nichel in organism
8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Iritatiile pielii, crampele, furnicaturile, buzele crapate sunt doar cateva dintre semnalele de alarma pe care le trage organismul atunci cand exista o carenta, un deficit de vitamine sau de minerale. Este, practic, modalitatea prin care corpul tau incearca sa iti spuna ca ii lipsesc anumite substante nutritive esentiale. Simptomele deficientelor din organism Pofte Atunci cand organismul este vulnerabil, apar poftele. Pofta de dulciuri apare cand organismul este stresat sau obosit. Atunci are nevoie de serotonina pentru a se reechilibra si „cere” dulciuri, care lupta impotriva instalarii depresiei si a anxietatii. Pofta exclusiva de ciocolata, in schimb, poate semnala un deficit de magneziu. Lipsa de calciu poate fi transmisa printr-o dorinta brusca de a manca alimente grase, iar pofta de alimente sarate indica o carenta de sodiu in organism. Pofta de carne poate ascunde o carenta de fier, iar cea de alimente acre ar putea indica o dischinezie... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Importanta magneziului in organismul uman
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul stresului. Este intalnit atat extracelular (in afara celulelor), cat si intracelular (in interiorul celulelor), fiind al patrulea cel mai important mineral din organism pe langa calciu, iod, potasiu si sodiu. Mai este raspunzator pentru multiple reactii enzimatice, pentru mentinerea echilibrului celular, pentru intiterea unor procese specifice, precum contractia miocardului (muschiul inimii). Tot magneziul este implicat si in cadrul unor procese nervoase si in unele mecanisme anticanceroase. Beneficiile magneziului in organismul uman sunt: - mentine inima sanatoasa si previne aparitia batailor neregulate; - controleaza contractilitatea muschilor si intervine in relaxarea si reducerea durerilor musculare; - mentine un... [continuare]
Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator. Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice. Micul dejun si sistemul imunitar Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi. Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod... [continuare]
Surse alimentare care energizeaza organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]
Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismele modificate genetic starnesc controverse aprinse in lumea stiintifica de peste un deceniu, in special in privinta sigurantei consumului alimentelor transformate prin biotehnologia moderna. Exista pareri care sustin vehement evitarea tuturor produselor de aceasta provenienta si consumul exclusiv al culturilor conventionale, desi nu s-au adus inca dovezi palpabile care sa certifice fara echivoc posibilele efectele nocive ale organismelor modificate genetic atat asupra organismului uman, cat si asupra mediului inconjurator. Ce sunt organismele modificate genetic In termeni generici, organismele sunt considerate a fi modificate genetic atunci cand asupra materialului lor genetic s-a intervenit prin tehnici de bionginerie, pentru atribuirea de noi proprietati. Organismele transgenice, asa cum mai sunt numite, pot fi plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane. In tara noastra, legislatia in vigoare permite cultivarea hibridului de porumb... [continuare]
Legaturile complexe dintre afectiunile dentare si sanatatea intregului organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intre afectiunile dentare si sanatatea intregului organism exista o legatura foarte stransa, avertizeaza expertii medicali. Problemele danturii sunt asociate deseori cu instalarea diabetului, a bolilor cardiace sau chiar a cancerului. Ingrijirea dintilor si a cavitatii bucale este atat o necesitate de ordin estetic, cat si o forma de prevenire a unui numar important de boli. Daca in multe cazuri, natura acestei legaturi nu este evidenta, cercetatorii au identificat un raport de tip cauza-efect intre starea de sanatate generala si cea a danturii. Sanatatea orala si bolile cardiovasculare O prima legatura evidenta exista intre sanatatea orala si instalarea afectiunilor cardiovasculare, aceste doua probleme fiind diagnosticate deseori in acelasi timp. In timp ce relatia dintre afectiunile dentare si bolile cardiace nu are la baza o cauza evidentiata clar de oamenii de stiinta, cele doua se influenteaza reciproc, in special pentru ca apar pe fondul unor factori de... [continuare]
11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Starile de oboseala persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunta necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv in organism. Detoxificarea este o practica medicinala adoptata de numeroase culturi ale lumii pentru curatarea corpului de substantele nocive si suplimentarea aportului de nutrienti esentiali. Printre efectele pe termen lung se numara intarirea sistemului imunitar, facilitarea pierderii kilogramelor in plus si ameliorarea tulburarilor digestive, precum si prevenirea bolilor dermatologice. Simptomele acumularii excesive de toxine in corp Organismul are propriile sale mecanisme de eliminare a toxinelor, prin functia hepatica, renala, limfatica si pulmonara. Dieta, modul de viata si alti factori de mediu pot afecta procesele naturale de detoxificare, substantele organice cu actiune toxica ajungand sa cauzeze o serie intreaga de probleme de sanatate. Toxicitatea cronica a organismului se manifesta prin urmatoarele... [continuare]
6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxifierea organismului si intarirea imunitatii ar trebui sa fie doua prioritati de baza la inceput de an, dupa excesele culinare de sarbatori si in conditiile temperaturilor scazute de afara. Cea mai buna strategie in acest sens este sa va modificati stilul de viata, astfel incat sa eliminati natural toxinele acumulate excesiv in organism. Supraincarcarea de toxine este un fenomen imposibil de evitat. De aceea, specialistii recomanda cel putin patru cure de detoxifiere efectuate anual, care ajuta totodata si la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. Remedii naturiste de detoxifiere si crestere a imunitatii 1. Apa calda cu lamaie O metoda la indemana tuturor este consumul zilnic de apa calda cu suc de lamaie proaspat. Puteti sa va incepeti ziua cu aceasta bautura excelenta pentru detoxifiere si accelerare a arderilor metabolice. Continuati sa beti cate un pahar pe tot parcursul zilei, daca este posibil. In sezonul rece, adaugati un praf de piper rosu... [continuare]
7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]
8 alimente care cresc nivelul de energie din organism
Autor: SfatulMedicului
Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]
Generalitati Hipofiza este principala glanda endocrina , deoarece cand vorbim despre hipofiza sau mai precis de sistemul hipotalamo-hipofizar, vorbim de fapt despre controlul tuturor glandelor din organismul uman. Prin actiunea hormonilor hipofizari aceasta impreuna cu componenta hipotalamica determina functionalitatea celorlalte glande endocrine si nu numai. Localizare, forma, dimensiuni Glanda hipofizara este imediat sub hipotalamus care la randul sau este delimitat anterior de chiasma optica si posterior de corpii mamilari. Hipofiza este suspendata de hipotalamus prin tija hipotalamica sau tija pituitara (Glanda pituitara). Din punct de vedere al segmentelor sau incadrarii anatomice, hipofiza desi este endocraniana adica localizata in interiorul craniului osos, nu este si endocerebrala, adica nu face parte componenta a creierului (viscerul cerebral). Hipofiza este inconjurata de o membrana denumita dura , iar in portiunea superioara a hipofizei vom regasi diaphragma sellae... [continuare]
Deshidratarea, pericolul verii. 5 semne ascunse ale lipsei de apa in organism
Autor: SfatulMedicului
Apa si corpul uman Corpul uman este compus in proportie de 75% din apa, cea mai mare parte aflandu-se in interiorul celulelor, iar restul, in interiorul vaselor de sange si in spatiile dintre celule. Cand cantitatea de apa din organism este mai mica decat cantitatea de lichide pe care le bei, apare deshidratarea. Prin urmare, nu uita sa bei apa la timp, poti evita o serie de consecinte neplacute. Cum se manifesta deshidratarea si ce afectiuni o pot declansa? Primul semn ca organismul tau are nevoie de apa este senzatia de sete. Exista o serie de factori care contribuie la instaurarea starii de deshidratare: - Diareea : este cea mai comuna cauza a deshidratarii, fiind extrem de periculoasa pentru copii. Peste 1 milion de copii mor anual, in intreaga lume, din cauza deshidratarii provocate de diaree. - Varsaturile : cauzeaza pierderea de fluide, dezechilibrand nivelul de saruri si substante nutritive din corp. - Transpiratia : apare atunci cand corpul elibereaza cantitati... [continuare]
Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]
Diferentele bruste de temperatura - cat rau fac organismului
Autor: SfatulMedicului
In ultimii ani, trecerea de la sezonul cald la cel rece, sau invers, se face foarte brusc. Potrivit specialistilor, aceste fenomene se petrec din cauza incalzirii globale, care incepe sa se resimta din ce in ce mai accentuat. Diferentele bruste de temperaturi afecteaza foarte puternic organismul si poate produce dezechilibre grave. Slabesc sistemul imunitar Unul dintre principalele efecte negative ale schimbarilor bruste de temperatura este slabirea imunitatii. Trecerea de la cald la rece poate da peste cap organismul, aparand astfel stari de oboseala si slabiciune. Copiii, batranii si persoanele bolnave sunt cei mai expusi consecintelor slabirii sistemului imunitar. Probleme respiratorii Trecerea rapida de la temperaturi mari la unele scazute pot duce la aparitia a numeroase probleme respiratorii, precum astmul sau alte afectiuni pulmonare. Afectiunile reumatice Persoanele care sufera de reumatism prezinta dureri mai mari la diferentele bruste de temperaturi. Umezeala si... [continuare]
Efectele carentei de magneziu din organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, care intervine in metabolismul glucidelor, al lipidelor sau al proteinelor ori in coagularea sangvina. O carenta de magneziu duce la tulburari neuromusculare, in vreme ce un surplus poate fi consecinta unei insuficiente renale severe. Aportul zilnic de magneziu recomandat este de 5 miligrame per kilogram corp. Printre cele mai comune surse alimentare de magneziu se numara cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele uscate, ciocolata. Cauzele deficientei de magneziu Studiile clinice au aratat ca 3 din 4 adulti au deficit de magneziu in organism. Carenta de magneziu se manifesta adesea in cazul persoanelor care au o dieta bogata in proteine, care nu mananca zilnic fructe si legume sau care obisnuiesc sa consume produse semipreparate si alimente procesate. Acest tip de alimente nu contin toti nutrientii necesari organismului. Consumul excesiv de cafea sau alcool distruge rezerva de magneziu din... [continuare]
Retete sanatoase pentru detoxifierea organismului si mentinerea siluetei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia corecta influenteaza radical starea de sanatate a organismului si forma in care se afla acesta din punct de vedere estetic, motiv pentru care oamenii de stiinta si-au dedicat studiile de specialitate efectelor pe care alimentele le au asupra functionalitatii corpului. Multe dintre rezultate au inclinat balanta catre anumite categorii de alimente care, odata introduse in retete sanatoase, contribuie major la detoxifierea organismului, mentinerea siluetei si prevenirea potentialelor boli. Retetele sanatoase de mai jos sunt recomandate de specialisti reputati, pentru eliminarea kilogramelor in plus, eliminarea toxinelor din organism si protectia sanatatii pe termen lung. Retetele de detoxifiere ale lui Joe Cross Realizatorul de documentare si consilierul in nutritie Joe Cross si-a recapatat forma fizica perfecta si starea de sanatate, cu ajutorul unor retete de detoxifiere pe baza de sucuri proaspete din fructe si legume, baute timp de 60 de... [continuare]
Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]
Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand sistemul imunitar ataca organismul, in loc sa isi indeplineasca rolul de protectie impotriva imbolnavirii, inseamna ca s-a instalat una dintre numeroasele boli autoimune. Aceste afectiuni s-au triplat in ultimele decenii, devenind chiar mai frecvente decat bolile cardiace sau cazurile de cancer mamar. Bolile autoimune si cauzele lor Artrita reumatoida, lupusul, scleroza multipla, bolile inflamatorii intestinale, diabetul de tip 1, hipotiroidismul sau psoriazisul sunt unele dintre cele mai comune si cunoscute boli autoimune, insa cand sistemul imunitar ataca organismul, acest tip de afectiuni pot afecta si sistemul nervos, articulatiile si muschii, pielea, glandele endocrine sau aparatul cardiac. In termeni simpli, bolile autoimune apar atunci cand sistemul de aparare al organismului ataca tesuturile sanatoase, confundandu-le cu molecule straine sau bacterii periculoase pentru sanatate. Acest fenomen se declanseaza atunci cand un anumit factor perturba... [continuare]
Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]
Generalitati Toate organele si sistemele organismului lucreaza la unison, iar autoritatea care regleaza procesele celulare in corp este pH-ul. Cu toate ca nu i se acorda suficient de multa importanta, echilibrul pH-ului in organism este esential pentru mentinerea starii de sanatate, respectiv pentru cresterea longevitatii. Ce este pH-ul organismului Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potential. Astfel, pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogen. Cu cat valoarea pH-ului este mai ridicata, cu atat mai alcalin si bogat in oxigen este fluidul analizat. Pe de alta parte, cu cat este valoarea pH-ului mai mica, cu atat mai acid si privat de oxigen va fi fluidul in cauza. Valorile pH-ului variaza de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Toate valorile peste 7.0 indica un grad mai mare de alcalinizare, iar valorile sub 7.0 arata un nivel mai mare de aciditate. Organismul uman isi pastreaza pH-ul in jurul valorii... [continuare]
Deficienta de fier si consecintele asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Anemia feripriva Anemia reprezinta scaderea masei eritrocitare totale, avand ca parametri scaderea numarului eritrocitelor (hematiilor) si scaderea hemoglobinei (pigment eritrocitar). Anemia feripriva este o anemie hipocroma (cu colorit slab al eritrocitelor) si microcitara (cu eritrocite mici ca dimensiuni), ca urmare a carentei de fier din organism. In mod normal, in organism se gasesc 3-5 g de fier, din care mai mult de 60% se afla in hemoglobina, iar restul se afla in maduva spinarii, sub forma de depozite. Fierul rezultat din liza hematiilor (distrugerea hematiilor) e depozitat, legat de transferina (o proteina) la maduva osoasa, unde se utilizeaza pentru refacerea hemoglobinei. Este absorbit de catre organism la nivelul jejunului si ileonului (intestinului subtire), cu ajutorul acidului clorhidric. Cauzele anemiei feriprive - sangerari menstruale abundente; - sangerari in unele afectiuni, precum ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter