preparate de fier
Siclemia sau anemia cu celule in secera
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Ce este hemoglobina Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul celulelor rosii ale sangelui. Aceasta transporta oxigenul de la plamani catre toate partile corpului si furnizeaza oxigen pentru toate celulele corpului si tesuturi. In mod normal, hemoglobina F este produsa in timpul gestatiei, de catre fat. Dupa ce copilul se naste, Hb F este inlocuita treptat de hemoglobina A (Hb A). Alte tipuri de hemoglobina cu exceptia Hb F si Hb A provin de la mutatiile genetice. Au fost identificate mai multe variante, dar doar cateva sunt comune. Acestea includ modificari asociate cu Hb S, Hb C si beta talasemie. In cazul unei persoane care are o copie normala a genelor hemoglobinei si o copie a genelor Hb S, va exista o productie de 20-40% de Hb S, dar se va produce... [continuare]
Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
fructele - surse excelente de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Autor: SfatulMedicului
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]
Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri si 80% dintre virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural, atunci cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor; in plus, este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul/aciditatea de 5-7. Timp de secole, otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]
Generalitati Musetelul este o planta folosita de oameni de-a lungul secolelor. Deja se cunoaste ca este un ceai care calmeaza stomacul "deranjat" sau ajuta somnul. Sunt folosite doua tipuri de musetel pentru o sanatate de fier: musetelul german (Matricaria retutica) si musetelul roman sau englez (Chamaemelum nobile). Musetelul german este cel mai studiat si cel mai folosit. O organizatie guvernamentala germana (Commission E) a aprobat utilizarea sa la nivelul pielii pentru a reduce edemul (marire de volum) sau ca antibacterian, dar este utilizat si sub forma de ceai ca supliment dietetic pentru crampe la nivelul stomacului. Musetelul se comercializeaza sub forma de flori uscate, infuzie (ceai), extract lichid, tincturi (concentrate in alcool) si sub forma [continuare]
Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Autor: SfatulMedicului
Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]
Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]
Nautul (cicer arietinum)
Planta alimentara si medicinala anuala, originara din Asia, la noi in tara, planta de cultura. Tulpina este inalta si dreapta, poate ajunge chiar si la 50 cm. Florile au culoare purpurie, liliachie, galbena sau alba. Nautul infloreste in luna iunie sau in luna iulie. Fructul este o pastaie scurta, ovala, de culoare galben deschis. Semintele sunt globuloase, de culoare galbena, roz, roscata, alba sau neagra. In scop fitoterapeutic se utilizeaa semintele (boabele). Planta contine proteine, lipide, glucide, substante azotate, amidon, vitamina b si B, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, clor, sodiu, siliciu, magneziu, fier). Nautul are efect diuretic, antiseptic urinar, helmintic, stomahic, tonic. Planta se utilizeaza si in gastronomie pentru prepararea a diverse preparate culinare. Uz intern: - oligurie, infectii ale cailor urinare, litiaza urinara, paraziti intestinali, astenie, oboseala fizica si psihica, convalescenta - sub forma de infuzie,... [continuare]
Telina (apium gravedens)
Planta medicinala si legumicola care poate atinge chiar si un metru in inaltime, Florile sunt de culoare alba. Fructul este o achena. Radacina este de culoare alba, rotunda si tare. telina infloreste in luna septembrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza ramurile, semintele si radacina. telina este aromata. telina contine vitaminele a, B, C, K, PP, minerale: magneziu, potasiu, zinc, calciu, fosfor, cupru, fier, iod, colina, etc. Planta are calitati afrodisiace, hipontensive, tonic, laxative, tonic, remineralizant, expectorant, depurativ, diuretic, stomahic, antiseptic, emolient, cicatrizant. Telina se foloseste si in gastronomie, in componenta preparatelor culinare, ca atare sau ca si condiment. Uz intern: - sterilitate, hipertenisune, inapetenta, boli hepatice, constipatie, afectiuni ale cailor urinare, astenie, surmenaj, boli reumatice, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, boli gastrointestinale, diabet, guta, icter, obezitate - sub forma de salata... [continuare]
Apisan forte
Ce este Apisan Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Apisan Forte, prin actiunile sale atat curative, cat si preventive, are urmatoarele roluri benefice: - ajuta dezvoltarea organismului copiilor in perioadele lor de crestere, fiind considerat un aliment perfect, complex, o ,,hrana functionala vie”; - furnizeaza o parte din energia necesara organismului in perioadele de efort fizic sau/ si intelectual deosebit la sportivii de performanta, la elevi si tineri, - intarzie aparitia senzatiei de oboseala si de epuizare fizica, contibuind la refacerea energetica dupa eforturi sustinute; - stimuleaza factorii de imunitate a organismului sportivilor, crescandu-le rezistenta la o serie de infectii virotice sau microbiene. Este indicat si in perioada de convalescenta, dupa boli inflamatorii sau infectioase; - este un bun preparat eubiotic, mentionand echilibrul normal al florei intestinale, iar in cazurile de tranzit intestinal incetinit are un rol laxativ bland; - prin... [continuare]
Cebion, tablete efervescente
Ce este Cebion si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul deficientelor de vitamina C. Mod de administrare Doza recomandata la adulti este 1000 mg acid ascorbic (o tableta efervescenta Cebion 1g Blutorange sau Cebion 1g Citrus) zilnic pana la disparitia simptomelor. Daca sunt necesare doze mai mici, sunt disponibile preparate cu cantitati mai mici de vitamina C. Trebuie tinut seama de continutul in sodiu al comprimatelor efervescente pentru cei care urmeaza un regim alimentar cu restrictie de sodiu. Un comprimat efervescent contine 232 mg sodiu in cazul Cebion 1g Citrus si 225 mg sodiu in cazul Cebion 1g Blutorange. Durata tratamentului depinde de simptomele clinice si de valorile testelor de laborator. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii produsului. Litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi). Tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza,... [continuare]
Tridin, tablete masticabile
Actiune terapeutica Substantele active din Tridin sunt saruri organice ale fluorului si calciului si anume, L-glutamin monofluorfosfat, gluconat de calciu si citrat de calciu. fluorurile stimuleaza activitatea si formarea osteoblastilor. Ca urmare ele sunt capabile sa stimuleze, in principal, formarea zonei trabeculare a tesutului osos. Mai mult decat atat, ele favorizeaza fixarea calciului in tesutul osos si stimuleaza consolidarea zonei compacte. Sarurile organice de calciu, continute in Tridin, pot fi usor absorbite, crescand, astfel, aportul necesar pentru substratul mineral al tesutului osos. fluorurile din Tridin administrate sub forma de L-glutamin monofluorfosfat nu sunt eliberate la nivelul stomacului. Astfel, sunt prevenite tulburarile gastrice produse de sarurile de fluor, care in prezenta acidului clorhidric ar forma acidul fluorhidric. La nivel intestinal, ionul de fluorfosfat este absorbit si hidrolizat, prin procese enzimatice, in ioni de fluorura si fosfat. Ca... [continuare]
Exjade, comprimate disp.
Ce este Exjade si pentru ce se utilizeaza Indicatii Exjade se utilizeaza pentru tratarea unei boli numite supraincarcare cronica cu fier (un surplus de fier in organism), datorata transfuziilor repetate de sange. Exjade este un medicament care contine substanta activa deferasirox. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde si albe pentru dispersie orala care se amesteca cu un lichid pentru a forma o suspensie pe care pacientul o poate bea. Fiecare comprimat contine 125 mg, 250 mg sau 500 mg de deferasirox. Mod de administrare Tratamentul cu EXJADE trebuie initiat si continuat de medici cu experienta in tratamentul supraincarcarii cronice cu fier datorata transfuziilor de sange. Se recomanda ca tratamentul sa fie inceput dupa transfuzia a aproximativ 20 unitati (aproximativ 100 ml/kg) de masa eritrocitara sau cand exista semne in urma monitorizarii clinice ale supraincarcarii cronice cu fier (de exemplu concentratia serica de feritina 1000 g/l). Dozele (exprimate in... [continuare]
Ferrogradumet, comprimate retard
Ce este Ferrogradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferrogradumet este un supliment de fier utilizat pentru prevenirea si tratarea anemiei cauzata de deficitul de fier. Forma farmaceutica cu eliberare prelungita permite eliberarea fierului intr-un interval de cateva ore si reduce posibilitatea iritarii stomacului. Forma de eliberare prelungita consta intr-o structura inactiva din plastic in forma de fagure care contine fier. In timpul trecerii comprimatului prin stomac si intestine, fierul este eliberat, iar fagurele golit este eliminat prin materiile fecale. Mod de administrare Administrati un comprimat pe zi pe stomacul gol. Fiecare comprimat trebuie inghitit intreg. Ferrogradumet nu trebuie administrat la copiii sub varsta de 12 ani. Daca uitati sa utilizati un comprimat pentru una sau mai multe zile, continuati sa utilizati cate un comprimat in fiecare zi. Nu utilizati mai mult de un comprimat pe zi. Daca utilizati accidental mai mult de un comprimat intr-o zi sau... [continuare]
Becloforte inhaler, aerosol
Ce este Becloforte inhaler si pentru ce se utilizeaza Indicatii Dipropionatul de beclometazona administrat prin inhalare are un puternic efect antiinflamator de tipglucocorticoid asupra plamanului, fara efectele secundare observate in corticoterapia sistemica. Becloforte inhaler este recomandat la acei pacienti astmatici la care s-a dovedit ca necesita doze mari (peste 800-1000 g zilnic) de Becotide inhaler (dipropionat de beclometazona 50 g pe priza) pentru stapanirea simptomelor. Este de asemenea indicat la acei pacienti a caror boala nu mai poate fi controlata prin doze de intretinere maxime de bronhodilatatoare si Becotide inhaler. Unii pacienti cu astm sever necesita corticoterapie orala asociata la terapia cu Becotide inhaler, pentru controlul optim al simptomatologiei. La multi dintre acesti pacienti, trecerea la terapia cu Becloforte inhaler s-a dovedit capabila sa reduca semnificativ sau chiar sa elimine necesarul de corticosteroizi aditionali de uz oral. Becloforte... [continuare]
Doppelherz aktiv mami
Doppelherz aktiv Mami Pentru femei care doresc sa ramana insarcinate, femei gravide si femei care alapteaza Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, femeile gravide si femeile care alapteaza, alimentatia joaca un rol vital in ceea ce priveste starea proprie de sanatate, precum si a copiilor lor, mamele asigurandu-le toate elementele nutritive importante. Necesarul de vitamine si substante minerale al organismului creste in mod substantial in aceasta etapa a vietii, deoarece, prin intermediul mamei, se asigura si necesitatile alimentare ale copilului (fatului). De aceea, este importanta o alimentatie echilibrata si variata. Un studiu la nivel national despre doza recomandata, efectuat in Germania (2008), a aratat faptul ca indeosebi consumul de acid folic, iod, fier, precum si acizi grasi de tip omega-3 este indicat pentru femei. Doppelherz aktiv Aktiv Mami contine 12 vitamine(vitaminei a, E, D, C, B1, B2, B6, B12, acid pantotenic, acid folic, biotina,... [continuare]
combinatii Indicatii: Prevenirea si tratamentul deficitelor de vitamine si minerale la copii cu varsta peste 4 ani si la adulti. Astfel de deficite apar cand aportul de vitamine este mai redus decat necesarul si se pot datora fie unei alimentatii inadecvate, fie unor conditii in care necesarul zilnic de vitamine si minerale este crescut (ex. perioade de crestere, sarcina, lactatie, boli, convalescenta) sau in conditiile unor tulburari de absorbtie (ex. boli gastrointestinale insotite de maldigestie si malabsorbtie) sau in anumite circumstante legate de stilul de viata (fumatorii, locuitorii din regiunile poluate, consumatorii de alcool) si de obiceiurile alimentare. Contraindicatii: Produsul este contraindicat celor cu sensibilitate la oricare dintre componentele active sau din cele ale excipientului. Precautii: Produsul nu trebuie asociat cu alte preparate de vitamina d, decat la indicatia medicului. Interactiuni medicamentoase: Nu s-au constatat... [continuare]
Milgamma n, fiole
Indicatii terapeutice Afectiuni de diferite etiologii ale sistemului nervos periferic, de exemplu nevrite, polineuropatii (de exemplu polineuropatia diabetica si alcoolica), nevrita retrobulbara paralizie de nerv facial, nevralgie de trigemen, sindroame radiculare, zona zoster, sindrom cervico-brahial si altele. Se utilizeaza si ca adjuvant sau in convalescenta. Doze si mod de administrare Doza unica si doza zilnica In afectiuni acute, severe si dureroase, se administreaza initial 1 fiola Milgamma N zilnic pentru atingerea unor concentratii plasmatice mari. Dupa depasirea fazei acute si dureroase, precum si in cazuri mai putin severe, se recomanda administrarea a 1 fiola Milgamma N de 2-3 ori pe saptamana. Compozitie 2 ml (o fiola) solutie injectabila contin clorhidrat de tiamina 100 mg, clorhidrat de piridoxina 100 mg, cianocobalamina 1 mg si excipienti: clorhidrat de lidocaina, alcool benzilic, polifosfat de sodiu hexacianoferat de potasiu, hidroxid de sodiu, apa pentru... [continuare]
Spitalul universitar de urgenta bucuresti
Servicii medicale In Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se pot trata un mare numar de afectiuni, spitalul acoperind intreaga paleta de specialitati medicale : - medicala - cardiologie - gastroenterologie - neurologie - neurochirurgie - chirurgie generala - ortopedie - ginecologie - chirurgie cardio-vasculara Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este clinica universitara cu o activitate stiintifica sustinuta, in care pacientii primesc o ingrijire medicala adecvata. Investigatiile medicale posibile sunt foarte numeroase si complexe. Dintre ele enumeram: analize de laborator, ecografii cardiace/generale/ginecologice/ intravasculare, radioscopii si radiografii, tomografii, CT, MRI, angiografii, scintigrafii, endoscopie / bronhoscopie, probe functionale (ecg, eeg, emg, test de efort, test Holter) etc. Chirurgie I Dotare: - bloc operator dotat modern (filtre, insonorizare, aer conditionat, iluminare) - spatiu de preanestezie si trezire amenajate... [continuare]
Servicii medicale Laboratorul de diagnostic hematologic si laboratorul central de diagnostic, tratament, prevenire si control al talasemiilor: - controale hematologice la pacientii tratati in alte unitati medicale - diagnostic boli de sange consultatii si analize - dispensarizarea si consilierea hemoglobinopatiilor - teste pentru diagnostic hematologic - hemograme, fosfataza alcalina leucocitara, vsh, electroforeza hemoglobinei, hemoglobina alcalino-rezistenta, dozare folati si vitamina b12 etc. - transfuzii in ambulatoriu pentru bolnavii cu talasemie majora (monitorizarea tratamentului transfuzional si chelator de fier) si cu alte anemii severe. - invatamant, metodologie, evaluare reactivi si aparatura - Beneficiari: bolnavi de talasemie si alte boli hematologige cronice cronice (diagnostic, profilaxie, tratament ambulatoriu transfuzional) personal medico-sanitar. Laborator central de imunohematologie: - precizari grupe sanguine OAB si Rh, cercetare anticorpi... [continuare]
Servicii medicale Clinica boli infectioase I - Adulti: - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea hepatitelor virale acute si cronice active - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea infectiei HIV/SIDA - diagnosticarea bolilor de ficat prin PHB + markeri virali si incarcaturi virale - diagnosticarea bolilor febrile prelungite de cauza neprecizata - monitorizarea si tratamentul infectiilor sistemice imunocauzatoare si imunodeprimative - paracenteze - punctii biopsii hepatice - punctii pleurale, rahidiene - tratamentul infectiilor severe de diferite etiologii - tratamentul meningitelor tuberculoase - venoculturi, recoltari de diverse produse patologice (spute, coproculturi, uroculturi, secretii purulente, punctionare de colectie) - zoonoze Clinica boli infectioase II - Adulti: - asistenta medicala de varf in patologia bolilor infectioase, cu monitorizarea in dinamica a parametrilor clinico-biologici si microbiologici: - hepatite acute si/sau cronice cu... [continuare]
Servicii medicale Laborator de analize medicale cu plata si gratuite (CASMB): Bacteriologie-micologie: - exsudat nazal - exsudat faringian (cultura + fungi) - exsudat lingual - examen bacteriologic sputa - examen bacteriologic secretie purulenta - examen sumar de urina - urocultura cantitativa - coprocultura - exsudat faringian (cultura) - examen microbiologic secretie vaginala - examen bacteriologic secretie uretrala - detectare Ureaplasma (cultura) - Mycoplasma hominis + Ureaplasma (cultura + antibiograma) - examen bacteriologic secretie conjunctivala - identificare Campylobacter jejuni/coli - examen bacteriologic secretie otica - antibiograma - antibiograma extinsa - izolare, identificare fungi levurici, filamentosi - antifungigrama - autovaccin stafilococ - autovaccin enterobacterii - autovaccin streptococ - autovaccin Pseudomonas - examen micologic piele si anexe - diagnostic bacteriologic in infectiile cu germeni anaerobi - izolare fungi -... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter