spanac
Alimente si bauturi care pateaza dintii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente pateaza dintii mai mult decat altele. Bauturile inchise la culoare, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si anumite ceaiuri, sunt in partea superioara a listei. Din fericire, nu trebuie neaparat sa eliminati din dieta astfel de alimente sau bauturi, pentru a va pastra dintii albi. Asigurati-va doar ca limitati aportul lor, clatiti-va gura cu multa apa, periati-va dintii si folositi ata dentara dupa ce le consumati. Exista multe alimente care curata dintii in mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, telina si capsunile. Sucurile inchise la culoare din fructe de padure Desigur, sucurile din mure, zmeura sau afine sunt incarcate cu antioxidanti. In timp ce antioxidantii sunt extrem de benefici pentru organism, aceste sucuri pot da un aspect neplacut dintilor dumneavoastra. Dintii sunt porosi, iar in orificiile lor microscopice patrund particule din alimente care sunt colorate in mod natural sau artificial. In mod ironic,... [continuare]
Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt petele sau cosurile? Petele sau cosurile apar de multe ori pe fata, gat, piept, spate, umeri si in alte zone in care pielea este acoperita cu cele mai multe glande sebacee. Sunt destul de putine persoanele care nu au avut vreodata cosuri sau puncte negre. Vestea buna este ca acneea poate fi tratata sau prevenita. Pentru un ten curat, trebuie respectate anumite reguli, unele destul de surprinzatoare. Nu se va spala tenul in exces Pielea uscata nu previne aparitia acneei sau a petelor. Deseori, spalarea in exces a tenului il agreseaza si poate irita pielea. Iar rezultatul va fi inrautatirea acneei. Evitati sapunurile si gelurile care contin multe substante chimice agresive. Spalati zona predispusa la acnee, de doua ori pe zi cu un sapun delicat si apa calduta. Alegeti sapunuri fara uleiuri Sapunurile fara uleiuri nu vor fi cauza formarii punctelor negre sau pustulelor. Alegeti tipurile de sapunuri fara uleiuri si neparfumate, non-acneice sau... [continuare]
Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice. Sursele sintetice sunt reprezentate de: - solventi care contin cianide - ierbicide, insecticide, raticide - productia de cauciuc sintetic, cianizi, fumiganzi - substante utilizate la curatarea metalelor - substante utilizate pentru developarea filmelor fotografice - industria chimica, a maselor plastice - substante folosite la extractia aurului din minereurile aurifere. Surse naturale: - in cantitati reduse se gasesc in: varza, spanac,tutun, bere, mustar - samburii de pruna, cirese, mar, piersica, caise - samburii de migdale (ingestia a 60 samburi este letala) - radacini de cassava (tapioca) - fum, gaze care se degaja in... [continuare]
Generalitati Cautati un mod distractiv prin care puteti incuraja copilul sa manance mai multe fructe si legume? Puteti sa incercati cateva salate interesante, cei mici se vor bucura sa va ajute sa le pregatiti si toata familia le va savura. In plus, salatele ar putea fi printre primele feluri de mancare pe care copiii ar putea incepe sa le pregateasca siguri. Atata timp cat parintii toaca ingredientele, nu exista nici o greutate in pregatirea unei salate delicioase. Iata mai jos cateva retete vegetariene de salate, sanatoase pentru intreaga familie. Salate recomandate Salata cu capsuni Capsunile vor fi un ingredient placut si dulce pentru orice salata, agreat de orice copil. Adaugati-le in salata de spanac. Puneti si alte fructe cum ar fi nectarine sau ananas ori bucati de avocado, castravete si putina branza. Stropiti cu otet balsamic sau sos de fructe pentru mai multa aroma. Salata de fasole neagra, porumb si afine Combinati o cana de afine, o ceasca de boabe de... [continuare]
Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul sezonului gripei si racelilor, majoritatea oamenilor cunosc faptul ca trebuie sa-si acopere gura si nasul cu batiste de unica folosinta atunci cand stranuta sau tusesc si sa-si spele mainile pentru a evita contactul direct cu virusii si microbii. Ce altceva se mai poate face? Cercetarile sugereaza ca, alaturi de alte masuri, poate fi adoptata o dieta care nu doar ca ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar amelioreaza si simptomele acestora in cazul imbolnavirii. Medicii au confirmat de multa vreme ca oamenii care au deficit de nutrienti dezvolta mai multe infectii decat cei care se hranesc adecvat. Sistemul imunitar are nevoie de anumite substante nutritive pentru a fi puternic si pe deplin functional. Iar multe dintre alimente sunt mai eficiente decat suplimentele alimentare. Tratament pentru raceala: oricand supa de pui Supa de pui a fost un remediu apreciat contra racelilor inca din vremea grecilor antici. Cercetatorii au... [continuare]
Generalitati Atunci cand o persoana nu doarme, stie de ce este obosita. Dar care ar fi cauza oboselii, durerii sau starii de rau general, de slabiciune, cateva ore mai tarziu? Este important sa se cunoasca problemele care tulbura somnul intrucat daca acestea nu sunt cel putin ameliorate, orele petrecute in pat nu se vor finaliza cu rezultatul asteptat: odihna si nivel ridicat de energie. Iata care ar putea fi unele din cele sapte cauze ce ar putea sta in calea unui somn odihnitor: Stare de indispozitie dupa somn si gust neplacut Mirosul si gustul neplacut al gurii pot fi un semnal al bolii de reflux gastroesofagian sau al arsurilor stomacale, asimptomatice. Studiile au demonstrat in cazul a peste 25% dintre persoanele care au un somn neodihnitor fara o cauza diagnosticata, motivul ar fi refluxul acidului gastric. Pentru ca simptomele gastrointestinale nu sunt evidente, bolnavii nu sunt constienti de prezenta afectiunii. Cum este intrerupt somnul: Refluxul acidului determina... [continuare]
Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care pielea dvs. are nevoie sa fie improspatata, incercati sa va bucurati intai de anumite alimente care pot face acest lucru inainte sa cheltuiti banii pe machiaje si produse scumpe de ingrijire a pielii. Pielea poate sa para obosita si deshidratata daca nu aveti o dieta bine echilibrata si nu consumati suficienta apa. Primavara este un moment excelent sa va detoxifiati organismul si sa adaugati in dieta alimente proaspete, nutritive. Alimente care ofera pielii un aspect mai tanar 1. Ananasul - bucurati-va de gustul verii putin mai devreme. Puteti combina ananasul cu iaurt sau il puteti consuma simplu. Ananasul consumat pe stomacul gol imbunatateste digestia, acesta fiind motivul principal pentru care ananasul este considerat un fruct ideal pentru detoxifiere. Mentinerea functiei sistemului digestiv este ajuta la mentinerea sanatatii si a stralucirii pielii pe toata durata sezonului cald. 2.Capsunile - Printre fructele cele mai... [continuare]
Incerc sa slabesc insa nu stiu ce dieta sa urmez care sa fie sanatoasa si sa dea rezultate bune. Nu mananc: rosii, vinete, icre, maioneza, mazare, gem, marmelada, muraturi (exceptie castravetii), spanac, iaurt, smantana, sana. Imi plac mancarurule picante, branza de burduf, ciupercile, usturoiul si imi plac mancarurile crocante si sarate... Grupa mea de sange e A2, am 23 de ani. Ce dieta imi recomandati? Am si celulita. Multumesc anticipat. [continuare]
Buna Ziua De 4-5 zile ma confrunt cu niste ameteli cumplite,ceata usoara,tiuit in urechi lipsa poftei de mancare,de regula crizele sunt dupa ora 9 dimToated ok am plecat la doctor in urma cu 2 zile si a spus ca am anemie si glicemia scazuta..datorita dietetei necorespunzator tinuta de mine..mi-a dat tratament cu Magne B6 ,Tonotil,betaserc,Calciu si mi-a zis sa mananc normal sanatos...deoarece de 3 luni mananc cam sablon ...ciorbe,fructe,si cereale integrale. Intrebarea mea este: e normal dupa doua zile de mancat bine,(carne de vita.spanac fructe,legume.oua de toate),luat medicatia corect ...sa ametesc in continuare in 2-3 episoade pe zi de cate 30-60 min...de fiecare data zaharul ameliorand bine situatia. Va intreb ca deja intru in panica.Am 34 ani si 105kg beau si fumez ocazional Multumesc si o zi deosebita [continuare]
Incerc sa slabesc insa nu stiu ce dieta sa urmez care sa fie sanatoasa si sa dea rezultate bune. Nu mananc: rosii, vinete, icre, maioneza, mazare, gem, marmelada, muraturi (exceptie castravetii), spanac, iaurt, smantana, sana. Imi plac mancarurule picante, branza de burduf, ciupercile, usturoiul si imi plac mancarurile crocante si sarate... Grupa mea de sange e A2, am 23 de ani. Ce dieta imi recomandati? Am si celulita. Multumesc anticipat. [continuare]
Buna ziua! Am hepatita cronica cu virus C.Dupa tratamentul cu interferon pe care l-am facut in 2004 viremia a iesit "nedetectabila".Dupa 5 ani de la tratament viremia este 4458250 ui/ml,PBH;A2F3 (METAVIR). Am dosarul depus la Casa de asigurari de sanatate de un an si jumatate pentru un nou tratament cu interferon.Nu sunt fonduri asa ca deocamdata nu mi s-a aprobat. Deocamdata urmez urmatorul tratament:Silivit,Sargenor,Ursofalk. Intrebarea mea este daca pentru cresterea imunitatii as putea folosi IMUNE de la WELLSTAR care contine microalgele:spirulina,chlorella,haematococcus si macroalga lithothamnium ? IMUNE contine de 2300 % mai mult fier decat spanacul si imi este teama sa nu fie "o problema". Multumesc anticipat ! [continuare]
Buna ziua, Pentru Oxalati de calciu la limita maxima, mi s-a recomandat o dieta care sa evite formarea lor, si am senzatia ca nu mai pot manca nici o leguma, decat varza acra, ardei si rosii, cartofi rosii. spanac si salata verde nu am voie,desi cred ca sunt o sursa de fier importanta. Chiar nu am voie lamaie, citrice? Va rog sa ma ajutati cu indicarea alimente care sunt bune pentru aceasta dieta, deoarece sunt in impas. Apa plata este indicata sau contine sulfati si hidrocarbonati de calciu? Multumesc mult, Daniela [continuare]
Buna ziua, Mama mea a facut o endoscopie acum 2 zile si diagnosticul a fost gastrita alcalina, in urma unei operatii mai complicate de eliminare a fierei. Are dureri de stomac sau in zona abdomenului, arsuri mari, regurgitatii, face un scaun mai unsuros si din cauza aciditatii prea mari au aparut hemoroizi externi, usor inflamati. Ia un tratament cu GASTROFAT (sucalfat de 1 gr) si DEBRIDAT. Medicul i-a impus dieta alcalina pt gastrita. a spus sa cautam pe internet detaliile. Nu am gasit mare lucru ca si informatie si de aceea apelez aici. Ce anume alimente sunt permise si care sunt interzise. O sa mentionez cateva aici si va rog sa ma corectati si sa adaugati sugestii. Permise: fructe: suc lamaie proaspat stors, grepfruit, mere, gutui, cirese, pepene legume: legume verzi in general.. brocoli, spanac, ardei, ceapa verde, salata, dar si radacinoase.. morcov, telina, pastarnac, rosie? ( trebuie consumate multe legume in stare cruda sub forma de salate) carne: pui... [continuare]
buna ziua ,am 58 de ani ,am avut o infectie la colecist si am fost operata ,dar si una de chist ovarian ,acum 18 ani ,de atunci am probleme digestive,unele anlimente nu le pot consuma sub nici o forma,varza ,castraveti ,ardeiu ,ceapa ,spanacul, am luat tot felu de tratamente si naturiste ,care sustin digestia pe moment sint bine dar tot nu pot consuma unele legume si zarzavaturi,ce as putea sa fac ca sa nu ma simt asa rau ,sa nu mai am stari de rau ,vomă,somnolenta ,multumesc [continuare]
Buna ziua, Acum doua luni am avut problema la una din urechi; auzul imi scazuse si am mers la farmacie unde mi-a dat oxacilina . Dupa cateva zile de tratament cu oxacilina, in gura mi-a aparut o afta care ma tinut vreo 5 zile si intr-un final am scapat de ea dar , apoi aveam limba albicioasa si dimineata ma trezeam cu un gust dulce in gura; dupa aceste probleme am observat o stare de discomfort in zona intima ; aveam labiile inflamate tare si o senzatie de arsura, usturime si dupa inca cateva zile un miros cam neplacut in vagin . M-am spalat cu bicarbonat si ceai ginosept ,apoi cu musetel, pelin, dar , de miros nu am scapat pana nu am luat tinizol. Iar la stomac aveam arsuri ; devenisem anemica si lipsita de putere...( stiu doar ca eu sunt alergica la oxacilina -si spun acest lucru pt ca prin 2008 am mai avut un astfel de episod ) doar ca intr-un final mi-a trecut cu tinizol...sau fasigyn nu mai retin exact. Cred ... [continuare]
Buna ziua am 20 de ani iar in urma cu aproximativ un an am inceput sa am probleme cu scaunul.La inceput diaree timp de vreo 2 saptamani iar dupa aceea am inceput sa imi mai revin scaunele fiind cand moi cand normale.De vreo 3 luni am inceput sa am scaune normale dar depinde ce mananc,daca manac ceva care nu imi prieste de obicei am scaun moale, diaree sau sunt constipat dar imi revin dupa o zi doua.Am observat ca daca beau vin rosu sau mananc spanac scaunul are o culoare mai inchisa aproape de negru,ies cu scaunul foarte bine de exemplu cand mananc fasole.Am gaze chiar si atunci cand ies cu scaunul bine ,nu am dureri de burta.Imi puteti spune ce ar trebui sa fac?dupa simptome m-am gandit ca am un colon iritabil si nu am fost sa fac nici un fel de anal [continuare]
Am 16 ani si fumez. ce dieta imi recomandati ca sa reduc efectele nocive ale fumatului?
Ma jntereseaza alimente care sa ma ajute sa pastrez un echilibru. Stiu ca spanacul si vit. C ajuta foarte mult. Imi puteti da si alte sfaturi in legatura cu dieda. Multumesc. In momentul de fata sufar si de anemie din cauza lipsei de fier, dar nu e foarte grav. [continuare]
Am o fetita de 16 zile pe care o hranesc doar de la san.Scaunul avea pana acum o culoare galbuie, iar de ieri e verzui de parca ar fi macat spanac. E vre-un semn de alarmare?Sper sa ma lamureasca cineva. [continuare]
Buna ziua! In urma cu 5 ani am facut tratament cu interferon.Anul trecut aveam incarcatura virala HCV 4456250 ui/ml ,sensibilitatea metodei mai mare de 50; logaritm zecimal sensibilitatea metodei mai mare de 1,69 rezultat 6,65. La indicatia medicului iau:Silivit ,Sargenor si Urso Falk; Intrebarea mea este daca as putea lua Green Gold Imune care contine microalgele spirulina ,chlorella,haematococcus si macroalgele lithothamnium . Am retineri in cnsumarea acestui supliment alimentar deoarece are de 2300 ori mai mult fier decat spanacul iar eu am primit recomandarea sa nu consum prea mult spanac. As dori sa consum acest supliment alimentar datorita puterii extraordinare de detoxifiere (contine astaxanthin natural) ,contine de 3900% mai mult betacaroten decat morcovii ,375% mai multe proteine decat TOFU,datorita aportului de calciu (am osteopenie) Intrebarea mea este:as proceda corect daca as consuma acest supliment alimentar ? [continuare]
Sideremie (fier seric) fe sau si
Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]
Magneziu seric mg
Magneziul reprezinta un element esential, necesar pentru mentinerea functionalitatii nervoase si musculare a organismului, consolidarea oaselor si intarirea sistemului imunitar. Aproximativ jumatate din cantitatea totala de magneziu din organism se gaseste in oase, o treime din acesta fiind legat de proteine. Absorbtia se produce la nivelul intestinului subtire, fiind favorizata de vitamina D. Eliminarea magneziului se realizeaza prin materiile fecale si pe cale urinara. Alimentele bogate in magneziu sunt legumele cu fructe verzi precum spanacul, varza, varza Kale, nucile si semintele (migdale, caju, seminte de floarea-soarelui, in, pecan), soia, pestele, avocado, bananele si ciocolata neagra. [continuare]
Potasiu seric k sau kaliu
Potasiul este un mineral esential pentru organismul uman. Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor.. 90% din potasiul din organism se gaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular, dar si in plasma. Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la osmolaritatii. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Alimentele bogate in potasiu includ: legume cu frunze verzi, precum spanacul, strugurii, murele, legumele radacinoase, citricele, bananele, avocado, sfecla, dovleacul. Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in eliminarea... [continuare]
Folati serici, acid folic, acid pteroilmonoglutamic
Un test de acid folic masoara cantitatea de acid folic din sange. Acidul folic (vitamina B9) este esential pentru producerea hematiilor. Aceste celule au rol in transportul oxigenului in intregul corp, fiind astfel vitale pentru mentinerea sanatatii generale. Acidul folic este, de asemenea, important pentru dezvoltarea normala a fatului; ajuta la cresterea celulelor si tesuturilor, precum si la formarea ADN-ului. De aceea, acidul folic este deosebit de important pentru femeile care sunt insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate. Femeile trebuie sa ia 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, incepand cu cel putin o luna inainte de a ramane insarcinate. Utilizarea acidului folic suplimentar in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale ale creierului si ale maduvei spinarii, cum ar fi spina bifida si buza despicata. Acidul folic poate, de asemenea, reduce riscul de preeclampsie. Acidul folic este utilizat pentru a trata deficitele, care pot... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter