Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

nimesulide solubile

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]

Alimente care determina constipatia

Alimente care determina constipatia

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat medicul. Printre factorii care contribuie la instalarea constipatiei sunt: lipsa exercitiilor fizice, rutina si utilizarea anumitor medicamente. La toate acestea se adauga alegerile alimentare gresite si consumul insuficient de apa. Alimente care constipa Fibrele (atat solubile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel. Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de... [continuare]

Grasimi sanatoase pentru inima

Grasimi sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Actualizat la data de: 28 August 2024

Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog

Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si... [continuare]

9 reguli pentru o inima sanatoasa

9 reguli pentru o inima sanatoasa

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati In cazul in care se suspecteaza declansarea unui preinfarct, trebuie anuntat serviciul de urgenta. Totusi, exista multe alte afectiuni ale inimii ale caror simptome nu se manifesta prea evident. De aici, deriva importanta unui ghid care sa prezinte atat simptomele cel mai des intalnite care pot avea legatura cu bolile cardiovasculare, dar si modalitatile de interpretare ale acestora. Bolile cardiace ar putea sa reprezinte un subiect ce ar putea interesa orice persoana, intrucat acestea fac cele mai multe victime. Stiinta evolueaza zilnic si noile descoperiri pot fi utile celor care doresc sa previna sau sa trateze afectiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu, dintr-un lot de subiecti compus din adulti tineri, peste 60% dintre acestia au adoptat un stil de viata care contribuie la scaderea riscului declansarii problemelor cardiace (dupa varsta a doua), ce implica: evitarea fumatului, pastrarea IMC in parametrii normali, limitarea consumului de alcool. [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Beneficiile cerealelor integrale

Beneficiile cerealelor integrale

Actualizat la data de: 01 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

Conceptii gresite despre legume si slabire

Conceptii gresite despre legume si slabire

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe diete impun restrictii alimentare cu privire la legume bazate pe intelepciunea populara, nu pe date stiintifice. Conceptiile gresite despre legume si slabire trebuie inlaturate pentru o alimentatie sanatoasa, care nu provoaca cresteri in greutate. Salata iceberg nu este hranitoare Pentru ca nu este la fel de plina de minerale si vitamine ca alte legume, salata iceberg este adesea ignorata, insa beneficiile ei nu sunt de neglijat. Bogata in vitamina K, s [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Stimularea metabolismului

Stimularea metabolismului

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Ce este metabolismul? Rata metabolica este cantitatea de energie (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime. Metabolismul este un proces complex care se desfasoara la nivelul muschilor si organelor, vizeaza in mod direct viteza de actiune a intregului organism, iar rezultatul acestuia consta in ceea ce se numeste "arderea caloriilor". De ce este necesar ca metabolismul sa fie rapid? Cel mai important avantaj al unui metabolism rapid este mentinerea greutatii corporale chiar daca, cantitatea alimentelor consumate este mai mare. Metabolismul ridicat presupune un consum ridicat de energie! Ce factori influenteaza metabolismul? Rata metabolica este determinata de trei factori: 1. Cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea proceselor vitale, cum ar fi respiratia. 2. Cantitatea de energie consumata (caloriile arse) in timpul activitatilor fizice. 3. Cantitatea de energie folosita in timpul procesului de digestie. In... [continuare]

Trusa de prim ajutor

Trusa de prim ajutor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O trusa de prim ajutor bine aprovizionata, pastrata la indemana, este o necesitate in orice casa. Daca aveti in trusa instrumentele necesare puteti sa tratati un caz de urgenta la momentul potrivit. Este important sa pastrati o trusa de prim ajutor in casa si una in masina. De asemenea, asigurati-va ca aveti la indemana trusa atunci cand plecati in vacanta cu familia. Puteti achizitiona un kit de prim ajutor de la farmacii sau il puteti alcatui chiar dvs. Ce va contine trusa de prim ajutor Includeti urmatoarele lucruri in kitul dvs. de prim ajutor - manual de prim ajutor - tampoane sterile de tifon de dimensiuni diferite - banda adeziva - bandaje adezive de mai multe dimensiuni - bandaj elastic - o atela - servetele antiseptice - sapun - unguent cu antibiotic - o solutie antiseptica - crema cu hidrocortizon (1%) - acetaminofen si ibuprofen - medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala [continuare]

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Dieta anti-imbatranire

Dieta anti-imbatranire

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]

Fibrele si bolile diverticulare

Fibrele si bolile diverticulare

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]

Comunitate medicala

Colon iritabil

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colon iritabil

Am scaun dimineață după consum fibre solubile cu lapte un prim scaun normal apoi unul mai îngust subtirr [continuare]

Comunitate medicala

Durere abdominals

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

Durere slabă în tot abdomenul constipație eliberare fecale numai după consum fibre solubile dimineață cu lapte [continuare]

Am aproape 20 de ani si de vreo 3 zile am o durere suparatoare in mana stanga ( pleaca din omoplat si continua in umar,apoi spre incheietura) care apare intermitent si cedeaza la anti-inflamatorii ( Aulin,Nimesulid) pentru cateva ore. Mai am si niste intepaturi dureroase in zona inimii,si nu stiu ce se intampla cu mine. Ajutor,va rog. [continuare]

Sediment urinar

Din Analize Medicale

Echilibrul apei si al sarii din organismul uman este realizat de rinichi, prin excretia apei si a sarurilor, sub controlul strict reglementat de diversi hormoni. Excretia anormala de substante biochimice in analiza de urina si prezenta anumitor cristale chimice sau a unor diferite tipuri de structuri celulare este primul semn de alarma pentru depistarea anumitor boli sau anomalii. Componentele sedimentului urinar se clasifica in 3 grupe: 1) Substante chimice, precum cristalele sau sedimente amorfe; 2) Celule din tractul sangvin sau urinar; 3) Cilinidrii urinari. 1) Substantele chimice, precum cristalele sau sedimentele amorfe Prezenta substantelor chimice sub forma cristalelor in sedimentele urinare este influentata de reactia alcalina sau acida a urinei. Fosfatii, calciul, acidul uric si uratii sunt cel mai adesea detectati in sedimentele urinare. Alte substante chimice care mai pot fi gasite in sedimentul urinar pot fi carbonatul de calciu, de sodiu, cistina, tirozina,... [continuare]

Pagina 3 din 9 (249 rezultate)