grasimile alimentare
Surse alimentare care energizeaza organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]
Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]
Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]
Generalitati Indigestia este o tulburare a sistemului digestiv des intalnita in perioada sarbatorilor, iar Pastele nu face exceptie. Traditionalele alimente care sunt consumate la festinul pascal nu doar ca pot ingreuna digestia, ci pot chiar agrava simptomele provocate de indigestie. Din acest motiv, este extrem de important sa stiti cum sa va adaptati alimentatia, odata ce balonarea si greata se instaleaza. Alimente nerecomandate in tulburarile digestive Daca in restul anului, mesele zilnice sunt in general echilibrate si usor de digerat, de sarbatorile pascale lucrurile se schimba radical. Consumul mult mai mare de oua, carne de miel dificil de digerat, branza preparata cu zahar si colesterol in prajituri si pasca, cozonacii si abuzul de bauturi alcoolice sunt atat traditii care ne definesc poporul la mijlocul primaverii, cat si surse ale tulburarilor digestive medii si grave. Indigestia, denumita medical dispepsie, se refera la incapacitatea tractului digestiv... [continuare]
Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii. Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi. Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti... [continuare]
Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista cateva alimente pe care, daca le consumati impreuna, va bucurati in totalitate de impactul lor nutritiv. Combinatiile de acest tip poarta numele de sinergie alimentara, un concept dezvoltat de profesorul Universitatii din Minnesota, SUA, David Jacobs. Aflati ce alimente sunt mai valoroase din punct de vedere nutritional, daca sunt savurate in acelasi timp. Ce este sinergia alimentara O teorie recent introdusa in lumea stiintifica, sinergia alimentara se bazeaza pe ideea ca urmarea unei diete echilibrate nu presupune doar concentrarea atentiei catre hrana in general, ci catre nutrientii specifici pe care aceasta o furnizeaza si modul in care acestia fuzioneaza. David Jacobs, specialistul american care promoveaza sinergia alimentara, crede ca efectul nutrientilor esentiali pentru organism trebuie sa fie luat in considerare prin combinarea lor, si nu individual, precum o face stiinta nutritionismului (unde accentul se pune separat pe lipide, proteine,... [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
12 alimente care va scapa de senzatia de greata
Autor: SfatulMedicului
Ce este senzatia de greata? Senzatia de greata este o stare profunda de disconfort, deseori insotita de varsaturi care deshidrateaza organismul, ce trebuie sa fie tratata inca de la primele simptome. Anumite alimente pot avea un efect de ameliorare a greturilor si va pot ajuta sa scapati de stomacul deranjat, in cazul in care neplacerile sunt cauzate de o indigestie obisnuita sau de sarcina. Daca senzatia de greata este insotita si de febra sau varsaturi persistente, efectuati imediat un control medical pentru stabilirea cauzei exacte a starii de rau. Alimente recomandate in combaterea senzatiei de greata Ghimbirul Acest remediu natural este folosit de secole pentru tratarea tulburarilor digestive, dar mai ales a ameliorarii senzatiei de greata. Oamenii de stiinta cred ca fitochimicalele din ghimbir ar putea juca un rol central in tratarea rapida a indigestiei si a simptomelor sale. Mai mult decat atat, specialistii au descoperit ca ghimbirul, luat in combinatie cu... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
10 alimente cu un continut ridicat de magneziu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]
Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]
7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Care sunt combinatiile alimentare periculoase? Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp... [continuare]
Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]
Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]
10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]
9 variante sanatoase pentru alimentele sarate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele sarate pot fi periculoase pentru sanatate, favorizand instalarea unor afectiuni dificil de tratat sau tinut sub control. Sarea poate fi consumata in exces cu usurinta, fiind adaugata in majoritatea produselor alimentare procesate pe care oamenii le achizitioneaza in mod curent din supermarketuri. Pentru alimentele sarate alese in numar mare la nivelul intregii populatii, exista si variante sanatoase, la fel de apetisante, care diminueaza din potentialul nociv al excesului de sodiu in organism. De ce sunt alimentele sarate periculoase Sarea imbunatateste aroma alimentelor, le prelungeste termenul de valabilitate si furnizeaza sodiu organismului, un mineral esential pentru echilibrul electrolitic, functionarea normala a sistemului muscular si transmiterea impulsurilor nervoase. In ciuda importantei sodiului pentru sanatate, consumul sau in exces poate insemna o predispozitie crescuta la imbolnavire. Iar abuzul de sare nu este deloc dificil de facut,... [continuare]
Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]
Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]
10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]
Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]
7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Generalitati Somnul este influentat, pe langa evenimentele stresante din timpul zilei, de grijile cotidiene, si de alimentele pe care le consumati inainte de a aseza capul pe perna. Aceast lucru se intampla pentru ca organismul detecteaza stimulii benefici sau, din contra, pe cei care produc efecte neplacute asupra somnului din timpul noptii si reactioneaza ca atare. Alimente care va provoaca somnolenta Branza si iaurtul se numara printre alimentele care va fac sa va simtiti obositi. Explicatia provine din mecanismul organismului de a a dezvolta o reactie imuna gresita la proteine, care produce anticorpi pe care incearca sa-i mobilizeze impotriva proteinelor atunci cand ele isi fac aparitia. Atunci apare oboseala si starea de somnolenta. Astfel, pentru ca branza si iaurtul sunt alimente bogate in proteine, organismul reactioneaza asa cum am prezentat anterior. Bananele si nucile produc, de asemenea, somnolenta. De aceea bananele sunt deseori prezentate ca surse... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter