nitriti
Migrena juvenila
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic . La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de varsta scolara acuza migrene, iar in cazul adolescentilor procentul este chiar mai crescut. Migrena reprezinta un sindrom neurologic caracterizat prin: - cefalee, - greata, - fotofobie, - hiperacuzie (sensibilitate crescuta la zgomote). Este adesea pulsatila si foarte dureroasa. Copilul pare foarte slabit, palid si are o stare generala profund alterata. Aceasta se amelioreaza daca pacientul doarme. Cand este adus la medic, copilul este investigat complet deoarece o etapa foarte importanta in diagnostic este excluderea unor boli grave (de tipul proceselor inlocuitoare de spatiu intracraniene). Apoi se stabileste diagnosticul exact al bolii si se instaleaza tratamentul. Tratamentul consta in evitarea... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Factori de risc in dezvoltarea cancerului
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]
Durerea de cap: 16 cauze posibile
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Despre cefalee Cefaleea incadreaza toate durerile si algiile localizate la nivelul extremitatii cefalice. In cazul cefaleei este necesara determinarea localizarii, calitatii, severitatii, duratei si evolutiei sale in timp cat si a situatiilor care o produc, factori ce exarcebeaza sau amelioreaza durerea. Principalele sindroame cefalalgice primare sunt migrena, cefaleea tensionala si cefaleea tip cluster. Acestea avand caracter cronic si avand tendinta de recurenta. Orice factor care amplifica nivelul de stress poate cauza dureri de cap sau migrene. Cefaleea determinata de starile de tensiune poate fi cauzata de modificarea compozitiei chimice a creierului sau de spasmul musculaturii de la nivelul gatului, fetei, mandibulei sau scalpului. Migrena este determinata de dilatarea sau ingustarea vaselor cerebrale si se manifesta prin cefalee si tulburari vizuale, ce pot fi insotite de senzatie de greata, varsaturi si fotofobie. Factori care determina durerea de cap Durerile de... [continuare]
Cancerul de stomac
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Cancerul de stomac este localizat in stomac, sacul muscular situat in mijlocul partii superioare a abdomenului, imediat sub coaste. In stomac ajung si raman alimentele pe care o persoana le mananca, iar apoi acestea sunt descompuse si digerate. Un alt termen pentru cancerul de stomac este cancerul gastric. Acesti doi termeni se refera cel mai adesea la cancerul de stomac, ce debuteaza de la nivelul celulelor producatoare de mucus din captuseala interioara a stomacului. Stomacul Stomacul este un organ cavitar, localizat in partea superioara a abdomenului, sub coaste, fiind o parte a sistemului digestiv. Produsele alimentare patrund din cavitatea orala in esofag si stomac, unde devin lichide, iar muschii din peretele stomacului imping lichidele in intestinul subtire. Peretele stomacului are cinci straturi: stratul interior sau mucoasa: sucurile produse de glandele stratului interior ajuta la digestia alimentelor. Cele mai multe tipuri de cancer de stomac... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
Definitie Cancerul este o boala care are ca mecanism o proliferare celulara anarhica, necontrolata si neintrerupta. Se mentioneaza, in Europa si in America de Nord, predominanta cancerelor de plaman, atribuibile in proportie de 90% tabagismului, a cancerelor colorectale, legate, probabil, in parte de alimentatie, si a cancerelor de san, cu cauze inca putin clare. In Africa se evidentiaza frecventa cancerelor de ficat in zonele endemice pentru hepatita B si cea a cancerelor de col uterin in tarile in care natalitatea este ridicata si unde inca igiena este defectuoasa, ceea ce are drept consecinta un nivel ridicat al bolilor transmisibile sexual (papiloma sau herpes), care pot sta la originea acestor cancere. Tipuri de cancer - Cancer anal - Cancer al cavitatii bucale - Cancer cervical - Cancer la colon - Cancerul de col uterin - Cancer colorectal - Cancer endometrial - Cancer esofagian - Cancer la ficat - Cancer gastric - Leucemie - Cancer mamar - Cancer osos -... [continuare]
Ce este sodiul? Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. Rolul sodiului in organism El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si ale volemiei si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre... [continuare]
