Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasimi saturate si nesaturate

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Actualizat la data de: 23 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500... [continuare]

Suferi de insomnie? poti uita de noptile nedormite cu ajutorul dietei

Suferi de insomnie? poti uita de noptile nedormite cu ajutorul dietei

Actualizat la data de: 24 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Stiai ca poti spune adio noptilor in care nu poti sa dormi cu ajutorul dietei? Daca vrei sa ai parte de un somn odihnitor, trebuie sa stii ce mancaruri sa incluzi in alimentatie. Creste aportul de alimente care sa contina fibre si uita de dulciuri si grasimi saturate. Un nou studiu publicat in "Journal of Clinical Sleep Medicine" a aratat ca alimentele pe care le mancam in fiecare zi au un mare impact asupra calitatii somnului. La cercetare au luat parte 26 de adulti, 13 femei si 13 barbati. Acestia si-au petrecut cinci nopti intr-un "laborator de somn", dormind in medie 7 ore si 35 de minute. In primele zile ale experimentului, ei au avut o dieta controlata de cercetatori, iar din a cincea zi au inceput sa manance mancare aleasa doar de ei. Participantii la studiu au adormit de doua ori mai repede in zilele in care au avut o dieta controlata, care a fost conceputa de un medic nutritionist. Hrana a fost bogata in proteine si slaba in grasimi saturate. Potrivit cercetarii, in... [continuare]

Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate

Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru un somn linistit si o silueta de vis, trebuie sa ai grija ce mananci la cina. Masa de seara trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in calorii provenite din grasimi saturate si carbohidrati. Totodata, preparatele pe care le servesti la cina trebuie sa se digere usor. In caz contrar, risti sa ai probleme cu stomacul pe timpul noptii si chiar sa fie nevoie sa faci o vizita la spital. Spune NU prajelilor, pastelor, orezului si dulciurilor Cartofii, pastele integrale si orezul fac parte din categoria alimentelor esentiale si nu trebuie excluse din dieta. Preparate corespunzator si consumate in cantitati modeste la masa de pranz, aceste produse bogate in amidon dau energia necesara corpului pe durata orelor solicitante ale dupa-amiezii. Insa nu trebuie sa mananci cartofi sau pilaf seara deoarece ingrasa. Carbohidratii pe care ii contin nu sunt altceva decat glucide cu ardere lenta, care se metabolizeaza dupa ce organismul a as [continuare]

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]

In primavara acestui an am avut valori foarte mari ale transaminazelor (800 si 1300), bilirubina 4, 2, GGT 450, ANA pozitiv, calea biliara principala de 9-10 mm. Noroi biliar. Mentionez ca markeri virali si alti markeri autoimuni specifici pentru ficat au fost negativi. CT si Investigatia RMN a pus in evidenta modificari de tip colangitic ale CBIH. Mi s-a pus diagnosticul de hepatita autoimuna si angiocolita si am primit ca tratament : medrol, imuran, tavanic, silivit, ursofalk, nospa. Dupa 4 luni, am repetat analizele markerilor autoimuni si toti au iesit negativi. Am repetat RMN-ul si evaluarea ecografica si a fost depistat motivul modificarilor colangitice, respectiv, calcifieri intre 1 si 3 mm in lobul drept al ficatului in zonele V si VIII. Mi s-a pus diagnosticul de litiaza intrahepatica. Am facut ERCP, dar calculii intrahepatici nu au fost extrasi, intrucat exista pericolul producerii de pancreatita. Tratamentul a fost limitat la Ursofalk de 250 mg, 3 capsule seara la... [continuare]

Lipide totale (sange)

Din Analize Medicale

Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]

Bolile lizozomale: tot ce trebuie sa stii

Bolile lizozomale: tot ce trebuie sa stii

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt bolile lizozomale Bolile lizozomale sau bolile de stocare lizozomala (LSD) sunt patologii genetice rare, cauzate de acumularea de substante toxice in organism. Pacientii cu aceste afectiuni au deficiente ale unor enzime sau co-enzime ce permit metabolizarea si eliminarea altor substante precum zaharul, grasimile sau substante nocive. Daca aceste substante se acumuleaza in organism, vor produce daune suplimentare. Fiind afectiuni genetice, bolile lizozomale se dezvolta in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere. Cazurile mai severe tind sa apara mai repede decat cele usoare sau moderate. Rolul lizozomilor Lizozomii sunt organite specifice prezente in fiecare celula din corp cu rol esential in "curatarea" organismului de substante inutile sau nocive. Numeroase enzime ajuta lizozomii in conducerea acestui metabolism, in final rezultand scindarea si filtrarea substantelor precum: - Carbohidratii: fibre, amidon, glucoza - Grasimile saturate si nesaturate [continuare]

Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord

Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord

Actualizat la data de: 18 Martie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Atacul de cord reprezinta o urgenta medicala, caracterizata prin blocarea fluxului sangvin la nivelul arterelor coronare fapt ce duce la reducerea sau oprirea fluxului sanguin catre muschiul inimii si implicit necroza miocardica. Daca fluxul de sange nu este restabilit rapid, exista un risc crescut de deces. Atacul de cord poate sa apara atunci cand un cheag de sange se blocheaza intr-o artera, din cauza unei ingustari provocate de o acumulare de lipide. Acumularea de lipide poarta numele de placa de aterom. Acest lucru poate surveni din cauza valorilor crescute din sange a colesterolului sau a grasimilor saturate sau nesaturate. Semne si simptome Semnele si simptomele atacului de cord difera de la persoana la persoana. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele: - Durere severa in piept, cu caracter de „gheara”, ce dureaza mai mult de 20 minute, care nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual; - Dispnee; -... [continuare]

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?

Actualizat la data de: 19 Martie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]

Afectiunile hepatice si impactul consumului crescut de grasimi

Afectiunile hepatice si impactul consumului crescut de grasimi

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre alimentatie si sanatatea ficatului O alimentatie bogata in grasimi nesanatoase, precum cele saturate si trans, poate afecta grav sanatatea ficatului. Excesul de grasimi se depune in celulele hepatice sub forma de trigliceride, ducand la aparitia steatozei hepatice (ficat gras). Daca dezechilibrul alimentar persista, ficatul se poate inflama, ceea ce favorizeaza aparitia steatohepatitei non-alcoolice (NASH), iar in timp, aceasta evolutie poate duce la fibroza, ciroza si chiar cancer hepatic. Cum se manifesta ficatul gras? Ficatul este cel mai mare organ din corp, fiind situat in cadranul drept al abdomenului. Ficatul are roluri esentiale pentru organism, in sinteza proteica, filtrare si detoxifiere. O mare parte din sangele ce dreneaza intestinul va ajunge intai in ficat. Astfel toate componentele dietei zilnice ajung sa fie metabolizate, intr-o masura variabila, in tesutul hepatic.  Ficatul gras non-alcoolic sau steatoza hepatica reprezinta... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

Grasimi sanatoase pentru inima

Grasimi sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]

Untul de arahide

Untul de arahide

Actualizat la data de: 01 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Atentie la grasimile hidrogenate!

Atentie la grasimile hidrogenate!

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]

Grasimi mononesaturate

Grasimi mononesaturate

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)