Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteine artificiale

Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor

Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Sindromul nefrotic Sindromul nefrotic este o afectiune renala care determina organismul sa lase sa treaca prea multe proteine in urina. Sindromul nefrotic este de obicei cauzat de deteriorarea grupurilor de vase mici de sange din rinichi care filtreaza deseurile si excesul de apa din sange. Afectiunea provoaca imflamatii, in special la nivelul picioarelor si gleznelor, si creste riscul altor probleme de sanatate. Tratamentul pentru sindromul nefrotic include tratarea afectiunii care il cauzeaza si administrarea de medicamente. Sindromul nefrotic poate creste riscul de infectii si cheaguri de sange. Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente si modificari ale dietei pentru a prevenii complicatiile. Simptome Semnele si simptomele sindromului nefrotic includ: • Umflare severa (edem), in special in jurul ochilor si la nivelul gleznelor si picioarelor • Urina spumoasa, rezultatul excesului de proteine in urina ta • Cresterea in greutate din cauza retentiei de... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]

Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului

Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este fierul Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni. Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu... [continuare]

Leucinoza, o tulburare metabolica rar intalnita

Leucinoza, o tulburare metabolica rar intalnita

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este leucinoza Leucinoza sau boala urinei cu miros de sirop de artar este o patologie metabolica mostenita, care dureaza toata viata si poate fi amenintatoare de viata. Patologiile metabolice cauzeaza probleme in modul in care componentele din alimente sunt procesate pentru a produce energie. Metabolismul proteinelor este cel afectat in mod special, ducand la acumularea de proteine si aminoacizi, care vor da urinii un miros particular de sirop de artar. Tipologie Exista patru tipuri principale ale acestei patologii: - Clasic: in tipul clasic, semnele si simptomele apar in primele 3 zile de la nastere. Este cel mai comun, dar si cel mai sever tip. - Intermediar: semnele si simptomele apar intre varsta de 5 luni si 7 ani, fiind mai putin intense decat in forma clasica - Intermitenta: copiii cu aceasta forma se dezvolta si cresc normal, pana cand o infectie sau o perioada de stres intens va declansa aparitia simptomelor. Pacientii cu aceasta forma... [continuare]

Tulburarile endocrine induse de stres

Tulburarile endocrine induse de stres

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este cortizolul ? Cortizolul, cunoscut drept hormonul stresului, este un hormon steroid, produs de glandele corticosuprarenale, doua glande endocrine mici situate la polul superior al rinichilor. Sintetizarea cortizolului porneste de la colesterolul plasmatic, care va trece printr-o serie de reactii chimice. Ulterior, va circula prin sange legat de proteine plasmatice precum corticosteroid biding protein si trancortina. Reglarea secretiei de cortizol este influentata de ACTH (hormonul adrenocorticotrop) de la nivel hipofizar prin mecanism de feedback negativ: Cand cortizolul din sange are valori crescute, hipofiza va primi semnale de la receptorii de cortizol si va inhiba eliberarea de ACTH, scazand productia de cortizol de catre glandele suprarenale. De asemenea, secretia de cortizol functioneaza dupa ritmul circadian, pe o perioada de 24 de ore, determinat de expunerea la lumina. In functie de acest ritm se secreta cortizolul, care este maxim in primele... [continuare]

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Printre semnalele organismului cel mai frecvent intalnite sunt stresul, durerea, foamea, oboseala, valorile ridicate de zahar din sange si cresterea in greutate. Cand o persoana este stresata, trebuie sa incerce sa se relaxeze, intrucat in urma stresului prelungit corpul raspunde prin anxietate, insomnie, ulceratii, durere cronica, dureri de cap, slabiciune si diverse maladii sau boli. Stresul este un semnal de alarma al organismului ca urmare a ignorarii nevoilor fizice si emotionale ale unui individ. Durerea este semnul prezentei unor probleme nediagnosticate. Multi oameni sufera de dureri musculare, dezechilibre posturale sau traumatisme rezultate in urma exercitiilor fizice, fara sa consulte un medic. Acestia se obisnuiesc cu disconfortul si in cele din urma ajung sa devina inactivi fizic, dar si afectati emotional. Din pacate, cele mai multe persoane nu acorda nici o importanta multora dintre manifestarile organismului. Senzatia de foame Senzatia de... [continuare]

Beneficiile alaptarii

Beneficiile alaptarii

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este alaptarea Alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a asigura sanatatea si supravietuirea copilului. Cu toate acestea, contrar recomandarilor OMS, mai putin de jumatate dintre sugarii sub 6 luni sunt alaptati exclusiv la san.  Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat si contine anticorpi care ajuta la protejarea impotriva multor boli comune ale copilariei. Laptele matern ofera toata energia si nutrientii de care sugarul are nevoie in primele luni de viata si continua sa ofere pana la jumatate sau mai mult din nevoile nutritionale ale unui copil in a doua jumatate a primului an si pana la o treime in timpul celui de-al doilea an de viata. Beneficiile alaptarii asupra copilului Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul bebelusului tau de a dezvolta anumite boli si ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic. Bebelusii alaptati au un risc mai mic de: •Diaree, varsaturi si enterocolita necrozanta prematura [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Profilul nutritional al alimentelor

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Muschi vs grasime

Muschi vs grasime

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Dr. Serban Damian
Nutritionist

Generalitati Cum sa slabesc si in acelasi timp sa cresc in masa musculara? Portretul persoanei care este interesat sa afle raspunsul la acesta dilema este in linii mari cel al unui endomorf, adica un individ cu statura medie sau mica, cu masa musculara mai bine sau mai putin bine dezvoltata, insa cu un strat de tesut adipos dispus pe tot corpul si mai ales pe zonele cu predispozitie, adica abdomen, flancuri, sub barbie la barbati si fese, coapse, eventual abdomenul inferior la femei. Aceste persoane isi dezvolta destul de usor masa musculara, insa tesutul adipos este extrem de greu de eliminat, in ciuda incercarilor uneori disperate, materializate prin diverse tipuri de cure de slabire. Cum crestem masa musculara cand suntem la dieta? Un om obisnuit poate tine o cura de slabire fara sa-si faca probleme in ceea ce priveste masa musculara si este incantat cand constata ca perimetrul abdominal a scazut cu cativa centimetri, iar cantarul arata cu cateva kilograme mai putin,... [continuare]

Dieta pentru hipoglicemie

Dieta pentru hipoglicemie

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp. In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange). La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rez [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]

Emfizemul

Emfizemul

Actualizat la data de: 07 Februarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Emfizemul este un factor care contribuie la progresul bolilor pulmonare obstructive, o boala care limiteaza fluxul de aer expirat. Emfizemul apare atunci cand saculetii de aer din componenta bronhiolelor sunt treptat, distrusi. Fumatul este principala cauza a emfizemului. Pe masura ce se agraveaza, ca urmare a bolii, sacii de aer care au forme sferice (grupati ca ciorchinii de struguri) se largesc si se transforma in niste buzunare mari, neregulate, ai caror pereti interiori sunt perforati. Din cauza acestui lucru, se reduce numarul saculetilor cu aer fapt ce nu permite oxigenului sa intre in plamani si sa ajunga in sistemul respirator. In plus, multe dintre fibrele elastice sunt distruse, treptat. De aceea, aerul va trebui evacuat in mod constient din plamani. Una dintre caracteristicile bolii pulmonare obstructive este blocarea cailor respiratorii care contribuie la aparitia emfizemului. Combinatia dintre emfizem si obstructia cailor respiratorii... [continuare]

Limfomul hodgkin in timpul sarcinii

Limfomul hodgkin in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Limfomul Hodgkin este o afectiune maligna, cu mare potential de curabilitate, care poate afecta persoanele tinere. Boala are doua mari varfuri de incidenta, primul in perioada adolescentei si cea de adult tanar (15 - 35 de ani) si a doua dupa varsta de 55 de ani. Multe femei tinere pot ramane insarcinate in acest interval, asadar, diagnosticarea limfomului Hodgkin in timpul sarcinii nu este ceva iesit din comun. Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemul limfatic, ce se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care prolifereaza dezordonat si care au mecanisme ce le permite sa scape de sub controlul organismului. Celulele nu sunt detectate ca anormale, nu vor fi deci nici indepartate, si li se permite sa se inmulteasca liber. Limfomul, desi are originea in celulele sistemului limfatic se va manifesta printr-o tumora solida. Neoplazia incepe sa afecteze grupe locoregionale de ganglioni si una din caracteristicile acesteia este extinderea, din aproape in... [continuare]

Alimentatia mamei dupa nastere

Alimentatia mamei dupa nastere

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]

Metilmercurul si sarcina

Metilmercurul si sarcina

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist. Ce este metilmercurul? Metilmercurul este o forma de mercur care exista in apa, sol, plante si animale. Metilmercurul (mercurul organic) este diferit de mercurul elementar (care se gaseste in termometru, amalgam dentar). Surse de metilmercur De unde provine metilmercurul? Mercurul se gaseste in aer si provine dintr-o serie de surse naturale si artificiale (poluare industriala). Atunci cand mercurul strabate lacuri, rauri sau izvoare, se transforma in metilmecur. Cum pot fi expus la metilmercur? Se poate produce contaminare cu metilmercur prin consumul de peste contaminat. Pestele absoarbe metilmercur prin intermediul apei de-a lungul branhiilor si prin intermediul hranei. Majoritatea pestilor contin cel putin cantitati... [continuare]

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Actualizat la data de: 02 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Derivati barbiturici

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales numele "barbiturate" ca o combinatie dintre St Barbara si "ureea". Primul derivat barbituric introdus in terapeutica a fost sintetizat de E. Fischer si Joseph von Meering in1903, acesta fiind acidul dietilbarbituric (dietilmaloniluree, barbital, veronal). In 1912 a fost introdus, acidul feniletilbarbituric (luminal, fenobarbital). Mai tarziu au fost descoperiti derivatii acidului tiobarbituric, compusi cu liposolubilitate marcata, cu latenta si cu o durata de actiune mai redusa. In functie de durata de actiune, derivatii barbiturici se clasifica astfel: - durata foarte scurta (15-20 min.) – prezinta o liposolubilitate mare, penetreaza rapid in creier, apoi se redistribuie. Sunt utilizate ca anestezice (tiopental,... [continuare]

6 produse dietetice care ingrasa

6 produse dietetice care ingrasa

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului

Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul ochiului uscat apare atunci cand lacrimile nu sunt in masura sa ofere umiditatea adecvata ochilor. Lacrimile pot fi insuficiente din mai multe motive. De exemplu, sindromul poate sa apara nu doar daca sunt produse insuficiente lacrimi ci si lacrimi de slaba calitate. Ochii uscati pot da o senzatie de disconfort si pot fi insotiti de senzatia de intepatura sau arsura. Sindromul ochiului uscat poate sa apara pentru cateva ore in situatii cum ar fi intr-o incapere cu aer conditionat, in urma privirii prelungite la computer etc. Tratamentul poate ameliora senzatia de disconfort, dar implica schimbarea modului de viata si aplicarea zilnica de picaturi in ochi. Pentru cazurile mai grave, chirurgia poate fi o optiune. Simptome Manifestarile sindromului de ochi uscat sunt: - senzatia de intepatura, arsura sau mancarime la nivelul ochiului - depuneri de mucus in interiorul sau in jurul ochilor - iritatia ochiului la fum sau vant - oboseala ochilor dupa... [continuare]

Keratoconjunctivita sicca

Keratoconjunctivita sicca

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere cantitativ sau calitativ) a acestui lichid. Ca urmare, pelicula fie se evapora, fie este distrusa prematur si in mod excesiv si astfel corneea ramane expusa agresiunilor din mediul inconjurator. Pelicula de lacrimi este formata din 3 strautri, dupa cum urmeaza: 1. Strat lipidic Produs de glandele Meibonius sebacee. El este cel mai superficial strat, iar functia lui este de a reduce evaporarea stratului apos subiacent. 2. Strat apos Produs de aparatul lacrimal. El este cel mai bine reprezentat. Este de fapt o solutie salina foarte diluata iar functia lui este de a facilita inlaturarea particulelor de praf sau a altor obiecte straine ce pot intra in ochi. Cel mai frecvent afectat in keratoconjunctivita sicca... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri

13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Simti nevoia sa mananci ceva dulce la nici doua ore dupa micul dejun? Te trezesti ca te infrupti dintr-un baton de ciocolata fara sa iti dai seama? Simti nevoia sa bei o cola pentru a combate somnul care te pandeste dupa o masa de pranz indestulatoare? Iata cateva trucuri cu ajutorul carora sa iti poti stapani pofta de dulciuri, atunci cand aceasta iti da tarcoale. Daca simti nevoia sa mananci dulciuri la scurt timp dupa ce tocmai ai mancat o ciocolata sau o prajitura si acesta este motivul pentru care nu reusesti sa iti mentii silueta, ei bine, nu esti singura persoana in aceasta situatie: ingestia de zaharuri neacompaniate de proteine sau grasimi determina o revigorare a organismului, intrucat carbohidratii ofera multa energie, insa aceasta dispare foarte repede, facand loc unei senzatii imperioase de a manca dulciuri. Apare astfel un cerc vicios. Vestea buna este ca exista metode eficiente cu ajutorul carora sa iti poti controla pofta de dulciuri. De ce simtim... [continuare]

 scaderea in greutate: exista o dieta ideala?

scaderea in greutate: exista o dieta ideala?

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Probabil ca multi oameni si-au pus intrebarea daca exista o dieta ideala pentru scaderea in greuate. Unora li s-au oferit raspunsuri afirmative iar altora negative. Afirmativ - Da, exista o dieta ideala pentru pierderea in greutatea, intrucat tehnologia si cunostiintele stiintifice avansate, din ziua de astazi permit definirea cu cat mai mare exactitate a necesarului, in termeni de calorii si substante nutritive pentru orice persoana care doreste sa isi mentina numarul de kilograme sau sa slabeasca. Pentru ca oamenii sunt diferiti, cerintele nutritionale difera de la unul la altul. Practic, este vorba despre metabolismul care variaza de la o persoana la alta si care se poate modifica si in cazul aceleiasi persoane, in functie de diferitele perioade ale vietii tale. Negativ - Nu exista o dieta unica ideala pentru pierderea in greutate, majoritatea dietelor sunt individuale, intrucat dincolo de cerintele nutritionale specifice ale fiecaruia intervine... [continuare]

Pagina 3 din 9 (248 rezultate)