Generalitati Tractul urinar este sistemul de filtrare al organismului, care elimina o parte din substantele toxice prin intermediul urinei. Deoarece tractul urinar la femei are dimensiuni mai reduse decat cel al barbatilor, acestea sunt predispuse la infectii bacteriene care invadeaza tractul urinar si se multiplica. In acest mod se dezvolta infectiile cunoscute sub denumirea de infectii ale tractului urinar sau ITU. Aproximativ 50% dintre femei vor manifesta cel putin o infectie urinara pe parcursul vietii, desi majoritatea sufera de mai multe. Din fericire, aceste infectii sunt usor de tratat cu ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, unele femei sunt predispuse la infectii urinare recurente, acest lucru fiind destul de frustrant pentru acestea. Cauze In mod normal, urina este sterila, lipsita de bacterii, virusuri, ciuperci, dar contine fluide, saruri si toxine. O infectie se produce atunci cand organisme minuscule (de obicei bacterii de la nivelul tractului digestiv)... [continuare]
Generalitati Disfunctia erectila, uneori numita impotenta, se refera la inabilitatea constanta a unui barbat de a mentine erectia suficient timp pentru a fi satisfacut de actul sexual. Nu se refera la lipsa interesului sexual sau a dorintei sau la dificultatile ocazionale de a atinge sau mentine o erectie, care afecteaza toti barbatii in anumite perioade ale vietii. In mod normal, erectia apare cand imaginatia sau unul dintre simturi (vazul, auzul, atingerea, mirosul, gustul) sunt stimulate si individul devine excitat. Sistemul nervos central trimite impulsuri nervoase pentru a creste fluxul de sange din penis. Sunt necesare patru cerinte pentru o erectie normala: - un sistem nervos care sa trimita semnale adecvate penisului - un sistem intact de vase de sange care sa permita sangelui sa intre si sa iasa din penis - muschii penisului normali, care trebuie sa se relaxeze, astfel incat penisul sa se poata umple cu sange si sa-si mareasca volumul - abilitatea de... [continuare]
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este timpul pentru o doza de realitate pentru persoanele dependente de carne rosie. Un studiu recent, elaborat timp de 10 ani, a constatat ca persoanele care consuma 300 g de carne rosie pe saptamana sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de colon decat cei care consuma mult mai putin sau deloc. In continuare veti afla care sunt tipurile de carne recomandate pentru o viata sanatoasa. Tipuri de carne Chiar daca se spune ca nimic nu poate inlocui delicioasa friptura, exista o multime de alternative la fel de gustoase si mult mai sanatoase, care nu vor afecta colonul: • Carne de porc: 164.7kcal si 7.5g de grasime la 100 g de carne de porc slaba. Pentru mult timp, cotletul de porc era pe primul loc in lista medicilor ca fiind nociva pentru organism. Astzi insa, carnea de porc este "considerata", alt fel de carne alba - atunci cand este consumata in cantitati rezonabile (200 g), un cotlet de porc poate fi destul de bun pentru dvs. Daca preferati cotletul de porc,... [continuare]
Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Buna ziua, am 23 ani. In urma unor ameteli si dureri de stomac am fost la medicul de familie care mi a recomandat sa fac niste analize de sange. Atasez rezultatele aici, sunt putin panicata ca au iesit acele valori putin scazute, imi puteti spune daca este totul in regula sau ar putea fi vorba de ceva ? Hematologie Test Rezultat Interval de referinta Nr. eritrocite 4.48 *10^6/µ. 3.8 - 5.1 *10^6/µl Hemoglobina 13.3 g/dL. 11.7 - 15.5 g/dl Hematocrit 41.1 % 34 - 45 % VEM 91.7 fL. 81 - 100 fL HEM 29.7 pg. 27 - 34 pg CHEM 32.4 g/dL. 32 - 36 g/dl RDW-CV 12.6 % 11.5 - 15.5 % Nr. leucocite 6.24 *10^3/µl. 4.0 - 11.0 *10^3/ul % Neutrofile 41.2 %. 45 - 80% Nr. neutrofile 2.57 *10^3/µl 2.0 - 8.0... [continuare]
Buna ziua, am 23 ani. In urma unor ameteli si dureri de stomac am fost la medicul de familie care mi a recomandat sa fac niste analize de sange. Atasez rezultatele aici, sunt putin panicata ca au iesit acele valori putin scazute, imi puteti spune daca este totul in regula sau ar putea fi vorba de ceva ? Hematologie Test Rezultat Interval de referinta Nr. eritrocite 4.48 *10^6/µ. 3.8 - 5.1 *10^6/µl Hemoglobina 13.3 g/dL. 11.7 - 15.5 g/dl Hematocrit 41.1 % 34 - 45 % VEM 91.7 fL. 81 - 100 fL HEM 29.7 pg. 27 - 34 pg CHEM 32.4 g/dL. 32 - 36 g/dl RDW-CV 12.6 % 11.5 - 15.5 % Nr. leucocite 6.24 *10^3/µl. 4.0 - 11.0 *10^3/ul % Neutrofile 41.2 %. 45 - 80% Nr. neutrofile 2.57 *10^3/µl 2.0 - 8.0... [continuare]
Este infectie ecoli sau sau o urina putin mai concetrata?
Buna ziua, mi am facut o analiza de urocultura deoarece am o infectia urinara care nu mia trece nici cu medicamentele uzuale,am prezentat rezultatele unei doamne doctor dar mi a sa continui tratamentul cu uraktiv si multa hidratare,as dori daca se poate mai multe pareri,las rezultatul analizelor mai jos Urocultura: germeni>100.000 UFC/ml escherichia colo Ph:5 Densitate:1015 Bilirubina: neg Urobilinogen : norm Corpi cetonici :neg Acid ascorbic : neg Glucoza : norm Proteine: neg Hematii: neg Leucocite: 25leu/ nitriti : pos+ Claritate: usor tulbure Culoare : galben Celule epitiliale plate : rare(1-4/camp) Sediment leucocite :rare (1-4/camp) Flora microbiana: rara [continuare]
Buna ziua! Am efectuat analizele medicale, iar neutrofilele au iesit 70 (unitatea de masura %), interval de referinta 40-62, limfocitele scazute, 23,8%, interval de referinta 25-40. Restul sunt ok. La sumar de urina, sediment urinar scrie: rare celule epiteliale plate, rare leucocite, relativ frecvente filamente de mucus. Proteine, leucocite, eritrocite, nitriti sunt negative, corpi cetonici de asemenea, acid ascorbic negativ. Urobilinogen normal. Test HIV negativ, Hb, HCV negativ. Densitate urina 1.035, norm. 1.015 - 1.025. Ce ar putea fi? Mentionez ca aveam si am o stare de raceala. [continuare]
Buna ziua. Sotul meu a facut un transplant renal in octombrie 2023( donatorul sunt eu sotia) De la transplant pana acum leucocitele din urina au fot tot timpul cu valori mari. Acum au aparut si aceste valori marite( albumina, A/C, leucocite, bacterii). Imi puteti spune ce reprezinta si cat este de grav? NRBC%- Procent Eritroblasti 0.20 -VALORI NORMALE 0 - 0 · /100WBC Urini (Sysmex UC 3500) - 24/09/2024 11:03 ANALIZE REZULTATE Interval de referinta · UM Examen biochimic urina Urobilinogen normal 0.03 - 2 · mg/dL RBC 0.03 0 - 0.03 · mg/dL Proteine 15.00 0 - 30 · mg/dL Glucoza - 2 - 50 · mg/dL Corpi cetonici - 0 - 4 · mg/dL Bilirubina - 0 - 0.5 · mg/dL nitriti - 0 - 0.1 · mg/dL Leucocite 500.00 0 - 25 · celule/µl pH 5.00 4.5 - 7.5 Creatinina 50.00 10 - 50 · mg/dL Albumina 80.00 10 - 30 · mg/l Densitate 1.010 1.005 - 1.030 P/C 0.30 0 - 0.15 · g/gCr A/C 150.00 0 - 30 · mg/gCr... [continuare]
Care ar fi cauza corpilor cetonici in urina?
Bebelus de 9 luni, racit in momentul recoltarii dar fara tratamemt medicamentos, alaptat si diversificat. Va rog sa ma ajutati cu interpretarea rezultatelor examenului de urina! Multumesc Ph 6.5 Densitate 1.010 (1.016-1.022) Proteine negativ Glucoza normal Corpi cetonici pozitiv nitriti negativ Urobilinogen normal Pigmenti biliari negativ Culoare galben Aspect usor tulbure Leucocite 30 microL ( [continuare]
-Urobilinogen Normal(3.4-17) -Bilirubina Negativ -Corpi cetonici 1+ 1.5 , negativ -Eritrocite negativ -Proteine negativ -nitriti negativ -Leucocite negativ -Glucoza urinara negativ -Densitats 1.030 pH 5.5 -rare epitelii plate -rare leucocite Tin sa mentionez ca sunt insarcinata in 15 sapt [continuare]
Va rog mult sa imi spuneti daca este vorba de o infectie urinara pentru rezultatele de mai jos: Biochimie -culoare gelben deschis -turbiditate usor tulbure -densitate 1012 -ph 5 -nitriti negativ -leucocite (esteraza leucocitara) 500/ul -proteine negativ -glucoza nedecelabil -corpi cetonici negativ -urobilinogen normal -bilirubina negativ -hematii 250/ul Urina -sediment -leucocite >50/hpf -hematii 15-50/hpf -celule epiteliate scuamoase 1-15/hpf -celule tranzitionale 0-5/hpf -Bacterii PREZENTE -Mucus PREZENT Precizez ca urocultura este in lucru. Va multumesc! [continuare]
Examen complet de urina rezultate?
pH urinar = 8 [4.8 - 7.4] Densitate urinara = 1010 [1010 - 1025] Bilirubina < 0.2 Negativ mg/dL Urobilinogen < 1 Normal mg/dL Glucoza urinara < 30 Normal mg/dL Corpi cetonici < 5 Absenti mg/dL Eritrocite [0 - 5] 10 Eritro/µL Leucocite < 10 Negativ Leuc/µL nitriti Absenti Absenti Proteine urinare < 10 Eritrocite si pH urinar in afara normalului ce indica? [continuare]
Pot sa dau pruna uscata la bebe de 9 luni pentru constipatie??? [continuare]
de 9 zile am diaree si nu stiu cum sa scap si am dureri abdominale .ce medicamente pot lua?sau ceva naturist.va rog help me pls [continuare]
Daca prietena mea are heliobacter care sunt sansele ca eu sa iau aceasta infectie?? [continuare]
voi ce parere aveti despre vaccinul anti gripal AH1N1? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter