Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoxicatia alimentare

Fluorul din pasta de dinti - sanatos sau nu?

Fluorul din pasta de dinti - sanatos sau nu?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este fluorul Fluorul este un mineral natural, adaugat in apa, alimente, dar si alte produse, precum pasta de dinti. Multe paste de dinti contin fluor, intrucat are beneficii evidente pentru dantura noastra. In cantitate prea mare poate avea anumite riscuri, insa de regula cantitatea din pasta de dinti nu ne afecteaza in mod negativ. Pasta de dinti este, categoric, o componenta importanta a igienei orale. Avand atatea variante la dispozitie, alegerea unei paste de dinti poate deveni dificila. Prevenirea tartrului dentar Producatorii au inceput sa adauge fluor in pasta de dinti intrucat acesta contribuie la preventia tartrului dentar. Tartrul este un strat destul de subtire ce se depune progresiv pe suprafata dintilor, in principal in urma consumului de zahar. Acesta poate duce la aparitia cariilor si alte probleme dentare mai serioase. Inafara fluorului, pastele de dinti contin urmatoarele ingrediente comune: • Substante abrazive precum carbonatul de calciu sau fosfatul... [continuare]

Botulismul, factori de risc si managementul bolii

Botulismul, factori de risc si managementul bolii

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este botulismul Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii pot fi gasite in sol, apa si alimente contaminate si pot produce o toxina puternica numita toxina botulinica, care poate afecta sistemul nervos si poate duce la deficit motor si chiar la deces. Diseminarea toxinelor botulinice in organism afecteaza fibrele nervoase ale sistemului nervos central si determina simptomele specifice pentru neuropatia periferica. Tipurile A, B si E determina peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretata de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezinta capacitate letala extrem de ridicata, determinand aparitia simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminatiilor neuromusculare. Factorii de risc Exista cativa factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a contracta botulismul. [continuare]

Ce este infectia cu campylobacter si cum o tratam

Ce este infectia cu campylobacter si cum o tratam

Actualizat la data de: 22 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce este infectia cu Campylobacter Infectia cu Campylobacter este un tip de gastroenterita sau infectie a sistemului digestiv. Cunoscuta si sub numele de intoxicatie alimentara, este o infectie bacteriana ce se contacteaza in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Campylobacter. Simptomele sunt de natura digestiva, cu diaree, crampe abdominale, varsaturi si apar in primele 7 zile de dupa momentul infectiei. Prevalenta Cercetatoriii nu stiu exact cate persoane fac aceasta infectie in fiecare an, intrucat o mare parte dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceasta infectie. Medicii diagnosticheaza infectii cu Campylobacter la aproximativ 20 din 100.000 de oameni anual, insa se crede ca numarul adevarat de bolnavi este de pana la 1.5 miliaoane infectati anual. Astfel, infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente patologii legate de alimente. Cauze Infectia cu Campylobacter incepe dupa ce o persoana mananca sau bea ceva care... [continuare]

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]

Deficitul de vitamina d

Deficitul de vitamina d

Actualizat la data de: 23 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati O persoana care nu isi expune corpul la soare, sufera de alergii la produse lactate sau urmeaza un regim vegetarian strict, prezinta riscuri crescute de a dezvolta deficit de vitamina D. Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui. Aceasta poate fi dobandita in mod natural si prin consumul de peste, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, lactate fortificate si unele tipuri de cereale. De ce este necesara vitamina D Vitamina D este esentiala pentru ca oasele sa devina rezistente intrucat aceasta ajuta organismul sa asimileze calciul din dieta. In mod traditional, vitamina D a fost asociata cu rahitismul, boala in care tesutul osos este mineralizat insuficient, fapt ce are ca rezultat oasele moi si deformarile osoase.  Necesarul de vitamina D in unitati internationale: - nou nascuti- 12 luni: 400 UI - copii 1-13 ani : 600 UI - adolescenti 14-18 ani : 600 UI - adulti 19-70 ani: 600 UI - adulti peste... [continuare]

Albirea dentara – intre mit si realitate

Albirea dentara – intre mit si realitate

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Lucian Claudiu Fatu
Medic stomatolog implantolog

Generalitati Evolutia societatii aduce, pe langa exigente de ordin profesional, material, statutar noi provocari in conexiune cu cele mai sus amintite. “Trend”-ul face presiuni asupra “look”-ului nu numai din punct de vedere vestimentar, ci si din punct de vedere cosmetic, in aceasta categorie intrand din ce in ce mai mult in atentie estetica dentara. Aflata in practica stomatologica de mai mult timp in tari din vest, cosmetica dentara castiga din ce in ce mai mult teren si in Romania. Una dintre cele mai obisnuite operatii de cosmetizare a zambetului, usor de aplicat si cu rezultate vizibile si durabile este albirea dentara. Ce se albeste, de fapt, in acest proces? Structurile dintelui sunt reprezentate de smalt (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibila a dintelui), dentina (sub smaltul dentar) si cementul (substanta dura ce acopera radacina dentara). Aceste structuri protejeaza pulpa dentara (asa-numitul “nerv” al dintelui). Culoarea naturala a... [continuare]

Encefalopatia hepatica sau coma hepatica

Encefalopatia hepatica sau coma hepatica

Actualizat la data de: 03 Iunie 2022

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Encefalopatia hepatica sau coma hepatica este un grup de afectiuni neuropsihiatrice la pacientii care au disfunctie hepatica severa , dupa ce s-au exclus afectiunile cerebrale. Aceasta afectiune apare atunci cand substantele toxice, care sunt eliberate in mod natural de catre ficat, se acumuleaza in sange si ajung la creier. Aceasta situatie este cauzata de insuficienta hepatica si se manifesta prin afectarea sanatatii mentale. Pacientul cu encefalpopatie hepatica este expus riscului de a dezvolta edem cerebral si insuficienta multiorganica. Tipuri Exista 2 tipuri de encefalopatie hepatica Tipul A are drept cauza insuficienta hepatica acuta  Tipul B apare la persoanele ce dezvolta un sunt intre venele intrahepatice  Tipul C rezultat al bolilor cronice sau cicatricilor hepatice: ciroza hepatica  Cauze Cauzele encefalopatiei hepatice nu sunt cunoscute cu exactitate. Potrivit studiilor, encefalopatia hepatica este cauzata de una dintre afectiunile hepatice... [continuare]

Influenta poluarii asupra sanatatii

Influenta poluarii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Februarie 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Chimicalele, fumul, poluarea, alergenii si alte pericole pentru sanatate au devenit obisnuite in mediul actual si uneori pot produce imbolnaviri. Poate unii sufera de dureri de cap misterioase care apar doar in weekend. Sau sufera de greata si de eruptii cutanate dupa ce s-au mutat intr-o casa nou construita. Aceste simptome pot fi cauzate de expunerea la toxine care se gasesc frecvent in case, locuri de munca si comunitati. Poluarea aerului Poluarea aerului , un factor greu de scapat, indiferent cat de bogata este zona in care traim. Este peste tot in jurul nostru. Poluantii microscopici din aer pot trece de apararea corpului, patrunzand adanc in sistemul nostru respirator si circulator, efecte la nivelul plamanilor, inimii si creierului. Poluarea aerului este in legatura stransa cu schimbarile climatice, care este principalul motor prin arderea combustibililor, iar eforturile de atenuare a unuia il pot imbuntatii pe celalalt.  " Adevaratul cost al schimbarilor... [continuare]

Starea de voma (varsaturile)

Starea de voma (varsaturile)

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Varsaturile se definesc prin expulzarea fortata, pe nas sau pe gura, a continutului stomacal. Senzatia anterioara varsaturilor poarta denumirea de greata. Desi aceasta precedeaza emeza, nu conduce intotdeauna la voma. Varsaturile se manifesta ca simptome ale unor afectiuni si pot fi cauzate de infectii, afectiuni maligne (tumori), traumatisme, inflamatii, obstructii sau alte procese anormale. Varsaturile mai sunt cunoscute sub denumirea de emeza sau voma. Tipuri de varsaturi In functie de simptome si cauze exista mai multe tipuri de varsaturi: - varsaturi cu sange; - varsaturi severe; - varsaturi provocate; - regurgitare; - regurgitare nazala a produselor alimentare; - regurgitare la adulti; - regurgitare la copii si sugari. Varsaturile si regurgitarea pot alterna una cu cealalta. Regurgitarea este eliminarea spontana pe cale orala a alimentelor nedigerate. Aceasta nu implica nici un efort, nici disconfortul asociat cu varsaturile. Cauzele varsaturilor si ale... [continuare]

Fenmetrazina

Actualizat la data de: 18 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Descriere Fenmetrazina (Anapetol, Preludin, Gracidin, Suplin) este o amfetamina heterociclica anorexigena, cu o actiune stimulanta centrala importanta. Din punct de vedere chimic, fenmetrazina este 3-metil-2-fenil-morfolina. Anorexigenele centrale sunt substante care actioneaza la nivelul centrilor foamei (de la nivel paraventricular) sau ai satietatii (din hipotalamus) prin efecte de tip dopaminergic sau serotoninergic Clasele de anorexigene centrale mai importante sunt: - anorexigene dopaminergice - amfepramona, fenmetrazina, fendimetrazina; - anorexigene serotoninergice - fenfluramina, dexfenfluramina, sibutramina. Anorexigenele dopaminergice actioneaza prin stimularea dopaminei la nivel hipotalamic, deprimand centrul foamei si scazand senzatia de foame. Folosirea anorexigenelor centrale in terapeutica este limitata de toxicologia acestor substante: - toleranta este un fenomen ce apare dupa 1.5-2 luni de tratament si determina cresterea consumului de alimente si... [continuare]

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani. De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici? Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului. De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni.... [continuare]

Mahmureala

Mahmureala

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]

Inhalanti - generalitati

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de ascuns, ceea ce le face sa fie unele dintre cele mai folosite substante in scop abuziv ("droguri sociale"). Produsele ca lipici, dizolvant pentru lac de unghii, spray-uri cu vopsea, deodorante, fixativ pentru par, lichide de curatare, spray-uri pentru indepartat petele, etc sunt larg raspandite si accesibile. Multi tineri inhaleaza vapori din aceste surse in cautarea unei scurte stari de "bine" (de fapt intoxicatie), fara sa fie constienti de consecintele grave ale acestora asupra sanatatii. Abuzul de substante ilicite cum ar fi marijuana, cocaina sau LSD a facut ca pericolul pe care il reprezinta unele produse casnice obisnuite care contin solventi volatili sau aerosoli sa fie ignorat. O dovada in acest sens o reprezinta... [continuare]

Importanta iodului in dieta

Importanta iodului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]

Afectiuni ale cavitatii bucale

Afectiuni ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]

Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale

Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Introducere Durere, diaree sau flatulenta dificil de controlat? Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme ale stomacului si sfaturile de la specialisti care includ diverse moduri de ameliorare si tratare. Diareea Cauze: O cauza frecventa a diareii este intoxicatia alimentara. Mai ales calatoriile in strainatate pot duce la aceasta manifestare neplacuta, la crizele intestinale soldate cu diaree, pentru ca organismul trebuie sa se adapteze la noi bacterii care se gasesc in produsele alimentare si bauturile consumate departe de casa. Solutia rapida: Pentru intoxicatiile alimentare nu exista nici un remediu decat trecerea timpului. Organismul trebuie sa elimine singur toxinele. Daca diareea se declanseaza in momente in care este dificil de gasit un grup sanitar sau in timpul noptii, se poate apela la medicamente care contin subsalicilat de bismut. Acesta va ataca bacteriile localizate in sistemul digestiv care vor cauza diareea astfel incat somnul si activitatile zilnice... [continuare]

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Pregatirea in cazul unui dezastru Calamitatile naturale, epidemiile, accidentele cu substante periculoase, atacuri teroriste care folosesc arme biologice si chimice sunt realitati nefericite in viata moderna de azi. Aceste dezastre pot afecta calitatea aerului, rezervele de apa si mancare, accesul la electricitate, gaz, telefon sau alte servici. Membri familiei pot fi despartiti, iar spitalele si alte servici de sanatate pot fi suprasolicitate pe parcursul unei urgente medicale. O pregatire corecta in cazul unei astfel de calamitati poate ajuta orice familie si pe membri acesteia. Dat fiind faptul ca dezastrele sunt greu de anticipat si sunt greu de tinut sub control, este bine sa se cunoasca anumite masuri pentru siguranta personala si a familiei. Ce este de facut pentru a fi pregatit? - este bine sa se cunoasca modul in care amenintarile asupra sanatati publice pot afecta fiecare individ in parte. Acest capitol explica cat de periculoase pot fi anumite bacterii,... [continuare]

Cannabisul si cannabinoidele

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cannabis este un termen generic atribuit diverselor forme ale drogurilor obtinute din specia Cannabis indica, fam. Moraceae-Urticaceae. Rasina de cannabis reprezinta rezina separata, bruta sau purificata, obtinuta de la planta Cannabis. Marijuana , termenul de origine mexicana care desemna tutunul ieftin (uneori amestecat cu cannabis), a devenit un termen general pentru cannabis sau frunzele de cannabis (in ziua de azi potenta marijuanei este 10 ori mai mare decat in anii 1970). Hashish candva termen utilizat in regiunea de est a Mediteranei pentru cannabis, se aplica acum rasinii de cannabis. Inflorescentele si frunzele plantei Cannabis indica secreta o rezina ce contine aproximativ 60 de compusi terpenofenolici denumiti cannabinoide (cantitati mici se gasesc si in tulpina, dar semintele nu contin cannabinoide). Constituentul principal psihoactiv din Cannabis este 9 THC (alte cannabinoide: 8 THC, canabidiolul, acidul canabidiolic, ultimele doua lipsite de proprietati... [continuare]

Hipervitaminoza d

Hipervitaminoza d

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipervitaminoza D este o stare indusa de existenta in organism a unei cantitati exagerate de vitamina D, care depaseste necesarul si care nu poate fi utilizata in nici un fel de catre organism. Starea aceasta este adesea datorata unui aport exagerat (prin suplimente vitaminice) si este toxica. Doza zilnica recomandata de catre specialisti pentru vitamina D este de aproximativ 400 unitati internationale UI (pentru un adult tanar sanatos). Supradozele apar la valori foarte crescute, in jur de 70000 de UI/ zi (echivalentul a 1900 micrograme/zi). Supradozele acute de vitamina presupun o ingestie zilnica de 600000 UI (15000 micrograme/zi), timp de cateva zile sau chiar saptamani. Deoarece alimentele contin cantitati reduse de vitamina D, nu se poate vorbi de o supradoza prin dieta. Aceasta apare deci accidental, prin ingestia de suplimente vitaminice. Cauze Cauza aparitiei hipervitaminozei D este aportul exgerat de suplimente care contin o astfel de... [continuare]

Alergiile la peste

Alergiile la peste

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt alergiile la peste? Codul, somonul, tonul, anghila dar si alti pesti pot declansa alergii. Aceste tipuri de alergii sunt similare cu cele provocate de moluste, doar ca in acest caz exista sanse mai mari sa apara la maturitate, fiind mai greu de depasit. Desi este destul de severa, alergia la peste este mai usor de evitat decat alte tipuri de alergii. Cum se manifesta? Alergenul major responsabil pentru declansarea alergiei este o proteina numita parvalbumina care tine sub control valoarea calciului din carnea alba. Pentru ca parvalbuninele sunt foarte similare la diferite specii de pesti, alergia la peste poate sa apara indiferent de tipul speciei de peste. Atunci cand o persoana sensibila intra in contact sau consuma peste, apare reactia alergica si simptomele specifice acesteia. Simptomele alergiei la peste Simptomele alergiei la peste sunt similare cu cele ale altor alergii la produsele alimentare. Aproape toate persoanele cu alergie la peste vor... [continuare]

Comunitate medicala

Eruptie cutanata

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Intoxicatii

Ma confrunt cu o eruptie alergica localizata la nivelul gambelor si al labei piciorului sub forma unor pete rotunde mai mici sau mai mari. Precizez ca in anul 2004 am avut o eruptie similara, dar care acoperea aproape intreg corpul. In urma testelor de atunci, s-a dovedit a fi o alergie la diverse alimente, praf si mucegai. Intrebarea mea este daca poate fi din nou o alergie ca si cea anterioara sau daca este o intoxicatie cu vreo substanta necunoscuta (posibila otravire). Multumesc! [continuare]

Ce alimente sunt bune cand bebe de 1 an deranjat la stomac? (Mentionez ca e la regim alimentar de intoxicatie alimentara). Eu nu stiu decat ca e bun orezul si banana dar banana nu are voue sa manance. [continuare]

Acid uric urinar

Din Analize Medicale

Testarea acidului uric urinar determina nivelul acestuia in urina. Acidul uric este prezent in sange, ulterior filtrat de rinichi si eliminat prin urina. In anumite cazuri acidul uric nu poate fi eliminat si atunci apar probleme renale. Cresterea acidului uric atat seric, cat si urinar nu indica intotdeauna o afectiune. Medicul poate recomanda acest test atunci cand pacientul este suspect de guta sau cand exista risc de formare a pietrelor la rinichi. Cu ajutorul acestei analize se poate stabili cauza formarii pietrelor la rinichi. O concentratie crescuta a acidului uric seric indica guta; aceasta manifestandu-se prin durere si sensibilitate a articulatiilor, in mod special la nivelul degetelor, gleznelor si al bratelor. Alte simptome ale gutei sunt umflarea articulatiilor, tumefierea si inrosirea acestora. In cazul in care urmati un tratament, este posibil sa trebuiasca sa opriti medicatia. Urmati sfatul medicului. In timpul si inaintea testarii evitati alcoolul, deoarece... [continuare]

Hormonul paratiroidian (PTH) este un hormon proteic eliberat de glandele paratiroide. Hormonul paratiroidian controleaza nivelurile de calciu, fosfor si vitamina D in sange.. In mod normal, glandele paratiroidie secreta PTH, ca raspuns la nivelurile scazute de calciu din sange. Hormonul functioneaza in trei moduri pentru a ajuta la cresterea nivelului de calciu din sange la normal: - PTH promoveaza eliberarea de calciu din oase in sange; - stimuleaza rinichii sa transforme vitamina D de la forma inactiva la cea activa, ceea ce la randul sau creste absorbtia calciului din alimente; - actioneaza asupra rinichilor pentru a suprima excretia de calciu in urina, incurajand in acelasi timp excretia fosforului. Atunci cand concentratiile de calciu incep sa creasca in sange, PTH in mod normal scade. Odata eliberat in fluxul sanguin, PTH are o durata de viata foarte scurta, nivelurile sale scad la jumatate in mai putin de 5 minute datorita absorbtiei si scindarii in ficat si rinichi. PTH... [continuare]

Sideremie (fier seric) fe sau si

Din Analize Medicale

Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]

Pagina 5 din 9 (248 rezultate)