Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fructe de colorat

Alunitele si fotoprotectia

Alunitele si fotoprotectia

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Dobritoiu Adina
Medic specialist dermato-venerolog

Generalitati Alunitele reprezinta mici formatiuni colorate in nuante variate de brun prezente la nivelul pielii. De cele mai multe ori sunt benigne dar, care sunt semnele care ar trebui sa ne alarmeze din punct de vedere al aspectului lor pentru a merge la doctor? Regula este simpla: Orice leziune asimetrica (A - asimetry), cu margini neregulate (B - borders), cu mai mult de trei nuante de culoare pe suprafata (C - color), de dimensiuni mari (D - diameter), care creste in dimensiuni (E - evolution), trebuie sa ne indrume catre medic. Acesta, cu ajutorul dermatoscopului, un aparat special de monitorizare a alunitelor, va va putea indica pasii de urmat. Poate fi vorba de o monitorizare la 6 luni pentru a urmari leziunea sau poate fi necesara excizia ei chirurgicala si trimiterea piesei pentru examenul histopatologic. Cum prevenim aparitia alunitelor? In mare parte, aparitia alunitelor este programata genetic. Singurul factor asupra caruia putem interveni ar fi cantitatea... [continuare]

Caria de biberon

Caria de biberon

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2025

Dr. Georgiana Elefterie
Medic estetica si protetica dentara, stomatologie pediatrica

Din ce in ce mai frecventa in randul bebelusilor, caria de biberon reprezinta o forma agresiva de carie ce apare pe dintii de lapte ai copiilor sub 3 ani. Se mai numeste si carie galopanta deoarece are o evolutie fulminanta; trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui catre afectarea totala a suprafetei dentare facandu-se foarte rapid, dintii ajungand in stadiul de resturi radiculare colorate in negru in zona in care au erupt. Studiile arata ca aproximativ 5-10% din copii prezinta carii de biberon. Primele semne sunt sensibilitatea dentara la diversi stimuli externi - variatiile de temperaturi, alimentele dulci si modificari de culoare si structura a smaltului - pete albe pe suprafata dentara unde smaltul are mai putin calciu in compozitie. In general, evolutia tipica a cariei de biberon urmeaza niste pasi specifici. Debuteaza cu afectarea grupului fronal superior, fara afectarea grupului inferior. Netratate, cariile de biberon pot afecta intreaga dentitie a... [continuare]

Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate

Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre alimentele preferate ale multora dintre persoane se numara dulciurile, painea, preparatele din carne de pui sau vita, bauturile acidulate, pizza, pastele si orezul. Majoritatea oamenilor nu includ in meniul zilnic fructe sau legume. Ca atare, multe dintre mesele principale ale oamenilor sunt bogate in grasimi si zahar. Modalitati sanatoase de pregatire a meselor Iata mai jos cateva sfaturi si recomandari pentru a avea o alimentatie sanatoasa si pentru a pastra dimensiunea corecta a portiilor de alimente. Ce sa consumati in cantitati mai mici Incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra, alimentele bogate in grasimi rele si zaharuri. Limitati produsele de tip fast-food, cerealele rafinate, grasimile saturate si grasimile trans. Folositi mai putina sare, pentru a evita riscul declansarii hipertensiunii arteriale si a bolilor renale. Ce ar trebui sa consumati mai mult Consumati mai multe produse alimentare nutritive: fructe de mare, cereale... [continuare]

Informatii surprinzatoare despre beta-caroten

Informatii surprinzatoare despre beta-caroten

Actualizat la data de: 26 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beta-carotenul este un pigment rosu-portocaliu gasit in plante si fructe, in special in compozitia morcovilor, dar si a altor legume colorate. Organismul uman transforma beta-carotenul in vitamina A (retinol), deci beta-carotenul este un precursor al vitaminei A. Organismul are nevoie de vitamina A pentru mentinerea sanatatii pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imunitar eficient si pentru mentierea sanatatii vederii. Beta-carotenul nu este, in sine, un nutrient esential, precum vitamina A. Ce nu stiati despre beta-caroten - Beta-carotenul prezent in alimente este o sursa sigura de vitamina A. Aceasta vitamina poate proveni din alimentele consumate, dupa ce organismul sintetizeaza beta-carotenul sau, sub forma de suplimente. Avantajul beta-carotenului provenit din surse naturale este ca organismul il converteste in vitamina A, in functie de cantitatea de care are nevoie. Excesul de vitamina A este toxic si poate fi inregistrat doar in urma utilizarii de... [continuare]

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]

Zmeura, beneficii pentru sanatate

Zmeura, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma cercetarilor, nutritionistii din intreaga lume au confirmat beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura. Indicat este sa alegeti zmeura care este ferma, coapta si colorata si sa evitati fructele mucegaite sau patate. Zmeura poate fi proaspata sau congelata. Trebuie sa stiti insa, ca atunci cand zmeura se va decongela aceasta nu va avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si delicioasa. Zmeura este un fruct de padure care stimuleaza sanatatea unei persoane indiferent de forma in care este consumata. Beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer. Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Visinele, fructe aromate cu gust dulce-acrisor sunt ideale pentru un desert racoritor si gustos. Iti asigura o portie serioasa de vitamine, minerale, fibre si proteine, avand nenumarate beneficii ale sanatatii. De aceea nutritionistii le numesc adevarate superfructe, pentru o viata sanatoasa. Consumul de visine duce la o crestere a activitatii antioxidante in organism. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan a artatat ca aceste fructe imbunatatesc fluxul sangvin uman si au proprietati antiinflamatoare. 1. Sunt utile in artrita Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida. Un studiu de la Universitatea din Boston, efectuat timp de un an, la care au luat parte 633 de persoane diagnosticate cu guta a aratat ca toti cei care au mancat visine zilnic au avut un risc de atacuri de guta cu 35 la suta mai mic, spre deosebire de cei care nu au mancat aceste fructe. De asemenea, flavonoizii pe care... [continuare]

Ciresele -  sursa inepuizabila de antioxidanti

Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista 3 varietati de cires, cu aproximativ 30 de soiuri cultivate. Beneficiile consumului de cirese sunt declarate de studii stiintifice. In scopuri terapeutice, se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si cele care nu au cazut prada daunatorilor. Ciresele dulci sunt specifice lunii mai. Ele sunt pline de vitamine, ofera organismului nutrientii esentiali, avand in plus foarte putine calorii. Principalele beneficii pentru sanatate - Ajuta la reglarea somnului. Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, hormonul care ajuta la reglarea somnului. - Mentin sanatatea la nivel optim. De asemenea, aceste fructe contin multe vitamine precum betacaroten, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B, dar si minerale - potasiu, magneziu, cat si antioxidanti, cu un rol real in mentinerea sanatatii. - Ideale pentru buna functionare a creierului. Antioxidantii din cirese au efecte benefice asupra functiilor cerebrale, protejeaza celulele de... [continuare]

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Tot ce trebuie stiut despre scanarea pet

Tot ce trebuie stiut despre scanarea pet

Actualizat la data de: 01 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Scanarea PET sau tomografia cu emisie de pozitroni reprezinta un test de imagistica medicala foarte sensibil care permite medicului sa descopere numeroase boli. Scanarea PET foloseste un colorant special, radioactiv. Acesta poate fi administrat prin diferite metode, de exemplu prin inhalare, inghitire sau injectare, in functie de partea examinata a corpului. Anumite organe si tesuturi absorb foarte bine substantele de contrast, iar cu ajutorul scanner-ului PET, medicul poate observa cat de bine functioneaza acestea. Trasorul (colorantul) se va colecta in zone cu activitate chimica superioara. Anumite boli pot produce schimbari in organism ce vor avea aceasta proprietate. Astfel, aceste zone afectate vor aparea ca pete luminoase atunci cand se efectueaza scanarea PET. Indicatiile scanarii PET Medicul poate solicita efectuarea tomografiei cu emisie de pozitroni pentru a verifica fluxul de sange, consumul de oxigen sau metabolismul organelor si tesuturilor. De... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

24ani,medical sanatoasa ,nefumatoare,o viata activa, fericita, alergica la lactoza, nu sunt stresata(mai mult ca altii).,mananc curat,sanatos,legume,fructe,fara prajeli..cam atat. Cand eram in Romania,nu pot spune ca nu imi cadea parul,ca as minti. Acum sunt plecata din tara(am schimbat clima) si e dezastru!!! Am firul subtire oricum,lungime usor peste lungimea medie..nu cred ca se rupe,cred ca e radacina de vina(zic eu)Nu mi-am taiat varfurile de 10 luni(STIU!!!),nu folosesc placa,am culoarea naturala acum(am fost vopsita)nu schimb samponul(tot Pantene cu masca cu tot)..e fatal! Astept sfaturi..Merci. [continuare]

Comunitate medicala

Nu mananca nimic

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

copilul meu are varsta de 2 ani si 3 luni si pot spune ca nu mananca nimic vreau sa spun ca nu mananca mancare solida (supe,fructe,biscuiti,iaurtele, etc) mananca lapte la biberon milumil de la 2 ani mentionez ca nu este rahitic sau slab arat bine pt varsta lui asa a spus medicul de familie dar nu cred ca este normal sa nu manance. Ce ar trebui facut? va multumesc. [continuare]

Buna ziua.In urma cu cateva saptamani s-a constatat la mama mea ca scaunele nu mai sunt normale, ea evacuandu-si cu greu fecalele,manual de cele mai multe ori.Fecalele sunt tari si cleioase.In urma clismelor iese apa colorata dar nu si fecalele.Ultimile 2 dati 9 si 22 mai s-au facut clisme cu apa oxigenata si ulei de parafina(ulei pe care il si ia 4 linguri pe zi, una la 6 ore) si tot nu elimina fecalele.Senzatia de defecatie exista ,dar nu elimina,trebuie sa golim manual fecalele stranse in anus. Va rog sa ne ajutati!!!! [continuare]

Scaunele sunt normale.Nici moi nici foarte tari.despre alimentatie ce sa zic? Mananc normal, destul de multe fructe, beau lapte zilnic(cateodata si 1 litru/zi). Sangele apare spre sfarsit, mai fluid.Nu e cantitate mare, dar destul cat sa imi provoace o stare de neliniste.Tratament nu fac cu nimic, iar acum o saptana am terminat de luat Centrum Materna.Sunt destul de obosita, slabita, dorm foarte greu(dupa ora 3 noaptea) si am mereu o stare ciudata; adica sunt si nervoasa si suparata imi vine sa plang, m-as certa cu toata lumea, dar nici nu as vrea sa supar, as vrea sa ma odihnesc dar nu pot, ma deranjeaza cam orice.Lumea zice ca sunt stari specifice sarcinii, dar fiind la prima sarcina eu nu am de unde stii.Am dureri de burta dar nu foarte mari, doar ca sunt deranjante ca si cele dinainte de menstruatie.Sincer pe parcursul sarcinii am fost internata de 3 ori.Prima data la cca 3 luni am varsat cu sange.Dupa un tratament cu perfuzii am fost mai bine, dar s-a repetat problema.A 2-a... [continuare]

Comunitate medicala

Foame

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

M-am ingrasat foarte mult in ultimul an pentru ca sunt nevoita sa mananc fainoase (biscuiti, cornuri, sandwichuri) pentru ca altfel mi se face foarte foame in timpul cursurilor. Eu as prefera fructele, dar imi intensifica senzatia de foame. Ce pot face? [continuare]

Pagina 3 din 12 (359 rezultate)