intoxicatia alimentara
Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange. Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II. Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului. Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II - Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca ve [continuare]
Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]
8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excesul alimentar este partea mai putin pozitiva a sarbatorilor de iarna, cand abundenta de pe masa familiilor de pretutindeni conduce la episoade de indigestie si alte tulburari digestive. Abuzul alimentar survine de regula dupa mancatul prea rapid si in cantitati prea mari, inainte ca hormonii sa poata transmite creierului ca stomacul a primit suficienta hrana. Starile de rau dupa un exces alimentar se traduc prin senzatii de oboseala, slabiciune, disconfort fizic, balonare si senzatie de greata. Din fericire, exista cateva metode de ameliorare a acestor simptome asociate cu abuzul de alimente, odata ce raul a fost produs. Consecintele abuzului alimentar Atunci cand o persoana supune tractul digestiv unei cantitati prea mari de hrana, primul simptom care apare este disconfortul fiziologic crescut. Pe masura ce alimentele sunt ingerate, organismul elibereaza hormoni care transmit creierului senzatia de satietate sau plin. Printre acesti hormoni se numara... [continuare]
Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca aveti probleme de greutate sau nu va hraniti sanatos, prietenii v-ar putea influenta semnificativ comportamentul alimentar. Aceasta este cea mai noua concluzie a omenilor de stiinta, care au analizat impactul relatiilor sociale asupra dieta oamenilor si moderni si au descoperit ca legaturile de prietenie sunt un factor major in riscul crescut de obezitate si alte probleme de sanatate asociate cu un regim alimentar defectuos. Impactul prietenilor asupra dietei: constatari stiintifice Cercetatorii britanici si-au concentrat eforturile in a depista rolul influentei prietenilor asupra dietei unei persoane obisnuite, iar dovezile aduse de acestia confirma faptul ca, in multe cazuri, comportamentul alimentar poate fi transmis pe canale sociale. Calitatea si cantitatea de hrana consumata de omul modern pot fi determinate de obisnuintele observate in cercurile sociale pe care acesta le frecventeaza. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool, Marea... [continuare]
Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]
Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu de putine ori se intampla ca persoanele care incep o dieta de slabit sa abandoneze regimul dupa ce au cedat tentatiei de a face un exces alimentar. Aceasta este o greseala frecventa, spun specialistii in nutritie, dar si cel mai mare obstacol in lupta cu kilogramele in plus. Secretul unei diete este perseverenta, ceea ce inseamna ca micile abateri pot fi depasite prin activitati fizice compensatorii, care sa elimine rapid caloriile suplimentare provenite dintr-o felie de tort sau o portie de cartofi prajiti. Iar pentru fiecare tip de abuz alimentar, exista si o forma de miscare perfecta care poate sa anuleze rapid consecintele momentelor de slabiciune culinara. Metode de ardere a caloriilor dupa o abatere de la dieta Foamea face parte din categoria nevoilor de baza ale oamenilor, fiind o nazuinta instinctuala mai puternica decat ratiunea uneori. Din acest motiv, cele mai multe persoane care incep o cura de slabire sunt vulnerabile micilor abateri de la... [continuare]
Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca numeroasele diete promovate intens in mass-media va fac dificila alegerea uneia dintre ele, incercati sa va personalizati regimul alimentar zilnic. Cu alte cuvinte, va puteti transforma in propriul nutritionist, alegand cele mai importante principii nutritionale din toate dietele celebre propuse de specialisti. Optarea pentru o cura de slabire sau alta naste numeroase polemici in randul persoanelor care aleg un regim alimentar si incearca sa ii convinga pe toti din jur ca acesta este cel sanatos, corect sau cu adevarat eficient. Vestea buna este ca nu trebuie sa va alaturati neaparat unei tabere anume, ci puteti pune laolalta cateva reguli de nutritie pentru propria dieta zilnica, preluate din mai multe surse. Intocmirea unei diete personalizate Adeptii dietei Dukan acuza dieta Atkins ca ar fi o varianta mult mai extrema si nesanatoasa. Cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana cred cu tarie ca oricine mananca proteine de origine animala isi... [continuare]
cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]
As dori sa stiu ce regim alimentar trebuie sa tina in prima faza post- operatorie o pacienta de 73 ani , operata laparoscopic pe 13.05.2011 de calculi biliari. Multumesc [continuare]
Buna ziua,am o problema la care nici medicul nu a putut sa-mi raspunda.Din cand in cand imi ies niste ''eu o sa le spun un fel puncte rosii mici ascutite numai in zona gatului"care ma mananca,medicul mi-a spus ca s-ar putea sa fie psihologic,mie mi-a decedat unicul copil in varsta de 20 de ani,eu ma gandesc ca mananc ceva ce nu-mi prieste.Daca ar fi intoxicatie nu ar fi pe tot corpul? Va multumesc anticipat ! [continuare]
Acum 40 de zile am avut dureri mari de stomac si am fost diagnosticat cu leziuni la stomac in urma endoscopiei, am tinut regim alimentar cu supe, carne fiarta, urda, oua taranesti. Am facut iar endoscopie si a iesit foarte bine. Intrebarea este acum ce regim trebuie sa mai tin, tot la fel ca inainte sau pot manca si altceva? Ce as putea sa mananc acum fara sa mai am probleme? [continuare]
buna seara tatal meu are diabet nou descoperit. nu stim ce regim alimentar sa-i facem ma puteti ajuta cu un regim alimentar. Are 58 de ani,103 kg, 178cm nu stie ce tip de diabet are pt ca numai azi a facut analiza c-peptid. imi puteti spune de ce are variatii de glicemie?? azi a facut din 2 in 2 are si avea la ora 8-208; 10-256; 12-224; 14-224 acestea sunt valorile de azi si aseara la ora 19 inainte sa-si faca insulina avea 181 [continuare]
DOAMNE AJUTA ! Ma numesc Susana si m-i s-a descoperit ca am,,leucemie limfatica cronica ,, as dori sa stiu ce regim alimentar ar trebui sa urnez? SI CE ALIMENTE SANT INTERZISE? VA MULTUMESC [continuare]
Intoxicatie pe termen lung cu monoxid de carbon
Buna ziua, Ma numesc Marius,32 de ani,175 cm,85 kg,fumator,non alcool. In urma cu 2 saptamani am constatat ca am fost expus la intoxicatie cu monoxid de carbon pe o perioada destul de lunga de timp (cca 2-3 ani) , sursa fiind o soba pe lemne fisurata. Mi-am dat seama de acest lucru cand nu am mai stat in camera in care era amplasata soba,deoarece trebuia refacuta. Inainte de a realiza ca am suferit o intoxicatie,aveam urmatoarele simptome: -Dureri toracice -Jena in piept(partea stanga) -Tuse -Oboseala Toate erau puse pe seama fumatului. Dupa intoxicatie au disparut durerile toracice,jena din piept si intr-o oarecare masura tusea (tusesc foarte rar ,in special dimineata),insa a ramas oboseala si au aparut ceva ameteli,lipsa de concentrare,probleme ale vederii precum si o oarece lipsa de pofta de mancare. Mi-am facut o radiografie la plamani unde se vedea clar iritatia plamanilor(in special cel stang)iar medicul mi-a recomandat un sirop(nu il am... [continuare]
Totul a debutat intr-o seara cand am combinat alune caju (aproape de jumatate de punga) cu alte alimente, am simtit o durere surda de stomac si greturi. am luat un metoclopramid, mi-a trecut senzatia de greata,insa la cateva ore au inceput durerile abdominale,insotite de diaree, frisoane si febra. Am inceput un regim alimentar, beau doar ceai gastric neindulcit, s-au calmat durerile de stomac din zona epigastrului, dar durerile abdominale, erucatiile si senzatia de voma persista. In urma cu 3 ani am trecut printr-un episod asemanator, doctorul m-a diagnosticat cu gastroenterita, am urmat tratament si mi-a spus ca voi ramane toata viata sensibila cu stomacul. A mai patit cineva asa? [continuare]
ce regim alimentar ar trebui sa ia o persoana care sufera de epilepsie ? si are 76 de kg 1.60 inaltime si 24 de ani de sex feminin. [continuare]
Buna seara. De 8 ani port extensii de par permanente care se prind cu niste inele foarte mici facute din aluminiu. Intrebarea mea este daca ar exista vreo posibilitate ca din cauza acestor inele sa pot avea o intoxicatie cu aluminiu. Stiu ca suna ciudat, insa de foarte mult timp am dureri de cap, ameteli , oboseala si nimeni nu reuseste sa gaseasca cauza.Multumesc [continuare]
Buna ziua, Stimate Domnule Doctor , Am afectiuni coronare protezate,iar dupa interventie am luat constant in greutate,ajungind pina la 90 kg la 1.67m. Mentionez ca am urmat indicatiile privind alimentatia atit cantitativ cit si calitativ , cu exceptia miscarii in perioada de iarna ,adaug ca colesterolul total ,HDL,LDL si trigliceridele sunt in limite normale. Ce regim alimentar trebuie sa urmez si concret ce meniu trebuie sa alcatuiesc din ce, cit ,cind si cum astfel incit sa scad ingreutate cel putin 15 kg.? Va multumesc. Cu toata stima. [continuare]
Carenta alimentara
Absenta sau insuficienta a unor alimente indispensabile echilibrului si dezvoltarii fizice a subiectului. O carenta alimentara poate fi globala sau selectiva si poate sa se refere la nutrimente, actionand in foarte mici doze, ca sarurile minerale, oligoelementele, acizii aminati sau vitaminele. Ea poate fi legata de un defect de aport, de un regim dezechilibrat sau de o incapacitate a organismului de a utiliza nutrimentele sus-mentionate. Afectiunile organice care insotesc anorexia (cancerul, hepatita, tuberculoza) au, de asemenea, drept consecinta carentele de diferite grade de gravitate. Efectele unei carente alimentare sunt cu atat mai dezastruoase cu cat survin mai precoce. La embrion, fat sau sugar, carenta alimentara impiedica diviziunea celulara. Un copil care a suferit o carenta alimentara inainte de nasterea sa si in cursul primului sau an de viata risca sa prezinte debilitati ale sistemului nervos central si atunci raul este ireversibil. In schimb, o carenta... [continuare]
Intoxicatie
Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Cauze - substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 8O% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere... [continuare]
Intoleranta alimentara
Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]
Toxiinfectie alimentara
infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]
Intoxicatie a copilului
Ansamblu de tulburari cauzate de absorbtia, de catre un copil, a unei substante toxice. Simptome si semne - Aparitia brusca, la un copil pana atunci intr-o stare buna, a unor simptome ca: tulburari neurologice insotite de un mers nesigur, somnolenta, convulsii fara febra, tulburari respiratorii, scadere brusca a temperaturii, coma, trebuie sa alerteze imediat parintii. Tratament - Daca pare verosimila ipoteza intoxicatiei accidentale, trebuie sa se ia urgent legatura cu serviciul de specialitate sau cu serviciul de urgente al spitalului de pediatrie cel mai apropiat. In asteptarea ajutorului, este total contraindicat sa se determine copilul sa manance sau sa bea. Contrar unei opinii larg raspandite, nu trebuie in nici un caz sa i se dea lapte copilului. Nici nu trebuie incercat sa i se produca voma. Orice intoxicatie potentiala necesita o spitalizare in cursul careia vor putea fi efectuate tentativele de evacuare a continutului stomacului multumita administrarii de medicamente... [continuare]
Aditiv alimentar
Aditivul alimentar reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Sinonim : E-uri. [continuare]
Ferrozinc-c, supliment alimentar cu fier, zinc si vitamina c
Ce este Ferrozinc-C si pentru ce se utilizeaza Indicatii Capsulele Ferrozinc-C contin doua bioelemente esentiale, fier si zinc, alaturi de vitamina C, ca antioxidant natural. Fierul este un constituent esential al hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui si al mioglobinei din muschi. zincul este esential in multe procese fiziologice si biologice, intervenind in cresterea normala a oaselor, in mentinerea unei bune imunitati, depozitarea insulinei, maturizarea sexuala, vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor si are un important rol in pastrarea acuitatii gustative. Zincul este, de asemenea, parte integranta in majoritatea enzimelor implicate in metabolizarea glucidelor, proteinelor si a acizilor nucleici. Includerea vitaminei C in FERROZINC-C, optimizeaza absorbtia fierului si mentine fierul sub forma feroasa absorbabila. Vitamina C, fiind un puternic antioxidant, inlatura radicalii liberi si previne astfel oxidarea membranelor celulare. Vitamina C este esentiala pentru... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter