Clickmed
programare rapida la medic

Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2022

Despre albirea dentara

Sus
Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor

Albirea dentara a devenit foarte populara in ultimii ani. Daca doriti un zambet alb si stralucitor, albirea ar putea fi alegerea perfecta si pentru dumneavoastra. Aceasta va poate schimba radical dantura si va poate imbunatati stima de sine.

Albirea dentara foloseste diverse tehnici pentru a deschide nuanta actuala a dintilor. Aceasta nu va face dintii complet albi, dar poate deschide culoarea de alb cu cateva nuante, facand o diferenta semnificativa.

Cuprins articol

  1. Despre albirea dentara
  2. Cine poate realiza albirea dentara?
  3. Cum decurge procedura de albire?
  4. Proceduri de albire dentara
  5. Riscurile albirii dentare
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cine poate realiza albirea dentara?

Sus

Albirea dentara profesionala este o procedura stomatologica si poate fi corect realizata doar de catre un medic stomatolog. Orice medic stomatolog poate si este instruit pentru albirea dentara, atat timp cat este inregistrat in Colegiul National. Substanta cu care se realizeaza albirea este aleasa tot de catre stomatolog, in functie de nevoile dumneavoastra.

Poate veti observa serviciul de albire dentara in oferta unor saloane de frumusete sau a altor facilitati; trebuie sa stiti ca nu este recomandat sa va albiti dintii in alt loc decat intr-un cabinet stomatologic.

Desigur, exista si metode de albire ce pot fi facute acasa, de catre dumneavoastra, acestea avand de asemenea cateva particularitati.

Cum decurge procedura de albire?

Sus

In primul rand, totul incepe cu un consult la medicul stomatolog ales si preferat de dumneavoastra, in care ii comunicati dorinta dumneavoastra. Impreuna veti alege nuanta de alb la care vreti sa ajungeti si veti discuta eventualele riscuri si probleme de sanatate dentara din prezent. Va fi apoi analizata culoarea actuala si veti afla cat de aproape de culoarea dorita puteti sa ajungeti. Daca totul este in regula, veti fi programat la prima sedinta de albire sau veti primi recomandari in legatura cu albirea la domiciliu, in functie de preferinte.

Daca alegeti albirea profesionala in cabinetul stomatologic, trebuie sa stiti ca substanta folosita este peroxidul de hidrogen. Acesta este practic apa oxigenata. Mai departe exista 2 metode ce folosesc aceasta substanta pentru albire: traditional, cu ajutorul unei lampi de fotopolimerizare, sau modern, cu ajutorul tehnologiei laser.

In ambele situatii, peroxidul de hidrogen va fi activat de o sursa luminoasa, moment in care acesta capata proprietati oxidative puternice si indeparteaza pigmentii de pe suprafata dentara. In prezent, varianta cu laser este mai eficienta, da rezultate mai bune si dureaza mai putin (aproximativ o ora). Aceasta este, intradevar, putin mai agresiva decat lampa de fotopolimerizare.

Asteptati-va sa faceti o sedinta sau pana la 3 sedinte, in functie de nevoi si de concentratia de peroxid folosita. Aceasta variaza de la 10%, 16% la 22% si va fi aleasa in functie de rezistenta si puterea smaltului dentar. Este mai sanatos sa incepeti cu concentratii mici si sa faceti mai multe sedinte, daca este nevoie.
Nu uitati ca albirea nu este eficienta si deci nu se realizeaza pe dintii falsi, fatete dentare sau implanturi.

Este important sa stiti ca desi albirea profesionala este rapida si eficienta, rezultatele nu sunt la fel de durabile pe termen lung. Aceasta nu este permanenta, ci poate fi mentinuta in stare perfecta timp de cateva luni pana la 3 ani de zile. In cazul in care fumati, consumati vin rosu, cafea si ceai frecvent, efectul dat de albirea profesionala va dura si mai putin, acestia fiind factori ce pateaza suprafata dentara.

Combinaia dintre albirea profesionala in cabinet si o albire profesionala domiciliara ofera cele mai bune rezultate pe termen lung.

Proceduri de albire dentara

Sus

Albirea domiciliara este ceea ce puteti face dumneavoastra acasa, in mod constant, folosind produse si tehnici recomandate tot de un medic stomatolog. Astfel, exista urmatoarele mijloace de albire:

1. Albirea domiciliara folosind geluri si benzi.

Gelurile si benzile de albire sunt eficiente, rezultatele aparand insa dupa un timp mai indelungat. Acestea contin peroxid de hidrogen si sunt de regula purtate pentru cateva ore zilnic. Prin purtarea acestora, rezultatele vor aparea in cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de pigmentarea dentara a fiecaruia. Exista 2 tipuri de benzi de albire: cele oferite de medicul stomatolog si cele ce pot fi achizitionate fara prescriptie, din diverse farmacii/magazine. Desi ambele isi propun aceleasi efecte, exista cateva diferente notabile. Gelurile si benzile achizitionate de la un stomatolog contin peroxid in concentratie mai mare, fiind astfel mai puternice; de asemenea, acestea vor fi confectionate special pentru forma si marimea dumneavoastra, in timp ce cele din comert vin in marimi pre-fabricate si pot exista nepotriviri.

Avantajul major al folosirii acestor mijloace este costul redus si usurinta de folosire de catre oricine. Totusi, o albire profesionala urmata, la cateva luni, de albire domiciliara este cea mai recomandata metoda de intretinere a unui zambet perfect.

2. Pasta de dinti de albire. Exista in comert si in cabinetele stomatologice aceste paste de dinti speciale, ce nu contin peroxid de hidrogen, insa contin alte substante usor abrazive. Acestea pot ajuta si intretine procesul de albire, pe termen lung, mai bine decat o pasta de dinti obisnuita.

3. Alte produse de albire. Periodic apar noi produse ce promit albirea, de la gume de mestecat, ata dentara si apa de gura. Fiindca sunt produse relativ noi, nu exista studii care sa certifice eficiena lor.

Riscurile albirii dentare

Sus

Primul risc este cel al nefunctionarii tratamentului. Desi putin probabil in cazul albirii profesionale, acest lucru se poate intampla cand alegeti albirea dentara la domiciliu. Poate nu faptul ca nu functioneaza este problema, ci faptul ca nu ati asteptat destul timp, ca nu ati oferit destul timp tratamentului. Pe de alta parte, unele produse de uz domiciliar pot contine cantitati prea mici de peroxid de hidrogen, facandu-le ineficiente.

Riscurile ce tin de igiena sunt, de asemenea, mai probabile in cazul albirii facute acasa. Asigurati-va ca aveti mainile curate, gelurile si benzile sunt de unica folosinta si sunt pastrate corespunzator. De asemenea, fiti atenti la igiena folosita de medicul stomatolog: acesta trebuie sa poarte manusi si sa sterilizeze fiecare instrument inaintea procesului de albire.

Substantele abrazive folosite pentru albire nu trebuie, pe cat posibil, sa ajunga in alte regiuni ale cavitatii bucale: gingii, limba. Pot cauza mici leziuni, sensibilitate si disconfort. In ceea ce priveste produsele folosite acasa, cititi intotdeauna lista de ingrediente si consultati-va cu medicul stomatolog in legatura cu siguranta acestora.

Concluzie

Sus

Albirea dentara profesionala, intretinuta apoi prin albire domiciliara si igiena dentara corespunzatoare, poate face minuni pentru zambetul dumneavoastra. Riscurile sunt minime in ziua de astazi, dar asigurati-va ca intreg procesul este realizat de un profesionist.

Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/teeth-whitening-options-1059027
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/teeth-whitening/


Medici specialisti Stomatologie