mancare nedigerata
Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]
Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Prezentare generala Alimentele procesate sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi a oamenilor. Spre exemplu, se estimeaza ca 73% din produsele alimentare din Statele Unite ale Americii sunt ultraprocesate. Aproape toate alimentele sunt procesate pentru conservare, dar alimentele ultraprocesate “gata de consum” sunt adesea sarace din punct de vedere nutritional si pot duce la un consum excesiv. In plus, cercetarile de specialitate au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu o serie de rezultate negative pentru sanatate. Mai amanuntit, un nou studiu arata ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate major prezinta un risc mai mare de declin cognitiv. Consumul acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic si obezitate, printre diverse alte efecte negative pentru sanatate. O statistica ingrijoratoare arata faptul ca, in perioada 2001-2018, procentul de calorii obtinut din alimente... [continuare]
Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata
Autor: SfatulMedicului
Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare. Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente. Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate. Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului. Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia... [continuare]
Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cuptorul cu microunde este prezent in mai toate bucatariile, devenind un ajutor de nadejde pentru persoanele active si ocupate, care nu au timp sa gateasca zilnic. Desi cuptorul cu microunde a devenit indispensabil in gosposariile noastre, in jurul lui planeaza o multime de controverse legate de modul in care ne-ar putea afecta sanatatea. La ce pericole ne expunem atunci cand incalzim sau gatim mancare la microunde? Este sau nu cuptorul cu microunde o amenintare pentru sanatatea noastra? Cum functioneaza cuptorul cu microunde? Unul dintre atributele principale ale cuptorului cu microunde este acela ca incalzeste rapid mancarea. Cuptorul cu microunde are la baza un dispozitiv numit magnetron, un tub care transforma curentul electric in raze/unde electromagnetice de 2450 MHz. Aceste unde ajung sa fie absorbite de apa, grasimi si zaharuri, ca mai apoi sa fie transformate direct in caldura. Este sau nu cuptorul cu microunde periculos pentru sanatate? Orice... [continuare]
Modalitati eficiente pentru scaderea poftei de mancare
Autor: SfatulMedicului
Scaderea apetitului alimentar Suprimarea sau scaderea apetitului alimentar se poate face prin utilizarea unor alimente, a unor suplimente sau prin diferite alte metode ce au ca efect impiedicarea instalarii senzatiei de foame. Unele metode sunt mai eficiente decat altele, dar acest lucru depinde foarte mult si de persoana ce le incearca. Producatorii de suplimente ce au ca scop suprimarea apetitului au pretentii mari cu privire la capacitatea acestor produse de a reprima foamea si de a promova pierderea in greutate. Cu toate acestea, nu este cunoscuta eficienta acestor pastile, iar specialistii din domeniul sanatatii le-au asociat adesea chiar cu reactii adverse periculoase. In schimb, o persoana poate folosi o serie de metode naturale pentru a-si suprima sau pierde pofta de mancare intr-un mod sanatos si fara riscuri. Cresterea consumului de proteine si grasimi sanatoase Nu toate alimentele satisfac foamea in egala masura. In comparatie cu carbohidratii, proteinele si anumite... [continuare]
Cum sa renuntati la obiceiul de a manca sarat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutritionistii recomanda un aport zilnic de sodiu de maxim 2300 de miligrame - cantitate recomandata persoanelor adulte sanatoase. Pentru adultii care au o varsta inaintata sau alti factori de risc, cantitatea zilnica indicata de sodiu nu trebuie sa depaseasca 1500 de miligrame. In ciuda acestor directive, o majoritate covarsitoare a populatiei lumii consuma mult peste cantitatea zilnica recomandata. Acest obicei nociv poate declansa multiple conditii medicale care, in timp, pot avea un impact semnificativ asupra starii de sanatate a celor care includ prea mult sodiu in dieta zilnica. Dieteticienii ofera cateva sfaturi despre cum puteti consuma o cantitate adecvata de sodiu si cum puteti alcatui o dieta cat mai sanatoasa pentru dvs. Dependenta de sare si efectele negative ale acesteia asupra sanatatii Organismul dvs. are nevoie de sodiu pentru a mentine un echilibru normal de fluide, pentru a transmite impulsuri nervoase si pentru a contracta si relaxa... [continuare]
Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Sotul meu a suferit un avc anul trecut,facem recuperare,dar am facut o pauza de o luna si jumatate si un pic a regresat.Intrebarea e, daca e foarte grav ca am intrerupt si are o lipsa aproape totala a apetitului.Mentionez ca este depresiv si ca medicatie i s-a prescris Cypralex.Va multumesc. [continuare]
cum as putea administra cerealele la un bebe de 5 luni jumate daca alaptez? [continuare]
Ce pot sa fac [continuare]
nu stiu ce sa mai fac de o saptamana,am starii de voma,dar nu vomit simt ceva in gat,uneori mi se intampla sa simt amarui in gura,sunt balonata,urinez des... ce trebuie sa fac,unde sa merg? [continuare]
Pot sa mananc prosuto crudo in timpul sarcinii?? [continuare]
buna ziua,ce problema este faptul ca fiul unor prieteni in varsta de 3,5 ani,mananca doar pasat la aceasta varsta? [continuare]
iau aniconceptionale (diane 35)mentionez ca mi lea recomandat medicul pt acnee ,pot sa le fol si pt a face sex neprotejat,dupa cat timp se poate?iar eu dupa ce le iau mananc ele mai au efect contraceptiv?ms [continuare]
Buna ziua, Am o problema.. de cam 1-2 luni imi apar pe degete basici ce ajung la suprafata si se sparg, se formeaza coaja iar apoi incepe iar. Am fost la farmacie si mi s-a zis ca trebuie sa ma dau cu o crema pe baza de vitamina A. Am incercat si aceasta dar nu prea da rezultate aproape deloc. Dar dupa ce am incertat sa ma dau cu acest unguent aceste basici au inceput sa-mi dispara. Cele mai afectat au fost degetul aratator si cel inelar de la mana stanga. Acum la aceste 2 degete nu mai am amprente, s-au sters, stratul superior de piele nu mai exista si nu prea mai am simturi in aceste 2 degete. Problema este, ca au inceput sa-mi reapara aceste basici dar de data asta mult mai raspandit si pe restul palmei sau pe alte degete. Va rog, spuneti-mi ce tratament as putea sa urmez. Va multumesc mult ! [continuare]
Lipsa poftei de mancare la bebe de 4 luni
Buna ziua!! Am o fetita de 4 luni care nu papa suficient lapte pt varsta ei..sau asa cred eu., de o luna jumate ma chinui sa bea si ea cel putin 500-600 ml lapte pe zi insa de o saptamana nu vrea sa manance mai mult de 400ml iar pediatra si dr de fam.imi spune sa ii dau pace si sa nu o mai stresez ..sa ii dau cand ii este foame.Tin sa precizez ca ea imi mananca lapte praf iar cantitatea este de 150 - 100 ml la 6 -7 ore ceea ce mie nu mi se pare normal.Nu are rosu in gat , nu face febra, iar analize la sange, scaun si urina i-am facutcu o luna in urma si sunt bune..Nu vrea nici ceai si nici suc de morcovi..cand ii dau biberonul in gurita isi face greata.., va rog dati-mi un sfat,, [continuare]
ce alimente pot consuma anainte cde terapia de iod [continuare]
Surse ascunse Desi glutamatul monosodic (E 621) este afisat pe produs (asa cer regulamentele), multi producatori de alimente sunt constienti de faptul ca la ora actuala oamenii privesc cu suspiciune un produs care contine glutamat monosodic (E 621) si cauta sa foloseasca alte cai legale pentru a introduce aceasta substanta in produsele lor. Cel mai des intalnit ingredient care contine glutamat monosodic "la greu" este carrageenan. Conform legilor in vigoare, nu este obligatorie afisarea pe produs a continutului de glutamat din carrageenan. Iata mai jos o lista cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt in ordinea descrescatoare a cantitatii de glutamat continute. Cele mai bogate surse de glutamat sunt: 1. drojdie autolizata 2. caseinat de calciu 3. gelatina 4. proteine hidrolizate 5. caseinat de sodiu 6. extract de drojdie Alte surse de glutamat: 7. proteine texturate 8. carrageenan 9. guma... [continuare]
Am o senzatie de slabiciune in timpul zilei si mie rau dupa ori ce mancare
Buna... de vreo 3 saptamani am observat ca in timpul zilei ma ia o stare de slabiciune si o stare de voma dar nu vomit.... pot sa mananc cu pofta dupa care apare acea senzatie de voma iar daca stau mult aplecata ametesc cand ma ridic..ce poate fi?? [continuare]
Buna ziua. De cateva luni ma confrunt cu cel mai ciudat sentiment. Inca de la paste, dupa un episod care a durat o saptamana, in care mi-a fost rau, balonare si crampe stomacal si ambdominal îngrozitor de dureros, nu mi-am revenit. Am fost la medic dupa acel episod si ma bănuia de boala celiacă. Analizele au exclus aceasta boala, însă mie imi este greata si greu sa mananc incontiuu. Atunci cand trebuie sa mananc simt cum stomacul meu se întoarce pe dos imediat. Parca simt si contracțiile esofagului... nu stiu ce poate fi, psihic nu cred, deoarece niciodata nu am avut probleme cu greutate in plus si tot timpul mâncam orice la orice ora. Ce ar putea fi? [continuare]
Nu ma dezvolt in nici un fel .Nu cresc si nici nu ma ingras . [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter