prepararea laptelui
Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Principiile unei alimentatii corecte pentru copii par simple: fructe si legume zilnic, carne slaba, putine dulciuri, fara mezeluri si fara semipreparate. Dar chiar si asa, in dieta celor mici pot aparea carente. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent daca vrei ca masa celor mici sa fie gustoasa si sanatoasa. Nu inlocui laptele cu suc Sucul natural preparat acasa este plin de vitamine. Ai grija insa la cantitate! Unul din cinci copii cu varste intre trei si sase ani sufera de carenta de calciu. Cauza principala este consumul prea mare de sucuri in detrimentul celui de lapte. De aceea, include cat mai multe lactate in meniu. Nu-i plac? Da-i laptele cu cacao, „ascunde-l” in orez cu lapte sau in gris cu lapte. Daca iaurtul simplu nu i se pare destul de gustos, atunci amesteca-l cu fructe, pune smantana in supe si strecoara branza in toate sandvisurile pe care i le dai la pachet. Tine cont si de faptul ca alte surse de calciu pot fi cerealele fortificate... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]
Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va intoxica ci va actiona ca un relaxant muscular cu efecte care ar putea dura mai multe luni. Exista doua forme medicale ale toxinei botulinice: botox si botox cosmetic. Botoxul este utilizat pentru a trata anumite probleme medicale iar botoxul cosmetic este folosit pentru a estompa ridurile faciale. Rolul botoxului Preparatele injectabile cu botox blocheaza anumite semnale de la nervi - majoritatea semnalelor care determina contractarea muschilor. Acest lucru duce la o paralizie musculara specifica, ce poate avea efecte terapeutice sau cosmetice, in cazul in care muschii sunt incordati in mod cronic sau spastici. Specialistii recomanda botoxul in urmatoarele afectiuni: - dureri de gat si pozitie... [continuare]
Compozitia laptelui In ciuda insistentelor copiilor de a primi suc, parintii continua sa fie fermi si sa le ofere acestora lapte la cina. Pentru multi dintre adulti acest obicei este unul important, intrucat acestia stiu din copilarie ca laptele este bun pentru mentinerea sanatatii. Intrebarea este: cum ne ajuta laptele sa avem o sanatate mai buna? Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat: - Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase; - Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular; - Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale; - Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei; - Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor; - Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos; - Vitmania A: sustine... [continuare]
Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]
Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]
4 retete cu peste sanatoase si usor de preparat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Retetele cu peste ofera alternative nutritionale sanatoase, fiind recomandate de expertii in nutritie pentru o dieta cu adevarat echilibrata. Somonul, tonul sau codul reprezinta surse inegalabile de proteine, grasimi esentiale omega 3, vitamine si minerale, nutrienti de baza pentru o viata lunga, lipsita de boli. Retete cu peste pentru o sanatate de fier Carnea de peste, in general, este un aliment care ajuta la controlul greutatii corporale si la prevenirea bolilor de inima. Somonul, tonul si alte specii de peste gras sunt surse importante de acizi grasi omega-3, cu rol in mentinerea sanatatii creierului si a sistemului cardiovascular. Codul furnizeaza din plin proteine, grasimi sanatoase, vitaminele B6 si B12, fiind cel putin la fel de sanatos ca popularul somon. Persoanele care mananca in mod regulat peste urmeaza un regim alimentar mai sarac in calorii si grasimi saturate, fiind expuse unui risc mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace. O portie de peste... [continuare]
Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bogata in antioxidanti, vitamina C si alti fitnutrienti pretiosi, lamaia este un ingredient excelent in tratamente naturale homemade pentru ingrijirea pielii si a parului. Acidul citric si acidul malic din lamaie reprezinta o combinatie eficienta in indepartarea celulelor moarte si reinnoirea celulara. Acidul ascorbic curata pielea si trateaza punctele negre, cosurile, porii dilatati si ridurile fine. Lamaia are si efect regenerant pentru parul uscat si deteriorat. Precautii Inainte sa utilizati lamaia in tratamente cosmetice naturale, preparate acasa, este nevoie sa tineti cont de cateva precautii esentiale. Important de retinut este ca aciditatea lamaii poate cauza iritatii atunci cand este aplicata direct pe rani deschise sau piele sensibila. Totodata, psoralenul, substanta continuta de acest fruct, creste fotosensibilitatea pielii. De aceea, se recomanda evitarea expunerii neprotejate la soare timp de 24 de ore dupa folosirea unui tratament... [continuare]
Cum prepari sanatos sosurile si dressingurile pentru salate
Autor: SfatulMedicului
Dressingurile si sosurile gustoase sunt sarea si piperul salatelor, caci le dau un gust deosebit. Insa cele pe care le gasesti in comert nu sunt tocmai sanatoase, din cauza ca pot contine multe grasimi, calorii si sare. De aceea, dressingurile si sosurile preparate la tine acasa sunt cea mai buna optiune, fiind o varianta mult mai sanatoasa, care nu iti pune in pericol silueta. Foloseste otet, nu ulei, ca baza Dressingurile preparate in casa pot contine mai mult otet, suc de lamaie sau suc de lime si mai putin ulei, pentru a-ti mentine greutatea sub control. Potrivit lui Dawn Jackson Blatner, medic dietetician, autoarea dietei flexitariene, poti varia oteturile si uleiurile pe care le utilizezi pentru a satisface papilele gustative, fara a adauga alte ingrediente."Poti incerca otetul balsamic, de mere si adauga masline, seminte, nuci, ulei de susan", sugereaza aceasta. Inlocuieste smantana cu branza Un alt truc de care sa tii cont este sa inlocuiesti smantana cremoasa cu... [continuare]
Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos
Autor: SfatulMedicului
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei. Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide. Saritul peste micul dejun iti incetineste metabolismul si te face sa te simti lipsit de vlaga si demotivat. Cand esti pe fuga dimineata si nu ai timp sa-ti prepari un mic dejun pe cinste, poti sa alegi unul dintre meniurile prezentate mai jos. Sunt foarte usor si rapid de preparat si bogate in nutrienti. Iaurt cu fulgi de ovaz, seminte crude de dovlec si stafide Iaurtul este considerat un aliment minune, care contribuie la longevitatea organismului. El iti ofera o doza optima de calciu, grasimi benefice si glucide. Adauga in iaurt doua, trei linguri de fulgi de ovaz marunti, acestia contin foarte multe proteine. Consumul de ovaz este indicat in special celor care obisnuiesc sa mearga la sala. Pentru un aport marit de antioxidanti,... [continuare]
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de paste?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale fierte, cozonacul, pasca, pateul de ficat, drobul sunt doar cateva dintre produsele traditionale pe care fiecare gospodina le pune pe masa in duminica Pastelui. Acum insa multe dintre acestea pot fi achizitionate din supermaket, semipreparate si gata de pus pe masa. Problema care se pune este cat de sigure sunt. Materiile prime pentru gatit, cum ar fi carnea, cerealele, legumele si fructele sunt acum produse in ferme mari, ferme industriale care utilizeaza produse chimice ajutatoare, cum ar fi medicamente de uz veterinar pentru animalele de ferma si pesticide pentru culturi. Totodata, mai multe alimente preparate si rafinate, traditionale, dar si specialitati locale sunt oferite de industrie. Industrializarea implica un numar de produse chimice in productia de alimente, de exemplu, in scopul de a pastra produsele alimentare sau de a mentine culori si arome in timpul transportului si depozitarii sau pentru a pregati alimentele traditionale proaspete pentru... [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Cum trebuie sa prepari orezul pentru a nu te intoxica cu arsenic?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsenicul este un element toxic, prezent in mod natural in mediul inconjurator. Se imparte in doua grupe, arsenic organic si arsenic anorganic, cel din urma fiind cel mai nociv. De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat in lantul alimentar, fiind gasit acum intr-o serie de alimente. Problema devine tot mai grava, pe masura ce poluarea generalizata duce la cresterea nivelului de arsenic in alimente, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatate. Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic in orez, care reprezinta hrana de baza pentru mare parte din populatia lumii. Ce este arsenicul? Arsenicul este un oligoelement toxic, notat cu simbolul As. De obicei, este legat de alte elemente din compusii chimici. Arsenicul se imparte in doua mari categorii: - Arsenic organic: se gaseste in principal in tesuturile vegetale si animale; - Arsenic anorganic: gasit in roci si sol sau dizolvat in apa. Aceasta este forma mai toxica. Arsenic se gaseste in... [continuare]
Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Ce este catina? Catina, cunoscuta si drept “ginseng romanesc”, creste sub forma unui arbust ce poate ajunge la inaltimi de 3-4 metri. Fructele de catina sunt de culoare portocalie, sub forma de boabe mici, si au un gust acrisor-amarui. Ele contin foarte multe vitamine si minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, si multe altele. Vitamina C este de asemenea gasita in fructele de catina in cantitate mai mare decat in citrice sau macese, dand gustul acrisor si imbunatatind imunitatea. Care sunt cateva dintre beneficiile consumului de catina? Catina s-a dovedit a avea o multitudine de efecte benefice asupra organismului, ea fiind un antioxidant bun, are actiune antiinflamatorie, ofera multe dintre vitaminele si mineralele necesare corpului uman, este benefica sanatatii ochilor, poate preveni atacurile de cord, si are un rol extrem de important in imbunatatirea si mentinerea imunitatii. Cum putem prepara catina? Exista multe feluri de a prepara... [continuare]
Cum se prepară (proporții) soluția glicerină cu nistatin?
Am glicerină de la o farmacie + tablete de Nistatin și doresc să le amestec pentru a prepara o soluție contra aftelor bucale. Intrebare: Câte tablete de nistatin pun la 100 ml Glicerină ? [continuare]
Am o roblema,de ceva timp miau esit pe penis niste bubițe albe că și coșurile odată cu începutul verii deoarece lucrez bucătar și chite 12 ore sunt într-o pereche de pantaloni si mă ghindesc că oapte este de la multa transpirație ce remedii sau preparate pot folosi pentru a le îndepărta [continuare]
Schimbarea laptelui la bebe
Cum se face trecerea de la un lapte la altul? In cat timp si cum adaug masurile de lapte? [continuare]
Din iulie anul trecut am inceput sa sangerez insa nu zilnic si sa am dureri.Acum sangerez mai rar insa am dureri.Am hemoroizi si fisura anala Tratament am luat de o luna acum sunt la a doua repetare Ce pot face medicamentos,nu as vrea sa ma operez.Multumesc [continuare]
Sschimbarea laptelui praf ?
Buna bebele meu are 3 luni si pana acum iam dat lapte praf beba si as vrea sa stiu daca pot sa trec la o alta marca de lapte (bebivita) cum se face trecerea? Direct sau treptat va rog sa imi raspundeti cat mai repede. Si inca ceva, bebe este agitat si plange destul de mult si nu prea doarme, medicul a spus ca nu are nimic oare e de la lapte? Si are 8370 g nu e prea mult pentru el? Momentan mananca 150ml lapte [continuare]
Sa fie alergie la proteina laptelui de vacă ?
Bună ziua. Am un băiețel de 3 lunite si de la 5 săptămâni suntem pe refuz de hrana. Ne chinuim sa papam mililitru cu mililitru. Plange cum simte biberonul in gurita. Am schimbat laptele praf, nu a mers. Am schimbat biberoane si tetine .. degeaba. Am fost la 6 doctori pediatri si aproape fiecare mi-a dat un alt diagnostic... pana la 5 săptămâni bebe manca foarte bine. In prima luna a luat peste 1kg in greutate. Simptomele lui sunt: -refuzul de a mânca, plange, se arcuieste de spate, da din manute la masa. Trage, inghite si zbiara. -dupa masa se tot freaca la nas si ochisori cu manutele sau de pieptul meu daca e in brate. -uneori pleoapele de jos ii sunt usor rosii. -scaune verzui cu mucus sau verzi apoase. -tuse seaca, se aud horcaieli in gat. -intestinele ii borborosesc la fiecare gurita de laptic inghitit. La ecografie abdominala i s.a pus diagnostic de reflux gastroesofagian silentios, pt ca nu vomita. Suntem pe tratament cu debridat si nexium, dar degeaba. Sa... [continuare]
Schimbarea laptelui praf ?
Buna seara , o întrebare , cum ați procedat când ați schimbat laptele praf. Noi până acuma i-am dat Aptamil 1 și avea foarte multi colici, scremea foarte mult și plângea. Astăzi am schimbat pe Nan 1 confortis. I-am dat din prima 4 lingurițe rase la 120 ml, la primul biberon totul a fost bine ,nu a mai scremut și a dormit bine Deja de la al doilea biberon a început să plângă excesiv de mult. Oare nu îi merge laptele sau i-am dat prea mult dintr-o dată ? A fost schimbarea prea brusca ? Trebuia să ii dau mai puțin ? [continuare]
Examen microscopic preparat proaspat si colorat si cultura din secretia vaginala
In mod normal, flora vaginala este alcatuita din specii diferite de bacterii, compusa din diferite specii de lactobacili (90-95%), coci gram pozitivi si gram negativ, precum si Mycoplasma si Ureaplasma. Cu toate acestea, microbiota vaginala difera in functie de varta, pH-ul vaginal, activitatea sexuala sau modificarile hormonale. Un dezechilibru al acesteia poate fi cauzat de diveri factori, precum administrarea de antibiotice, dieta, stresul emotional, imbracamintea sintetica, igiena locala precara, nasterea etc. Infectiile tractului genital se clasifica in infectii genitale joasa si infectii genitale inalte. Infectiile genitale joase sunt: vulvita, vaginita si cervicita. De regula, acestea prezinta simptome precum inflamatia mucoasei, prezenta leucoreei (secretie vaginala albicioasa sau galbuie), prurit, dificultati si usturimi la urinare. Infectiile genitale inalte afecteaza uterul, trompele si ovarele. [continuare]
Icter al laptelui de mama
icter prelungit pe o perioada de cateva saptamani dupa nastere la copiii alaptati la san, la care nu a fost decelata nici o cauza. [continuare]
Generalitati Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura in medie 6-8 saptamani: lauzia. In aceasta etapa au loc noi modificari in organismul femeii. Vulva si perineul, mult destinse in timpul sarcinii incep sa-si revina inca din primele zile la normal. Micile leziuni ale vaginului si vulvei, se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile. Uterul incepe sa-si micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin, care a fost larg deschis in timpul nasterii. Refacerea completa dureaza 2-4 saptamani. Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex de suptul copilului. Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt [continuare]
Anisi vulgaris fructus, fructe
Descriere Anisi fructus - fructe pubescente, acoperite cu peri aspri, foarte scurti. De forma ovala, subcordate la baza, de 3-5 mm lungime si 2-3 mm grosime. fiecare fruct este format din doua mericarpe (achene) unite intre ele, greu separabile, fiind ornamentate cu 5 coaste liniare, 3 dorsale si 2 marginale, echidistante. In partea superioara se observa stilopodul in forma de disc purtand resturile stilulilor, iar la baza un peduncul subtire. De culoare cenusiu - verzui sau galbene - cenusii, au miros placut, caracteristic, aromat, gust dulceag, slab arzator. Compozitia chimica Fructele contin: 2-3% ulei volatil format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica; 10-20% lipide, colina, 20% substante albuminoide (protide), zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale. Proprietati - stimulent al functiilor pancreatice - antispastic - carminativ - aromatizant - expectorant - stimuleaza apetitul -... [continuare]
Syntocinon, fiole
Actiune terapeutica Preparat de sinteza similar cu hormonul oxitocic hipofizar, provoaca contractii uterine de tip fiziologic (sensibilitatea miometrului este maxima la sfarsitul sarcinii) - efectul apare imediat dupa injectarea intravenoasa, la 2-3 minute de la injectarea intramusculara si se mentine 2- 3 ore; stimuleaza mioepiteliul glandei mamare, favorizand ejectia laptelui. Indicatii Pentru inducerea si mentinerea travaliului, in caz de inertie uterina sau cand sarcina implica riscuri majore pentru mama si copil; pentru expulzia placentei si controlul hemoragiilor post-partum (in lipsa raspunsului la ergometrina sau la mamele hipertensive); in cadrul operatiei cezariene; pentru efectuarea "testului de provocare prin oxitocina". Doze si mod de administrare Pentru inducerea si sustinerea travaliului se introduce in perfuzie intravenoasa o solutie continand 5 u.i. in 500 ml solutie glucozata izotona - se incepe cu 2-4 picaturi/minut si, daca raspunsul uterin este... [continuare]
Oxitocin s, solutie injectabila
Indicatii Pentru inducerea si mentinerea travaliului, in caz de inertie uterina sau cand sarcina implica riscuri majore pentru mama si copil; pentru expulzia placentei si controlul hemoragiilor post-partum (in lipsa raspunsului la ergometrina sau la mamele hipertensive); in cadrul operatiei cezariene; pentru efectuarea "testului de provocare prin oxitocina". Doze si mod de administrare Pentru inducerea si sustinerea travaliului se introduce in perfuzie intravenoasa o solutie continand 5 u.i. in 500 ml solutie glucozata izotona - se incepe cu 2-4 picaturi/minut si, daca raspunsul uterin este insuficient dupa 15-20 de minute, se creste progresiv cu 2-4 picaturi la fiecare minut, pana la cel mult 40 de picaturi (sau 20 miliunitati)/minut; dozarea trebuie strict controlata, in functie de raspunsul uterului si de ritmul cardiac fetal, folosind doza minima eficace; se poate injecta si intramuscular 1/2-1 u.i. la interval de 1/2- 1 ora. Pentru controlul metroragiei post-partum se... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter