Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

hrana organica bi

Enterocolita necrozanta la copii

Enterocolita necrozanta la copii

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este enterocolita necrozanta Enterocolita necrozanta este o boala grava care afecteaza intestinele (in primul rand) prematurilor. Se intamplampla de obicei in primele 2 saptamani de viata la bebelusii care sunt hraniti cu formula in loc de lapte matern. In aceasta stare, bacteriile invadeaza peretele intestinului. Se instaleaza inflamatia. Acest lucru poate crea o fisurasau un gol care permite germenilor urâ›i sa se scurga in abdomen. Daca nu este tratata, poate duce la infectii grave si deces. Cand copiii se nasc prematur, multe dintre organele lor nu sunt pe deplin dezvoltate. Acest lucru ii expune la riscul de a dobandi o serie de boli in primele saptamani de viata. Una dintre aceste boli este enterocolita necrozanta, cea mai comuna si cea mai grava boala intestinala. Cauze si factori ce pot influenta Cauza exacta a acestei boli este necunoscuta, dar expertii cred ca diferiti factori ar putea juca un rol important in aparitia acestei boli. Acestia includ: - Un... [continuare]

Simptomele bolilor pancreasului

Simptomele bolilor pancreasului

Actualizat la data de: 14 Iunie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Pancreasul este un organ situat in abdomen si face parte din sistemul digestiv, producand insulina si  enzime digestive importante, care ajuta la descompunerea alimentelor. Pancreasul are functie exocrina deoarece elibereaza enzimele digestive direct in sange, dar si functie endocrina deoarece elibereaza insulina si glucagonul, cu rol in reglarea glicemiei. Problemele de control ale insulinei pot determina aparitia diabetului. Enzimele sau sucurile digestive sunt secretate de pancreas in intestinul subtire. Acolo, continua sa descompuna hrana care a parasit stomacul. Alte probleme de sanatate legate de pancreas  pot fi pancreatita si cancerul pancreatic. Trasaturi Pancreasul este localizat in cavitatea abdominala si joaca un rol important in digestie. Are o lungime de 15-20 cm si o grosime de 2 cm. Este alungit in sens transversal, cea mai mare parte aflandu-se in partea dreapta a abdomenului, unde stomacul se ataseaza la prima parte al intestinului subtire, a... [continuare]

Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie

Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie

Actualizat la data de: 02 Martie 2021

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este ebola Ebola este o boala foarte grava si contagioasa, cauzata de virusul cu acelasi nume si care are originile pe continentul African. Virusul apartine familiei cunoscute cu numele de Filoviridae. Aceasta maladie provoaca febra hemoragica - o afectiune serioasa care poate duce la sangerari severe, insuficienta multipla de organe si in final la moarte. Oamenii se pot contamina cu acest virus de la animale infectate. Dupa transmiterea initiala, virusul poate fi transmis prin contactul cu fluidele corporale. De cand a fost descoperita Ebola in 1976, au aparut mai multe focare, in principal in Africa. Cel mai grav focar a avut loc intre 2014 si 2016. In august 2018, Ministerul Sanatatii din Republica Democrata Congo a raportat un focar nou de Ebola in provincia Kivu de Nord, care a devenit cel de-al doilea cel mai mortal focar din lume. In medie, doar aproximativ jumatate din persoanele care s-au infectat cu virusul Ebola vor supravietui, potrivit Organizatiei Mondiale a... [continuare]

Inima sanatoasa, corp sanatos

Inima sanatoasa, corp sanatos

Actualizat la data de: 07 Iunie 2021

Autor: SfatulMedicului

Despre sistemul cardiovascular Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Este elementul principal al sistemului cardiovascular si are aproximativ dimensiunea unui pumn. Folosita de-a lungul timpului pe post de muza pentru poeti, scriitori si indragostiti, inima are un scop esential pentru supravietuire. Acest scop este de a pompa sange oxigenat in corp si sange incarcat cu dioxid de carbon inspre plamani pentru a fi reoxigenat. Inima unei persoane bate continuu de la prima bataie a fatului din pantecele mamei pana in momentul mortii. In copilarie, bate cu o frecventa de 120 pe minut. Numarul de batai pe minut scade pe masura ce persoana creste de la copilarie pana la adolescenta. De atunci, ritmul cardiac se stabilizeaza la o medie de 72 de batai pe minut. Anatomia inimii Inima are patru camere si este impartita astfel incat sa existe doua parti, stanga si dreapta, fiecare raspunzatoare de anumite actiuni. Ambele parti cuprind o camera superioara... [continuare]

Gastrostoma si colostoma

Gastrostoma si colostoma

Actualizat la data de: 10 Mai 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este gastrostoma Operatiile de instalare a gastrostomei si colostomei se fac in cadrul tratamentului temporar sau permanent al afectiunilor gastrointestinale. Acestea ofera cai alternative de hranire, respectiv de eliminare a continutului alimentar, din organism. Gastrostoma este o interventie ce consta intr-o mica incizie la nivelul abdomenului, in regiunea ce corespunde stomacului si/sau intestinului subtire. Deschiderea din exterior catre organ poarta numele de stoma. In aceasta deschidere va fi inserat un tub de hranire, prin care pacientul va fi hranit din exterior, cu alimente lichide. Cand este necesara gastrostoma Gastrostoma este necesara si recomandata in diverse afectiuni, din cauza carora pacientul: • Nu este capabil sa isi inghita in siguranta alimentele • Este la risc de a pierde sau a pierdut o greutate semnificativa • Nu poate beneficia de nutrientii din alimentele pe care le ingera Un tub de hranire este un tub relativ subtire, din plastic,... [continuare]

Remedii pentru a elimina toxinele din organism

Remedii pentru a elimina toxinele din organism

Actualizat la data de: 15 Septembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Eliminarea toxinelor din organism Detoxifierea sau eliminarea toxinelor din organism este un proces din ce in ce mai popular. Acesta implica, de regula, urmarea unei diete specifice sau utilizarea unor produse special concepute pentru a elimina toxinele. Totusi, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Organismul dumneavoastra este deja dotat cu propriul sistem de detoxifiere, ce include organe precum ficatul si rinichii, astfel ca nu are nevoie de alimente sau produse speciale, costisitoare, pentru a-si indeplini functia. Ceea ce puteti si ar trebui sa faceti periodic, este aplicarea masurilor de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere. Prin respectarea urmatoarelor recomandari, puteti spori capacitatea organismului de a elimina toxinele. Masuri de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere 1. Limitati consumul de alcool Ficatul metabolizeaza mai mult de 90% din cantitatea de alcool pe care o consumati. In urma procesului de metabolizare, se formeaza... [continuare]

Laringectomia, indicatii terapeutice si recuperare

Laringectomia, indicatii terapeutice si recuperare

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce este laringectomia Laringectomia reprezinta interventia chirurgicala de indepartare a unei parti din laringe sau a intregului laringe. Laringele este un organ de dimensiuni mici, responsabil de formarea si transmiterea vocii. Este situat deasupra traheei, conectand gura si nasul de plamani. Laringele are si rol in respiratie si deglutitie (inghitire). Cand este necesara Exista cateva patologii ce au ca si indicatie laringectomia. Acestea sunt: Cancerul laringean Fractura de laringe Leziune laringene severe, in urma traumatismelor sau arsurilor Condronecroza laringelui, ce apare in urma radioterapiei In functie de severitatea acestor afectiuni, medicul poate recomanda o laringectomie partiala (rezectia unei portiuni de laringe) sau totala (rezectia intregului laringe). Prevalenta Pana in anul 2013, existau aproximativ 60.000 de pacienti cu laringectomie in antecedente, in SUA. Acest numar a scazut datorita renuntarii progresive la fumat, una dintre principalele... [continuare]

Rolul vitaminei b12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara

Rolul vitaminei b12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este vitamina B12? Vitamina B12 sau cobalamina este un compus organic hidrosolubil esential pentru dezvoltarea normala. Organismul uman nu poate sintetiza cantitatea de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare, motiv pentru care trebuie suplimentat prin dieta. Rezervele totale ale organismului sunt de aproximativ 2-5 miligrame, jumatate din cantitate fiind stocata in ficat. Cum se absoarbe? Aportul zilnic de vitamina B12 este de 2 micrograme pe zi pentru adulti, iar pentru femeile care alapteaza – 2,6 micrograme zilnic. Cantitatea pentru copii este mai redusa - 0,7 micrograme, pe cand adolescentii au nevoie de aceeasi cantitate ca pentru un adult. Deficienta de vitamina B12 data de malabsorbtie devine evidenta clinic dupa 2-5 ani, iar la vegetarieni dupa 10-20 de ani, fiind cauzata de dieta inadecvata. Cauzele principale ale deficitului sunt reprezentate de anemia pernicioasa – cea mai frecventa, nutritie deficitara si malabsorbtie. Pentru a fi... [continuare]

Nutritia bebelusului prematur: provocari si solutii esentiale

Nutritia bebelusului prematur: provocari si solutii esentiale

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2025

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este nasterea prematura? Nasterea inainte de termen, definita ca fiind inainte de saptamana 37 de gestatie, aduce cu sine o serie de provocari medicale complexe, iar nutritia se afla in centrul tuturor. Pentru un nou-nascut prematur, a carui dezvoltare a fost intrerupta brusc, asigurarea unui aport nutritional optim nu este doar o necesitate pentru crestere, ci un pilon pentru dezvoltarea neurologica, maturarea organelor si starea de sanatate pe termen lung. Fiecare decizie legata de alimentatie are un impact real, iar echipa medicala navigheaza un teritoriu delicat, echilibrand nevoile metabolice intense ale copilului cu imaturitatea sistemelor sale biologice. De ce este nutritia o provocare atat de mare la prematuri? Abordarea nutritionala a prematurului este o stiinta fina, adaptata fiecarui copil. Tinta practica este sa reproducem, pe cat posibil, ritmul de crestere si acumularea de nutrienti caracteristice trimestrului al treilea de sarcina, dar intr-un organism care... [continuare]

Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare

Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Elena Cozma
Psihoterapie

1. Cum se explica faptul ca la inceputul oricarei relatii, apetitul sexual este crescut in cazul ambilor parteneri? Nevoile umane sunt primare si de ordin superior. Nevoia fiziologica sexuala (asigura procreerea) face parte din prima categorie, alaturi de nevoia de hrana, apa, de caldura, de somn. Exista doua zicale conform carora “cine se aseamana se aduna” si “contrariile se atrag”. Este greu sa ramai rational cand ai atat de multa nevoie de atentie, mangaieri, cuvinte care sa te faca sa te simti din nou important pentru cineva si cand ai prilejul sa daruiesti din prea-plinul inimii. Hormonii o iau la trap… endorfinele sunt in crestere vertiginoasa, influentati de starea de fericire data de acest sentiment special – te simti adolescent, capabil de aproape orice sacrificiu pentru a-l face fericit pe celalalt. Evident ca atractia creste, indragostirea iti da aripi sa visezi, sa creezi scenarii minunate alaturi de EL/EA. Indragostirea este intr-adevar un moment magic... [continuare]

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]

Cum trebuie sa prepari orezul pentru a nu te intoxica cu arsenic?

Cum trebuie sa prepari orezul pentru a nu te intoxica cu arsenic?

Actualizat la data de: 22 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsenicul este un element toxic, prezent in mod natural in mediul inconjurator. Se imparte in doua grupe, arsenic organic si arsenic anorganic, cel din urma fiind cel mai nociv. De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat in lantul alimentar, fiind gasit acum intr-o serie de alimente. Problema devine tot mai grava, pe masura ce poluarea generalizata duce la cresterea nivelului de arsenic in alimente, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatate. Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic in orez, care reprezinta hrana de baza pentru mare parte din populatia lumii. Ce este arsenicul? Arsenicul este un oligoelement toxic, notat cu simbolul As. De obicei, este legat de alte elemente din compusii chimici. Arsenicul se imparte in doua mari categorii: - Arsenic organic: se gaseste in principal in tesuturile vegetale si animale; - Arsenic anorganic: gasit in roci si sol sau dizolvat in apa. Aceasta este forma mai toxica. Arsenic se gaseste in... [continuare]

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]

De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati

De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt elemente de baza ale fiecarei celule din organism, regasindu-se la nivelul pielii, muschilor, organelor, glandelor si fluidelor corpului, cu exceptia bilei si a urinei. Acesti macronutrienti esentiali contribuie la regenerarea celulara, dezvoltarea masei musculare, mentinerea sanatatii cardiace si stimularea sistemului imunitar. Un aport zilnic optim de proteine constituie baza unei stari de sanatate depline. Importanta proteinelor in organism Proteinele fac parte dintr-o clasa de nutrienti compusi din aminoacizi, molecule mici alcatuite din atomi de carbon, hidrogen, oxigen si nitrogen. Acesti atomi formeaza diferite lanturi chimice, care dau nastere tipurilor distincte de aminoacizi. Unii dintre aminoacizi sunt esentiali, intrucat ei nu pot fi produsi de ficat in prezenta substantelor chimice necesare, deci trebuie sa provina din hrana. Proteinele au functii variante si importante in organism. Ele sunt responsabile cu cresterea si... [continuare]

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Februarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Care sunt combinatiile alimentare periculoase? Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita

Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita

Actualizat la data de: 05 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rinichii sunt foarte importanti pentru sanatate. Ei filtreaza sangele, produc hormoni, absorb mineralele, elimina toxinele si neutralizeaza acizii. Fiind unele dintre organele cele mai importante ale corpului, rinichii merita sa fie ingrijiti mai bine. Deteriorarile constante ale rinichilor dumneavoastra trec de cele mai multe ori neobservate de-a lungul anilor, pentru ca acestia pot functiona cu doar 20% din capacitatea lor. De aceea bolile renale se numesc ”boli tacute”. Acesta este motivul pentru care este important sa aveti grija de ei pana nu este prea tarziu. Obiceiuri pe care le repetati zilnic si care va pot distruge rinichii Consumati prea putina apa Cate pahare cu apa beti in medie in fiecare zi? Nu trebuie sa uitati ca o hidratare insuficienta a rinichilor poate genera probleme pe termen lung. Principala lor functie este de a drena deseurile metabolice ale organismului, echilibrand astfel numarul de eritrocite (globule rosii) din corp. Daca nu... [continuare]

Ce sunt alimentele procesate

Ce sunt alimentele procesate

Actualizat la data de: 27 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului, functiile sale fiind foarte importante: arde grasimile, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, preia substantele nutritive din hrana si le transforma in energie. De aceea mentinerea sanatatii ficatului este esentiala. Ca sa previi aparitia bolilor de ficat trebuie sa acorzi o mare importanta alimentatiei. Nu face exces de grasimi, care trebuie sa nu depaseasca 20% din dieta zilnica. Mananca proteine, in principal din surse vegetale, concentreaza-te pe produsele alimentare naturale si alege legume, fructe si cereale integrale in fiecare zi. Bune pentru ficat sunt fasolea, lintea, orezul. Opteaza pentru grasimi mononesaturate, cum ar fi cele care se gasesc in avocado si nuci, cat si pentru alimente care contin acizi grasi Omega 3, precum pestele gras, semintele de in si semintele de dovleac. Risc de imbolnavire, la persoanele obeze Cu [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 24 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]

Crampele menstruale

Crampele menstruale

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crampele menstruale sunt dureri in zona burtii si cea pelvina, experimentate de femei in perioada menstruala. Crampele menstruale nu se refera la disconfortul resimtit in timpul sindromului premenstrual. Multe dintre femei sufera atat de sindrom premenstrual cat si de crampe menstruale. Crampele menstruale pot varia de la usoare pana la severe. Crampele menstruale usoare sunt fin resimtite si sunt de scurta durata, iar uneori sunt percepute ca o senzatie de greutate in abdomen. Crampele menstruale severe pot fi atat de dureroase incat acestea pot sa interfereze cu activitatea normala a unei femei, timp de mai multe zile. Frecventa crampelor menstruale Crampele menstruale se estimeaza ca ar afecta aproximativ 50% dintre femei, iar dintre acestea 15% acuza simptome destul de grave. Sondajele printre adolescente arata ca peste 90% dintre acestea manifesta crampe menstruale. Dismenoreea Termenul medical folosit pentru crampele menstruale este... [continuare]

Traind si iubind cu hiv/sida

Traind si iubind cu hiv/sida

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt HIV si SIDA? HIV este virusul care cauzeaza SIDA. Primul caz de SIDA a fost identificat in Statele Unite ale Americii in anul 1981, dar, cu siguranta, virusul cauzator exista in America sau in alte parti ale lumii cu multi ani in urma. In anul 1984, cercetatorii au demonstrat ca HIV cauzeaza SIDA. Cum poate fi contactat virusul HIV? - raporturi sexuale neprotejate cu o persoana purtatoarea de HIV; - folosirea in comun a unui ac de seringa cu o persoana infectata cu HIV; - mama purtatoare de virus HIV in momentul nasterii; - o transfuzie cu sange infestat cu virusul HIV. Metode prin care NU poate fi contactat virusul HIV: - desfasurarea de activitati zilnice in preajma unei persoane purtatoare de HIV; - prin intepatura sau muscatura de insecte; - prin asezarea pe un vas de toaleta; - prin simpla convietuire cu o persoana purtatoare (servirea mesei etc). Care este diferentra dintre HIV si SIDA? HIV este virusul care cauzeaza SIDA. Desi HIV este factorul... [continuare]

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in... [continuare]

CANCERUL, de orice natura si sub orice aspect, este cuazat de ingerarea (hranirea organismului cu) alimentatia modificata genetic - GMO-, cat si alimentelor(legumele si fructele) tratate chimic inca dein stadiul insamantarii in pamant sau mai apoi stropite periodic pentru a fi protejate de daunatori agricoli... Cele mai multe seminte modificate genetic provin de la MONSANTO Company, care produc pe banda rulanta seminte de orice fel de legume si fructe, DAR TOATE MODIFOCATE GENETIC. Toate produsele alimentare create din legume, fructe, produse animale, lactate, oua, si tot ce se poate prduce pentru a fi ingerat, sunt contaminate GMO. In Romania, Mancarea modificata genetic a fost introdusa de comerciantii turci, prin fructele si legumele lor provenite din seminte modificate genetic.. Tot imediat dupa Decembrie 1989, agricultura Romaneasca a colapsat din pricina celor ce au avut interesul sa preia controlul asupra bogatiei pamantului Romanesc... Acum, dupa 25 de ani de consum al... [continuare]

Cultura si identificare fungi

Din Analize Medicale

Fungii sunt specii omniprezente, ce cresc in vegetatia aflata in descompunere, in sol si apa, fara ca acestia sa aiba o predilectie geografica. Pana in prezent, au fost descoperite aproximativ 250.000 de specii de fungi, insa dintre acestea doar aproximativ 200 sunt patogene pentru om. Infectiile fungice variaza in functie de gravitate si pot fi clasificate astfel: - Infectiile fungice superficiale ale pielii, unghiilor si parului. Acestea sunt des intalnite si pot fi cauzate atat de levuri, cat si de mucegai, provocand micoze; - Infectiile cu levuri, candidoza fiind cea mai frecventa infectie cu levuri. Aceasta este cauzata de Candida albicans si provoaca aparitia unor depozite branzoase, de culoare alba, inflamatie si eritem; - Infectiile fungice dermatofite, din aceasta categorie facand parte ciuperca piciorului (piciorul de atlet), infectiile fungice ale pliului inghinal sau ale unghiilor, ce pot cauza eritem, prurit si descuamari. Fungii dermatofiti se hranesc cu keratina,... [continuare]

Pagina 3 din 11 (326 rezultate)