Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

microorganisme din aliment

Rinita vasomotorie - influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale

Rinita vasomotorie - influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Ce reprezinta rinita vasomotorie sau rinita non-alergica? Rinita vasomotorie reprezinta o forma de rinita de tip non-alergic cel mai frecvent influentata de modificarile de temperatura, poluantii din aer, medicamente, expunerea la umiditate, praf, diferite mirosuri sau parfumuri mai puternice. In urma expunerii la acesti triggeri, secretiile nazale apoase care au rol protectiv pentru a tine in afara pasajelor nazale diversele microorganisme din mediu sau impuritati, isi vor creste volumul. Poate sa apara atat la copii, cat si la adulti cu o prevalenta mai mare dupa varsta de 20 de ani. Pacientul in cauza se va confrunta astfel cu secretii nazale apoase in cantitate mare, de obicei fara impuritati, deranjante, insa cu rol in protectia tractului respirator. Desi similara rinitei alergice cunoscuta ca si febra fanului, manifestata prin stranut, congestia mucoasei nazale si secretii apoase ale cavitatii nazale, diferenta consta in faptul ca in cazul rinitei non-alergice/ vasomotorii... [continuare]

Ce sunt probioticele? Sistemul imunitar lupta zilnic sa mentina bacteriile si microorganismele din mediul extern cat mai departe de organismul nostru. La aceasta contribuim si noi prin masurile de protectie pe care le utilizam in fiecare zi prin mentinerea normelor de igiena si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. Exista insa si bacterii benefice aflate in mod fiziologic in corpul nostru. Acestea sunt cunoscute sub numele de probiotice si alcatuiesc microbiomul intestinal sau flora comensala. La nivelul organismului uman se estimeaza ca s-ar afla 100 de trilioane de bacterii care colonizeaza mucoasele ( respiratorie, orala, conjunctivala, gastro-intestinala, uro-genitala), saliva si tegumentele. Contaminarea altor teritorii decat cele in care bacteriile se afla in mod normal sau imunodepresia organismului pot fi conditii in care flora comensala devine patogena cauzand infectii. La nivelul musoasei gastro-intestinale se gasesc bacterii precum Bifidobacterium ... [continuare]

Candidoza orala sau stomatita candidozica

Candidoza orala sau stomatita candidozica

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Dr. Daniela Neacsu
Medic Primar ORL

Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor atunci cand sunt raclate. Uneori candidoza bucala se poate raspandi in zona cerului gurii, gingiilor, amigdalelor sau in partea din spate a gatului (faringe). Desi stomatita candidozica poate sa afecteze pe oricine, aceasta apare mai ales la copiii si persoanele care poarta proteza dentara, care utilizeaza inhalatori care contin corticosteroizi sau la persoanele care au un sistem imunitar compromis. Candidoza orala este o problema minora in cazul unei persoane sanatoase, dar daca sistemul imunitar este slabit, simptomele bolii pot fi mai severe si mai dificil de controlat. Simptome - Copii si adulti - initial este posibil sa nu se observe simptomele candidozei bucale. In functie de cauza care sta la... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale

Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Tractul digestiv este alcatuit din esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros, structuri cu perete propriu, ce se afla in continuitate si al caror rol este sa asigure digestia alimentelor si procesarea acestora prin intermediul secretiilor digestive, absorbtia nutrientilor si a apei, precum si fermentarea resturilor nedigerate si eliminarea acestora. In momentul in care continuitatea unui perete este intrerupta prin ceea ce numim perforatie, secretiile digestive, impreuna cu enzimele, produsii si microorganismele din acestea, patrund la nivelul cavitatii toraco-abdominale. Recunoasterea acestei complicatii este importanta si imperioasa, deoarece in absenta tratamentului medico-chirurgical de urgenta, perfofratia poate cauza sechele importante sau chiar cauza decesul.  Ce sunt perforatiile gastrointestinale? Perforatiile gastrointestinale sunt reprezentate de orificii (sau gauri) formate in peretele tractului gastrointestinal, aparute in general ca o... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Semne si simptome ale unui intestin nesanatos

Semne si simptome ale unui intestin nesanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este intestinul uman Intestinul uman, atat cel subtire cat si cel gros, prezinta o complexitate incredibila a ceea ce se numeste microbiom uman. Sanatatea intestinala influenteaza puternic starea generala a organismului, iar afectarea intestinului si astfel a microbiomului poate avea consecinte asupra multor alte sisteme din organism. Numeroase studii din ultimii zeci de ani au demonstrat o legatura puternica intre sanatatea intestinala si sistemul imun, starea psiho-emotionala, afectiuni endocrine si dermatologice, dar si multe tipuri de cancer. Astfel, afectarea microbiomului creste riscul pentru aceste afectiuni, iar aparitia semnelor si simptomelor specifice afectiunilor sunt primele semne ale unui intestin nesanatos. Rolul sistemului digestiv Sistemul digestiv are rolul esential de a depozita, absorbi si excreta alimentele. Totusi, in ultimii ani s-a demonstrat ca rolul si importanta sistemului digestiv sunt mult mai extinse si mai complexe. Microbiomul intestinal... [continuare]

Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali

Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali

Actualizat la data de: 15 Iunie 2023

Autor: SfatulMedicului

Fructele si legumele nespalate Ar putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum. Precautii Pentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu. Alte precautii importante includ: • Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare. • Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt... [continuare]

Cum va protejeaza probioticele sanatatea

Cum va protejeaza probioticele sanatatea

Actualizat la data de: 26 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Probioticele sunt bacterii benefice care se afla in cantitati mari in sistemul digestiv al oricarei persoane sanatoase. Probioticele se gasesc in compozitia alimentelor si suplimentelor alimentare (capsule sau pulberi). Exemple de alimente care contin probiotice sunt iaurtul si alimentele fermentate (cum ar fi varza sau bauturile fermentate din lapte, soia sau miso). Principalele tipuri de bacterii benefice sunt Bifidobacteria, Lactobacteria (acidophilus, plantarum, rhamnosus), Propinobacteria, Peptostreptococci, Propinobacteria si enterococii. Cum functioneaza probioticele? Probioticele sunt microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera beneficii sanatatii gazdei. Probioticele actioneaza, eliminand unele dintre bacteriile rele din sistemul digestiv. Probioticele se ataseaza pe peretii intestinali unde se inmultesc si sporesc numarul bacteriilor benefice, mentinand un echilibru sanatos intre numarul de bacterii benefice si... [continuare]

6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata

6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O respiratie proaspata este ca o carte de vizita pentru imaginea de sine, dar poate fi si o provocare pentru oricare dintre noi. Fie ca este vorba despre un miros neplacut al respiratiei dimineata, fie ca ne referim la halena, toata lumea se confrunta cu momente in care cavitatea bucala emana mirosuri stanjenitoare. Din fericire, exista solutii care sa elimine aceasta problema frecventa, indiferent de severitatea cauzelor care o produc. Cauzele respiratiei urat mirositoare Respiratia urat mirositoare este usor de capatat si dificil de inlaturat. Principala cauza a acestei probleme este acumularea de bacterii in cavitatea bucala, la nivelul dintilor si al limbii, care se multiplica si elimina toxine cu miros neplacut. Depunerea tartrului, afectiunile gingivale si cariile sunt ale cauze ale respiratiei neplacute. Ocazional, halena este declansata de unele afectiuni pulmonare sau gastrointestinale, precum si de unele infectii sistemice. Alte probleme de... [continuare]

10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii

10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii

Actualizat la data de: 15 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mentinerea sanatatii pe timpul verii este o prioritate pentru multi dintre noi, insa exista si mituri legate de consumul anumitor alimente de sezon sau despre expunerea la soare, care pot crea confuzii inutile. Intepaturile de insecte, arsurile solare, insolatia si disconfortul provocat de canicula sunt probleme reale in timpul verii, pe care trebuie sa stiti sa le solutionati in mod corect. Explicatiile specialistilor in privinta celor mai frecvente mituri despre mentinerea sanatatii in sezonul cald va ajuta in acest sens! Mituri despre problemele de sanatate din timpul verii 1. Arsurile solare sunt agravate de un dus cald Dupa o sesiune de plaja fara o protectie corecta a pielii, este mai mult decat posibil sa va alegeti cu arsuri solare. In popor, dusurile calde sunt considerate periculoase in cazul acestei probleme cutanate, iar oamenii de stiinta confirma mitul. Caldura creste nivelul inflamatiilor la nivelul pielii, accentuand disconfortul provocat de... [continuare]

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin 994/2004 MINISTERUL SANATATII - privind aprobarea Normelor de supraveghere si control a infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Avand in vedere: prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu modificarile si completarile ulterioare, vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica si inspectia sanitara de stat nr. O.B 9009 /2004 in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministrul Sanatatii, emite urmatorul: ORDIN ARTICOLUL 1 Se aproba Normele de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare, prevazute in anexele I-V, care fac parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2 La data intrarii in vigoare a prezentelor norme, se abroga Ordinul ministrului sanatatii . nr. 984/1994, pentru aprobarea Normelor privind organizarea supravegherii, prevenirea si controlul... [continuare]

Infectia cu escherichia coli

Infectia cu escherichia coli

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Escherichia coli (prescurtata E. coli) este o bacterie ce traieste in tractul intestinal al omului si animalelor. Exista la toti indivizii (incepe sa populeze lumenul intestinal la 40 de ore de la nastere) si face parte din flora comensala (totalitatea bacteriilor care traiesc in organismul unei persoane sanatoase si care nu determina boala). Organismul nou nascutului vine in contact cu bacteria prin apa, mancare sau ca urmare a contactului cu personalul din spital. Desi majoritatea tulpinilor de E. coli sunt nepericuloase, exista si exceptii, cum ar fi serotipul O 157:H7, care este incriminata in aparitia unor toxiinfectii alimentare grave, anemiei sau chiar insuficientei renale, sau tulpinile care pot fi agenti etiologici ai diareelor hemoragice precum E.coli enterohemoragic (EHEC). Unele tulpini de E. coli sunt incriminate in aparitia infectiilor de tract urinar. Bacteria este comensala cat timp nu dobandeste factori de virulenta (prin modificari genetice). Se... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Candidoza orala

Candidoza orala

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Candidoza orala este o afectiune in cadrul careia ciuperca candida albicans se acumuleaza pe mucoasa gurii. Candidoza orala provoaca leziuni alb cremoase, care apar, de obicei in interiorul obrajilor sau pe limba. Leziunile pot fi dureroase si pot sangera usor atunci cand suprafata acestora este zgariata. Uneori, candidoza orala se poate raspandi spre cerul gurii, gingii, amigdale sau in zona din spatele gatului. Desi candidoza orala poate afecta pe oricine, aceasta apare mai degraba la copii, persoanele care poarta proteza dentara, cele care utilizeaza inhalatori cu corticosteroizi sau au un sistem imunitar compromis. Candidoza orala este o problema minora daca sunteti sanatosi, dar daca aveti un sistem imunitar slabit, simptomele pot fi mai severe si mai dificil de controlat. Simptomele candidozei orale Manifestarile se dezvolta brusc, dar pot deveni cronice si pot persista perioade indelungate de timp. Un semn comun al candidozei orale este prezenta... [continuare]

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]

si eu sufar de colon iritabil asa mi s-a spus este doar o presupunere neclara a unui medic care nu a reusit sa examineze tot colonul pentru ca nu am suportat aceasta procedura dureroasa sin pentru ca anestezia nu si-a facut efectul dar in continuare cred ca este mult mai grav deoarece simt ca-mi crapa toata burta cu stomac cu tot am dureri ma sufoc mi-e rau si mai grav acum au aparut si durerile de coloana cu tote ca am fost internata in spital eu nu am un diagnostic clar doar investigatii neclare mi-e teama de ce este mai rau mai ales ca am si 2 copii care au nevoie acum de mine mai mult ca oricand daca stiti vreun remediu un tratament va rog sa-mi scrieti sau daca citeste acest comentariu vreun domn doctor care ma poate trata il rog din suflet sa intre pe adresa scrisa mai sus va multumesc [continuare]

Pagina 2 din 10 (292 rezultate)