importanta grasimilor
9 reguli pentru o inima sanatoasa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati In cazul in care se suspecteaza declansarea unui preinfarct, trebuie anuntat serviciul de urgenta. Totusi, exista multe alte afectiuni ale inimii ale caror simptome nu se manifesta prea evident. De aici, deriva importanta unui ghid care sa prezinte atat simptomele cel mai des intalnite care pot avea legatura cu bolile cardiovasculare, dar si modalitatile de interpretare ale acestora. Bolile cardiace ar putea sa reprezinte un subiect ce ar putea interesa orice persoana, intrucat acestea fac cele mai multe victime. Stiinta evolueaza zilnic si noile descoperiri pot fi utile celor care doresc sa previna sau sa trateze afectiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu, dintr-un lot de subiecti compus din adulti tineri, peste 60% dintre acestia au adoptat un stil de viata care contribuie la scaderea riscului declansarii problemelor cardiace (dupa varsta a doua), ce implica: evitarea fumatului, pastrarea IMC in parametrii normali, limitarea consumului de alcool. [continuare]
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Reducerea sanilor
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este reductia mamara Reductia mamara este o interventie chirurgicala majora, care are scopul de a micsora sanii, de a-i face sa fie mai usori si de a le imbunatati forma. Aceasta operatie este o optiune pentru persoanele care au sanii disproportionati in raport cu restul corpului, pentru cei care se confrunta cu dureri de coloana cervicala, lombara, celor carora le este limitata activitatea fizica. Foarte multe persoane au dureri sau alte probleme psihice datorita sanilor mariti. Atat in cazul barbatilor ce sufera de ginecomastie, cat si al femeilor, interventia chirurgicala de reducere a sanilor poate fi o buna optiune, in final rezultatele fiind satisfacatoare. Pregatirea pentru interventie Inainte de operatie, va avea loc o discutie cu chirurgul plastician desemnat pentru a realiza operatia, pentru a discuta despre istoricul medical, cu accentul pus pe patologiile care afecteaza sanii. De asemenea, chirurgul se va interesa si despre istoricul familial al pacientului,... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indiferent ce varsta are o persoana, ar trebui sa isi protejeze sanatatea oaselor printr-o dieta corecta, exercitii fizice regulate si prin evitarea fumatului. Este important sa se respecte anumite reguli pentru ca sistemul osos sa asigure protectia si ajutorul necesar. Articolul prezinta cateva recomandari si masuri care trebuie urmate de-a lungul timpului pentru ca cele 206 oase din organism sa ramana puternice si solide pe tot parcursul vietii. Recomandari pentru pastrarea sanatatii oaselor Pe parcursul intregii vieti, fiecare persoana trebuie sa: - urmeze o dieta potrivita pentru sanatatea oaselor . In acest scop se vor consuma multe fructe si legume, dar si lactate cu un continut redus de grasimi. Femeile ar trebui sa consume 1000 mg de calciu si 400-800 UI de vitamina D pe zi. Dupa menopauza, valorile acestora trebuie sa creasca. - urmeze un program de activitati fizice . Exercitiile fizice pot avea o influenta mai mare asupra rezistentei... [continuare]
17 obiceiuri foarte nocive pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toti oamenii isi doresc sa aibe o inima sanatoasa. Vestea buna este ca schimbarea unor obiceiuri nocive, din stilul de viata al oricui poate imbunatati sanatatea inimii. Deprinderi nocive pentru sanatatea inimii Iata cateva dintre deprinderile care au consecinte negative asupra sanatatii inimii: - Vizionarea prelungita de programe TV - Statul ore intregi in fata televizorului creste riscul de atac de cord si accident vascular, chiar daca obiceiul nu este unul constant. Explicatia este ca lipsa de miscare ar putea mentine ridicate nivelul de zahar si grasimi din sange. Specialistii recomanda mersul pe jos, chiar si la locul de munca (in timp ce o persoana vorbeste la telefon, ar putea sa se plimbe, de exemplu). - Stresul si depresia netratate - Ostilitatea, stresul sau depresia netratate pot afecta sanatatea inimii. Este normal ca oricine sa simta, la un moment dat ca emotiile ii pot afecta inima. Interiorizarea emotiilor si a stresului pot avea consecinte... [continuare]
Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange. Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de componente. Totusi, dintre toate acestea care sunt cele indispensabile? Creierul Nu se poate face transplant de creier, de aceea acest organ ar trebui sa fie considerat cel mai important. Cel mai bun lucru este sa se acorde importanta cuvenita odihnei pentru ca memoria sa nu fie afectata. O memorie ascutita are nevoie de suficient somn profund, etapa in care organismul solidifica si inmagazineaza amintirile. Cercetarile au demonstrat ca exercitiile aerobice cresc productia de celule noi in zonele de memorie ale creierului. Pentru stimularea creierului sunt necesare doar 15 minute de activitate fizica realizata de trei ori pe saptamana. Pentru stimularea inteligentei trebuie consumate cat mai multe produse... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Generalitati Malnutritia este o problema majora de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Alimentarea cu apa, canalizarea si igiena sunt foarte importante avand in vedere impactul lor direct asupra bolilor infectioase, in special, diareea. Problemele cu alimentarea cu apa, nutritia inadecvata si canalizarea sunt intalnite deseori in locurile in care nu exista conditii normale de trai. Impactul diareei recurente sau persistente cauzata de igiena precara, provoaca o sensibilitate la diareea infectioasa - intalnita mai ales in randul copiilor din tarile in curs de dezvoltare. Copiii sunt mai vulnerabili la efectele malnutritiei in special in perioada in care sunt sugari si in copilaria timpurie. Bebelusii nascuti prematur au nevoi nutritionale speciale, au nevoie de lapte fortifiat sau de formula de lapte special conceputa pentru prematuri. Bolile si modul in care acestea afecteaza oamenii Malnutritia inseamna in esenta, ca o persoana nu s-a hranit corect si... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Generalitati Inceputul de an inseamna si momentul in care, dupa ce am facut un bilant al anului care a trecut, cu bune si cu rele, facem noi promisiuni si ne stabilim noi obiective pentru ca anul care ne sta in fata sa fie cu adevarat un an mai bun. Un bilant, indiferent de domeniul in care se aplica, este intotdeauna util. El ofera obiectivitate realitatii prezente si creeaza punctul de plecare de unde se pot face niste schimbari in bine. Sanatatea este poate cel mai important domeniu in care evaluarea si stabilirea unui plan pentru a o ameliora sunt necesare. Pentru a face un bilant al starii de sanatate este necesar sa gasiti raspunsul la cateva intrebari: - Cum ma simt din punct de vedere fizic sau psihic? Ma deranjaza ceva? - Ce spun ultimele analize si examene medicale pe care le-am facut? - Ce opinie are medicul care m-a consultat ultima data? - Care sunt acei factori care ar putea sa imi puna in primejdie sanatatea? - Daca voi continua cu stilul... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata. Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani. De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie. VSH Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa... [continuare]
Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]
5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor nu realizeaza pe deplin cat de important este rolul ochilor. Ochii sunt cei care permit unei persoane sa lucreze, sa citeasca, sa conduca, sa observe si sa examineze indeaproape ceva ce o fascineaza si sa vada chipul celor dragi. Cu toate acestea, in jurul varstei de 65 de ani, una din trei persoane manifesta o deficienta de vedere, conform specialistilor. Diabetul zaharat, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, isi pot pune amprenta asupra vederii. Iata ce se poate face pentru a se pastra sanatatea si buna functionare a ochilor pentru o perioada cat mai indelungata de timp: Examen oftalmologic Specialistii recomanda ca fiecare persoana sa beneficieze de consult oftalmologic. Cat de des este necesar acest lucru, depinde de varsta, istoric familial, predispozitii si alte probleme de sanatate pe care le poate manifesta un individ. Este indicat ca dupa varsta de 40 de ani (varsta la care debuteaza primele... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
10 alimente hipercalorice ale primaverii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]
Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Cand copilului ii este foame e bine ca parintele sa fie pregatit sa-i ofere o gustare sanatoasa. Gustarea este foarte importanta pentru copii si nu este un obicei neaparat rau, aceasta asigurand copilului necesarul de energie si nutrienti pentru intreaga zi. Cu adevarat important este calitatea gustarii! Iata 10 sfaturi pentru cele mai sanatoase gustari ale copilului: 1. Mentinerea gustarilor nesanatoase afara din casa Copilul nu va cere prajituri si ciocolata daca acestea nu se gasesc la indemana. Este bine ca parintele sa ofere micutului un bun exemplu prin consumarea de alimente sanatoase! 2. Cerealele Gustarile cu cereale integrale – cum ar fi covrigeii din faina integrala si cerealele integrale bogate in fibre alimentare – pot oferi copilului energia necesara. 3. Legume cu dressing Copilului ii pot fi serviti morcovi mici sau alte legume crude cu un dressing sarac in grasimi, biscuiti sarati [continuare]
Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
Autor: SfatulMedicului
Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate. Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire. Hormonul masculin Probabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului... [continuare]
Cancerul ductului biliar extrahepatic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul ductului biliar extrahepatic este o boala rara in care celulele maligne (celulele canceroase) se formeaza in regiunea extrahepatica a ductului biliar. O retea de cai biliare leaga ficatul si vezicula biliara de intestinul subtire. Aceasta retea isi are originea in ficat unde mai multe ducte mici colecteaza bila, un lichid produs de ficat in scopul fragmentarii grasimilor pe parcursul digestiei. Aceste ducte mici se unesc si formeaza ductul hepatic drept respectiv stang, care parasesc ficatul. Cele doua ducte se unesc inafara ficatului pentru a forma ductul hepatic comun. Portiunea extrahepatica a ductului hepatic comun este numita calea biliara extrahepatica. Aceasta este insotita de un duct care porneste de la vezicula biliara (unde se stocheaza bila) impreuna cu care formeaza ductul biliar comun. Bila este eliminata de la nivelul veziculei biliare prin ductul biliar comun la nivelul intestinului subtire unde are loc digestia alimentelor.... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Generalitati Hormonii sunt foarte importanti pentru organismul uman. Acestia joaca un rol important in aproape toate procesele ce tin de corpul uman, de la instalarea unei sarcini sau un somn linistit si pana la senzatia de fericire. In urma procesului de imbatranire, valorile hormonilor sunt fluctuante. Pentru a intelege mai bine aceste modificari este important sa se cunoasca modul in care actioneaza cei mai importanti hormoni din organismul uman. Progesteronul este produs de catre ovare si glandele suprarenale dupa ovulatie si contribuie la sanatatea celulelor care cresc in uter. Estrogenul este creat de ovare, glandele suprarenale precum si de celulele de grasime si pregateste uterul pentru a primi ovulul fecundat in fiecare luna. Testosteronul este creat de catre ovare si glandele suprarenale si regleaza apetitul sexual, iar hormonii tiroidieni (produsi de tiroida) controleaza metabolismul. Gestionarea modificarilor hormonale intre 20-40 de ani Ce se intampla? Acestia... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?
Autor: SfatulMedicului
Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte... [continuare]
Obezitatea: tratament fara reteta !
Autor: SfatulMedicului
Ce este obezitatea ? Obezitatea reprezinta o crestere exagerata a greutatii corporale, printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in organe si tesuturi. Exista anumite perioade critice ale vietii cand cresterea in greutate duce la un numar crescut al celulelor grase (si nu la o dimensiune sporita a acestora): - intre varsta de 12 si 18 luni. - intre 12 si 16 ani. - maturitatea, cand o persoana dobandeste un exces de 60% din greutatea sa corporala ideala. - sarcina. Factorii care determina obezitatea: Ce anume determina cresterea in greutate a unei persoane, in timp ce o alta isi mentine aceeasi greutate? Cauzele variaza de la om la om si au fost identificati cativa factori care contribuie la existenta acestor diferente. 1. Varsta si metabolismul Ca regula generala, pe masura ce inaintam in varsta, ritmul metabolismului se incetineste si nu mai avem nevoie de asa de multe calorii pentru a ne mentine greutatea. Oamenii... [continuare]
4 alternative inteligente pentru micul dejun
Autor: SfatulMedicului
Ce trebuie sa contina un mic dejun? Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale. Nivel ridicat de fibre Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulcea [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter