fulgi de ovaz
Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Cand interventia chirurgicala a luat sfarsit nu inseamna ca toate problemele de sanatate au fost rezolvate. Dupa operatie urmeaza perioada de recuperare, dupa care pacientul trebuie sa revina la cursul normal al vietii. In unele cazuri, perioada de recuperare presupune cateva zile de odihna, timp in care organismul se remonteaza si este capabil sa revina la viata dinainte. In alte situatii, recuperarea se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani, in functie de amploarea interventiei chirurgicale. Ingrijirea inciziei Dupa interventia chirurgicala, majoritatea pacientilor sunt preocupati de ingrijirea inciziei. Aceasta actiune nu este dificila, dar este esentiala pentru evitarea infectiei si a altor complicatii. O ingrijire corecta, sustinuta de personalul medical, poate preveni cicatricile inestetice. Dupa externare, pacientul trebuie sa ingrijeasca plaga exact asa cum i-a fost explicat de catre medicul curant, in functie de complexitatea si particularitatile... [continuare]
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
Generalitati Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. Importanta micului dejun "Micul dejun este extrem de important pentru ca ne sustine energia din prima parte a zilei si evitam sa avem mici gustari mai mult sau mai putin constiente. Indicate sunt alimentele care contin proteina pentru ca e mentin satietatea de care avem nevoie. Ouale, branza, carnea rece ramasa de la o masa anterioara, iaurt alaturi de legume proaspete reprezinta masa ideala. Incercati sa evitati sa consumati doar carhohidrati simpli (ex. cereale de mic dejun, dulciuri,... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Dieta de 4 zile
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Dieta de 4 zile sau cum scapam de cateva kilograme pentru a intra in rochia dorita cu ocazia unui eveniment. De la inceput voi preciza ca astfel de actiuni nu sunt regimuri de slabire si nu sunt indicate decat in situatii speciale! Pot fi repetate doar de cateva ori pe an, putand coincide cu sezoanele in care se recomanda si inceperea unei cure de stimulare a detoxifierii organismului, primavara si toamna. Pentru mentinerea unei siluete frumoase si a sanatatii, intotdeauna vom opta pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, activ, cu o dieta echilibrata, diversificata, usor hipocalorica, combaterea sedentarismului si o gandire pozitiva. Acest regim este rezervat doar persoanelor sanatoase! Cei care sufera de diferite boli vor cere neaparat sfatul si acordul medicului! O schimbare de reducere a greutatii cu cateva kilograme, circa 3 kilograme intr-o saptamana, cuprinde urmatoarele etape: 1. Combaterea rapida a balonarii, in aproximativ 24 de ore; 2.... [continuare]
Alimente bogate in fier
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]
Indrumari pentru curatarea corecta a tenului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Curatarea tenului este probabil cea mai importanta actiune de peste zi, mai ales acum cand gradul de poluarea din marile orase este in continua crestere. Tenul este oglinda oricarei femei, iar poluantii pot conduce la aparitia iritatiilor, a eczemelor si a altor afectiuni eruptive. Prin curatarea tenului sunt indepartate celulele epiteliale moarte de pe suprafata pielii, si odata cu acestea si praful si impuritatile care conduc la dilatarea porilor pielii. Impuritatile din armosfera blocheaza porii, si astfel glandele sebacee ce la suprafata pielii isi intensifica activitatea pentru a lupta impotriva infectiilor si a agentilor toxici. Efectele negative ale agentilor externi se vor observa din clipa in care pielea incepe sa capete un aspect lucios. Tenul trebuie curata de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Iar pentru ca aceasta rutina sa se desfasoare in siguranta vor fi utilizate produse pentru curatare speciale pentru fiecare tip de piele. [continuare]
Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul „dieta” se refera la restrictii alimentare, la mancaruri fara gust si chiar infometare. Iar adeptii ideii de frumusete si ingrijire imping acest tip de dieta pana la extreme. Insa, nu intotdeuna sunt necesare toate aceste sacrificii, deoarece exista si diete gustoase, echilibrate si sarace in calorii, care permit unei persoane sa scape repede de kilogramele in plus fara sa lesine de foame. In continuare va fi prezentata dieta cu mere in mai multe optiuni. Dieta poate fi folosita fara alte alimente pentru 1-2 zile pe saptamana, de dorit in mod regulat timp de trei luni. Aceasta abordare a dietei permite persoanei sa piarda kilograme si sa isi regleze metabolismul. Includerea merelor in dieta zilnica presupune o cale care permite combinarea gustului placut al merelor si beneficiile pierderii in greutate. Dieta cu mere se refera la o varietate de monodiete. Mono-dietele se bazeaza pe consulmul unui... [continuare]
Poftele din sarcina - de la normal la patologic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De la muraturi la inghetata, de la chipsuri la friptura sau chiar la compozitia prajiturilor (direct din vas) nu este decat un pas. Gusturi culinare prea ciudate? Nu, este vorba doar de poftele pe care femeile insarcinate le manifesta pe durata sarcinii, pofte ciudate, diferite, dar care mereu trebuie indeplinite! Si chiar daca astfel de combinatii nu sunt chiar cele mai rafinate recomandari, pentru femeia insarcinata care pofteste la ele, nimic nu poate fi mai bun. Poftele din timpul sarcinii, oricat de neobisnuite, oricat de ciudate, sunt probleme frecvente cu care femeile se confrunta. Desi in afara perioadei sarcinii nici prin gand nu le trece sa consume astfel de produse, in lunile sarcinii, ele trebuie avute la indemana, caci femeile ajung efectiv sa tanjeasca dupa ele. Poftele vor fi resimtite de majoritatea femeilor la un moment dat in timpul sarcinii. De fapt, se pare ca mai mult de jumatate din femeile insarcinate vor dori sa consume ceva... [continuare]
Poftele alimentare si nevoile organismului
Autor: SfatulMedicului
Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]
Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]
Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]
Generalitati Persoanele care au un bronz accentuat, de multe ori considera ca au o stralucire sanatoasa. Chiar daca expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele anumitor afectiuni, cum ar fi artrita si astmul bronsic, pericolele expunerii excesive la soare pot depasi beneficiile oferite. Razele soarelui nu numai ca pot face ca o persoana sa para mai in varsta, dar ii poate chiar pune viata in pericol. Viata pe pamant nu ar putea exista fara caldura si fara lumina oferita de soare. Asptecte pozitive si negative ale expunerii la soare Desi razele soarelui pot avea o influenta pozitiva asupra sanatatii unei persoane, aceastea pot provoca si o serie de efecte negative. Un aspect benefic al expunerii la soare este ca soarele ajuta organismul uman sa produca vitamina D - un nutrient care sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a unui sistem imunitar puternic. In general, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare de doua ori in fiecare... [continuare]
Generalitati Obezitatea poate afecta in mod negativ fertilitatea. Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron. La femei, chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%. De asemenea, consumu mai multor ceasti de cafea ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual. S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii. Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman,... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]
Generalitati Adesea mamele cred ca productia lor lactata este destul de redusa cand, de fapt, acest lucru nu este real. In cazul in care greutatea bebelusului dvs. creste in mod constant, desi acesta este hranit doar la san, atunci nu trebuie sa va faceti nici o grija legata de productia lactata. Este important sa retineti ca senzatia de san golit, comportamentul copilului dvs., apelarea la asistenta medicala sau volumul de lapte pompat din san nu sunt moduri valide de a determina daca o femeie are lapte suficient pentru copilul sau. Ce se poate intampla in cazul in care copilul nu creste corespunzator in greutate? In cazul in care micutul are un numar adecvat de scutece ude si murdare, inseamna ca productia de lapte este suficienta. Raspunsuri la posibile ingrijorari legate de scaderea productiei lactate - Copilul dvs. suge frecvent la san - Laptele matern este digerat rapid (de obicei 1.5-2 ore), astfel incat copiii alaptati la san trebuie sa manance mai des decat... [continuare]
Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]
Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Clostridium difficile este o bacterie care provoaca diverse simptome, care variaza de la diaree la inflamatie a colonului, care poate pune in pericol viata bolnavului. Colita cu clostridium difficile afecteaza persoanele in varsta internate in spital pe termen lung sau care urmeaza tratamente medicamentoase pe termen lung si apare, de obicei dupa utilizarea antibioticelor. In ultimii ani, infectiile cu aceasta bacterie au devenit din ce in ce mai frecvente, severe si dificil de tratat. In fiecare an, zeci de mii de oameni se imbolnavesc de aceasta boala. In forma sa usoara, boala se poate ameliora daca se opreste administrarea antibioticelor. Simptomele difera in functie de tipul de antibiotic utilizat. Aparitia a noi tulpini Una dintre tulpinile agresive ale bacteriei produce mult mai multe toxine decat alte tulpini. Noua tulpina este mai rezistenta la multe dintre medicamente si a fost descoperita la oamenii care nu au frecventat spitale sau care... [continuare]
Alergiile - anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament)
Autor: SfatulMedicului
Anafilaxia Anafilaxia este o reactie alergica imediata si poate fi periculoasa. Atunci cand simptomele sunt amenintatoare de viata, cum ar fi scaderea severa a presiunii arteriale, inconstienta, ametelile, dispneea (dificultatea respiratiei), trebuie luate masuri de urgenta. Acestea includ administrarea rapida de medicamente, cum ar fi epinefrina (adrenalina) pentru a creste tensiunea arteriala - un medicament care se injecteaza sau administreaza intravenos. In rare cazuri, este necesara intubarea pacientului (insertia unui tub prin gura pana in plamani) pentru a asigura respiratia sau poate fi necesara, chiar respiratia mecanica asistata. Frecvent, este necesara administrarea de lichide, intravenos, pentru a creste tensiunea arteriala. Tratamentul anafilaxiei in dezvoltare include, de asemenea, medicamente antihistaminice si corticosteroizi pentru a ameliora raspunsul sistemului imun. In unele cazuri, blocantii receptorilor H2 (care reduc secretia gastrica acida si... [continuare]
Generalitati In ultima vreme, specialistii in bolile cu componenta inflamatorie pun accentul pe anumite diete alimentare care ar putea avea un rol in reducerea inflamatiei. Spre deosebire de dietele cu care ne-am obisnuit, cele antiinflamatorii nu promit scaderi spectaculoase in greutate; mai mult, nici nu este o dieta propriu-zisa, ci un tip particular de alimentatie si anume aceea care contribuie la scaderea intensitatii componentei inflamatorii din anumite boli sistemice. Sustinatorii dietei antiinflamatorii sustin ca acest tip de alimentatie ar avea efecte benefice asupra starii generale de sanatate, controland problemele cardiovasculare, riscul de infarct miocardic, nivelul grasimilor din sange, tensiunea arteriala si supletea miscarilor articulatiilor. Insa de departe cel mai important rol al acestei diete se regaseste in eficacitatea cu care reuseste sa stopeze progresia anumitor boli care au o importanta componenta inflamatorie. Care sunt beneficiile dietelor... [continuare]
Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]
Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu ajutorul urmatorului plan pentru slabit, va puteti infrumuseta, tonifia si contura trupul, dar mai ales veti reusi sa scapati de aproximativ 7 kilograme in doar 5 saptamani. Fie ca doriti sa va pregatiti pentru vacanta sau doar doriti sa pierdeti kilogramele in plus, cativa specialisti in nutritie va propun un plan care va va transforma cu adevarat corpul. Pentru inceput este important sa fiti constienti de obiectivele care va vor stimula sa slabiti, intrucat acestea vor sta la baza motivatiei schimbarilor pozitive pe care urmeaza sa le faceti si va vor ajuta sa rezistati tentatiilor care ar putea interveni pe parcurs. Cum sa ardeti maximum de grasimi Pentru a arde maximul de grasimi si a va dezvoltata musculatura, solutia ar fi antrenamentele cardio care combina rezistenta si arderea unui numar destul de mare de calorii pe minut (comparativ cu alte metode). Exercitiile fizice constante de acest tip stimuleaza metabolismul si rezultatele nu vor... [continuare]
4 alternative inteligente pentru micul dejun
Autor: SfatulMedicului
Ce trebuie sa contina un mic dejun? Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale. Nivel ridicat de fibre Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulcea [continuare]
Protejati-va pielea pe timp de iarna cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pielea uscata este o problema destul de des intalnita a pielii, care se inrautateste in timpul iernii atunci cand umiditatea este redusa. Poate sa apara la orice varsta, la persoanele care sufera sau nu de alte probleme ale pielii. Expunerea pielii la aer rece, uscat sau la sursele de caldura din interior determina craparea si uscarea acesteia, insotite de durere si mancarime. In mod normal pielea este acoperita de un strat de ulei care ajuta la mentinerea flexibilitatii acesteia si care o protejeaza de mediul inconjurator. Iarna, temperatura scazuta poate diminua umiditatea din piele. Cand pielea devine uscata, acesta este un semn ca este afectata bariera naturala de uleiuri. Vestea buna este ca stralucirea pielii poate fi pastrata toata iarna cu doar cateva modificari ale dietei zilnice. Recomandari alimentare pentru pastrarea sanatatii pielii pe vreme rece Consum crescut de apa - Organismul pierde mai multe fluide cu fiecare respiratie atunci cand... [continuare]
Sanatate cu tratamente naturiste - oboseala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este normal sa va simtiti obosit la sfarsitul unei zile sau dupa eforturi mintale ori fizice epuizante. Odihna, relaxarea si un somn de noapte bun sun de obicei suficiente pentru a reface plinul de energie. Cu toate acestea, oboseala persistenta sau care pare disproportionala cu energia depusa poate indica prezenta unei boli sau necesitatea unor schimbari in stilul de viata. Exista atat de multi oameni care se simt constant obositi, incat termenul de oboseala permanenta a intrat in vocabularul medical curent. Oboseala datorita insomniei sau care nu trece cu odihna si somn are multe cauze posibile: surmenajul si anxietatea , dar si anemia, sindromul de oboseala cronica, stresul, deprimarea, o tulburare de nutritie, o infectie, hipotensiunea arteriala, obezitatea, alimentatia deficitara, o glanda tiroida insuficient de activa. Cel mai adesea, o stare de oboseala persistenta are la baza mai multi factori. Dieta Consumati o dieta hranitoare,... [continuare]
Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter