oleaginoase
De ce sunt periculoase trigliceridele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele, un tip de lipide (grasimi) existente in fluxul sanguin, sunt un indicator important al sanatatii cardiace. Nivelul ridicat al trigliceridelor poate insemna, asadar, un risc crescut de imbolnavire a inimii, precum si al dezvoltarii altor boli asociate cu un stil de viata nesanatos. Nivelul normal al trigliceridelor Monitorizarea nivelului trigliceridelor in sange este la fel de importanta precum cea a colesterolului sau a presiunii arteriale. Trigliceridele desemneaza un anumit tip de grasimi care se regasesc in compozitia sangelui, fiind de fapt caloriile provenite din hrana, pe care organismul nu le-a folosit pentru a le transforma in energie. Trigliceridele sunt depozitate in celulele grase ale corpului, de unde sunt preluate de hormoni cand organismul nu mai este alimentat, pentru un surplus energetic. Persoanele care ingereaza de obicei mai multe calorii decat ard, de regula calorii provenite din carbohidrati si grasimi, sunt si cele la care... [continuare]
13 gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Introducerea de gustari sanatoase in meniul zilnic, inclusiv in pauzele de la serviciu, contribuie masiv la mentinerea greutatii corporale si prevenirea diverselor afectiuni asociate cu o alimentatie necorespunzatoare. Alimentele potrivite intre mese ajuta la stabilizarea glicemiei in sange, in special in momentele-cheie ale zilei, cand nivelul energetic scade considerabil. Prin urmare, consumul de gustari sanatoase in timpul zilei (cu atat mai mult la serviciu) pot contribui la mentinerea echilibrului fiziologic si emotional. Cat de sanatoase sunt gustarile intre mese Multi medici nutritionisti recomanda excluderea gustarilor dintre mese, intrucat aportul zilnic de calorii poate scapa de sub control. In realitate, gustarile sanatoase pot fi tocmai ingredientul secret care poate ajuta anumite persoane sa ajunga la greutatea ideala. Regula de baza este ca mesele principale sa fie separate de gustari (intotdeauna este bine sa exista o distanta de o ora sau doua... [continuare]
Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta mediteraneana s-a dovedit a fi benefica sanatatii in urma numeroaselor studiilor de specialitate, care au concluzionat ca alimentele din care acest regim nutritional este compus imbunatatesc memoria si reduc riscul imbolnavirii in cazul mai multor afectiuni grave, precum tulburarile cardiace, cancerul, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip II, boala Parkinson sau sindromul Alzheimer. Bogata in legume, fructe, carne slaba, mazare, fasole si cereale integrale, dieta mediteraneana exclude grasimile saturate si zaharurile in exces, inlocuindu-le cu vitamine, minerale, fibre si grasimi esentiale mononesaturate. Combinata cu excercitii fizice moderate si lipsa viciilor, dieta mediteraneana poate fi o alegere prolifica unui stil de viata sanatos si unei longevitati crescute. Dieta mediteraneana si memoria Un studiu desfasurat in vara anului 2013 si publicat in prestigioasa lucrare de specialitate Neurologie a demonstrat ca o dieta mediteraneana imbunatateste... [continuare]
12 secrete pentru un abdomen plat si atragator
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un abdomen plat si atragator nu este doar necesar esteticii corpului, ci si unei stari de confort fiziologic. In plus, abdomenul umflat si proeminent este un semn al starii de sanatate deficitare, precum si un semnal de alarma ca sunt necesare cateva masuri de remediere a acestei probleme. Abdomenul cu aspect plat si atragator poate fi obtinut printr-o dieta sanatoasa, un program regulat de miscare si o postura corecta a corpului, precum si prin alte metode care previn factorii ce conduc la supradimensionarea acestei regiuni corporale. De asemenea, cateva schimbari in stilul de viata obisnuit contribuie si ele la obtinerea unui abdomen suplu. Masuri de tonifiere a abdomenului Sigur ca un abdomen marit de depozite de grasime nu poate fi adus la o forma tonifiata, decat printr-un regim personalizat de slabit, cu o dieta potrivita si un program sportiv recomandat de specialisti. Proeminenta ocazionala a abdomenului la persoanele normoponderale, insa, poate fi... [continuare]
Cele mai bune surse alimentare de vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]
Generalitati Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL). Cand colesterolul LDL predomina, apare susceptibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, cauzele cele mai frecvente ale deceselor la nivel mondial. Ce sunt grasimile trans Numite si acizi grasi trans, grasimile trans sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor. In urma cu cativa ani, grasimile trans erau utilizate de producatorii de alimente procesate la scara larga, gratie efectelor pozitive asupra intensificarii aromei, texturii si rezistentei hranei, de la pizza congelata, pana la prajituri. Mici cantitati de grasimi trans se formeaza in... [continuare]
Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fibrele sunt asociate de foarte multi experti in nutritie cu secretul pierderii in greutate, iar proprietatile lor unice confirma acest efect benefic al lor asupra siluetei. De altfel, fibrele stau la baza unui tract gastrointestinal sanatos si ajuta la mentinerea sanatatii inimii, prin reglarea colesterolului in sange. Fibrele induc rapid starea de satietate si nu contin calorii, de aceea sunt esentiale intr-o dieta propice eliminarii kilogramelor in plus si mentinerii unei greutati sanatoase. Doza zilnica recomandata de fibre este de 25 de grame, o tinta deloc greu de atins, cata vreme ele se regasesc in foarte multe alimente consumate in mod normal. Ce sunt fibrele alimentare Fibrele alimentare sunt toate partile constituente ale plantelor care nu pot fi digerate sau absorbite de corp. Spre deosebire de alte elemente ale hranei, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, fibrele trec aproape intacte prin tractul digestiv (stomac, intestinul subtire si... [continuare]
Adevarul despre dependenta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]
Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]
15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]
10 gustari care reduc nivelul de colesterol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca schimbarile sanatoase in nutritie pot sa regleze tipul grasimilor care circula in fluxul sanguin. Reducerea nivelului de colesterol prin dieta este, in sine, o strategie cu doua componente principale adaugarea de alimente care diminueaza nivelul de colesterol rau LDL (lipoproteine cu densitate joasa, care contribuie la declansarea aterosclerozei) si evitarea alimentelor care cresc nivelul colesterolului LDL. Gustari pentru reglarea colesterolului Diferitele alimente pe care le-ati putea consuma in fiecare zi reduc nivelul colesterolului in moduri variate. Unele dintre ele furnizeaza fibre solubile, care se ataseaza de lipoproteine cu densitate joasa si de precursorii acestora in sistemul digestiv,... [continuare]
8 sfaturi utile sa va mentineti articulatiile sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Articulatiile sunt acele elemente ale anatomiei umane unde se intalnesc oasele. Acestea se rotesc, aluneca si se indoaie, astfel incat corpul sa se miste in diferite directii, sa alerge sau sa danseze. Articulatiile sunt de diferite marimi, forme si varietati, insa toate au ceva in comun: sunt susceptibile deteriorarii si dezvoltarii bolilor articulare. Fiecare persoana ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii articulare, fie ca are articulatii puternice, fie ca prezinta o vulnerabilitate la acest capitol. De-a lungul timpului, pana si articulatiile sanatoase se pot deteriora, insa puteti sa reduceti efectele suprasolicitarii acestora prin cateva masuri protective eficiente. Daca aveti deja o suferinta articulara, aceleasi sfaturi va pot ajuta sa inlaturati disconfortul. Metode de protectie a articulatiilor 1. Pozitia corecta la birou In prezent, majoritatea persoanelor petrec intre 8 si 12 ore la birou, in fata unui computer. Pozitia corpului in... [continuare]
8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sanatatea ochilor ar trebui sa fie o preocupare la orice varsta, iar modurile prin care ea poate fi protejata ar fi bine sa fie cunoscute de cei mari si de cei mici deopotriva. Acuratetea organelor de vaz este foarte importanta pentru intreprinderea oricaror activitati, de aceea prevenirea imbolnavirii ochilor este intotdeauna o prioritate salvatoare, de vreme ce afectiunile vederii lasa de cele mai multe ori sechele ireversibile. Metode de protectie a sanatatii ochilor Dieta prolifica vederii Protejarea sanatatii ochilor incepe inca din hrana care furnizeaza organismului nutrientii necesari tuturor functiilor sale. Numeroase studii arata ca grasimile esentiale omega-3, luteina, zincul sau vitaminele C si E ajuta la prevenirea tulburarilor de vedere asociate cu inaintarea in varsta, precum degenerarea maculara sau cataracta. Pentru copiii, alimentatia joaca un rol-cheie in dezvoltarea vederii, contribuind masiv la randamentul functiei vizuale si la... [continuare]
10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]
Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]
Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]
Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combaterea starii de oboseala a devenit o prioritate in secolul vitezei, cand extenuarea afecteaza cea mai mare parte a populatiei. De vina pentru rezervele tot mai sarace de energie sunt, in principal, dieta dezechilibrata, somnul de proasta calitate, lipsa exercitiului fizic si stresul. Toti acesti factori care tin de stilul de viata pot fi tinuti sub control, cu ajutorul unui plan de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala, recomandat de celebrul medic american Dr. Oz. Planul impotriva oboselii elaborat de Dr. Oz Schimbarile majore in bine pentru sanatate se fac prin pasi mici, crede medicul Mehmet Oz, celebru pentru emisiunile sale dedicate persoanelor preocupate de bunastarea lor fizica si mentala. In vederea combaterii oboselii, Dr. Oz aplica aceeasi tactica a pasilor marunti si recomanda un plan de 7 zile pentru recapatarea vigorii fizice si psihice, care poate fi urmat de oricine si asumat, treptat, ca un mod de viata demn de urmat. Ziua 1... [continuare]
Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta mediteraneana este considerata a fi cel mai sanatos regim alimentar, gratie numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Printre acestea se numara si imbunatatirea memoriei, spun cercetatorii Universitatii din Alabama, SUA si profesorii Universitatii din Atena, Grecia. Alimentele incluse in dieta mediteraneana furnizeaza cantitati importante de grasimi esentiale omega-3, asociate cu o memorie mai buna si un randament superior al functiilor cognitive. Descoperirea oamenilor de stiinta este foarte importanta, de vreme ce un factor pe care omul il poate controla - dieta - poate preveni sau amana bolile cerebrale degenerative, precum dementa. Prevenirea tulburarilor de memorie prin dieta In trecut, numeroase studii de specialitate au demonstrat ca urmarea unei diete mediteraneene - bogata in ulei de masline, fructe oleaginoase, fructe, legume si leguminoase, dar saraca in lactate, carne rosie, bauturi acidulate, carne procesata si dulciuri - contribuie... [continuare]
Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]
Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]
Surse alimentare care energizeaza organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]
9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]
Generalitati Dieta DASH este un regim alimentar menit sa previna bolile cardiace si accidentele vasculare cerebrale, fiind numita la inceputul anului 2014, pentru al patrulea an la rand, cea mai sanatoasa dieta din lume de catre publicatia americana US News&World Report. Astfel, dieta Dash promite sa reduca presiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange, pentru o sanatate cardiaca deplina. Initialele D.A.S.H. provin de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (n.r. Masuri nutritionale de combatere a hipertensiunii arteriale). Acest regim alimentar se adreseaza tuturor, ajutand si la pierderea in greutate si adoptarea unui stil de viata sanatos. Alimente recomandate de dieta DASH In principiu, dieta DASH permite consumul de alimente deja clasificate ca fiind sanatoase, precum legumele, fructele, lactatele degresate si cerealele integrale. De asemenea, regimul alimentar benefic sistemului cardiovascular descurajeaza consumul de grasimi si dulciuri. Din acest motiv,... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]
Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]
Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vacanta de primavara poate fi o perioada in care riscul cresterii in greutate este din ce in ce mai mare, in ciuda posibilitatilor diverse de a face miscare in aer liber, prin activitati placute. Sarbatorile Pascale si sejurul de 1 Mai, zilele onomastice si alte ocazii speciale sunt un prilej de destindere, dar si de satisfacere a multor placeri care pot avea efecte negative asupra formei fizice si a starii de sanatate. Pregatiti din timp o strategie eficienta de a va tine departe de ingrasat si boli, cu ajutorul sfaturilor utile de mai jos! Cauzele ingrasarii si imbolnavirilor in vacanta de primavara Cu toate ca sezonul cald este mai degraba asociat cu perioada din an in care multe persoane pierd kilogramele in plus acumulate in timpul iernii, vacanta de primavara prezinta mai degraba o serie intreaga de riscuri pentru silueta si sanatate in general. Studiile arata ca, in acest mini-concediu, oamenii pot castiga in medie 2-3 kilograme. Unul dintre motive ar... [continuare]
Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]
buna seara am 24 de ani nu stiu ce sa fac ca sa slabesc adica cum sa fac sa nu ma mai gandesc la dulce la sarat sa aleg alimentele bune pt. mine . [continuare]
Masturbarea excesiva si effectele negative ale acesteia.
In primul rand, buna ziua si imi cer scuze daca am postat in articolul gresit. Am si eu o mare problema, des intalnita din cate am observat pe acest site insa nu exista nici un raspuns concret care ar putea sa ma ajute. Problema mea fiind in felul urmator, am 21 de ani si de la varsta de 12 ani am inceput sa ma masturbez, acesta devenind in cele din urma un un mare viciu , defapt drog cred ca e cel mai potrivit cuvant. Pana la varsta de 16-17 ani ma masturbam des, iar dupa din ce in ce mai excesiv. Orice lucru vedeam cu un continut minuscul de nudiditate ducea la o masturbare excesiva in ziua respectiva. Mai putin in cazul in care eram in locuri publice cu prietenii/prietena s.a. si totusi gaseam eu o scapare si peste aceste lucruri. Credeam ca sexul cu partenera ma va face sa trec peste acest lucru, dar e cea mai mare pacaleala. Am citit carti, m-am documentat de unul singur insa intr-o carte scrisa de "specialisti" scrie un anumit lucru iar in alta cu totul opus si alta... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter