hipercolesterolemie regim alimenta
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Regimul alimentar in cancer
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]
Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]
Generalitati Regimul disociat nu este o dieta rapida de slabire. Cu toate acestea, orice persoane il va urma, va pierde in greutate incet, dar constat. De fapt, pentru a avea efectul dorit, regimul disociat trebuie sa devina un stil de viata; in acest mod, greutatea va fi mentinuta fara probleme. Dupa cum se poate observa, chiar si dulciurile sunt permise, dar in cantitati mici. Reguli de baza Iata care sunt regulile de baza: - Doar cate doua grupe alimentare pot fi combinate: A si B, A si C, B si C. Nu se pot consuma alimente din toate cele trei grupe (A, B si C). - In cazul in care o persoana consuma alimente din grupa A (sau C), va trebui sa astepte cel putin trei ore inainte de a manca orice aliment din grupa C (sau A) - Se va bea zilnic un pahar de apa minerala combinata cu sucul de la jumatate de lamaie - Se vor bea 4-5 cani de ceai verde pe zi - Se vor consuma multe [continuare]
Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Autor: SfatulMedicului
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]
Alimente recomandate pentru un somn linistit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Somnul este influentat de regimul alimentar. Unul dintre secretele unui somn odihnitor pe timp de noapte este de a evita surescitarea activitatii creierului. Anumite alimente contribuie la un somn linistit iar alte produse alimentare alunga somnul. Alimentele care favorizeaza somnul sunt cele care contin triptofan intrucat acesta este un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a fabrica serotonina - un neurotransmitator care incetineste traficul nervos, astfel incat creierul nu este atat de solicitat. Triptofanul este un precursor al serotoninei, substantelor care induc somnul si melatoninei. Acest lucru inseamna ca triptofanul este materia prima pe care creierul o foloseste pentru a fabrica acesti neurotransmitatori care promoveaza relaxarea. Cu cat se produce o cantitate mai mare de triptofan, chiar si prin consumul de aliment [continuare]
Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]
Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Buna seara. Am cateva intrebari pentru cunoscatorii acestui regim. Acum doua zile, o cunostinta de-a mea, de sex feminin, a inceput sa-l urmeze. Bineinteles, pana acum a trecut prin starile caracteristice si neplacute ale acestui regim. In a doua seara, dupa ce mancat numai orez si hrisca, a inceput sa aiba senzatii de voma si ameteli acute. A trebuit sa se aseze in pat pentru a se linisti putin. Este normal sa se intample asa ceva? Aceasta persoana sufera de probleme cu bila, din aceasta cauza avand multe interdictii la alimente. Tin sa mentionez ca fumeaza aproape un pachet de tigari pe zi, si ca fumeaza si in timpul acestui regim, si ca bea cafea, lucruri care nu sunt permise in acest regim. Ma gandesc ca din moment ce mananca doar hrisca, orez, turtite din grau, cafeaua si tigarile ii pot dauna destul de mult si ii pot crea alte probleme de sanatate. Care este sfatul dumneavoastra pentru ea? Sa continue cu acest regim? Sau sa invinga aceste vicii, si pe urma sa se apuce de el?... [continuare]
Ce sunt intolerantele alimentare si cum se pot verifica
TESTE DE INTOLERANTA ALIMENTARA Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimetară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consumării anumitor substanțe din alimente. • Tulburările pe care alimentele le produc asupra organismului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor); ele pot apărea și dupa 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorită faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic. • Datorită intolerantei alimentare pot aparea simptome sau diferite boli. • Atunci când aveți o intoleranță la un aliment, indiferent ce cantitate veți consuma din acel aliment, efectul va fi același. • Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului. Starile patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor... [continuare]
Nu stiu nimic de aceasta boala (hipertensiune arteriala) Trebuie tinut un regim sever? ma refer in special sa.mi spuneti ce alimente nu pot consuma sau fructe care nu le pot consuma...va multumesc!!! [continuare]
DOAMNE AJUTA ! Ma numesc Susana si m-i s-a descoperit ca am,,leucemie limfatica cronica ,, as dori sa stiu ce regim alimentar ar trebui sa urnez? SI CE ALIMENTE SANT INTERZISE? VA MULTUMESC [continuare]
Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Tbc in urma cu 2 luni si jumatate.Am respectat tratamentul,si dupa 2 luni,analizele mi-au iesit bine(am trecut la schema de 3 zile). Problema e ca m-am ingrasat 8 kg(aveam destule si inainte de boala).Am intrebat-o pe D-na doctor daca pot tine regim si mi-a spus ca da,dar sa nu ma infometez.Acum tin un regim pe baza de proteine,care imi permite sa mananc orice si oricat din alimentele permise(carne slaba,lactate degresate si legume),dar nu am voie fructe.Mentionez ca nu ma/m-am omor cu fructele si legumele.Ma streseaza treaba cu infometarea...Eu nu mananc exact in momentul in care simt ca mi-e putin foame.Asa am facut si in cele 2 luni in care am mancat orice. De exemplu:dimineata cand ma trezesc,prefer sa stau la pc /sa-mi beau cafeaua/sa mai stau in pat inainte sa mananc.Simt senzatia de foame,dar nu foarte rau. Mi-e frica sa nu-mi afecteze tratamentul.Aa,si nu sunt o slabuta care sa ingrasat 8 kg. Am 80 kg.Cred ca la greutatea asta,nu ar... [continuare]
Buna ziua. In urma unui episod de alergie severa cauzat de o dermatita de contact( m-am machiat si mi s-au umflat pleoapele infiorator) am ajuns la urgente si mi s-a administrat adrenalina pe injectomat. Medicul mi-a recomandat 2 saptamani regim strict fara niciun strop de sare, fara alimente de origine animala, si MEDROL a carui doza o scad treptat. Nu m-am umflat, insa cred ca am o retentie de apa, intrucat dupa 10 zile ar fi trebuit sa slabesc tinand cont ca nu am consumat decat salate si fructe. Intrebarea mea se leaga de consumul de sare si la cat timp dupa ce termin ultima doza de MEDROL -o patrime pot relua consumul de sare. Multumesc! [continuare]
De ce nu pot consuma fructe și alimente cu zahar sau miere?
Bună ziua! De câțiva ani mă confrunt cu un permanent disconfort digestiv. Nu pot consuma fructe și nici produse cu zahăr sau miere, deoarece mi se face rău, am usturimi la nivelul stomacului, diaree imediata și apoi constipație, senzație de leșin, amețeală, tremur, tulburări de somn/vedere și stări de anxietate, flatulenta excesiva, borborisme, alimente nedigerate in scaun. In urma cu 3 ani am urmat un regim fara zahar și fără fructe și am slăbit 25 de kg in 4 luni. M-am simțit bine o perioada. Am reintrodus fructele și produse cu zahăr, dar nu în exces, iar simptomele au reapărut, mult mai agresiv. Vara trecuta am fost la mai multi gastroenterologi, am urmat tratamente, însă starea e aceeași. Mai mult decât atât, după o zi plina, simt nevoia sa iau ceva dulce sau un fruct dulce și starea de rău revine cu o agresivitate crescuta. Aș vrea să știu de ce manifestările acestea apar atunci când consum fructe sau zahar. Precizez că nu am diabet,... [continuare]
Poti deveni alergic la un aliment cu care inainte nu ai avut probleme?
Baiatul meu de 4 ani a facut o alergie urata - cu eruptie, varsaturi, crampe abdominale, ochi si mucoase respiratorii/bucale iritate... Nu stiu la ce - incerc sa aflu... Dar nu stiu sa fi mancat nici un aliment/medicament complet nou pentru el. In plus, acum tinem un regim destul de strict, evitand cam tot ce ar putea fi alergizant - dar el a mancat toate aceste alimente inaint, fara probleme. Din cauza acestui puseu alergic, poate deveni alergic si la altceva decat la factorul care a cauzat puseul? [continuare]
am auzit k unele alimente sun interzise o perioada dupa avort. am 3 zile de cand am facut si am auzit ca nu am voie tocaturi , condimentat, ciocolata , cafea etc. daca este corect si mai sunt si alte prodsuse scoase din uz pentru o vreme ast raspuns. si ce perioada ar trebui sa urmez acest regim ?? multumesc anticipat [continuare]
Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter