principalele vitamine in alimente
Alimente bogate in carbohidrati
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]
Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]
Frumusetea vine din interior. descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior. Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii. O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii. Vitamina E, arma secreta in... [continuare]
Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]
Alimente care pot declansa alergii cutanate
Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie
Ce este urticaria? Urticaria este o afectiune cutanata care se manifesta prin eruptii trecatoare avand aspectul unor umflaturi ale pielii de regula bine delimitate, cu dimensiuni foarte variate si care asociaza roseata si mancarimi intense. Leziunile sunt similare celor care apar la atingerea pielii cu o urzica. Angioedemul se caracterizeaza tot prin umflaturi dar ale tesutului subcutanat care apar in anumite arii predilecte ca buzele, pleoapele, palmele, organele genitale, iar in cazuri grave, limba si glota, avand un caracter fugace, trecator si nefiind insotite de roseata sau mancarime. Cand apare urticaria Poate asocia raguseala si senzatie de lipsa de aer in situatiile in care localizarea este de gravitate si poate pune in pericol viata pacientului. Poate insoti sau nu o eruptie urticariana si ambele pot completa tabloul unei reactii de tip soc anafilactic. Un procent cuprins intre 15% si 25% din populatie poate prezenta macar un episod de urticarie si angioedem... [continuare]
Anemia prin deficit de vitamina b12 (anemia pernicioasa)
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este anemia pernicioasa Termenul de “anemie pernicioasa” este un termen folosit in trecut pe la mijlocul anilor 1800, in era cand tratamentul nu fusese inca descoperit si boala era fatala. Acest termen mai este, inca, folosit pentru a denumi acea anemie prin lipsa de vitamina B12 care are un mecanism de producere autoimun. In acest caz, organismul dezvolta reactii de auto-imunitate, adica incepe sa secrete anticorpi impotriva propriilor celule.(autoAc). Vitamina B12 Mecanismul pe scurt este urmatorul: stomacul normal contine la nivelul peretilor niste celule care secreta o proteina numita Factor Intrinsec. Vitamina B12 pe care omul o obtine din alimente nu se poate absorbi in organism ca atare, ci necesita cuplarea cu acest factor intrinsec secretat la nivelul stomacului. In anemia pernicioasa acest Factor intrinsec nu este secretat sau nu este activ ca urmare a doua mecanisme autoimune: 1. secretia de auto-anticorpi anti Factor Intrinsec (care il neutralizeaza si il... [continuare]
Asocierea dintre tiroidita hashimoto si deficitul de vitamina d
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este tiroidita Hashimoto Tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto) reprezinta o afectiune din ce in ce mai frecventa, determinata de un proces autoimun, in care celulele albe ale corpului si anticorpi antitiroidieni ataca si distrug foliculii tiroidieni, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului. Este mai frecventa la femei, putand aparea inclusiv la copii, cu o incidenta in crestere in cazul adolescentilor. Cum se manifesta Aceasta afectiune are la baza un substrat genetic, unele mutatii ale genelor HLA-DR3, HLA-DR5, HLA-DR8, si este influentata de factori de mediu precum: stres, infectii cronice, deficit de seleniu si vitamina D. Este recunoscuta si predispozitia familiala, manifestata prin existenta in cadrul aceleasi familii a tiroiditei Hashimoto, a hipotiroidismului sau a bolii Basedow Graves. Adesea, tiroidita Hashimoto se asociaza cu alte afectiuni autoimune: - poliendocrinopatii: diabet zaharat tip 1 insulino-necesitant, insuficienta... [continuare]
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]
Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care credeti ca pentru a slabi este suficient sa consumati mancaruri gatite, acasa, ganditi-va din nou. Vremea devine din ce in ce mai frumoasa si vara se apropie. Este momentul perfect pentru a umple cosul de picnic, sa iesiti in aer liber si sa va relaxati. Multe dintre alimentele consumate la astfel de evenimente sunt nesanatoase (chipsuri, prajituri, etc.). Exista si unele tipuri delicioase de produse alimentare care pot transforma experienta intr-una sanatoasa. Un picnic poate combina placerea de a manca in aer liber cu unele tipuri de activitati fizice. Exemple de preparate culinare care va ajuta sa pierdeti in greutate - Aperitive - Unele persoane prefera sa manance la picnic diverse tipuri de chipsuri inmuiate in variate sosuri sau garnituri - optiune nu tocmai sanatoasa. Pentru o versiune mai sanatoasa puteti alege chipsurile de tortilla, pe care le puteti prepara singuri, acasa, in ulei de masline pana cand acestea... [continuare]
Principalii factori care fac imposibila pierderea kilogramelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sunt persoane care, desi isi doresc sa slabeasca, nu reusesc. Daca vrei sa pierzi kilogramele in plus, atunci trebuie sa ai mare grija la tot ceea ce mananci, sa te hidratezi corespunzator, sa dormi opt ore pe noapte si sa practici zilnic sport. In cazul in care toate aceste conditii sunt indeplinite si totusi nu poti scapa de kilogramele in plus, atunci este indicat sa consulti un specialist in nutritie, dar si un medic care sa te indrume corespunzator. De ce nu slabim • Calitatea alimentatiei nu este cea corecta. In cazul in care mananci prea multe alimente care contin faina, zahar sau aditivi, nu vei reusi sa slabesti. Ca sa poti slabi, trebuie sa consumi produse sanatoase si bogate in substante nutritive esentiale, cat mai putina mancare procesata, dar asigurandu-ti in acelasi timp necesarul de [continuare]
Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ingrijirea pielii ar trebui sa fie o parte esentiala a unui stil de viata sanatos. Nu degeaba este cel mai mare organ al corpului nostru. Primul lucru pe care ti-l transmit profesionistii in domeniul medical este sa te feresti de o expunere prelungita la razele ultraviolete si sa folosesti crema solara de fiecare data cand mergi la plaja – si nu numai. Dar soarele nu este intotdeauna daunator. O expunere de 10-15 minute in fiecare zi la razele solare ajuta organismul sa produca vitamina D, un component esential pentru sanatatea pielii tale, alaturi de vitaminele C, E si K. Evitarea carentelor vitaminice va asigura pielii tale un aspect revitalizant si sanatos, care se traduce printr-o reducere a petelor intunecate, iritatiilor, ridurilor, pielii uscate sau aspre. Vitamina D Aceasta vitamina este produsa in principal atunci cand razele solare sunt absorbite de piele. Cel care catalizeaza acest proces este colesterolul. Vitamina D este mai apoi preluata de ficat... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Alimente recomandate pentru o prostata marita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prostata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii. Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata. Simptomatologie Simptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ: • Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi; • Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea; • Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul; • Incepere greoaie a actului mictiunii; • Flux urinar slab sau intermitent; • Imposibilitate de a goli complet vezica; • Incontinenta urinara; • Durere in timpul urinarii; • Durere in timpul sau dupa... [continuare]
Alimente care inrautatesc indigestia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]
Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]
9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colita ulcerativa, un tip de boala inflamatorie intestinala, cauzeaza ulcere si inflamatii la nivelul tesutului intestinului gros sau al rectului. Persoanele care sufera de aceasta afectiune comit deseori greseli in dieta, care agraveaza semnificativ simptomele colitei ulcerative, precum crampele abdominale, balonarea sau diareea. Anumite alimente sau obiceiuri alimentare nu cauzeaza propriu-zis colita ulcerativa, insa o pot agrava. Evitati urmatoarele greseli in dieta daca suferiti de aceasta tulburare, pentru a tine sub control eficient simptomele foarte neplacute. Colita ulcerativa si dieta Dieta in cazul colitei ulcerative nu trebuie sa fie una restrictiva, intrucat organismul are nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi, de vreme ce episoadele recurente de diaree conduc la eliminarea multor substante nutritive importante. O persoana cu colita ulcerativa, care a observat reactii adverse la spanac, de pilda, poate sa evite intru totul consumul... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Generalitati O piele intunecata si fara stralucire se poate datora expunerii la soare, poluarii, unor probleme medicale, uscaciunii pielii, stresului, unei igiene defectuoase si utilizarii continue de produse cosmetice pe baza de produse chimice. Unele persoane depun multa energie pentru a avea o piele curata si fara imperfectiuni. Piata este plina de creme si de lotiuni destinate luminarii pielii. Dar acestea contin produse chimice nocive care pot distruge pielea. Si unele dintre acestea sunt prea scumpe. Nu mai este un secret faptul ca o piele frumoasa se intretine printr-o alimentatie potrivita. Nimeni nu ar trebui sa foloseasca solutii de curatare pline de substante chimice care sa distruga tenul sensibil. Produse care afecteaza tenul Nu folositi orice produs care v-ar putea lumina fata! Majoritatea produselor care lumineaza tenul sunt pe baza de cortizon, de corticoizi si de steroizi care altereaza melanina care coloreaza si care protejeaza pielea. Aceste tratamente... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Sindromul wernicke-korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare neurologica degenerativa. Este rezultatul deficientei de vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina. O cauza frecventa a sindromului Wernicke-Korsakoff este consumul excesiv de alcool in mod regulat, pe perioade de timp indelungate, insa interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, problemele intestinale severe, cancerul sau malnutritia pot duce, de asemenea, la aparitia acestui sindrom. Parerile sunt impartite legat de existenta a doua boli separate, Wernicke si Korsakoff ca doua boli distincte sau daca simptomele acestui sindrom reprezinta de fapt aceeasi boala. Unii considera ca Wernicke este de fapt debutul bolii, iar Korsakoff reprezinta partea cronica a acesteia. Modificari ale procesului de gandire si modificari la nivelul sistemului nervos caracterizeaza acest sindrom. Fara tratament, sindromul Wernicke-Korsakoff poate duce la leziuni cerebrale permanente si chiar la... [continuare]
Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]
Superantistres, comprimate
Compozitie Comprimate ce contin: vitamina b1=2,5 mg, vitamina b2=1,5 mg, Vitamina B6=2,5 mg, vitamina b12=2 g, Vitamina C=100 mg, Vitamina E=20 mg, pantotenat de calciu=15 mg, gluconat de cupru=7,69 mg, gluconat de zinc =37,57 mg, nicotinamida=10 mg, acid folic= 0,2 mg. Actiune terapeutica Complex polivitamine asociat cu cupru si zinc avand actiune tonica si compensatoare, marind rezistenta la stres. Indicatii Sustinerea biologica a efortului in sindroame de suprasolicitare intelectuala (stres) si fizica, carente la vitamine, tulburari de asimilare a vitaminelor din alimente (consecutive afectiunilor gastrointestinale, hepatice si biliare), alergii alimentare, boli infectioase, convalescente, anemii, intoxicatii, astenii. Doze si mod de administrare Adulti: 2-3 comprimate pe zi, dupa mesele principale. Contraindicatii Nu sunt. Reactii adverse Nu s-au semnalat la dozele prescrise. [continuare]
Tiroglobulina tg
Tiroglobulina (Tg) este o proteina produsa de glanda tiroida. Acest test masoara cantitatea de tiroglobulina din sange. Glanda tiroida produce hormoni (tiroxina sau T4 si triiodotironina sau T3) care ajuta la reglarea ratei la care organismul foloseste energie. Tiroglobulina serveste ca sursa de T4 si T3. Productia acestor hormoni si eliberarea lor in sange este stimulata de hormonul TSH (hormonul de stimulare a tiroidei). Tiroglobulina este produsa de toti indivizii sanatosi si, in mod normal, concentratia sa in sange este foarte scazuta. Nivelurile tiroglobulinelor cresc atat in cazul afectiunilor benigne (boala Graves, tiroidita subacuta, tiroidita Hashimoto), cat si a afectiunilor maligne (adenom tiroidian, cancer tiroidian papilar si folicular). Prin urmare, este, pe de o parte, un indicator nespecific al disfunctiei tiroidiene si, pe de alta parte, un marker tumoral care poate fi utilizat pentru a monitoriza pacientii cu cancer tiroidian papilar si folicular dupa... [continuare]
Secom®
Secom® este compania romaneasca lider de autoritate in solutii de medicina integrativa care raspund nevoilor unui lifestyle sanatos al omului modern. Compania Secom® este specializata in importul, promovarea si comercializarea de produse naturale pentru sanatate. Inca de la inceput, Secom® si-a castigat pozitia de trendsetter, fiind prima companie care a introdus pe piata romaneasca ciupercile medicinale, extractele standardizate din plante, precum si ingrediente inovative: colostru, glutation, resveratrol, 5-HTP si multe altele. In prezent, portofoliul Secom® acopera toata gama de afectiuni cuprinzand peste 180 de produse 100% naturale, o mare parte unice pe piata din Romania - vitamine si minerale, extracte standardizate din plante, fructe si legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice si prebiotice, o linie speciala de produse pentru copii si creme medicinale. Demersul medicinei integrative este sustinut prin... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter