Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

integratori alimentari

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Actualizat la data de: 31 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Abordare dietetica Postul intermitent este o abordare dietetica, un stil alimentar, ce se concentreaza pe perioade de restrictie alimentara, care alterneaza cu perioade de alimentare. Este foarte probabil ca dumneavoastra sau persoanele din jur sa faca deja post intermitent neintentionat, in functie de programul si ciclul meselor. Stiluri de post intermitent Exista mai multe stiluri de post intermitent, ceea ce face acest plan adaptabil si usor de implementat pentru multe persoane. Doua dintre cele mai populare stiluri de post intermitent: - Post 16:8 : implica o perioada de 16 ore in care nu mancati nimic, si o perioada de 8 ore in care includeti toate mesele de care aveti nevoie, in fiecare zi. De regula puteti extinde perioada de post in timpul serii si noptii; de exemplu, puteti lua cina in jurul orei 18 seara si sa evitati orice gustare sau masa pana la ora 10 dimineata. Perioada de post dureaza astfel 16 ore. - Post 20:4: perioada de post este si mai lunga, de pana... [continuare]

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]

Mai multe firme de produse naturiste comercializează tinctutrii fabricare cu ajutorul alcoolului în recipiente de plastic. După cum știm acest alcool alimentar este unul foarte tare iar întrebarea este dacă cauzează aceste tincturi sănătății deoarece sunt comercializate în recipiente de plastic? [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Scleroza multipla

Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]

Am primti recomandarea de a da copilului suplimentul alimentar Neuro Optimizer complementar pentru a atenua simptomele ADHD-ului. Stiti cazuri ale unor persoane care l-au luat si ce efecte au obtinut? [continuare]

Buna ziua, Acum 11 zile, in 26 octombrie cred ca am facut toxiinfectie alimentara.Din 26 in 29 tot ce mancam varsam.Numai ceaiul de menta il puteam bea si foarte putin.In 29 seara am reusit sa mananc doua banane si cativa biscuiti.Doua zile mi-a mers burta iar pe urma am fost constipata.Am facut si febra dar nu mare. De atunci nu am mai mancat absolut nimic prajit sau gras.In acele 4 zile am slabit 2kg. Problema e ca si acum,dupa 11 zile am stari de greata,azi dimineata am varsat,nu mai suport unele alimente,am temperatura tot 37.5 - 38 si sunt tot obosita. Ce ar putea fi?Ce pot face?E nasol sa mananc ceva si pe urma sa tot simt greata, mi-e si groaza sa mananc. [continuare]

Care sunt avantajele şi dezavantajele integrării copiilor cu dizabilităţi în şcolile normale? [continuare]

ce alimenta are voie sa manince un copil ce a facut o usoara toxiinfectie alimentara?(fara varsaturi si fara diaree doar durere de burtica) [continuare]

Comunitate medicala

Intocxicatie alimentara

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

buna ziua ajutatima va rog copilului meu ia esit o intoxicatie alimentara are 6 luni iam dat sa pape o jumatate de ou si acum este rosie pe tot corpul ajutatima va rog ce sa fac [continuare]

Buna ziua! . Va rog ati putea sa-mi scrieti un regim alimentar pentru diabet zaharat tip 1 insulino-dependent? Si sa imi spuneti ce se poate intampla daca nu fac insulina sau nu tin regim. Va multumesc [continuare]

ce fel de regim alimentar trebuie sa tin daca mama mea a murit de atac cerebral ea fiind foarte tanara,a avut doar 43 de ani???????aceasta boala poate fi cauzata din cauza unor lovituri la cap sau poate fi din nastere si daca este din nastere este posibil ca sa am si eu la fel ca mama mea?????ce este de facut in acest caz pt mine si ce trebuie sa fac mai exact????????cat de periculos este pt mine???????? [continuare]

buna ziua! sotul meu a fost operat de hemoroizi de gradul IV si nu reusesc sa gasesc un regim alimentar pt a ii regla tranzitul.problema cu care ne confruntam nu este constipatia ci iesitu afara prea des( undeva la 4 scaune in decurs de 3 ore.mentionez ca scaunul este normal).va rog ajutati.ma cu o dieta!am tot citit pe internet ce regim trebuie tinut si nu gasesc nimic concret.m.au sfatuit fara prajeli, de condimentat nici nu mai vorbesc.AM nevoie sa stiu ce legume ii pot face pe grill, dimineata ce poate manca?VA MULTUMESC [continuare]

Buna ziua!Am facut toxiinfectie alimentara din cauza unui aliment infestat.In decurs de 7 ore am vomitat si am avut scaun de peste 10 ori.Dupa trei pastile de Ercefuryl diaria s a oprit.Am avut febra pana in 38 doua zile,plus dureri musculare,frisoane.Am urmat 5 zile de tratament dar nu am mai avut de loc scaun.Este normal acest lucru? [continuare]

Bunaziua, tatal meu are hepatita C in stadiul F 4.A inceput tratamentul cu Viekirax si Exviera acum doua saptamani.Viremia o are de 6190000.Intrebarea este in legatura cu regimul alimentar(ce ar putea manca si ce nu).Are dureri de ficat,iar in cazul in care mananca ceva dulce,durerea trece. Va multumesc anticipat. [continuare]

Buna ziua ! Acum 3 luni am nascut o fetita cu un singur rinichi pe partea stanga care m-i sa spus ca este malformat( in forma de potcoava sau ca doua prune lipite) vreau sa stiu care este regimul ei alimentar cand va incepe sa manance si daca o va afecta cu ceva cand va creste ... [continuare]

Buna ziua. Sunt Roxana in varsta de 31 de ani, căsătorită si avem o fata in varsta de 3 ani Maria. Maria ă mers la cresa dr la vârsta de 1 an si jumatate. S-a integrat foarte bine inca din prima zi. Aveam momente cand se trezea singură sa meargă la cresa sau chiar dorea si in weekend. Acum am făcut trecerea de la cresa la grădiniță, specific ca la sfarsitul lunii iulie S-a terminat cresa , iar pe 9 septembrie ă început grădiniță tot in aceiasi unitate ( cladire). IN prima zi si-a luat scaunelul singurica ,a spus la revedere, foarte bine ă reactionat.Era foarte încântată de "patuturile mici , de wc mici", imi povestea cu drag.Au trecut o saptamana si 3 zile apoi au început să refuze sa mai meargă la grădiniță, repulsie totală fata de doamnele educatoare, începea să plângă in hohote doar cand auzea de gradinita. In acel moment am intrebat-o de ce nu mai vrea. Raspunsul ei ă fost ca vrea la alta doamna, ca ii este frica de doamna. În cele din urmă am... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)