glicemia valori mari
Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Tratamente naturiste in diabetul zaharat
Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist
Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si... [continuare]
Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]
Retinopatia diabetica
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta in timp manifestari oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier). Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere, chiar orbire. Se poate preveni aparitia retinopatiei prin mentinerea glicemiei in limite normale sau aproape de normal. Aceste masuri incetinesc progresia retinopatiei si previn pierderea vederii. Retinopatia diabetica este o boala ce progreseaza in timp. In fazele incipiente, vasele de sange mici de la nivelul retinei se subtiaza. In timp, vasele de sange dezvolta mici anevrisme (largiri ale diametrului vasului), care se pot rupe si pot determina acumulari de sange in gelul vitros (fluidul cu consistenta de gel din interiorul ochiului). Pe masura ce boala... [continuare]
Cetoacidoza diabetica
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce este cetoacidoza diabetica Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala (afectiune care pune in pericol viata pacientului) si reprezenta acel complex de simptome care duce la diagnosticarea diabetului zaharat, dar cel mai frecvent, apare la pacientii cunoscuti diabetici. Apare cel mai frecvent in randul persoanelor cu deficit mare de insulina (pacientii cu diabet zaharat de tip 1), care pot prezenta valori foarte mari ale glicemiei. Cetoacidoza apare in momentul in care este perturbat metabolismul celulelor care folosesc ca substrat energetic glucoza (in special celulele nervoase, celulele musculare si cele hepatice). Aceasta complicatie apare atunci cand pacientul este incorect sau insuficient tratat (nu isi administreaza suficienta insulina si are astfel, un nivel mare al glicemiei). In mod normal, organismul nu poate utiliza glucoza ca substrat energetic decat in prezenta unei cantitati suficiente de insulina. In cazul unui deficit de insulina, celula nu va primi... [continuare]
Nefropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]
Infarctul miocardic si angina instabila
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Infarctul miocardic (sau atac de cord), se produce prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii. Blocajul arterei se produce atunci cand o placa ateromatoasa din interiorul coronarei se rupe si se formeaza un tromb (cheag de sange) in jurul ei. Placa ateromatoasa si trombul vor obstructiona fluxul sanguin catre celulele miocardice, privandu-le astfel de oxigen si nutrienti. In lipsa aportului sanguin, celulele musculare ale inimii vor muri. In cazul in care in timpul infarctului este afectata o arie mare a miocardului, se poate produce decesul. Infarctul miocardic necesita terapie de urgenta pentru a restabili fluxul sanguin. Ce ese angina Angina reprezinta un tip de durere retrosternala ce se produce in cazul in care fluxul sanguin miocardic nu este suficient, cel mai frecvent apare printr-un dezechilibru intre cerere si oferta de oxigen. Angina stabila apare dupa un anumit efort sau o activitate fizica si... [continuare]
Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]
Hipotensiunea arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Hipotensiunea este termenul medical ce desemneaza o valoare scazuta a tensiunii arteriale (mai putin de 90/60). Tensiunea arteriala normala este situata de obicei in jurul valorii de 120/80 (sistolica/diastolica). La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul vascular). Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele invarsta. In randul acestei populatii, hipotensiunea poate produce un flux sangvin inadecvat la inima, creier si alte organe vitale. Hipotensiunea cronica nu este niciodata grava. Problemele de sanatate apar atunci cand tensiunea scade brusc si creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Acest fenomen poate duce la aparitia senzatiei de ameteala. Ea apare de obicei la ridicarea in picioare (ortostatism) din pozitie culcata sau sezanda. In asemenea cazuri, acest tip de hipotensiune este cunoscuta... [continuare]
Diabetul zaharat gestational (de sarcina)
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat gestational (DZG) este definit ca diabetul aparut in timpul sarcinii si poate fi depistat fie prin determinarea regulata a glicemiei a jeun (dimineata pe nemancate) sau prin efectuarea testului de incaracare cu glucoza (TTGO) in saptamanile 26-28 de sarcina. Obezitatea, rudele de gradul 1 cu diabet,nasteri anterioare de feti macrosomi sau istoric de toleranta alterata la glucoza la sarcini anterioare sunt factorii de risc pentru aparitia diabetului gestational. Sechelele materne ale DZG Evolutia ulterioara in cursul vietii a diabetului zaharat gestational spre tipul II de diabet zaharat a fost bine documentata, desi riscul variaza intre studii, intr-o anumita masura datorita diferitelor criterii diagnostice utilizate la stabilirea diagnosticului de diabet. Datorita acestui risc documentat, femeile care au avut DZG ar trebui examinate pentru diabet zaharat, folosind recomandarile internationale actuale. Femeile care au avut DZG prezinta, de asemenea,... [continuare]
Sindromul cushing - hipercorticismul
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Ce este Sindromul Cushing Sindromul Cushing este o afectiune rara ce apare atunci cand organismul este expus la un exces de glucocorticoizi (cu precadere a cortizolului), indiferent de sursa de provenienta a acestora (endogen, fiind secretati de glanda suprarenala, sau exogen, prin administrarea lor in tratamentul diverselor afectiuni). Cel mai frecvent intalnim forma iatrogena, cauzata de administrarea corticosteroizilor in scop terapeutic. Glandele suprarenale Glandele suprarenale sunt glande pereche situate deasupra fiecarui rinichi. Din punct de vedere functional, fiecare glanda se subimparte in doua entitati diferite: corticosuprarenala-ce ocupa mare parte din volumul glandei, si medulosuprarenala. Corticosuprarenala este responsabila de sinteza glucocorticoizilior precum si a altor grupe hormonale necesare mentinerii echilibrului homeostatic al organismului. In mod normal, nivelul de cortizol este reglat in urma unor reactii functionale hormonale. Hipotalamusul (regiunea... [continuare]
Diabetul gestational sau diabetul de sarcina
Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie (cantitatea de glucoza din sange) in tinte. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, fiind necesara monitorizarea ei. Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin toata viata, nefiind cunoscut astazi un tratament cu rol de vindecare. Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini prezinta risc crescut de a dezvolta diabet si la sarcinile urmatoare si de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la... [continuare]
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]
Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul poate sa afecteze toate organele importante, iar pielea, cel mai mare organ, nu este nici ea crutata. Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata este chiar primul semn al diabetului, cel care determina prezentarea pacientului la medic. Din fericire, daca sunt diagnosticate la timp, astfel de probleme pot fi tratate relativ usor iar pacientul poate fi educat in ceea ce priveste recunoasterea si prevenirea lor ulterioara. Specialistii au incercat sa prezinte pacientilor cele mai frecvente astfel de probleme. Desigur, majoritatea sunt afectiuni cu care se poate confrunta oricine, insa ele apar cu predilectie la pacientii diabetici, acesta fiind motivul pentru care lista lor este atat de larga. Exista insa si probleme care apar exclusiv la aceasta categorie de pacienti, lor acordandu-li-se o atentie speciala. In situatia in care aveti diabet zaharat,... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Generalitati Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozeiin energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas. Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi si ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste, in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie. In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc. Poate fi prevenit diabetul de tip 2 Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni sau intarzia dezvoltarea... [continuare]
Generalitati si alte informatii Precizarea metodei de determinare a glicemiei este importanta. Pentru scopuri clinice se determina glicemia din plasma sangelui venos. In practica, se folosesc si glucometrele care masoara nivelul glucozei din sange total capilar rezultat prin inteparea degetului. Trebuie sa tinem cont de metoda folosita, intrucat nivelul glucozei din sangele total capilar este cu 10-15% mai mic decat cel al glucozei din plasma sangelui venos. La aceasta diferenta, se adauga si factorul de eroare specific glucometrelor care lucreaza cu sangele capilar, acestea fiind calibrate la un +/- de 15% acuratete. Valoarea glicemiei variaza si cu hematocritul si cu momentul determinarii dupa extragerea sangelui venos (scade cu 7 mg / dL /ora prin metabolizarea in vitro a glucozei sau mai mult in prezent a leucocitozei, motiv pentru care se adauga fluorura de sodiu la specimenul de sange pentru a inhiba enzimele glicolitice, situatie care este depasita in cazul unei... [continuare]
Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ingrijirea propriei persoane in cazul prezentei diabetului zaharat este destul de dificila. Daca bolnavul de diabet are si o vedere slaba, atunci trebuie acordata o atentie sporita la controlul glicemiei (nivelul glucozei in sange). Odata cu timpul, practicile noi pentru un diabetic devin chestiuni de rutina. Ingrijirea diabetului necesita schimbarea rutinei zilnice, organizarea alimenatiei, cererea de ajutor ori de cate ori este nevoie si verificarea regulata a glicemiei. Masuri de ajutor in cazul deficientei de vedere Exista mai multe masuri simple si necesare pentru a putea continua ingrijirea propriei persoane. Se pot folosi mijloace de inscriere in relief pentru etichetele medicamentelor si inregistrarea nivelelor glicemiei. Exista multe mijloace de ajutor pentru vederea celor ce sufera de diabet, cum ar dispozitivele ce maresc marcajele de pe seringi. Controlul glicemiei Studiile pe termen lung au aratat ca mentinerea unei glicemii... [continuare]
Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi creierul primeste prin intermediul vascularizatiei sale foarte bogate o mare cantitate de substante plastice si energetice, materia prima a creierului o reprezinta totusi informatia. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman intr-un mediu foarte variabil. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman. Cu toate ca prin sistemul de comunicatii al... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Glynase, tablete
Actiune terapeutica Antidiabetic oral. Are efect diuretic slab. Debut, nonmicronizat: 2-4 h; micronizat:1 h; T, forma nemicronizata: 10 h; micronizat: aprox. 4 h. Nivel plasmatic maxim: 4 h. Durata, forma nemicronizata: 16-24 h;micronizata: 12-24 h. Metabolizat in ficat pana la metaboliti slab activi. Excretat prin bila (50%) si pe cale renala (50%). Gliburidul micronizat (tablete 3 mg) produce nivele serice care nu sunt bioechivalente cu cele ale gliburidului non-micronizat (tablete 5 mg). Indicatii Diabet zaharat. Poate fi asociat cu metformin cind dieta si gliburidul sau dieta si metforminul nu asigura un control adecvat al glicemiei. Contraindicatii Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau la oricare dintre excipientii produsului; diabet zaharat de tip I (insulino- dependent), cetoacidoza diabetica, pre-coma diabetica; insuficienta renala sau disfunctie renala (de exemplu creatininemia peste 135 mol/L la barbati si 110 mol/L... [continuare]
Symbicort turbuhaler 320/9 µg, pulbere de inhalat
Prezentare Cutie cu un recipient multidoza continand 60 doze, prevazut cu dispozitiv de administrare si dispozitiv indicator al numarului de doze. Compozitie O doza eliberata (doza care iese prin piesa bucala) contine budesonida 320 μg/inhalatie, fumarat de formoterol dihidrat 9 μg/inhalatie si lactoza monohidrat (care contine proteine din lapte). Symbicort Turbuhaler 320/9 jug asigura aceleasi cantitati de budesonida si formoterol ca si produsele simple (neasociate) Turbuhaler corespunzatoare, adica budesonida 400 μg/inhalatie (doza masurata) si formoterol 12 μg/inhalatie (doza masurata), echivalent cu formoterol 9 μg/inhalatie (doza eliberata). Grupa farmacoterapeutica: adrenergice si alte medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii obstructive Indicatii Astm bronsic Symbicort Turbuhaler este indicat in tratamentul regulat al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei combinatii (corticosteroid si agonist beta-adrenergic cu durata... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter