Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

palmier dintat serenoa serrulata

Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale

Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Curmalul este un arbore din familia palmierilor, plantat pe scara larga in climatul cald si uscat din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Este cultivat pentru fructul dulce comestibil numit curmala. Aproximativ 100 de milioane de curmali sunt plantati la nivel global, cu o productie anuala de 7,5 milioane de tone de curmale. Curmalele sunt fructe delicioase si, daca ati gustat din curmalele care se gasesc pe piata in Romania si ati ajuns la concluzia ca nu va plac, trebuie sa stiti ca exista foarte multe varietati de curmale, fiecare cu un gust unic si este aproape imposibil sa nu gasiti un soi care sa fie pe gustul dumneavoastra. Clasificare Curmalele pot fi clasificate in trei categorii: moi, semiuscate si uscate. In literatura de specialitate se gasesc numele a sute de soiuri de curmale, dintre care putem aminti: • curmale Medjool (Medjol, Medjoul sau Medjuul) - foarte populare pentru dimensiunea lor destul de mare si textura carnoasa, moale. Pot fi folosite... [continuare]

Simptomele si semnele precoce ale bolii parkinson

Simptomele si semnele precoce ale bolii parkinson

Actualizat la data de: 15 Februarie 2023

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa multifocala progresiva, cu afectare la mai multe niveluri: sinapse (dopa si non-dopa), SNC (inclusiv retina) si SNP vegetativ, structuri in afara SNC (sistem gastrointestinal, cord, piele, celule sangvine). Se caracterizeaza clinic prin: akinezie, bradikinezie, rigiditate, tremor de repaus si anomalii posturale, iar anatomopatologic prin degenerarea circumscrisa a populatiilor de neuroni, cu precadere a celor dopaminergici din substanta neagra (pars compacta) si prin prezenta copusculilor Lewy. Parkinsonismul se caracterizeaza clinic prin orice combinatie de tremor de repaus (frecventa de 4-7 cicli/s), bradi/hipokinezie, rigiditate musculara, posturi in flexie si fenomene de blocaj motor (freezing). Simptomele apar de obicei lent si, pe masura ce boala se agraveaza, simptomele non-motorii devin mai frecvente. Simptome Semnele si manifestarile maladiei Parkinson, aflata in stadiile incipiente, ar putea fi: 1.... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Cauzele durerii de umar

Cauzele durerii de umar

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Dr. Banu Veronica
Medic Specialist Medicina Sportiva si Recuperare Medicala, Fiziokinetoterapeut Recuperare

Sindromul algofunctional al umarului – durere de umar Sindromul algo-functional al umarului este un sindrom durerors insotit de limitarea miscarilor umarului si este cauzat de afectiuni cu etiologii diferite. A. PSH (periartrita scapulohumerala) cu 4 forme clinice bine conturate: 1.Umar dureros simplu 2.Umar mixt 3.Umar blocat 4.Umar pseudoparalitic B. Artrite inflamatorii cronice : PAR (poliartrita reumatoida), SA (spondilita anchilopoetica) C. Artroza umarului D. Afectiuni osoase (traumatisme, tumori, infectii) E. Afectiuni neurologice : radiculopatii cervicale, paralizie de nerv circumflex, AVC (accident vascular cerebral) F. Afectiuni de origine viscerala : colecistopatii, angina pectorala, tumori apicale pulmonare. Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului avand o coaptare imperfecta a suprafetelor articulare, iar rolul principal in difunctionalitatile lui le au afectiunile structurilor musculo-tendinoase si ligamentare. Miscarile umarului sunt flexia, extensia,... [continuare]

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Indrumari pentru curatarea corecta a tenului

Indrumari pentru curatarea corecta a tenului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Curatarea tenului este probabil cea mai importanta actiune de peste zi, mai ales acum cand gradul de poluarea din marile orase este in continua crestere. Tenul este oglinda oricarei femei, iar poluantii pot conduce la aparitia iritatiilor, a eczemelor si a altor afectiuni eruptive. Prin curatarea tenului sunt indepartate celulele epiteliale moarte de pe suprafata pielii, si odata cu acestea si praful si impuritatile care conduc la dilatarea porilor pielii. Impuritatile din armosfera blocheaza porii, si astfel glandele sebacee ce la suprafata pielii isi intensifica activitatea pentru a lupta impotriva infectiilor si a agentilor toxici. Efectele negative ale agentilor externi se vor observa din clipa in care pielea incepe sa capete un aspect lucios. Tenul trebuie curata de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Iar pentru ca aceasta rutina sa se desfasoare in siguranta vor fi utilizate produse pentru curatare speciale pentru fiecare tip de piele. [continuare]

Atentie la grasimile hidrogenate!

Atentie la grasimile hidrogenate!

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]

Uleiurile sanatoase

Uleiurile sanatoase

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului. Ule [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand simptomele alergiei nazale va deranjeaza primavara, la sfarsitul verii sau toamna, este foarte probabil sa fiti alergici la polen. La declansarea manifestarilor ar putea contribui chiar si zona in care locuiti sau vremea locala. Intrucat polenul este intalnit aproape peste tot pe planeta, cu exceptia calotelor glaciare si a altitudinilor foarte mari, este aproape imposibil sa evitati expunerea la polen. Cauzele alergiilor din timpul primaverii Cel mai important factor declansator al alergiilor din timpul primaverii este polenul - particulele mici eliberate in aer de catre copaci, iarba si plante, in scopul de a fertiliza alte plante. Atunci cand granulele de polen patrund in nasul unei persoane alergice sistemul imunitar intra in alerta. Sistemul imunitar considera gresit polenul ca fiind un invadator strain si elibereaza anticorpi - substante care in mod normal identifica si ataca bacteriile, virusurile si alte organisme cauzatoare de... [continuare]

Cremele de la a la z

Cremele de la a la z

Actualizat la data de: 20 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema hidratanta trebuie cautata in magazine specializate, saloane de frumusete sau farmacii. La alegerea cremei, orice femeie, trebuie sa tina seama de: compozitia cremei pentru a evita reactiile alergice posibil cauzate de unele ingrediente si la termenul de valabilitate. De asemenea, este indicat sa se cumpere mai intai o mostra sau o cutie mai bine, pentru proba. In ce priveste compozitia, componentele de legare sunt uleiuri vegetale si tincturi care promoveaza productia de colagen, elastina, accelereaza regenerarea si combat oxidantii. Crema cu aceasta compozitie va revitaliza si curata tenul, ii va conferi elasticitate, va reduce ridurile, va imbunatatii metabolismul si va proteja de arsuri... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Comunitate medicala

Prostata marita

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Afectiuni prostata

Buna seara, am citit aici pe un blog despre palmierul pitic si as dori sa stiu daca intradevar aceste medicamente naturiste merita sa fie incercate. Precizez faptul ca tatal meu a avut si pietre la rinichi, iar de la prafurile ce i le-a dat medicul a facut un acid puternic la stomac, si nu l-as mai indopa cu medicamente in plus. Va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

De ce nu mai pot sa slabesc

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Am 47 de ani si am diabet insulinodependent. Fac insulina rapida de 4 ori pe zi si una lenta seara, Lantus. Am reusit sa slabesc 6 kg insa de 3 saptamani nu am mai dat jos niciun gram. Am renuntat la paine, iar pastele si cartofii le-am redus la cate 100 gr pe zi. Dimineata ma trezesc cu mainile si picioarele umflate, presupun ca e din cauza Lantusului. Cantaresc tot ce mananc. Folosesc ulei de cocos sau palmier. Nu mananc nimic prajit, nu mananc carne grasa si totusi nu mai reusesc sa slabesc. Fac insulina rapida, Apidra, 4 ui la fiecare masa iar Lantus 26 ui. Ce pot sa fac in conditiile astea?! [continuare]

Am 51 de ani si am fost diagnosticat in decembrie anul trecut cu HBP.Mi-a fost administrat Omnic tocas timp de doua luni iar acum de vreo luna mi s-a prescris in plus si Avodart.Observ o diminuare drastica a libidoului si a functiei erectile,fapt datorat dupa cate am citit in prospect,in proportie de 100% medicatiei respective.In plus,tot de aproximativ 2 luni am inceput sa iau zilnic doua linguri de ulei din seminte de dovleac,in speranta ca rezultatele vor fi mai bune,insa acestea intarzie sa apara.Din barbatul viril de anul trecut, cu probleme legate de prostata,am devenit un barbat cu probleme legate si de prostata si de erectie.Probabil e prețul pe care trebuie sa-l platim atunci cand ne intalnim cu boala. As vrea sa continui tratamentul(nu am de ales),completat si cu alternativa suplimentelor alimentare,insa am citit ca chiar si acestea ataca frontal functia erectila,si dovleacul nu face exceptie.Ba chiar palmierul pitic de care se face atata vâlvă,prunul... [continuare]

Comunitate medicala

Touch

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Educatie pentru sanatate

sinccer, ma aflam in Spania, unde lucram la plantat de Palmierii, deci mainiile mele erau expuse la foarte multe bacterii, microbii, si alte cateva grupe de germenii, si am considerat ca acceste produse m-am putea ajuta dupa utilizarea lor, sa scap de microbii la care imi expun mainiile in timpul muncii. [continuare]

buna ziua in urma cu 2 ani am inceput sa am probleme a inceput sa ma usture la urinat am fost la urolog am facut toate analizele posibile ex complet urina urocultura spermograma si spermocultura ,testosteronul.psa. toate a stabilit diagnosticul prostatita cronica ok am urmat un tratament medicamentos ciprofloxacin si prostamol ok nu sa intamplat nimica simptomele la fel a urmat o instilatie am fost de 2 ori sincer a durut groaznic nu deresc la nimeni iarasi nici un efect am schimbat doctorul am fost la cluj acelasi diagnostic alte medicamente ofloxacina si seren si inca ceva nu mai stiu exact nici o schimbare .Si uite asa de 2 ani tot umblu si nimeni nu imi spune nimica am cheltuit si vreo 3000 de lei Daca ma poate ajuta cineva va rog din suflet. Nu stiu daca va puteti imagina ce inseamna toate astea pentru un baiat de 23 de ani si a scazut si apetitul sexual. va rog ajutor cu o reteta medicamentoasa sau ce ar trebui sa fac [continuare]

Pagina 3 din 6 (154 rezultate)