Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fierul in organism

Deficienta de vitamine si minerale

Deficienta de vitamine si minerale

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Organismul nostru are nevoie de vitamine si de minerale pentru a functiona si pentru a indeplini atat functii de baza, cat si procese complexe. Printre substantele cele mai importante pentru organismal nostru se numara vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum si minerale ca zincul, magneziul, calciul sau iodul. Ce este Deficienta? A fi deficient inseamna a fi lipsit de ceva. In ceea ce priveste o deficienta de vitamine sau minerale, aceasta va fi lipsa de nutrienti esentiali organismului nostru. Suferiti de o deficienta de vitamine sau minerale inseamna ca nivelurile acestor nutrienti vitali sunt prea scazute in corpul dumneavoastra. Daca nu obtineti suficienta doza din acesti nutrienti vitali va poate pune in pericol viata prin probleme de sanatate daca nu sunt remediati si continuati in deficit. Cand va lipsesc acesti nutrienti esentiali, se dezvolta simptome de deficienta, deoarece procesele organismului nu sunt efectuate in mod... [continuare]

Transfuziile sanguine - cand sunt necesare si cum se realizeaza

Transfuziile sanguine - cand sunt necesare si cum se realizeaza

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Cum actioneaza transfuzia de sange Transfuziile sanguine actioneaza prin inlocuirea sangelui pierdut din organism din cauza unor diferiti factori, precum accidentarile sau interventiile chirurgicale. De asemenea, oamenii pot obtine transfuzii sanguine pentru a trata anumite afectiuni medicale. Afla ce sunt transfuziile de sange, cand sunt acestea necesare si la ce trebuie sa se astepte o persoana in timpul procedurii. In plus, sunt explicate si cateva dintre riscurile si complicatiile asociate. Ce este o transfuzie sanguina? O transfuzie sanguina este o procedura medicala care restabileste cantitatea de sange din organism. Specialistii din domeniul medical vor introduce sangele donat in corpul primitorului direct in vena printr-un ac subtire. Sectiunile urmatoare vor acoperi diferitele tipuri de proceduri de transfuzie sanguina, precum si diferitele tipuri de sange. Tipuri de transfuzii sanguine Potrivit expertilor, exista patru tipuri comune de transfuzii de sange. Acestea... [continuare]

Tulburari ereditare ale metabolismului

Tulburari ereditare ale metabolismului

Actualizat la data de: 26 Mai 2022

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Ce este metabolismul? Termenul de metabolism este o notiune complexa ce face referire la o multitudine de reactii biochimice cu rol in mentinerea homeostaziei organismului uman. Exista o serie de enzime specifice ce descompun mancarea si anumiti compusi chimici cu scopul de a fi folosite de corpul uman, fie sub forma de combustibil, fie pentru a le depozita si a le utiliza atunci cand este necesar. Totodata, metabolismul este responsabil si de descompunerea si eliminarea anumitor substante de care corpul nostru nu se mai poate folosi sau care ii sunt daunatoare. Ce sunt tulburarile metabolice ereditare? Tulburarile metabolice apar atunci cand unul sau mai multe dintre componente (hormoni sau enzime) lipsesc sau sunt deficitare, ceea ce va face ca reactiile metabolice sa nu functioneze adecvat, determinand acumularea unor compusi toxici precum si producerea deficitara a energiei. Desi exista un numar mare de tulburari metabolice (literatura de specialitate descriind cateva... [continuare]

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice.  Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu.  De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Ce este hemoglobina Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul celulelor rosii ale sangelui. Aceasta transporta oxigenul de la plamani catre toate partile corpului si furnizeaza oxigen pentru toate celulele corpului si tesuturi. In mod normal, hemoglobina F este produsa in timpul gestatiei, de catre fat. Dupa ce copilul se naste, Hb F este inlocuita treptat de hemoglobina A (Hb A). Alte tipuri de hemoglobina cu exceptia Hb F si Hb A provin de la mutatiile genetice. Au fost identificate mai multe variante, dar doar cateva sunt comune. Acestea includ modificari asociate cu Hb S, Hb C si beta talasemie. In cazul unei persoane care are o copie normala a genelor hemoglobinei si o copie a genelor Hb S, va exista o productie de 20-40% de Hb S, dar se va produce... [continuare]

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Fiecare medicament administrat oral (pe gura) are o multime de efecte si repercusiuni in organism, in afara scopului terapeutic pentru care a fost administrat. Fie ca sunt prescrise de medic sau ca sunt luate pe baza unui autotratament administrat, ele pot interactiona cu alte medicamente sau cu unele afectiuni si pot dauna sanatatii. Inainte de administrarea oricarui medicament, este esentiala citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor si consultarea medicului in vederea unor posibile alergii, sensibilitati sau afectiuni medicale care ar putea interactiona cu respectiva medicatie. Persoanele care au intolerante alimentare sau intoleranta la gluten trebuie sa se asigure ca medicamentele nu au in componenta astfel de aditivi. Printre problemele digestive frecvente in urma administrarii medicamentelor se numara: - iritatia esofagului - refluxul gastro-esofagian - iritatia gastrica - constipatia - diareea Iritatia esofagului Persoanele care au... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Cand devine mustul periculos pentru sanatate?

Cand devine mustul periculos pentru sanatate?

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii aduc o multime de beneficii pentru sanatate, iar acest lucru face din deliciosul must una dintre cele mai sanatoase alegeri cand vine vorba de consumul de lichide. Mustul contine antioxidanti, fortifica imunitatea, este bogat in vitaminele A, B1, B2 si minerale, stimuleaza sistemul nervos, reduce retentia de apa si energizeaza organismul. Chiar daca are multe beneficii pentru sanatate, mustul este contraindicat in anumite situatii, devenind periculos pentru anumite categorii de persoane. Efectele negative ale consumului de must 1. Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate Consumat in cantitati mari, mustul ingrasa, intrucat are un continut mare de zahar si este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se considera ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. 2. Mustul nu este indicat diabeticilor Pentru ca are foarte mult zahar in compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Semne care pot indica un deficit de vitamine si minerale

Semne care pot indica un deficit de vitamine si minerale

Actualizat la data de: 26 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimul timp ati observat ca aveti spasme musculare, ochi umflati, buze crapate sau piele uscata? Aceste simptome, desi comune altor afectiuni, pot fi totusi semnul unor carente de vitamine si minerale din organism. Este cunoscut rolul important pe care vitaminele si mineralele il au pentru buna functionare a organismului, de aceea trebuie sa le luam zilnic din alimentatie. Insa atunci cand alimentatia nu suplineste necesarul de vitamine si minerale, va fi indicata administrarea acestora numai la recomandarea medicului, sub forma suplimentelor medicamentoase. Ca si vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Astfel, fara fier, unghiile devin casante, iar parul cade mai repede. De aceea, este indicat sa consumati spanac, stevie si urzici ca sa va refaceti rezervele de fier. Zincul regleaza secretia de sebum si combate aparitia acneei, iar magneziul regleaza majoritatea mecanismelor care au loc la nivelul pielii. In concluzie, ca sa fiti... [continuare]

Dieta restrictiva caloric

Dieta restrictiva caloric

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale. De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal. Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic. Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala. Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food. Beneficii Cu... [continuare]

Revino-ti dupa sarbatori

Revino-ti dupa sarbatori

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi practice De Craciun si Revelion cei mai multi dintre noi mancam mai mult decat trebuie, iar unii chiar cu mult mai mult. Daca esti istet, poti sa iti revii rapid dupa mesele copioase specifice acestei perioade si sa te intorci la obiceiurile sanatoase de dinainte. Doi factori esentiali in revenirea la alimentatia normala sunt o ambitie de fier si evitarea unui mod de a gandi radical, in alb si negru. Acestea fiind spuse, iata cativa pasi pe care ar trebui sa ii urmezi ca sa te refaci dupa festin: Consuma multe lichide Primul lucru pe care ar trebui sa il faci, cand vrei sa iti revii dupa supraalimentare, este sa bei apa, inca de dimineata. De multe ori, aproape jumatate din greutatea acumulata in urma excesului alimentar este provocata de retentia de apa, asa ca eliminarea acesteia din corp este de mare ajutor. Deci, ca sa eviti deshidratarea, incearca sa dublezi cantitatea de bauturi fara cafeina consumate timp de o zi sau doua, dupa incheierea... [continuare]

Pregateste-te de toamna!

Pregateste-te de toamna!

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nici nu a inceput bine luna septembrie ca semnele toamnei isi fac simtita prezenta din ce in ce mai mult. Zilele se scurteaza si devin mai racoroase, totul ia o alta intorsatura si se simte nevoia unei schimbari. Specialistii ne sfatuiesc sa ne gandim din timp la revitalizarea organismului si la ingrijirea tenului, parului si machiajului, pentru a avea parte de efectele dorite. Revitalizeaza-ti pielea Este timpul sa ai grija de pielea ta. Foloseste creme speciale pentru exfolierea celulelor moarte si inlaturarea impuritatilor acumulate in timpul zilei. Din cauza caldurii si a soarelui de care a avut parte de-a lungul verii, pielea are nevoie de rehidratare cu ajutorul cremelor reparatoare si revigorante. Pielea curatata asimileaza mai bine cremele si arata mai sanatoasa. Detoxifica-ti corpul Distractia si frivolitatea de pe parcursul verii au dus la neglijarea corpului. O dieta de detoxifiere ajuta nu doar la [continuare]

5 solutii surprinzatoare pentru a trai mult

5 solutii surprinzatoare pentru a trai mult

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nimeni nu poate trai o vesnicie. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care oricine le poate face pentru a trai mai mult si a fi mai sanatos. Oricine poate avea destul de usor o viata indelungata. Iar partea buna este ca majoritatea obiceiurilor care stimuleaza sanatatea organismului nu solicita mai mult de un minut. Consumul de oua Ouale sunt o sursa bogata de proteine si au un cost destul de redus. Multi oameni cred ca daca mananca oua, va creste nivelul de colesterol, dar acest lucru nu este adevarat. Ouale contin colina, un tip de vitamina B care reduce inflamatiile de la nivelul creierului care se pot dezvolta in cazul bolii Alzheimer. Consumul a doua oua acopera 26% din aportul zilnic de proteine dar contine mai putin de 10% din caloriile recomandate pentru o zi. Astfel, ouale pot ajuta pe oricine sa slabeasca. Continutul ridicat de proteine al oualor protejeaza oasele si lupta impotriva fragilitatii a [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange. Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de componente. Totusi, dintre toate acestea care sunt cele indispensabile? Creierul Nu se poate face transplant de creier, de aceea acest organ ar trebui sa fie considerat cel mai important. Cel mai bun lucru este sa se acorde importanta cuvenita odihnei pentru ca memoria sa nu fie afectata. O memorie ascutita are nevoie de suficient somn profund, etapa in care organismul solidifica si inmagazineaza amintirile. Cercetarile au demonstrat ca exercitiile aerobice cresc productia de celule noi in zonele de memorie ale creierului. Pentru stimularea creierului sunt necesare doar 15 minute de activitate fizica realizata de trei ori pe saptamana. Pentru stimularea inteligentei trebuie consumate cat mai multe produse... [continuare]

Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii

Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generaliati Sindromul oboselii cronice face parte din complicatiile frecvente din timpul sarcinii. Modificarile hormonale, depresia prenatala si eforturile depuse de organismul gravidei in perioada gestationala sunt cauzele principale care declanseaza afectiunea. In cele mai multe situatii, oboseala cronica apare in ultimul trimestru de graviditate, cand disconfortul accentuat provocat de manifestarile premergatoare nasterii impiedica femeia insarcinata sa beneficieze de odihna necesara. Pacientele care sufera de acest sindrom inainte de conceptie se tem deseori ca nu sunt capabile sa aduca pe lume un copil in conditii normale. Totusi, specialistii nu au identificat o legatura certa intre sindromul oboselii cronice si alte complicatii grave asociate cu sarcina, precum [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

Importanta fluorului in dieta

Importanta fluorului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el. Rolurile sale sunt: - protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse); - participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine); - in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator. Surse alimentare de fluor Alimentele contin in... [continuare]

Comunitate medicala

Ce fel de anemie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli ale sangelui

Buna seara! Sunt o adolescenta de 17 ani si doresc sa va adresez o intrebare legata de anemie. De o perioada buna de vreme la fiecare analiza facuta valorile mele raman aproape la fel: hematii peste limita (5,47), hemoglobina sub limita (11,10), hematocrit sub limita (33,40), volum mediu eritrocitar sub limita (61,10) si cantitatea de hemoglobina medie sub limita (20,30). In valorile acestea se incadreaza rezultatele ultimelor analize. (Tin sa mentionez ca aproximativ aceleasi valori le are si tatal meu). Pana acum am facut tratament pe baza de fier. Saptamana aceasta medicul din orasul nostru mi-a recomandat sa imi fac analize pentru a-mi vedea nivelul de Feritina. (Valoarea obtinuta m-a socat putin deoarece valorile medii sunt incadrate intre 13-68 ng/mL , iar ceea ce am obtinut eu este valoarea de 190.1 ng/mL). Am dus rezultatul medicului si mi-a prescris tot un tratament pe baza de fier (mi-a explicat ca in organismul meu nu exista o enzima care face legatura si astfel corpul... [continuare]

Bună seara ,stimați doctori gastroenterologi ! Vin și eu cu următoarea întrebare ! Ce tratament sau remedii naturiste folosiți pentru colon iritabil ?Cu următoarele simtome : balonare excesiva ,uneori durere in laterale stânga dreapta ,uneori multe gaze și râgâituri care poate fi cauza ? Mi.am făcut analizele și mi.au ieșit toate bine că aș avea carenta de fier aceasta poate fi cauza ? Mulțumesc [continuare]

Latimea distributiei eritrocitare este un parametru care masoara variatia dimensiunii celulelor rosii (eritrocitelor) in sange sau a volumului celulelor rosii din sange. Latimea distributiei eritrocitare este crescuta in functie de variatia dimensiunii celulelor rosii (anizocitoza), adica atunci cand se inregistreaza cresterea numarului de hematii pe baza numarului complet de sange, se ridica suspiciunea anizocitozei marcate (variatie crescuta a dimensiunii celulei rosii) la revizuirea frotiului periferic. O largime mare a distributiei celulelor rosii din sange (RDW) poate fi asociata cu rezultate negative la pacientii cu insuficienta cardiaca si risc de deces si evenimente cardiovasculare la persoanele cu infarct miocardic anterior. Detectarea cu ultrasunete a placii carotide ajuta la identificarea pacientilor asimptomatici cu ateroscleroza avansata subclinica, care poate prezice riscul de deces cardiovascular sau infarct miocardic. Totusi, relatia dintre RDW si ateroscleroza... [continuare]

Transferina este principala proteina din sange care se leaga de fier, fiind transporta in tot corpul. Cantitatea de transferina disponibila pentru legarea si transportul fierului se reflecta in masuratorile capacitatii totale de legare a fierului, a capacitatii de legare a fierului nesaturat sau a saturatiei transferinei. In mod normal, fierul este absorbit din alimente si transportat in organism prin transferina, car este sintetizata de ficat. Aproximativ 70% din fier este transportat la maduva osoasa si incorporat in productia de hemoglobina in interiorul celulelor rosii din sange. Restul este stocat in tesuturi sub forma de feritina sau hemosiderina. Cantitatea de transferina din sange depinde de functia hepatica si de starea nutritionala. Sinteza transferinei este influentata de metabolismul fierului: deficitele de fier cauzeaza cresterea concentratiei de transferina, in timp ce cantitatea crescuta de fier determina o scadere a sintezei de transferina. Un nivel de... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)