principiile nutritive
Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala
Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Ce este nutritia? Nutritia reprezinta un proces prin care, cu ajutorul alimentatiei, organismul obtine si foloseste nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii corporale optime. Prin intermediul unei alimentatii echilibrate, corpul se adapteaza in vederea sustinerii tuturor functiilor vitale. Rolul nutritiei Astfel, alimentele ingerate contribuie la furnizarea de energie, reglarea proceselor metabolice, mentinerea sistemului imunitar si depozitarea de energie. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, alimentatia noastra trebuie sa fie compusa din micronutrienti (vitamine, minerale) si macronutirenti (proteine, carbohidrati, grasimi). Necesarul poate fi obtinut prin alimentatie sau prin utilizarea de suplimente alimentare. De retinut ca alimentatia este o actiune coordonata sub control constient si voluntar si deci, este o actiune educabila. Legatura dintre planul alimentar si recuperarea medicala Cand se stabileste un plan alimentar personalizat... [continuare]
Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice
Dr Oana-Florentina Andrei
Medic Rezident Geriatrie si gerontologie
Varstnicii si alimentatia Alimentatia are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si a calitatii vietii, mai ales in cazul varstnicilor. Multi se confrunta cu diverse tulburari de nutritie cauzate de factori biologici, psihologici si sociali care, intr-un final, pot duce la malnutritie supra- sau subponderabilitate). Dezechilibrele nutritionale pot avea consecinte grave, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, muscular si a functiilor cognitive. Cauzele tulburarilor alimentare Cauzele malnutritiei sunt complexe si multifactoriale, dar in procesul imbatranirii fiziologice au loc numeroase modificari ale aparatului digestiv care influenteaza nutritia: - atrofia mucoasei bucale si a papilelor gustative - scaderea secretiei de saliva - modificari dentare - scaderea aciditatii gastrice care creste riscul de malabsorbtie pentru calciu, vitamina B12 si fier - scaderea motilitatii intestinale care predispune la constipatie Cu toate acestea, functia... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]
8 substante nutritive care va vor optimiza vederea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu siguranta, vederea reprezinta cel mai important simt uman dintre cele cinci pe care le detinem. Elemente nutritive sunt deosebit de importante pentru vedere. Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea functiei ochiului, protejeaza ochii impotriva luminii puternice si reduc dezvoltarea bolilor degenerative produse de imbatranire. Riscul de a dezvolta o boala oculara creste odata cu imbatranirea. Cele mai frecvente boli oculare 1. Cataracta Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal, aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara. Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. 2. Retinopatia diabetica Atunci cand aceasta este asociata cu diabetul zaharat poate deveni o cauza majora a afectiunilor de vedere si poate duce chiar la orbire. Retinopatia se dezvolta atunci cand nivelul ridicat de zahar din sange... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare. Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv. Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici. Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului Tratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase. Prin urmare, nutritia inadecvata poate... [continuare]
7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentele nutritive care promit o serie intreaga de efecte benefice asupra organismului au castigat o popularitate notabila in ultimii ani, inclusiv cele care nu sunt certificate in privinta sigurantei si eficacitatii. Barbatii folosesc aceste produse in special pentru cresterea randamentului sexual, dezvoltarea masei musculare sau prevenirea unor boli cronice, fara sa stie ca multe suplimente din aceasta categorie pot fi chiar periculoase pentru sanatate in general, nu doar ineficiente. Plante si suplimente nerecomandate barbatilor 1. Iarba caprei agitate (Epidemium) Adeptii medicinei naturiste promoveaza planta Epidemium, numita si iarba caprei agitate, ca fiind un remediu pentru disfunctiile erectile, datorita continutului bogat de epimedium - care ar avea un efect de stimulare a circulatiei sangelui la nivelul penisului. Iarba caprei agitate si-a primit acest nume dupa ce un cioban a sesizat un comportament sexual exuberant in randul caprelor care... [continuare]
Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin. Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi. Ce sunt suplimentele alimentare pentru sportivi Suplimentele alimentare pentru sportivi sunt un complex de substante menite sa imbunatateasca randamentul sportiv. Unele dintre aceste substante sunt naturale, accesibile si legale, pe cand altele sunt preparate artificial, multe dintre ele ilegale sau interzise in cadrul mai multor organizatii sportive mondiale. Printre cele mai utilizate suplimente nutritive pentru sportivi se numara - Complexul de vitamine B . Esential pentru... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Generalitati Dieta Dukan este un plan alimentar dezvoltat de medicul francez Pierre Dukan in urma cu un deceniu, fiind gandit ca un tratament de reechilibrare ponderala pentru persoanele obeze. In timp, dieta Dukan a inceput sa fie adoptata de persoanele care isi doresc o pierdere rapida in greutate si nu vor sa urmeze o cura de slabire ce implica monitorizarea numarului de calorii sau cantarirea alimentelor inainte de consum. Dieta Dukan promite nu doar inlaturarea excesului ponderal, ci si sanse maxime de mentinere a greutatii corporale ideale pe termen lung. Principiile dietei Dukan Dieta Dukan este, in esenta, un plan nutritional hipocaloric, bazat pe consumul de proteine, care se imparte in 4 etape. Avantajele acestei diete sunt acelea ca alimentele permise pot fi consumate in orice cantitate, la orice ora a zilei, cata vreme meniul este constituit din proteine slabe. De altfel, proteinele se afla la baza tuturor celor 4 etape ale dietei Dukan, alaturi de taratele de... [continuare]
9 principii eficiente de slabit inspirate din dieta duke
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta Duke este un program modern de slabit dezvoltat de expertii Centrului de Fitness si Dieta Duke din Durham, Carolina de Nord, care a ajutat foarte multi pacienti supraponderali si obezi sa scape de greutatea in exces, astfel incat sa duca o viata mai sanatoasa si mai fericita. Programul special include un plan de dieta personalizat, antrenamente fizice, suport comportamental si consultatii medicale efectuate de specialisti. In acest mod, eliminarea kilogramelor in plus se realizeaza pe baza unor principii stiintifice eficiente, intr-un mediu profesionist. Intrucat dieta Duke nu presupune adoptarea unor masuri drastice pentru scaderea in greutate, ci respectarea unor principii dezvoltate de experti de-a lungul a patru decenii de cercetari, planul ofera rezultate valabile pe termen lung. Oricine se poate inspira din aceste principii de baza care s-au dovedit utile in mii de cazuri. Principiile sanatoase de slabit ale dietei Duke 1. Mancati pe saturate, insa... [continuare]
Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale
Autor: SfatulMedicului
O dieta saraca poate sa afecteze sanatatea mentala Probabil ca majoritatea oamenilor cunosc faptul ca alimentele pe care le consuma influenteaza sanatatea organismului lor. Alegerile alimentare sanatoase ajuta la mentinerea si stimularea sanatatii inimii, muschi puternici si atingerea unei greutati corespunzatoare. De asemenea, starea de spirit poate fi influentata de ceea ce consuma o persoana, astfel ca starea de spirit va fi mult mai buna dupa ce se consuma o salata verde sau legume gatite corect decat alimente de tip fast-food. Cercetatorii studiaza efectele alegerilor dietetice asupra starii de spirit si sanatatii mentale ale oamenilor. Exista destule intrebari fara raspuns precum: - Deficientele de vitamine pot contribui la aparitia depresiei? - Suplimentele alimentare imbunatatesc starea emotionala a celor care sufera de deficiente nutritionale? - Ce cantitate dintr-un supliment va creste starea de sanatate mentala? Ce tipuri de nutrienti stimuleaza... [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta sanatoasa, bogata in proteine, apa, fructe si legume proaspete este esentiala pentru a mentine aspectul sanatos si lucios al parului. Parul este alcatuit in principal din proteine (97%); deci, daca adoptati un stil sanatos de viata, nu doar organismul ci si parul dvs. va beneficia de acest lucru. Cand in organism exista un deficit de vitamine, implicate direct in sanatatea parului, acesta va arata lipsit de stralucire si degradat indiferent cat de des il spalati, daca folositi sau nu balsam, produse de ingrijire profesionale etc. Suplimentele nutritionale care contin vitaminele necesare pentru cresterea si stralucirea parului pot fi achizitionate din farmacii si din magazinele specializate. Stimularea cresterii parului Combinatia dintre proteine si o dieta bogata in vitamine va permite organismului sa produca si sa pastreze aspectul sanatos si lucios al podoabei dvs. capilare. Alimentatia de baza compusa din proteine va face firul de par mai gros, mai... [continuare]
Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]
Sfaturi de nutritie, miscare si mentinere a sanatatii dupa varsta de 30 de ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dupa varsta de 30 de ani, stilul de viata devine decisiv pentru mentinerea formei fizice si a starii de sanatate. O viata lunga si de calitate presupune depunerea unor eforturi constante si sustinute de ingrijire a trupului si a mintii, adaptate fiecarui interval de varsta al perioadei de maturitate. Academia de Nutritie si Dietetica din SUA avertizeaza asupra faptului ca metabolismul incetineste dupa pragul varstei de 30 de ani, existand riscul acumularii pe nesimtite a kilogramelor in plus, in lipsa unor modificari ale modului de viata. Nutritia, miscarea si prevenirea bolilor sunt cele trei aspecte esentiale carora sa le acordati importanta cuvenita. Stilul de viata sanatos la 30 de ani Odata cu implinirea varstei de 30 de ani, metabolismul bazal (numarul de calorii necesare organismului pentru a-si mentine functiile vitale in parametri optimi) incepe sa scada. Statisticile medicale arata ca, dupa acest prag de varsta, adultii acumuleaza cate o jumatate de... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]
Principii si metode de diagnostic in cancer
Autor: SfatulMedicului
Introducere Diagnosticul in cancer este procedeul prin care se urmareste stabilirea certitudinii prezentei cancerului si stabilirea cat mai exacta a extensiei acestuia. Anamneza, examenul clinic, examenele paraclinice si imagistice, stadializarea si evolutia factorilor prognostici reprezinta pasii procesului diagnostic in oncologie. Abordarea pacientului oncologic Medicul obtine date importante in vederea diagnosticului folosindu-se de urmatoarele metode: a) Anamneza – reprezinta discutia cu pacientul; In timpul anamnezei pacientul relateaza medicului cand au aparut primele simptome, cum s-au manifestat, caracterul, durata, intensitatea acestora, etc. b) Examenul clinic – in timpul examenului clinic medicul consulta pacientul si observa modificari ale tegumentelor, mucoaselor, starii generale si alte modificari ale aparatelor si sistemelor care ar putea conduce spre diagnostic. c) Examenul paraclinic si imagistic – sunt folosite date de laborator (analize,... [continuare]
avand dureri in jurul ficatului am fost diagnosticat cu 5 luni in urma cu steatoza hepatica nutritiva am urmat urmatorul tratament ; ursofalk,rowachol,moyilim,controloc,sortis,lagosa, dupa o luna jumate am inceput sa ma simt mai bine pina in jurul lunii a patra dar in luna cincea au aparut durerile la loc,sunt foarte derutat.ce este de facut? [continuare]
Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu sfaturi de nutritive, pentru o persoana din familie, in tratamentul acestei boli, endometrioza Ce alimente sunt premise ai care nu sunt premise. Endometrioza gradul 4 si operata clasic. Multumesc mult. [continuare]
Fiul meu are 20 ani si nu este multumit de greutatea sa, spune ca la inaltimea si varsta lui ar trebui sa aiba 67 - 75 kg. Este student in Cluj, v rog sa-mi spuneti la ce Clinica sa mergem sau chiar medic boli metabolice si de nutritie. Multumesc [continuare]
Ce suplimente nutritive poate lua o gravida ?
Buna ziua.Sunt in primul trimestru de sarcina si as dori sa stiu ce suplimente nutritive sa iau,avand in vedere ca ma simt foarte foarte rau si obosita.Mentionez ca am probleme si cu stomacul.Ce as putea lua.?Pot folosi si probiotice?Multumesc foarte frumos !!! [continuare]
Buna, sunt baiat, am 18 ani, 1.82cm, 70kg si mi-am facut analizele de sange acum 2/3 saptamani si mi-a iesit Sideremia (fierul) prea mare... e vreo problema? Cum as putea sa elimin fierul din organism sau ce as putea face? Si as mai dorii sa stiu daca pot consuma suplimente nutritive in continuare? Tin sa mentionez ca sunt sportiv si consumam inainte un complex de vitamine si minerale, omega 3 si pudra proteica.. Multumesc! [continuare]
Buna, Ma numesc Raluca, si caut un medic nutritionist la Brasov. Imi puteti spune va rog unde as putea gasi o clinica, un cabinet, un medic in acest domnie la Brasov? Multumesc. [continuare]
Vreau sa-mi dezvolt masa musculara doar a pieptului. Am bratele mari si intrebarea este: Daca iau suplimente de proteine doar in ziua in care lucrez pieptul la sala are efect doar asupra pieptului sau proteinele se raspandesc in tot corpul? Nu vreau sa se depuna pe brate si picioare caci le am dezvoltate si nu vreau sa le maresc masa musculara, decat pe cea a pieptului. Deci se depune in special la pectorali sau nu? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter