazurilor, arsura este declansata de dieta si stilul de viata dezordonat pe care il avem. Mese pe fuga, mancare de la fast food, prea multe condimente, prea multa cafea… Agresiunile sunt multiple, iar specialistii au realizat o lista a celor mai frecvente. Avertizati, ne va fi mult mai usor de la evitam. Dieta poate sa fie modificata, si parca am prefera mai mult sa facem cateva schimbari de aceasta natura, decat sa umblam cu pastilele dupa noi, nu? Triggerii pirozisului: cum ii recunoastem Pirozisul este arsura care ne strica buna dispozitie dupa masa. Fie ca o resimtit doar retrosternal sau ca ea este mult mai extinsa si uneori ne da impresia ca avem si probleme cardiace, pirozisul tine exclusiv de... [continuare]
Ce sunt conservantii naturali Actualmente pot fi produse tratamente pentru ingrijirea tenului si corpului folosind numai conservanti naturali, si care au o durata mare de viata in galantar fara a deveni perisabile. Uleiurile esentiale sunt substante naturale care au un important rol conservant; insa, in pofida acestor calitati nu se bucura de o larga reprezentare in piata produselor cosmetice. Aceste uleiuri sunt derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Prima mentionare a proprietatilor antibacteriene in cazul uleiurilor esentiale atesta inca de pe vremea holerei din Franta secolului al XIX-lea, cand au pierit zeci de mii de persoane. In tumultul evenimentelor s-a observat ca aceia care lucrau in parfumerii erau total imuni la boala. Astazi stim ca numeroase uleiuri utilizate in parfumerie sunt agenti antibacterieni potenti, care distrug bacteriile si ciupercile fara a afecta omul, asadar cu foarte putine reactii adverse. De exemplu, simpla... [continuare]
Generalitati Un acces de furie este echivalentul emotional al unei furtuni de vara: se declanseaza brusc si uneori este destul de feroce. Cu un minut in urma parintele si copilul se bucurau de cina, iar in urmatorul minut micutul incepe sa scanceasca, plange si incepe sa tipe cat poate de tare ca paiul cu care isi savura sucul s-a indoit. La aceste tipuri de episoade sunt predispusi mai ales copiii cu varste cuprinse intre 1-3 ani. Desi poate sa apara teama ca din copilul dvs. se va dezvolta un mic tiran, nu trebuie sa fiti ingrijorati deoarece prin aceasta criza copilul poate incerca sa manipuleze sau, mai probabil, acesta este o reactie la o situatie frustranta. Specialistii considera ca o mare parte din vina acestor accese de furie o au competentele lingvistice inegale. Copiii desi inteleg destul de bine multe dintre cuvintele pe care le aud, la varste mici, capacitatea lor de a comunica verbal este destul de limitata. Iar atunci cand nu pot exprima prin... [continuare]
Excesul de fructe si cresterea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]
Cum sa consumam polivitaminele naturale? Din cele mai vechi timpuri si pana acum, strugurii au ocupat un loc important in alimentatia omului, dar si in vechile tratamente medicale. Initial, vita-de-vie s-a gasit in stare salbatica pe tarmurile Marii Negre si ale Marii Caspice, iar de aici s-a raspandit in Europa (Italia, Grecia, Franta) si in Asia Mica (Israel). Medici renumiti ai Antichitatii, precum Hipocrate si Pliniu, dar si alti celebri invatati, de atunci si pana in zilele noastre, recomandau folosirea strugurilor ca medicament impotriva frigurilor si anginei, iar romanii ii intrebuintau pentru dezintoxicarea organismului. Polivitamine naturale Strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Valoarea energetica a 100g struguri este... [continuare]
Remedii Caracterizata prin lipsa poftei de mancare, anorexia este cel mai comun simptom al afectiunilor digestive, care conduce la instalarea unei stari de oboseala generala. Aceasta afectiune poate apare si din cauza functionarii deficitare a stomacului si a secretiei reduse de suc gastric. De asemenea, trebuie mentionat ca mai exista o forma de anorexie, numita anorexie nervoasa caracterizata prin dezechilibru psihic manifestat prin frica extrema de obezitate, care conduce tot la aversiune fata de mancare. Iata cateva solutii salvatoare pentru persoanele care sufera de anorexie! 1. Portocalele Portocalele constituie un remediu extraordinar pentru anorexie, deoarece ajuta la stimularea secretiei sucurilor digestive, imbunatatind digestia si crescand pofta de mancare. Pentru tratament sunt recomandate 1-2 portocale pe zi. 2. Struguri acri Strugurii acri constituie un alt remediu eficient in tratarea anorexei. Sucul de struguri trebuie adaugat in faina cu care se... [continuare]
Intepaturile de insecte In urma intepaturilor de insecte (albine, viespi, furnici etc.) pot aparea atat reactii locale la locul intepaturii, manifestate prin eritem (roseata), edem (umflare) si prurit (mancarime) sau durere, cat si reactii generalizate, unele putand chiar pune viata in pericol. Reactia generalizata poate aparea daca victima este intepata de un numar mai mare de insecte sau daca prezinta o sensibilitate individuala (alergie) la intepatura de insecte. Prim-ajutor: - se incearca indepartarea acului albinei ramas infipt in piele, cu ajutorul unui ac sau a unei pensete, dar fara a stoarce zona sau strivi acul; - pe locul intepaturii se poate aplica apa oxigenata, alcool sanitar sau se poate spala cu apa; - se aplica o punga cu gheata sau ceva rece, pentru a determina vasocontrictie locala, fapt ce scade absorbtia veninului la nivel local; - in cazul reactiilor alergice grave, cand survine stopul cardio-respirator, se apeleaza serviciul 112 si se incep manevrele de... [continuare]
Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicamentele pentru raceala si tuse pot prezenta riscuri serioase pentru copiii mici. S-a impamantenit ideea ca medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt cele mai bune pentru tratarea simptomelor de raceala si tuse la copii. De fapt, acestea nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani, si se gasesc destule voci care spun ca ele nu ar trebui recomandate nici copiilor mai mari. Atunci cum poate fi tratata raceala la copii? Care sunt grijile in ce priveste medicamentatia pentru raceala la copii? Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala nu trateaza cauza racelii copilului si nici nu vor face ca boala sa treaca mai repede. Aceste medicamente au efecte secundare potentiale, printre care cresterea pulsului si convulsiile. Specialisti nu recomanda tratrea copiilor cu varsta mai mica de 2 ani cu ajutorul acestor medicamente. Sunt aceste medicamente o problema pentru copii mai mari de 2 ani? Expertii studiaza siguranta administrarii... [continuare]
Generalitati Salmonelozele reprezinta un tip de toxiinfectii alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Exista mai multe tipuri ale acestei bacterii: Salmonella typhimurium si Salmonella enteritidis, acestea sunt cele mai frecvente tipuri intalnite in SUA. In fiecare an, aproximativ 40000 de cazuri de salmoneloza sunt raportate in SUA. Deoarece cazurile usoare nu sunt diagnosticate sau raportate, numarul real al infectiilor poate fi de 30 de ori mai mare. Salmonelozele sunt mai frecvente vara decat iarna. Copiii sunt cei mai susceptibili sa faca salmoneloza; copiii mici, varstnicii si persoanele cu deficiente ale sistemului imun fac formele cele mai grave ale infectiei. Cauze Se poate contacta salmoneloza prin consumarea de alimente contaminate cu Salmonella. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii: -alimentul poate fi contaminat in timpul procesului de pregatire a mancarii -alimentul poate fi contaminat prin manipularea lui cu maini nespalate sau... [continuare]
Compozitia laptelui In ciuda insistentelor copiilor de a primi suc, parintii continua sa fie fermi si sa le ofere acestora lapte la cina. Pentru multi dintre adulti acest obicei este unul important, intrucat acestia stiu din copilarie ca laptele este bun pentru mentinerea sanatatii. Intrebarea este: cum ne ajuta laptele sa avem o sanatate mai buna? Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat: - Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase; - Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular; - Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale; - Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei; - Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor; - Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos; - Vitmania A: sustine... [continuare]
Capsunile: surse naturale de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter