Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

legume care contin iod

Dr. claudia adriana nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata

Dr. claudia adriana nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2021

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Cum pot fi identificati alergenii? Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie: In ultimii ani, progresele inregistrate in domeniul alergologiei moleculare au permis identificarea celor mai importante alergene care pot declansa reactii imunologice la care participa anticorpii de tip IgE specifice, adica reactii alergice IgE mediate. Este bine cunoscut faptul ca aproape orice lucru care contine proteine poate fi o sursa alergenica. La randul sau, fiecare sursa alergenica poate contine mai multe structuri proteice alergenice (denumite componente alergenice) care sunt inzestrate cu diferite locuri de legare a anticorpilor de tip IgE. Atat alergenele alimentare, cat si cele respiratorii sunt impartite in mai multe familii de proteine. Dintre cele mai cunoscute familii de alergene pot fi amintite: • albuminele serice • proteinele PR-10 • polcalcinele • profilinele • CCD-urile (determinanti carbohidrati crossreactivi) • proteinele de... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie

1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul. 2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri! Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase. De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar l [continuare]

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Ce este hemoglobina Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul celulelor rosii ale sangelui. Aceasta transporta oxigenul de la plamani catre toate partile corpului si furnizeaza oxigen pentru toate celulele corpului si tesuturi. In mod normal, hemoglobina F este produsa in timpul gestatiei, de catre fat. Dupa ce copilul se naste, Hb F este inlocuita treptat de hemoglobina A (Hb A). Alte tipuri de hemoglobina cu exceptia Hb F si Hb A provin de la mutatiile genetice. Au fost identificate mai multe variante, dar doar cateva sunt comune. Acestea includ modificari asociate cu Hb S, Hb C si beta talasemie. In cazul unei persoane care are o copie normala a genelor hemoglobinei si o copie a genelor Hb S, va exista o productie de 20-40% de Hb S, dar se va produce... [continuare]

Imunizarea – prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare

Imunizarea – prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare

Actualizat la data de: 29 Martie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimuleaza sistemul imun al persoanei sa produca anticorpi, care pot ulterior sa recunoasca si sa distruga germenele patogen in momentul expunerii. Uneori, imunizarea nu protejeaza complet impotriva aparitiei bolii, dar ii reduce semnificativ gravitatea. Imunizarile se administreaza de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administreaza in doza unica, altele necesita mai multe doze repetate in timp. De ce ar trebui sa ne vaccinam Vaccinarile asigura protectia adultilor si copiilor impotriva diferitelor boli. In plus, reduc si transmiterea bolii la alte persoane. Imunizarile au determinat o scadere importanta a frecventei epidemiilor. Imunizarea costa mai putin decat tratamentul bolii fata de care se... [continuare]

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala

Generalitati Copilul tau poate beneficia de tratamente speciale: Efecte preeruptive Acest rol este vizibil astfel: - printr-o cristalizare imbunatatita – in consecinta, solubilitatea la acid este mai scazuta; - cuspizii si tiparele de fisuri sunt rotunjite. Efecte posteruptive Fluorurile la nivelul dintilor: - inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce, iar smaltul remineralizat capata o rezistenta crescuta la ulterioarele atacuri acide sau bacteriene; - scade productia de acid in placa, iar scaderea pH-ului are ca rezultat cresterea ionilor de fluorura. Toxicitate si grad de siguranta Fluorura este mai utila in cazul suprafetelor netede decat in cazul fisurilor si al fosetelor. Intr-un procent oarecare, fluorura este prezenta in orice apa naturala. Multe substante chimice devin toxice atunci cand sunt consumate in exces, lucru valabil si in cazul fluorurii. Fluorura se absoarbe rapid in stomac, iar nivelul maxim este atins dupa o ora de la... [continuare]

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice. Sursele sintetice sunt reprezentate de: - solventi care contin cianide - ierbicide, insecticide, raticide - productia de cauciuc sintetic, cianizi, fumiganzi - substante utilizate la curatarea metalelor - substante utilizate pentru developarea filmelor fotografice - industria chimica, a maselor plastice - substante folosite la extractia aurului din minereurile aurifere. Surse naturale: - in cantitati reduse se gasesc in: varza, spanac,tutun, bere, mustar - samburii de pruna, cirese, mar, piersica, caise - samburii de migdale (ingestia a 60 samburi este letala) - radacini de cassava (tapioca) - fum, gaze care se degaja in... [continuare]

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate. Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora. Carne insuficient gatita Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita. Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului. Sucul proaspat Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar... [continuare]

Eruptiile cutanate

Eruptiile cutanate

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune eruptii cutanate non-infectioase (intrucat nu sunt cauzate de organisme infectioase) vor fi tratate cu ajutorul cremelor care contin hidrocortizon 1%, eliberate fara prescriptie medicala. Acestea se vor aplica timp de o saptamana, inainte de a se merge la consult. Forme de eruptii cutanate In aceasta categorie de eruptii cutanate sunt incluse: - dermatita seboreica - afecteaza mai ales adultii, iar eruptia specifica acestei conditii este de culoare rosie, implica prezenta unor scuame si afecteaza zona scalpului, fruntea, sprancenele, obraji si urechea externa. - dermatita atopica (eczema) - este o afectiune intalnita destul de des la copii, caracterizata prin roseata, eruptii cutanate pruriginoase, iritatii specifice in partea interioara a coatelor si a partii din spate a genunchilor, obrajilor, gat, incheieturi si glezne. Este frecvent intalnita la pacientii care sufera si de febra fanului. - dermatita de contact - este o eruptie... [continuare]

Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale

Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi este adevarat ca exista antiacide care contin calciu si pot fi benefice in lupta cu osteoporoza, este important sa se administreze aceste medicamente doar la recomandarea medicului. Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite. Cinci dintre cele mai comune reactii adverse includ: - alergia la medicament; - nerespectarea tratamentului conform indicatiilor medicului; - utilizarea medicamentului o perioada indelungata de timp fara avizul medicului; - neajustarea dozelor in cazul in care este prezenta o afectiune a rinichilor sau ficatului; - interactiunea cu unul sau mai multe medicamente. Posibilele reactii adverse ale antiacidelor In general, antiacidele sunt bine tolerate. Acestea sunt utilizate cel mai des pentru calmarea senzatiei de  balonare, a [continuare]

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri si 80% dintre virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural, atunci cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor; in plus, este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul/aciditatea de 5-7. Timp de secole, otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul... [continuare]

Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului

Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condromalacia patelara (rotuliana) este ramolismentul cartilajului capsulei articulare de la nivelul genunchiului. Afectiunea apare de obicei la tineri si poate fi determinata de traumatism la nivelul genunchiului, uzura excesiva sau slabiciune musculara. In loc sa alunece usor pe langa extremitatea inferioara a femurului, capsula articulara freaca aceasta suprafata, erodand in timp cartilajul. Deteriorarea poate sa fie de la o mica anomalie a suprafetei cartilajului pana la disparitia completa a cartilajului, cu expunerea suprafetei osoase la nivel articular. Condromalacia traumatica apare dupa o lovitura la niv [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)