fibre solubile
Constipatia poate indica o afectiune grava?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani. Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in exces a apei in intestine, fiind datorata contractiei prea lente a muschiului colonului si din aceste motive se recomanda sa se consume o cantitate de minim 2 litri de apa pe zi. Frecventa defecatiilor la oameni variaza in functie de fiecare persoana in parte, dar si de alimentatie sau cat de rapid are loc digestia. Acestea pot varia de la trei scaune pe zi pana la trei pe saptamana, iar in general mai putin de trei defecatii pe saptamana indica o constipatie ce poate aparea la orice varsta, inclusiv la femeile insarcinate. O informatie eronata, intalnita frecvent despre constipatie, o reprezinta faptul ca este necesara o defecatie in fiecare zi. Contrar parerilor obisnuite, frecventa este mai putin importanta decat gradul de disconfort asociat cu defecatia sau absenta... [continuare]
Hemoroizii, boala lumii moderne
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Variind ca simptome si gravitate, hemoroizii sunt extrem de frecventi, afectand majoritatea adultilor, cel putin o data in viata. Sunt de fapt vene varicoase sau vene slab umflate la nivelul anusului sau la nivelul rectului, ce se aseamana cu niste varice. Principalii factori favorizanti sunt: ereditatea, constipatia si sarcina. Pot fi vizibili, atunci cand este vorba despre hemoroizi externi sau localizati in interiorul anusului, in cazul hemoroizilor interni ce nu sunt vizibili, doar in situatiile in care se efectueaza rectoscopie sau colonoscopie. Alte cauze care favorizeaza aparitia hemoroizilor sunt: obezitatea si ridicarea frecventa de greutati prin crearea unui exces de presiune in vene, slabindu-le astfel structura. Deoarece incordarea din timpul defecatiei apasa venele hemoroidale, trebuie evitata aparitia constipatiei pentru a nu agrava boala hemoroidala deja instalata. Crizele de diaree, pozitiile prelungite asezate sau culcate pot contribui de... [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum mentinem glicemia in limite normale? Glicemia se mentine in limite normale printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre si saraca in zaharuri rafinate. Activitatea fizica regulata si monitorizarea periodica ajuta organismul sa foloseasca eficient glucoza si sa evite fluctuatiile. Iata cateva sfaturi utile, mai jos: Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz... [continuare]
De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]
Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este dislipidemia Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite atat in randul tinerilor cat si in randul adultilor. Se caracterizeaza prin cresterea valorilor colesterolului cat si a trigliceridelor din sange. Evolutia dislipidemiei netratate duce in timp la ateroscleroza, iar in randul pacientilor cardiaci este un pericol pentru sanatate ce nu trebuie neglijat. Cauzele instalarii dislipidemiei 1.Cauze genetice sau primare ce nu pot fi modificate deoarece echipamentul genetic mostenit nu poate fi influentat, dar poate fi intretinut prin tratament dietetic si medicamentos. 2.Cauze secundare ce includ un stil de viata nesanatos, o alimentatie crescuta in grasimi, zaharuri, carbohidrati, vicii precum fumatul si consumul de alcool in mod regulat, sedentarismul si chiar anumite medicamente. Exista si afectiuni care in mod indirect contribuie la perturbarea fractiilor de colesterol si trigliceride. Aceste afectiuni sunt: diabetul zaharat, hipotiroidismul,... [continuare]
Alimentatia si microbiomul intestinal
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal este format din intreaga comunitate microbiana care se afla la nivelul tractului gastrointestinal. Este localizat cu precadere la nivelul colonului si se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul gazda, prin interactiunea cu epiteliul intestinal si cu sistemul imunitar al mucoasei intestinale, mentinand homeostazia intestinala. Care sunt bacteriile bune din tractul intestinal? Numarul bacteriilor il depaseste pe cel al celulelor gazda, fiind aproximativ 3,8 x 1013 la adult, regasindu-se cel putin 160 din totalul de 1150 de specii posibile care pot coloniza tractul gastrointestinal. Tipurile principale sunt reprezentate de Bacteroides, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria si Verrucomicrobiota, iar increngaturile dominante care insumeaza aproximativ 90% din microbiota sunt Bacteroides si Firmicutes. Ce este disbioza? Conform rezultatelor studiilor, o microbiota intestinala diversificata si numeroasa este un... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Ai probleme cu colesterolul? iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale
Autor: SfatulMedicului
Un nivel crescut al colesterolului din sange este un inamic al inimii, se depune pe vasele de sange si poate duce la aparitia a numeroase afectiuni. Este important ca aceasta substanta pe care o produce organismul, dar care se gaseste si in unele alimente de origine animala, sa se pastreze in limite normale. In cazul in care in urma unor analize de sange ai descoperit ca ai colesterolul marit, poti lua cateva masuri care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema. Mananca nuci Cercetarile referitoare la impactul pe care il au nucile, alunele, migdalele si fisticul facute la Universitatea Loma Linda din California au relevat faptul ca persoanele care mananca 67 de grame pe zi din aceste fructe au crescut nivelul de lipoproteine cu densitate inalta (colesterol HDL) cu 8,3%. De asemenea, un studiu al cercetatorilor japonezi a aratat ca polifenolii din ciocolata cresc productia de colesterol bun, deci poti manca si ciocolata cu alune sau cu nuci, in cantitati moderate. Opteaza... [continuare]
Cum sa scazi in mod natural colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Afectiunile inimii se afla in stransa legatura cu nivelul colesterolului LDL, cunoscut si drept colesterolul "rau" din organism. Vestea buna este ca poti scadea nivelul colesterolului "rau" si il poti creste pe cel al colesterolului bun cu ajutorul unor masuri simple. Este important ca, odata adoptate aceste masuri, sa fie pastrate. Primele rezultate incep sa apara dupa o perioada de sase saptamani, iar dupa trei luni acestea devin din ce in ce mai vizibile. De asemenea, daca medicul i-a recomandat unei persoane si tratament medicamentos, nu trebuie sa renunte la acesta. 1. Renunta la alimentele grase, care contin grasimi trans Grasimile trans cresc nivelul de colesterol LDL si il scad pe cel de colesterol "bun", HDL, ceea ce inseamna o crestere a riscului de accident vascular cerebral si afectiuni ale inimii. "Grasimile trans se gasesc in special in cartofii prajiti, in prajituri din comert, pizza congelata, in unele sortimente de margarina", spune Suzanne Steinbaum,... [continuare]
De ce apare pofta de dulciuri dupa masa?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deserturile cresc nivelul de serotonina in creier, un neurotransmitator responsabil de starea de bine, de relaxare. Pofta de dulce care apare dupa masa este determinata, de regula, de obiceiuri, de emotii sau de nutrientii asimilati. Cu toate acestea, poate indica si o serie de afectiuni. Unii nutritionisti sunt de parere ca pofta de zahar dupa masa apare ca urmare a unor obiceiuri din copilarie, atunci cand copilului i se ofera un desert ca recompensa pentru faptul ca a terminat de mancat. Altii sustin ca, de fapt, chimia creierului uman este vinovata pentru pofta de dulce care apare dupa masa. Unele studii sugereaza ca zaharul consumat (sau alti carbohidrati simpli) poate spori absorbtia aminopeptidului triptofan gasit in unele alimente. Triptofanul permite apoi o crestere a nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator asociat cu sentimente de bunastare. Pentru unele persoane, o masa bogata poate duce la o stare numita postprandiala (dupa masa) sau la... [continuare]
Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale. Uleiul extras din semintele plantei Cannabis sativa (canepa) ofera importante beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizat atat intern, cat si extern. Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari organismului. De asemenea, contine proteina globulara, o proteina unica ce este similara globulinei din plasma sanguina umana. Uleiul de seminte de canepa are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Proprietatile semintelor si ale uleiului de canepa Semintele de canepa sunt foarte nutritive . Acestea au o aroma asemanatoare nucilor si contin peste 30% grasimi. Sunt deosebit de bogate in doi acizi grasi esentiali - acidul linoleic (Omega-6) si acidul alfa-linolenic (Omega-3). Semintele mai contin si acid gama-linolenic, care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt o mare sursa de proteine,... [continuare]
Laxative naturale care pot ameliora constipatia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Laxativele au ca rol principal tratarea constipatiei, afectiune caracterizata prin miscari intestinale rare, uneori dureroase si intarirea scaunului. Laxativele pot avea efecte puternice asupra sanatatii sistemului digestiv. Datorita efectelor acestora in organism, laxativele pot ajuta la ameliorarea constipatiei si la buna desfasurare a peristaltismului intestinal. Tipuri de laxative • Laxative de volum . Acestea se deplaseaza prin corp nedigerate, absorbind apa si umflandu-se, exercitand o presiune mecanica asupra scaunului; • Laxative care reduc duritatea scaunelor . Ele maresc cantitatea de apa absorbita de scaun pentru a face mai usoara trecerea acestuia; • Lubrifianti laxativi . Acestia acopera suprafata scaunului si a fetei interne intestinale pentru a pastra umiditatea si a permite trecerea usoara a scaunelor; • Laxative osmotice . Acestea ajuta colonul sa retina mai multa apa, crescand frecventa miscarilor intestinale; • Laxative saline . Acestea... [continuare]
Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]
Generalitati Maslinele reprezinta fructele maslinului, un arbore extrem de apreciat inca din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt frecvent consumate datorita gustului bun pe care-l au, dar si pentru continutul ridicat de grasimi sanatoase, vitamine, minerale si antioxidanti. De asemenea, maslinele s-au dovedit a fi surse excelente de vitamine E, K, D si A. Maslinele negre contin mult fier, in timp ce maslinele verzi contin mult cupru si calciu. Consumul de masline mai are si alte avantaje, de exemplu: • Mentinerea sanatatii inimii; • Combaterea inflamatiei; • Reducerea proliferarii bacteriilor rele din organism; • Protectie impotriva osteoporozei; • Reducerea riscului de a dezvolta cancer. Cele mai multe masline nu sunt consumate ca atare din cauza gustului amar pe care il au. De obicei ele sunt tratate si fermentate sau sunt presate pentru a se obtine ulei. Grasimea din masline este extrasa pentru a produce ulei de masline extravirgin, cunoscut ca un excelent... [continuare]
Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?
Autor: SfatulMedicului
Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de masa rafinat si de siropul de porumb bogat in fructoza, cautand optiuni mai naturale si mai sanatoase. De asemenea, pot fi realizate modificari mult mai largi la nivelul alimentatiei, cum ar fi urmarea de diete ketogenice. Pentru toate aceste lucruri se apeleaza la diversi indulcitori naturali. Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul, trebuie sa fie constiente de tipurile de indulcitori pe care le folosesc, deoarece multe afecteaza glicemia. In timp ce indulcitorii naturali pot fi o alternativa mai buna la zaharurile rafinate, unii sunt mai putin sanatosi decat se crede. Orice persoana care doreste sa realizeze schimbari in alimentatie, inclusiv cu privire la indulcitorii folositi, ar trebui sa... [continuare]
Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea
Autor: SfatulMedicului
Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea Alimentele care lupta impotriva imbatranirii joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii,... [continuare]
Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]
Beneficiile ananasului pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari. Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Valoare nutritionala In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic. Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale. Beneficiile ananasului Are proprietati antiinflamatoare Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a... [continuare]
Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]
Buna ziua. cum pot imbunatatii valorile colesterolului?
in urma analizelor am colesterol total 129(140-200), LDL66 (70-130) SI HDL43 (35-80) MENTIONEZ CA IAU ROSUCARD. La aceste valori trbuie sa continui cu rosucardul? mentionez ca acum si postesc. VA MULTUMESC. [continuare]
Este normal ca după o operație de colecist deschisa sa am diaree?Cum scăpăm de ea [continuare]
Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]
Fibra alimentara
Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]
Fibra elastica
Element celular din care este format tesutul elastic. Fibra elastica este constituita din elastina, proteina care reprezinta constituientul major al al fibrelor tesutului elastic. [continuare]
Fibra conjunctiva
Fibra a tesutului conjunctiv (tesut de sustinere a altor tesuturi), constituta dintr-o proteina: fie colagen, fie elastina. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter