sanatatea alimentatiei
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Profilul nutritional al alimentelor
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
60 de secunde pentru o viata mai sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Faceti zilnic mici schimbari. Va veti convinge ca doar 60 de secunde ar putea fi un inceput bun pentru a fi cu un pas mai aproape de o viata mai sanatoasa. Iata 5 trucuri simple pe care le puteti aplica zi de zi. Imbunatatiti rutina Ajustati-va scaunul de birou. Postura gresita pe scaunul de birou poate cauza probleme la gat, spate, solduri si picioare. Scaunul ar trebui sa fie suficient de mare, astfel incat, atunci cand spatele este drept si picioarele sunt pe sol, genunchii vor fi indoiti la 90 de grade. Dezinfectati buretele de bucatarie in cuptorul cu microunde. In buretele dvs. se pot ascunde salmonella si alte bacterii, care ar putea cauza toxiinfectii alimentare care va pot imblonavi. Amintiti-va deci sa-l dezinfectati prin introducerea la cuptorul cu microunde la putere maxima, aproximativ 30 de secunde, pentru a elimina cat mai multi germeni. Condimentati-va regimul alimentar Adaugati in alimentatia dvs. seminte macinate. Suplimentele... [continuare]
Este ciocolata benefica pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va place foarte tare ciocolata, cu siguranta va bucura vestea ca exista studii care au ajuns la concluzia ca aceasta aduce o serie de beneficii pentru sanatate. Totusi, de-a lungul timpului, studiile s-au dovedit a avea rezultate contradictorii, astfel ca pentru intrebarea "Este ciocolata benefica pentru sanatate?", raspunsul ramane "Poate". Raspunsurile specialistilor Ciocolata poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii, cum s-a demonstrat in urma rezultatelor numeroaselor studii. Cercetarile s-au concentrat asupra analizarii actiunii compusilor chimici numiti flavonoide, asupra unor procese din organismul uman. Flavonoidele se gasesc in compozitia a numeroase plante si alimente pe baza de plante (cum ar fi vinul si ceaiul) pe care multi dintre noi le consumam zilnic si sunt deja cunoscute pentru proprietatile antioxidante. Cacaoa contine numeroase flavonoide, dar cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Aceste... [continuare]
Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin. Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii. Consecintele unui regim alimentar insuficient O stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator: 1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, [continuare]
Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului organism, astfel ca gura are nevoie de ingrijire completa pentru o stare optima de sanatate. Care sunt cel mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala? Cele mai des intalnite afectiuni orale sunt cele legate de gingii sau de dinti. - Cariile - Majoritatea oamenilor au un risc crescut de a dezvolta carii dentare. Bacteriile (germenii) traiesc in mod natural in gura unei persoane, ca urmare a prezentei zaharului in alimentele pe care le consuma. Zaharul formeaza acizi care, in timp, distrug stratul exterior al dintilor si, astfel, apar cariile dentare si alte tipuri de afectiuni. - Afectiunile gingivale - Bolile gingiilor sunt infectii cauzate de bacterii care, impreuna cu mucusul si alte tipuri de particule... [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
12 reguli de sanatate care pot fi incalcate!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Opt pahare cu apa, cinci-sapte portii de fructe si legume, opt ore de somn sunt doar cateva dintre regulile pe care ar trebui sa le respectati pentru a va mentine sanatatea la parametri optimi. Totusi, la un moment dat, nu actiunea in sine, ci doar indicatiile privind obiceiurile sanatoase pot deveni obositoare. In cele ce urmeaza va prezentam 12 reguli care ajuta la pastrarea sanatatii chiar si atunci cand sunt incalcate. Nu consumati alimente de pe jos Alimentele care au cazut de pe masa pot fi consumate numai daca in prealabil sunt bine spalate. Daca un alimente a stat pe podea peste noapte exista riscul ca acesta sa fi intrat in contact cu numeroase bacterii si chiar cu gandaci; in aceasta situatie sub nicio forma alimentul respectiv nu trebuie consumat! Feriti-va de persoanele racite Daca nu suferiti de boli pulmonare sau astm nu este atat de grav faptul ca in jurul dvs. sunt persoane racite. Pentru a preveni raceala si gripa este mai important... [continuare]
Generalitati Multe dintre femei ar dori sa stie raspunsurile la diverse intrebari legate de sanatatea sanilor, cum ar fi: de ce in anumite perioade sanii se umfla, care sunt argumentele pro si contra maririi sanilor, cum pot deveni acestia mai fermi in urma exercitiilor, ce semnifica scurgerile mamelonare atunci cand o femeie nu este insarcinata, etc. Scurgerile mamelonare nu sunt un lucru chiar atat de neobisnuit, pot avea diverse culori (de la galben, verde, gri, etc.), consistente (apoase, vascoase, etc.). Secretiile de la nivelul mameloanelor care nu au legatura cu prezenta unei sarcini pot avea loc ca urmare a stimularii (stoarcere sau supt) si sunt cel mai adesea rezultatul unui papilom benign, al unei infectii sau al unei reactii adverse la medicamente. In cazuri rare, scurgerea poate semnala un dezechilibru hormonal sau chiar cancer la san. Este posibil alaptatul dupa marirea sanilor cu ajutorul implanturilor mamare? De obicei, da. Cele mai multe dintre implanturile... [continuare]
Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Cum poate ajuta medicul o persoana sa-si mentina sanatatea Pe langa schemele de tratament pe care le va recomanda pentru diverse afectiuni, medicul poate recomanda si o serie de masuri preventive pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Recomandarile medicului vor fi facute in functie de varsta pacientului dar si de istoricul medical si familial. Ce sunt masurile pentru prevenirea afectiunilor O masura preventiva poate fi realizarea unor investigatii medicale cu rolul de a verifica starea generala de sanatate sau starea de sanatate a anumitor zone care prezinta un factor de risc. Printre modalitatile de prevenire pot fi incluse: - evaluarea periodica a greutatii si tensiunii arteriale - sfaturi dietetice, conceperea unui program de exercitii fizice, recomandarea de tipuri de tehnici pentru eliminarea stresului, evitarea tutunului, alcoolului si prevenirea accidentelor - vaccinarile, atat pentru adulti cat si copii - investigatii speciale, in... [continuare]
Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Cand copilului ii este foame e bine ca parintele sa fie pregatit sa-i ofere o gustare sanatoasa. Gustarea este foarte importanta pentru copii si nu este un obicei neaparat rau, aceasta asigurand copilului necesarul de energie si nutrienti pentru intreaga zi. Cu adevarat important este calitatea gustarii! Iata 10 sfaturi pentru cele mai sanatoase gustari ale copilului: 1. Mentinerea gustarilor nesanatoase afara din casa Copilul nu va cere prajituri si ciocolata daca acestea nu se gasesc la indemana. Este bine ca parintele sa ofere micutului un bun exemplu prin consumarea de alimente sanatoase! 2. Cerealele Gustarile cu cereale integrale – cum ar fi covrigeii din faina integrala si cerealele integrale bogate in fibre alimentare – pot oferi copilului energia necesara. 3. Legume cu dressing Copilului ii pot fi serviti morcovi mici sau alte legume crude cu un dressing sarac in grasimi, biscuiti sarati [continuare]
4 obiceiuri bune, 4 rele pentru sanatatea dumneavoastra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Care sunt cele mai folositoare obiceiuri pentru o viata sanatoasa? Dar cele mai putin benefice? In cazul in care doriti sa duceti o viata cat mai sanatoasa, va recomandam sa acordati atentie micilor obiceiuri cotidiene ce se vor reflecta in starea generala a organismului dumneavoastra si sa incercati sa le modificati in cazul in care au un rasunet nociv asupra sanatatii. In ce consta micul dumneavoastra dejun - cateva gogosi luate in graba? Dar pranzul - mancare de la fast-food? Va afundati in fotoliu, in fata televizorului, dupa fiecare zi lunga petrecuta la birou? Va simtiti permanent stresat si nu sunteti capabil sa va relaxati? Daca raspunsul la majoritatea acestor intrebari este afirmativ, va recomandam sa va opriti putin si sa reflectati la felul in care actualul dumneavoastra stil de viata va va afecta, in viitor, sanatatea. Specialistii trag un semnal de alarma in legatura cu ritmul alert al vietii omului modern si atentioneaza asupra faptului ca... [continuare]
Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Ce este ortorexia? Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa. Ortorexia, o tulburare alimentara? Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie. [continuare]
7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti ultima persoana care paraseste biroul sau daca in mod constant lucrati ore suplimentare, ati putea observa beneficiile acestor ore suplimentare prin cresterile salariale, dar toate aceste ore in plus de munca, vor afecta sanatatea dvs. Un studiu recent a constatat ca cei care lucreaza peste program, care au un program de lucru de cel putin 11 ore pe zi, au un risc mai mare de a dezvolta depresie decat cei care lucreaza in medie 7-8 ore. La aceasta constatare se alatura dovezile in urma cercetarilor care demonstreaza ca unele probleme de sanatate rezultate in acest mod ar putea fi destul de serioase. Din fericire, weekendul ofera oricui ragazul de doua zile pentru a diminua stresul din timpul saptamanii. Iata mai jos cateva dintre modurile in care munca excesiva poate influenta sanatatea unei persoane, dar si cateva modalitati prin care timpul liber poate fi petrecut intr-un mod cat mai relaxant. Depresia Aceasta afectiune poate sa se... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Alimente esentiale pentru oase puternice
Autor: SfatulMedicului
Importanta dietei bogate in calciu Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatiti dieta cu calciu, vitamina D si nutrienti esentiali! In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate. Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate, incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea). De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter