Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

sampoane ce contin gudro

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Ce este hemoglobina Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul celulelor rosii ale sangelui. Aceasta transporta oxigenul de la plamani catre toate partile corpului si furnizeaza oxigen pentru toate celulele corpului si tesuturi. In mod normal, hemoglobina F este produsa in timpul gestatiei, de catre fat. Dupa ce copilul se naste, Hb F este inlocuita treptat de hemoglobina A (Hb A). Alte tipuri de hemoglobina cu exceptia Hb F si Hb A provin de la mutatiile genetice. Au fost identificate mai multe variante, dar doar cateva sunt comune. Acestea includ modificari asociate cu Hb S, Hb C si beta talasemie. In cazul unei persoane care are o copie normala a genelor hemoglobinei si o copie a genelor Hb S, va exista o productie de 20-40% de Hb S, dar se va produce... [continuare]

Alimente care determina constipatia

Alimente care determina constipatia

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat medicul. Printre factorii care contribuie la instalarea constipatiei sunt: lipsa exercitiilor fizice, rutina si utilizarea anumitor medicamente. La toate acestea se adauga alegerile alimentare gresite si consumul insuficient de apa. Alimente care constipa Fibrele (atat solubile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel. Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de... [continuare]

Preparatele injectabile cu botox

Preparatele injectabile cu botox

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va intoxica ci va actiona ca un relaxant muscular cu efecte care ar putea dura mai multe luni. Exista doua forme medicale ale toxinei botulinice: botox si botox cosmetic. Botoxul este utilizat pentru a trata anumite probleme medicale iar botoxul cosmetic este folosit pentru a estompa ridurile faciale. Rolul botoxului Preparatele injectabile cu botox blocheaza anumite semnale de la nervi - majoritatea semnalelor care determina contractarea muschilor. Acest lucru duce la o paralizie musculara specifica, ce poate avea efecte terapeutice sau cosmetice, in cazul in care muschii sunt incordati in mod cronic sau spastici. Specialistii recomanda botoxul in urmatoarele afectiuni: - dureri de gat si pozitie... [continuare]

Nutrientii din diferite tipuri de lapte

Nutrientii din diferite tipuri de lapte

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos? In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia. Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte. Nutrientii din lapte Calciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o... [continuare]

Buprenorfina

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este buprenorfina? Buprenorfina este un analgezic opioid si un agonist partial al receptorilorμ ce poate fi folosit cu succes in tratamentul dependentei de heroina. Buprenorfina (agonist partial) determina activarea receptorilorμ, activare ce creste odata cu cresterea dozei pana la atingerea unui platou. Cum actioneaza? Agonistii totali opioizi ca metadona si heroina cresc activitatea receptorilor cu cresterea dozei, insa nu ating un platouu. Din cauza actiunii agoniste partiale, consumatorii cronici de opioizi nu au tendinta de a-l folosi ca drog de abuz. Buprenorfina are o mare afinitate pentru receptorii opioizi si disociaza greu de acestia (buprenorfina are o actiune de 25-40 ori mai puternica decat a morfinei). Din cauza acestei afinitati crescute, drogul desprinde opioizii de pe receptoriiμ, astfel determinand un sindrom de retragere la subiectii care au folosit recent drogul. Buprenorfina se absoarbe la nivel gastrointestinal si la nivelul... [continuare]

Urzica in tratarea anemiei

Urzica in tratarea anemiei

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Urzica a fost folosita de secole pentru tratarea simptomelor alergice, in special febra fanului, afectiune des intalnita. Planta contine compusi activi biologici care diminueaza inflamatia. Specialistii confirma efectele pozitive ale urzicii privind ameliorarea alergiilor. Decongestionantele, antihistaminicele, imunoterapia si chiar medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala trateaza in mare parte doar simptomele alergiilor si au tendinta de a-si pierde eficacitatea dupa o anumita perioada de timp. Printre efectele lor negative se enumera somnolenta, uscarea sinusurilor, insomnie si hipertensiune arteriala. In urma folosirii urzicii nu apare nici una dintre aceste reactii adverse, chiar daca este folosita in mod regulat. Beneficiile urzicii Urzica poate fi utilizata inclusiv ca tratament pentru prostata. A fost studiata timp indelungat si si-a demonstrat eficienta in tratarea bolii Alzheimer, artritei, astmului, infectiilor... [continuare]

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]

Crioprezervarea – fertilizarea in vitro

Crioprezervarea – fertilizarea in vitro

Actualizat la data de: 25 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor. Indicatiile testarii Inghetarea/congelarea embrionilor poate fi efectuata atunci cand transferul embrionar nu poate fi facut din cauza urmatoarelor motive: - riscul unui [continuare]

Dieta celor 3 ore

Dieta celor 3 ore

Actualizat la data de: 26 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Ce este Dieta de 3 ore? Daca doriti sa urmati o dieta care contine unt de arahide, fructe, legume si multe alte alimente, atunci ceea ce cautati este "Dieta celor 3 ore" - dieta care explica cum o dieta saraca in carbohidrati ingrasa si sincronizarea slabeste. Dieta de 3 ore se bazeaza mai mult pe sincronizare si mai putin pe controlarea apetitului. Totodata, trebuie stiut ca aceasta exclude consumarea alimentelor care contin aditivi alimentari, si respecta cateva etape: 1. Micul dejun trebuie consumat timp de o ora. 2. Apoi se mananca din 3 in 3 ore. 3. Ultima masa este servita cu 3 ore inainte de culcare. Specialistii in fitness sunt de parere ca respectarea acestor reguli ajuta la cresterea indicelui BMR ( rata metabolismului bazal - numarul de calorii arse de catre organism pe parcursul unei zile in care activitatea fizica este minima), creste nivelul energiei din organism si diminueaza apetitul. Cu toate acestea sunt persoane de specialitate care sus [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul

Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata neagra detine o serie de beneficii pentru starea de sanatate a unui individ datorita antioxidantilor continuti. Un studiu recent a demonstrat ca acest aliment imbunatateste vederea mai eficient decat alte legume cu merite asemanatoare, precum morcovul. Flavonoizii prezenti in boabele de cacao imbunatatesc circulatia sanguina catre cavitatea cerebrala, crescand astfel activitatea creierului si acuratetea perceptiei. Constatarile cercetarii Oamenii de stiinta de la Universitatea de Litere din Anglia sustin ca in [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Pestele ca aliment: beneficii si riscuri

Pestele ca aliment: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]

Spalaturile vaginale

Spalaturile vaginale

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Spalaturile vaginale se refera la procesul de spalare sau curatare a vaginului cu ajutorul apei sau a unei solutii speciale, pentru eliminarea continutului uterului. Spalaturile vaginale se pot face cu diverse substante eliberate fara prescriptie medicala, dar si cu anumite tipuri de substante recomandate de medic pentru tratarea unor conditii sau pregatirea pentru anumite proceduri. De ce aleg femeile spalaturile vaginale Femeile aleg sa foloseasca dusurile sau spalaturile vaginale dintr-o varietate de motive. Multe dintre acestea sunt mituri sau informatii eronate legate de efectul benefic al spalaturile vaginale. Astfel se considera ca prin dusurile vaginale: - pot fi clatite resturile de sange menstrual ramase in uter la sfarsitul perioadei menstruale - acest lucru nu este necesar intrucat curatarea va avea loc fara alte interventii, in mod natural. - se vor evita sarcina, bolile cu transmitere sexuala sau alte infectii - spalaturile vaginale nu au rol... [continuare]

Poluarea - consecinte medicale

Poluarea - consecinte medicale

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele toxice sunt peste tot, in aer, in apa, in solul care asigura alimentele de consum, din aceasta cauza sunt considerate factorii de risc pentru sanatatea organismului uman. Ficatul, rinichii, pielea si sistemul limfatic duc o activitate sustinuta pentru a elimina poluantii din organism. Din cauza hiperactivitatii aceste organe si sisteme clacheaza, determinand acumulare de substante toxice care distrug tesuturile corpului, creaza dezechilibre ale functiilor organelor, deprima sistemul imunitar si favorizeaza o serie de afectiuni grave. Sensibilitatea chimica multipla Cand factorii de mediu provoaca simptome ingrijoratoare, acestea pot fi atribuite sensibilitatii chimice multiple (cunoscuta si sub denumirea de boala... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)