rx glaze glazura fotopolimerizabila
Avantajele si dezavantajele fatetelor dentare
Dr. Corina Sarchizian
Medic stomatolog
Generalitati Fatetarea este o metoda de rezolvare a unor defecte de fizionomie ale dintilor prin acoperirea totala a fetei lor vestibulare (externe) cu o fateta fizionomica. Metoda necesita indepartarea minima a smaltului de pe suprafata vestibulara a dintelui, motiv pentru care nu prezinta dezavantaje majore. Fatetarea poate fi folosita si dupa o prealabila decolorare a dintilor, atunci cand rezultatele acesteia nu sunt satisfacatoare, decolorarea potentand rezultatele fatetarii. Fatetele pot fi realizate din materiale compozite (prin tehnica directa, de catre medic in cabinet sau prin tehnica indirecta, in laborator de catre tehnicianul dentar) sau din ceramica (prin metoda indirecta). Cazurile in care sunt indicate fatetele din rasini compozite sunt cele in care este afectat smaltul dintelui fara interesarea dentinei. Aceste situatii clinice sunt reprezentate de uzura dentara prin abraziune, localizata la limita dintre radacina si coroana a dintilor anteriori, eroziuni... [continuare]
Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaunele verzi, cauzate de infectii bacteriene Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene. De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta. Care sunt cauzele? Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila. Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau... [continuare]
Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor
Autor: SfatulMedicului
Despre albirea dentara Albirea dentara a devenit foarte populara in ultimii ani. Daca doriti un zambet alb si stralucitor, albirea ar putea fi alegerea perfecta si pentru dumneavoastra. Aceasta va poate schimba radical dantura si va poate imbunatati stima de sine. Albirea dentara foloseste diverse tehnici pentru a deschide nuanta actuala a dintilor. Aceasta nu va face dintii complet albi, dar poate deschide culoarea de alb cu cateva nuante, facand o diferenta semnificativa. Cine poate realiza albirea dentara? Albirea dentara profesionala este o procedura stomatologica si poate fi corect realizata doar de catre un medic stomatolog. Orice medic stomatolog poate si este instruit pentru albirea dentara, atat timp cat este inregistrat in Colegiul National. Substanta cu care se realizeaza albirea este aleasa tot de catre stomatolog, in functie de nevoile dumneavoastra. Poate veti observa serviciul de albire dentara in oferta unor saloane de frumusete sau a altor facilitati; trebuie... [continuare]
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]
Generalitati Somnul este influentat, pe langa evenimentele stresante din timpul zilei, de grijile cotidiene, si de alimentele pe care le consumati inainte de a aseza capul pe perna. Aceast lucru se intampla pentru ca organismul detecteaza stimulii benefici sau, din contra, pe cei care produc efecte neplacute asupra somnului din timpul noptii si reactioneaza ca atare. Alimente care va provoaca somnolenta Branza si iaurtul se numara printre alimentele care va fac sa va simtiti obositi. Explicatia provine din mecanismul organismului de a a dezvolta o reactie imuna gresita la proteine, care produce anticorpi pe care incearca sa-i mobilizeze impotriva proteinelor atunci cand ele isi fac aparitia. Atunci apare oboseala si starea de somnolenta. Astfel, pentru ca branza si iaurtul sunt alimente bogate in proteine, organismul reactioneaza asa cum am prezentat anterior. Bananele si nucile produc, de asemenea, somnolenta. De aceea bananele sunt deseori prezentate ca surse... [continuare]
Generalitati Promovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele? Tipuri de cereale Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor. Cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile. Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale: Fulgi de porumb . Contin zahar, sirop de malt, sare si apa. Cereale integrale . Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter