Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fasolea uscata

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Anemia se dezvolta atunci cand nu exista globule rosii sanatoase in sange pentru ca oxigenul sa fie transportat in tot corpul. Celulele sangelui pot avea o lipsa de hemoglobina, proteina care da sangelui culoarea rosie. Anemia afecteaza 1 din 10 tinere si femei. Apare si la barbati si copii si este deseori legata de unele boli. Cauze Exista 3 principale cauze ale anemiei: -Pierderea de sange, fie brusca sau o hemoragie interna lenta; -Un numar scazut de globule rosii create de catre organism; -O rata crescuta a globulelor rosii distruse. Simptomele anemiei Daca sunteti deseori obosit chiar daca ati dormit bine sau nu aveti destula energie pentru activitatile normale, e posibil sa aveti anemie. Poate fi o cauza care sta la baza problemelor legate de memorie sau de dispozitie. Simptomele se impart in functie de gravitatea anemiei si pot include: -Slabiciune, -Ameteala, -Dureri de cap, -Amorteala sau racirea mainilor si a picioarelor, -Temperatura scazuta a... [continuare]

Care este nivelul normal al colesterolului?

Care este nivelul normal al colesterolului?

Actualizat la data de: 12 Iunie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]

Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?

Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]

Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina

Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina

Actualizat la data de: 18 Iulie 2019

Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet

Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca diabetul sa fie prevenit prin alegeri sanatoase, inclusiv exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata. Sfaturi pentru dieta In general, pentru o dieta sanatoasa se recomanda alegerea alimentelor intregi si neprocesate. Alimentele procesate, cum ar fi painea alba, pastele, orezul si bauturile carbogazoase, se digera foarte rapid si cresc nivelurile de zahar din sange. Acest lucru induce un efort suplimentar asupra pancreasului, organul care produce insulina. Grasimile saturate au fost, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina. Grasimile nesaturate sunt sanatoase si reprezinta o alegere mai buna. Consumul de alimente bogate in fibre si mesele mixte pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea sarcinii... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

6 retete sanatoase de vara

6 retete sanatoase de vara

Actualizat la data de: 28 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sezonul estival este cea mai buna perioada din an pentru transformarea dietei in mod pozitiv, prin retete sanatoase si usoare, constituite din alimente care furnizeaza nutrienti esentiali, fara cantitati mari de grasimi saturate, zahar si sare in exces. Alimentatia de vara permite introducerea de legume, ierburi proaspete si fructe in meniu, care ajuta la pregatirea corecta a organismului de sezonul rece. Retetele sanatoase de mai jos pot fi pregatite usor, cu alimente de sezon, pe tot parcursul verii si pana la mijlocul toamnei. Salata de pui cu avocado Lamaia acrisoara, coriandrul proaspat si cremosul fruct de avocado ofera acestei salate de pui o aroma intensa, specific mexicana. Preparatul este excelent pentru pranz sau cina. 4 linguri si jumatate de ulei de masline extravirgin 1 lingura de zeama de lamaie 1 lingurita si jumatate de coriandru proaspat si maruntit 1/2 salata verde taiata marunt 1 rosie medie taiata cuburi 1/3... [continuare]

Turul piramidei nutritionale

Turul piramidei nutritionale

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]

Surse alimentare care energizeaza organismul

Surse alimentare care energizeaza organismul

Actualizat la data de: 24 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian

Actualizat la data de: 31 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Alimente bogate in potasiu

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

  cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]

Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor

Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durerile de cap recurente sau oboseala constanta pot fi simptome ascunse ale unor deficiente nutritionale frecvente. Carentele in vitamine si minerale afecteaza in mod direct functiile organismului si cele mai importante procese de la nivel celular. Echilibrul lichidelor in corp, actiunea enzimelor, semnalele transmise de sistemul nervos, digestia sau metabolismul - toate depind de aportul minim al nutrientilor esentiali. De aceea, deficientele nutritionale sunt un prim pas catre instalarea diverselor boli dificil de tratat. Semne si simptome Deficientele nutritionale se instaleaza atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a unui nutrient, devenind vulnerabil in fata mai multor probleme de sanatate, de la tulburari digestive si afectiuni cutanate, pana la dementa. O dieta saraca in nutrientii esentiali organismului este cauza principala a deficientelor nutritionale. Alte cauze posibile sunt alte afectiuni (inclusiv cancerul de colon sau... [continuare]

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi. O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi. Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu. O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii. Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o... [continuare]

Alimente bogate in fibre

Alimente bogate in fibre

Actualizat la data de: 03 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele dietetice sunt nutrienti esentiali necesari pentru o buna digestie a alimentelor, o functionare optima a tractului digestiv si au un rol important in pastrarea pe termen lung a senzatiei de satietate. Deficitul de fibre poate cauza constipatie, hemoroizi si pot contribui la cresterea valorilor colesterolului si a glucozei din sange. Cu toate acestea, excesul de fibre poate determina obstructie intestinala, diaree sau chiar deshidratare. Persoanele care maresc aportul de fibre trebuie sa se asigure ca vor consuma mai multe lichide (in special apa). Alimente bogate in fibre - Tarate (porumb, grau, orez, ovaz). Taratele sunt bogate in fibre, vitamina B6 si magneziu. Taratele se gasesc cel mai frecvent in paine, dar si in alte tipuri de produse care contin cereale integrale. Taratele de porumb brut ofera mai multe fibre dietetice decat orice aliment - 85,6 g/100 g portia de servire. Continutul celorlalte tipuri de tarate este: tarate de ovaz... [continuare]

8 alimente sanatoase care nu expira niciodata

8 alimente sanatoase care nu expira niciodata

Actualizat la data de: 10 Mai 2022

Autor: SfatulMedicului

Unele alimente expira in cateva zile, in timp ce pentru altele perioada de valabilitate aproape ca nu exista. Iata care sunt produsele alimentare care, depozitate corect, pot rezista cativa ani, fara sa isi piarda din proprietatile nutritive: 1. Orezul alb Orezul alb este un aliment care nu expira, spre deosebire de orezul brun, care nu poate fi consumat mai mult de sase luni de zile. Trebuie sa ai grija sa il depozitezi in recipiente bine inchise, care sa nu lase sa patrunda insectele. 2. Cereale din faina integrala Cerealele din faina integrala se inscriu si ele pe lista aliemntelor care tin mult timp, intre unul si doi ani. Acestea sunt bogate in substante nutritive si sunt ideale de mancat la micul dejun. 3. fasolea uscata O sursa importanta de fibre si proteine, fasolea uscata este unul dintre al [continuare]

Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer

Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Se impaca dietele pentru slabit cu bolile digestive? Cu putina atentie, e posibil sa tii o cura in urma careia sa dai jos cateva kilograme chiar daca suferi de gastrita sau de ulcer. Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice, printre factorii declansatori numarandu-se infectia mucoasei stomacului cu o specie de bacterii numite Helicobacter pylori, dar si consumul de alcool, de cafea sau fumatul. In cazul in care este ignorata, gastrita poate degenera in ulcer, sucurile gastrice foarte acide erodand peretele stomacului. Arsurile si crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slabiciunea, greata si lipsa poftei de mancare sunt simptome care avertizeaza asupra aparitiei unei boli digestive. Principala problema a persoanelor care sufera de gastrita sau de ulcer o reprezinta alimentatia, intrucat unele produse declanseaza arsurile la stomac extrem de neplacute. In acest context, multi pacienti au convingerea ca nu vor putea niciodata urma o cura de slabire, intrucat vor avea... [continuare]

Alimente care reduc densitatea osoasa

Alimente care reduc densitatea osoasa

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]

Consecintele excesului de omega-3 asupra organismului

Consecintele excesului de omega-3 asupra organismului

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat, sa practice sport, sa se hidrateze corespunzator si sa-si asigure necesarul de Omega-3. Cele mai bune surse de Omega-3 se gasesc in peste - macrou, somon, ton, cod, hamsie, scrumbie, hering, uleiurile de in si rapita. Omega-3 mai este numita si grasimea vietii, deoarece aproximativ 50% din creierul unui adult este format din grasimi. Acizii grasi Omega-3 sunt asociati cu o multitudine de beneficii pentru sanatate, precum reducerea riscului de diabet tip 2, boli cardiace, depresie, acestia mentinand sanatatea pielii si buna functionare a creierului. Suplimentele cu acizi grasi Omega-3 (uleiul de peste) se gasesc sub forma de lichid, capsule si tablete. Pentru majoritatea persoanelor, cantitatea recomandata este de 3 grame zilnic (3.000 miligrame). O cantitate mai mare poate creste riscul aparitiei hemoragiilor si poate scadea raspunsul sistemului imunitar. Excesul de Omega-3 poate... [continuare]

Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Actualizat la data de: 08 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii. Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii. Dieta sanatoasa pentru ochi Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii... [continuare]

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Actualizat la data de: 22 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa. Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica. Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala. Ce sunt alimentele organice Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu... [continuare]

Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne

Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne

Actualizat la data de: 26 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o forma comuna si complexa de artrita ce cauzeaza durere intensa, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiilor. In foarte multe cazuri, boala afecteaza degetul mare al piciorului (halucele). Episoadele bolii pot sa apara rapid si revina periodic, lezand lent tesuturile din regiunea inflamata. In plus, guta a fost corelata cu o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare si metabolice. Este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati, dar si femeile pot fi afectate, mai ales dupa instalarea menopauzei. Cauze si factori de risc In mod normal, acidul uric este dizolvat in sange si este eliminat din organism prin urina. Daca se produce prea mult acid uric sau nu este eliminat corespunzator, se pot forma urati ce se pot acumula la nivelul articulatiilor producand tabloul clinic al gutei. Excesul de acid uric din sange poarta numele de hiperuricemie si poate fi consecinta consumarii unor alimente bogate in aceasta substanta, precum... [continuare]

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]

Buna ziua,am mare nevoie de un raspuns.Am fost constipana in urma cu o saptamana si cred ca m-am ranit la colon pentru ca de 5 zile fac cu putin sange,ce pot face va rog dati-mi un raspuns,va multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Guta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

ce regim trebuie pentru guta? [continuare]

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 26 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante. Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima. Informatii nutritionale despre fasolea verde Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A. Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata. Nutrientii din... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)