medicamente pentru alergii alimentare
Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul. Ce este alergia Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi). Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare,... [continuare]
Alergii sezoniere - alergia de primavara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Alergiile reprezinta o componenta a reactiei sistemului imunitar, intr-o maniera mult mai accentuata si mai agresiva. Sistemul imunitar este sistemul care se preocupa de combaterea agentilor patogeni : virusi, bacterii, paraziti sau alte componente. Sistemul imunitar, sistemul care se ocupa de apararea organismului uman va reactiona prin masuri specifice la orice stimul care este identificat ca fiind un agresor. Insa aceasta reactie poate sa aiba loc uneori la stimuli care nu sunt in mod uzual catalogati ca fiind agenti daunatori. Cand acest lucru se produce si mai ales cand la acesti stimuli reactia sistemului imunitar este una mult mai accentuata fata de cum ar trebui ea sa fie, se va denumi hipereactie a sistemului imunitar. Cum actioneaza sistemul imunitar la stimuli In cazul patrunderii unui organism strain (cand facem referire la organism ne putem referi si la ceva la fel de mic precum o molecula, particula microscopica), in acest moment exista o componenta... [continuare]
Cum pot fi descoperite alergiile?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergiile sunt un raspuns anormal al sistemului imunitar al organismului. Persoanele care prezinta alergii au un sistem imunitar care reactioneaza la unele substante din mediul inconjurator care, de regula, sunt inofensive. Aceste substante, precum polenul, mucegaiul sau parul de animale, se numesc alergeni. Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor si gramineelor, praful de casa, mucegaiurile, animalele, anumite alimente si medicamente, dar si intepaturile de insecte. Se pare ca alergiile se mostenesc, astfel daca un parinte este alergic, copilul prezinta un risc de 50% sa dezvolte o alergie la randul sau, iar daca ambii parinti au diferite alergii, atunci riscul poate creste pana la 75%. Datele statistice arata ca alergiile afecteaza 20% din populatie, iar o parte dintre ele sunt transmise ereditar. Simptome Simptomele alergiei pot include: • Durere abdominals. • Tuse. • Diaree. • Piele uscata. • Eczema. [continuare]
Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce sunt alergiile Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu alergenii. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul impotriva substantelor nocive, cum ar fi virusurile sau bacteriile. In alergii, corpul raspunde alergenilor ca si cum ar fi invadatori. Alergenii sunt in mod obisnuit substante inofensive, dar care declanseaza un raspuns imun si provoaca o reactie la persoanele alergice. Reactia alergica apare daca persoana inhaleaza, atinge, inghite sau intra in contact cu alergenul. Reactiile alergice pot fi usoare, severe sau pot pune in pericol viata. Factori declansatori Cei mai frecventi alergeni care declanseaza reactii alergice sunt: • Polenul; • Acarienii; • Parul de animale; • Gandacii de bucatarie; • Sporii de mucegai; • Anumite alimente (oua, peste, lapte, capsuni, ciocolata, nuci, grau, soia, crustacee); • Muscaturi de insecte (viespi, albine, tantari, furnici, purici, muste); • Medicamente... [continuare]
Alergie sau raceala - cum le deosebesti?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Chiar daca mare parte dintre simptomele alergiei si ale racelii sunt similare, aceste doua afectiuni sunt foarte diferite. Au cauze diferite, iar durata manifestarii lor este diferita. Diferentierea lor este importanta pentru indicarea tratamentului potrivit. Orice persoana care are nasul infundat, stranuta si tuseste se gandeste ca a racit. Cu toate acestea, semnele sunt comune atat racelilor, cat si alergiilor. Ce este raceala? Raceala este cauzata de un virus. Desi simptomele si gravitatea lor pot varia de la persoana la persoana, racelile au in general aceleasi caracteristici de baza: - Sunt transmise prin stropii de saliva eliberati in aer de o persoana bolnava atunci cand tuseste sau stranuta. - Pe langa tuse si stranut, simptomele racelii pot include o durere in gat si nas infundat. - Racelile mai severe pot provoca, de asemenea, dureri de cap, febra si dureri la nivelul corpului. - Recuperarea in cazul racelii este de obicei... [continuare]
Ce declanseaza alergiile?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Auzim tot mai des cuvantul alergie si poate uneori facem greseala sa o asociem cu alte simptome sau chiar cu alte afectiuni, dar in niciun caz sa nu o ignoram. Ce este, pana la urma, alergia? Aceasta este o reactie fiziologica, dar anormala a organismului fata de un alergen, fie din mediul extern, fie alimentar, medicamentos, chimic, dar nu este exclus faptul sa fie cauzata si de mai multi alergeni. Este o afectiune moderna, deoarece a luat amploare in ultimii ani si poate fi agravata si de factori psiho-emotionali precum: stresul, frica, starile anxioase, agitatia si chiar furia. Factori declansatori Alergenul, odata patruns in organismul unei persoane sensibile, este principalul declansator al reactiei imune de aparare, iar celulele responsabile cu protejarea si apararea incep sa produca anticorpi anti-alergen, generand manifestari in plan somatic. Anticorpul numit si imunoglobulina E (IgE) se produce in exces stimuland eliberarea compusilor chimici in... [continuare]
Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Alergia la crustacee, frecventa Fructele de mare sunt reprezentate de un grup de animale marine de dimensiuni mici si care pot fi introduse in alimentatie sub diferite forme. Majoritatea persoanelor alergice la fructe de mare sunt alergice la crustacee, reactiile la aceste alimente tinzand sa fie mai severe. Astfel, medicii pot recomanda ca persoanele alergice la orice tip de fructe de mare sa elimine complet din alimentatie ambele tipuri, deoarece pot exista contaminari sau noi alergii. Exista doua tipuri principale de fructe de mare, acestea fiind reprezentate de: - crustacee: crab, homar, creveti; - moluste: midii, stridii, scoici, sepie, calamar, caracatita. Unii oameni pot dezvolta alergii doar la un tip de fructe de mare, in timp ce altii pot fi alergici la ambele. Simptomele alergiilor la fructe de mare variaza de la persoana la persoana si pot sa survina in cateva minute de la ingerarea alimentelor sau chiar la cateva ore. Manifestari clinice ale alergiei la fructe... [continuare]
Cum apare o alergie si care sunt optiunile de tratament
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce sunt alergiile Alergiile afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, iar numarul lor creste intr-un ritm alarmant. Astfel, numeroase persoane se intreaba de ce organismul uman greseste si crede ca anumite substante inofensive sunt foarte periculoase, provocand simptomele neplacute si uneori chiar fatale ale alergiei. Alergiile pot afecta orice persoana, indiferent de sex, rasa sau varsta si pot surveni chiar si atunci cand aceasta se asteapta mai putin. Rinita alergica Conform specialistilor, rinita alergica afecteaza 400 de milioane de indivizi la nivel mondial, astmul afecteaza aproximativ 300 de milioane, alergiile alimentare intre 200 si 250 de milioane, iar alergiile la medicamente survin la aproximativ 10% din populatia lumii. Astfel, Organizatia Mondiala a Alergiilor (WAO) avertizeaza ca prevalenta bolilor alergice la nivel mondial creste dramatic atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare. Alergenii sau moleculele ce au potentialul de a... [continuare]
Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Alimentatia sanatoasa In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens. Factori de risc alimentar Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea). Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentr [continuare]
Alergia la soia
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]
Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce sunt alergiile Alergiile sunt probleme ale sistemului imunitar. Majoritatea reactiilor alergice apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o „alarma falsa”. In mod normal, corpul uman se apara impotriva lucrurilor daunatoare precum virusii sau bacteriile. Dar, uneori, apararea ataca violent in mare parte lucruri usoare, cum ar fi praful, mucegaiul sau polenul. Cum se manifesta In mod normal, alergenii sunt inofensivi. Cand substantele chimice irita tesutul nazal din apropiere, acest lucru provoaca simptome de alergie nazala. Cand acest lucru se intampla in tuburile respiratorii ale plamanilor, poate provoca simptome de astm, cum ar fi tusea si respiratia suieratoare. Cand reactia implica intregul corp, aceasta poate fi o reactie alergica severa. Semne si simptome Cele mai frecvente simptome includ: • Eruptii cutanate sau urticarie (dermatita atopica sau eczema) • Dificultati de respiratie (astm) • Stranut, tuse, nas care curge sau mancarimi la ochi •... [continuare]
Legatura dintre astmul bronsic si rinita alergica
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce sunt bolile atopice Desi sunt afectiuni diferite, rinita alergica si astmul bronsic fac parte din aceeasi categorie: boli atopice. Acestea se influenteaza usor una pe cealalta, fiecare crescand riscul de aparitie si agravare a celeilalte. Alte boli atopice sau boli caracterizate de un teren atopic sunt eczema si alergiile alimentare. Unii pacienti sunt predispusi la astfel de boli, in functie de factori genetici si tipul de populatie. Atat rinita alergica, cat si astmul bronsic, sunt patologii cronice foarte comune. Rinita alergica afecteaza aproximativ 18% dintre persoane la nivel mondial, dintre care cel putin 1% au si fenomene de astm bronsic. Diferenta principala dintre cele doua patologii o reprezinta portiunea din sistemul respirator care este afectata. Rinita alergica Sistemul imunitar al fiecarui om are rolul de a lupta impotriva germenilor, corpilor straini si inclusiv impotriva substantelor alergenice. In cazul pacientilor cu rinita alergica insa,... [continuare]
Pericolele alergiei la ambrozie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este alergia la ambrozie si cum se manifesta In timpul ultimelor zile de vara si a primelor saptamani de toamna, aproximativ 50 de milioane de persoane experimenteaza simptome ale alergiei la ambrozie. Acestea pot fi usoare, moderate sau severe, in special in randul pacientilor polialergici. Pentru pacientii astmatici, alergia la ambrozie poate decompensa patologia si poate deveni amenintatoare de viata. Alergia la ambrozie reprezinta alergia la polenul ambroziei. Ambrozia este o planta puternica, o singura astfel de planta putand produce 1 bilion de particule de polen. Alergiile apar atunci cand sistemul imun al pacientului crede ca o anumita substanta, in acest caz ambrozia, este un agent periculos. Sistemul imun se declanseaza si astfel apar semne si simptome specifice. Prevalenta Perioada cheie in care apare aceasta alergie cuprinde luna august si pana la inceputul lunii noiembrie. De asemenea, simptomele alergiei tind sa se inrautateasca in timpul zilei si in zilele... [continuare]
Dermatita atopica si legatura cu alergiile: ghid complet
Autor: SfatulMedicului
Ce este dermatita atopica? Dermatita atopica este o afectiune cronica inflamatorie a pielii care afecteaza milioane de persoane la nivel global, atat copii, cat si adulti. Desi este adesea perceputa doar ca o problema dermatologica, ea reprezinta de fapt manifestarea vizibila a unei predispozitii genetice si imunologice la reactii alergice. Cum se manifesta? Persoanele afectate au pielea sensibila, uscata si fragila, cu o bariera cutanata compromisa, ceea ce favorizeaza patrunderea substantelor iritante, a alergenilor si a microbilor. Aceasta explica legatura stransa dintre dermatita atopica si alte afectiuni atopice, cum ar fi astmul bronsic, rinita alergica sau alergiile alimentare, fenomen cunoscut sub numele de „mars atopic”. Dermatita atopica poate debuta la orice varsta, insa aproximativ 60% dintre cazuri apar inainte de primul an de viata, iar 85% dintre pacienti prezinta simptome inainte de varsta de cinci ani. In adolescenta si la adult, boala poate persista... [continuare]
Cresterea cazurilor de alergii la copii: de ce sunt mai frecvente si cum le recunoastem
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt alergiile? Alergiile la copii au devenit un fenomen tot mai vizibil in ultimii ani. Tot mai multi parinti observa reactii neobisnuite la alimente, praf, polen sau chiar la medicamente, iar numarul consultatiilor pediatrice pentru suspiciuni de alergii este in crestere constanta. Specialistii vorbesc despre o adevarata „epidemie” de alergii in randul copiilor, fenomen explicat printr-o combinatie de factori de mediu, stil de viata modern si predispozitie genetica. De ce sunt alergiile mai frecvente la copii? Factorii de mediu Poluarea aerului: expunerea la noxe, fum de masina sau particule fine creste sensibilitatea cailor respiratorii. Alimentatia procesata: dietele bogate in aditivi, conservanti sau coloranti pot favoriza aparitia intolerantelor si alergiilor alimentare Expunerea redusa la natura: copiii petrec mai putin timp in aer liber, ceea ce influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar. Ipoteza igienei Sistemul imunitar al copilului are nevoie sa fie... [continuare]
Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice. Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata. Manifestarile alergiei la ciocolata Ciocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate. Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista... [continuare]
Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sezonul de primavara va poate cauza alergii destul de virulente, sa nu va asteptati ca in sezonul acesta sa dispara in totalitate. De fapt, majoritatea alergiilor de iarna sunt cauzate de aceiasi alergeni care declanseaza sau agraveaza alergiile de primavara si vara. Pentru ca foarte multi oameni isi petrec mai mult timp in interior, in tipul sezonului rece, cei alergici vor manifesta o intensificare a simptomelor de astm si alergii sau o accentuare a sensibilitatii la acarieni, mucegai, par de animale, praf si mirosuri. Reactii similare pot avea loc si in aer liber, in preajma frunzelor mucegaite sau a bustenilor umezi pentru foc. In continuare sunt prezentate cateva modalitati prin care puteti sa evitati declansarea unor simptome nedorite de alergie. Prin respectarea acestor sfaturi va va ramane mai mult timp pentru a va bucura de sarbatorile de iarna. Metode pentru preintampinarea alergiilor in sezonul rece Faceti diferenta dintre o alergie si o raceala . ... [continuare]
Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti
Autor: SfatulMedicului
Alergia la vinete se dezvolta in copilarie Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea. Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii. Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata. Simptomatologia alergiei la vinete Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare.... [continuare]
Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon
Autor: SfatulMedicului
Primavara, odata cu aparitia polenului, persoanele care sufera de alergii au de suferit. Simptome precum congestia nazala, durerile de cap, durerile in gat se pot inrautati, potrivit Asociatiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie. Expertii sustin ca simptomele se pot inrautati daca incluzi in alimentatie mancaruri care contin substante care declanseaza alergiile, similare cu cele care se gasesc in polen. Potrivit statisticilor, peste 70% din populatia afectata de alergiile de sezon resimt mai mult manifestarile acestora, dupa ce consuma un anumit tip de hrana. Iata despre ce alimente este vorba: Telina Radacinoasa folosita in salate si pentru a da gust anumitor mancaruri, telina este de evitat de catre cei care sufera de alergii cauzate de polen. Aceasta contine acelasi tip de proteina care se gaseste si in polen, raspunzator pentru ochii iritati, care lacrimeaza si nasul infundat al celor afectati de alergii. Taie aceasta leguma de pe lista de cumparaturi, pana cand... [continuare]
Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite medicamente nu pot fi luate daca urmati in acelasi timp inca o schema terapeutica compusa din alt tip de pastile sau daca mancati anumite alimente, intrucat toate acestea pot avea efecte nedorite asupra medicatiei. De aceea, inainte de a lua un medicament pentru prima data, este indicat sa discutati cu medicul sau farmacistul pentru a inlatura eventualele efecte neplacute. Alimente pe care trebuie sa le evitati Grepfrut . Este recomandat ca grepfrutul sa nu fie consumat de catre persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, el interactionand cu peste 200 de medicamente, printre care si antibioticele. De aceea, cel mai bine ar fi sa il evitati atunci cand urmati diferite tratamente. Lapte si produsele lactate . Este bine sa fie evitate daca urmati un tratament cu antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul continute de lapte pot impiedica absorbtia antibioticelor din tractul digestiv. Laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore... [continuare]
Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]
Tulburarile de somn. sfaturi utile pentru un somn linistit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile de somn sunt conditii care afecteaza capacitatea de a dormi bine in mod regulat. Somnul bun este necesar pentru o sanatate optima si poate afecta nivelul hormonilor, starea de spirit si greutatea. Majoritatea oamenilor intampina ocazional probleme legate de somn din cauza nivelului ridicat de stres, a programului incarcat si a altor influente externe. In functie de tipul tulburarilor de somn, pot aparea dificultati in a adormi, iar pacientii se pot simti extrem de obositi pe tot parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra starii de spirit, poate diminua puterea de concentrare si afecteaza starea generala de sanatate. Simptomele tulburarilor de somn Simptomele pot diferi in functie de severitatea si tipul tulburarilor de somn. Acestea pot varia, de asemenea, atunci cand tulburarile de somn sunt rezultatul unei alte conditii. Simptomele generale ale tulburarilor de somn includ: - dificultatea de a adormi sau de a mentine un somn... [continuare]
Dieta pentru adhd reprezinta o solutie?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti un adult care sufera de ADHD, trebuie sa stiti ca o dieta speciala va poate ajuta in gestionarea simptomelor bolii. O dieta pentru tratarea ADHD stimuleaza in sens pozitiv activitatea creierului si diminueaza unele simptome ale conditiei, cum ar fi nelinistea sau lipsa de concentrare. Dieta pentru ADHD poate contine produse alimentare care au efecte benefice asupra conditiei sau, suplimente. Program dietetic pentru ADHD Un program dietetic pentru ADHD poate fi de obicei, alcatuit din: - Regim alimentar pentru ADHD - include alimentele pe care le consumati zilnic. Cum poate alimentatia sa afecteze ADHD? Cercetatorii sunt de parere ca unele alimente pe care pacientii cu ADHD le includ in dieta lor pot influenta pozitiv sau negativ evolutia bolii. Consumul anumitor alimente poate fi restrictionat pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cu ADHD. La fel de importanta este eliminarea anumitor alimente sau ingrediente care sunt suspectate ca... [continuare]
Mituri despre alergii si informatiile stiintifice din spatele acestora
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Foarte multe persoane sufera anual din cauza alergiilor si, desi este o afectiune foarte frecventa, exista inca numeroase mituri despre alergie. Iata mai jos cateva mituri frecvent intalnite in identificarea si tratarea alergiilor, impreuna cu informatiile stiintifice reale care le sustin sau le combat. Mitul 1: Alergiile sunt doar pentru copii De fapt, alergiile pot fi dezvoltate si de catre adulti. De exemplu, conform unui studiu, jumatate dintre adultii participanti la studiu si alergici la diferite substante din alimentatie au fost diagnosticati cu alergie in perioada adulta, neexistand un istoric din copilarie referitor la alergenul respectiv (substanta care declanseaza alergia). Cei mai multi dintre oamenii care dezvolta alergii noi in perioada adulta devin sensibili la varsta de 20-40 de ani, dar aceasta se poate intampla oricand. Mitul 2: Nu poti invinge o alergie Exista numeroase exemple de situatii in care persoanele afectate au incetat sa aiba... [continuare]
Alimente care pot provoca diaree sau indigestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]
9 modalitati naturale de a combate alergiile
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, simptomele lor pot fi ameliorate temporar prin medicamentatie, insa numeroasele modalitati naturale de a le tine in frau constituie solutii pe termen lung pentru controlul reactiilor alergice. Un raport emis de Colegiul American de Alergie, Astm si Imunologie arata ca aproape o treime din pacientii care sufera de alergii considera ca medicamentatia nu functioneaza si are efecte secundare nedorite, precum ametelile si iritatiile nazale. Remedii naturale pentru alergii Primul pas catre combaterea naturala a simptomelor alergice este intelegerea mecanismului declansarii reactiilor alergice. Membranele mucoase de la nivelul bronhiilor si al pasajelor aeriene contin celule imunitare, numite mastocite, care sunt pline de histamine. Receptorii se afla pe suprafata acestor celule, iar cand un alergen (polen, praf, mucegai sau puf) ii stimuleaza, histaminele declanseaza o serie de reactii menite sa ajute... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter