Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

factorii de risc

Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san

Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san

Actualizat la data de: 06 Iulie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul pulmonar, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar datele sunt dure si in privinta incidentei bolii. O femeie din opt risca aparitia cancerului de san, iar in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Mostenirea genetica Aproximativ 30% din cazurile de cancer de san sunt determinate genetic, de aceea este important sa stii care este istoricul medical al rudelor tale de gen feminin. Daca bunica, mama sau sora s-au confruntat cu cancerul de san, atunci si tu ai o predispoztie crescuta si ar trebui sa fii vigilenta. Mai exact, trebuie sa eviti acumularea de kilograme in plus, trebuie sa mananci cat mai natural si sa eviti mediile poluate. Viciile ar trebui sa iasa total din calcul, la fel si stilul de viata dezordonat cu nopti pierdute si alimentatie h [continuare]

Cum putem reduce riscul depresiei?

Cum putem reduce riscul depresiei?

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Elena Cozma
Psihoterapie

Metode de prevenire a depresiei Nu intotdeauna e posibil sa prevenim depresia, insa intr-o anumita masura, urmatoarele strategii pot ajuta la reducerea riscului de aparitie/reaparitie a depresiei: - Fii constient de riscul depresiei; - Fa o evaluare psihiatrica si psihoterapeutica, daca este necesar; - Dezvolta un suport social si spiritual puternic; - Redu stresul; - Fa exercitii fizice in mod regulat. Fii constient de riscul de antecedente in familie Sa tii cont de factorii care contribuie la riscul aparitiei depresiei: - istoria familiei; - un nivel ridicat al stresului; - schimbari majore in viata (moartea cuiva apropiat, probleme severe de relatie); - factori psihologici (imagine de sine scazuta, perfectionism, sensibilitate la pierdere (persoane sau bunuri) sau a fi respins de catre ceilalti); - suport social neadecvat; - episoade depresive anterioare; - boli psihice cronice; - schimburi hormonale; -anxietate; - medicatii care pot cauza depresie. Fa o evaluare... [continuare]

Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei

Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune des intalnita si se caracterizeaza prin episoade dureroase care alterneaza cu perioadele de remisie. In aparitia acestei boli sunt implicati diversi factori, precum genetici, alimentari sau de mediu. Ulcerul duodenal este mai frecvent decat cel gastric, fiind mai des intalnit la barbati, 10-15% din populatie avand ulcer de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, afectiunea este declansata de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori. Mai mult, aceasta bacterie produce peste 80% dintre ulcerele gastrice si peste 95% dintre ulcerele duodenale. Cea mai des intalnita manifestare a ulcerului este durerea, cu toate acestea sunt si ulcere care evolueaza asimptomatic. factorii de risc ai ulcerului gastric Factori de mediu: Consumul exagerat de alcool; Fumatul; Anumite medicamente, ex.: aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii; Dieta neadecvata compusa din alimente care stimuleaza secretia gastrica precum:... [continuare]

Alcoolul si riscul aparitiei cancerului

Alcoolul si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe studii clinice care atesta legatura dintre consumul de alcool si riscul aparitiei cancerului. Numeroase studii epdemiologice au aratat stransa legatura dintre alcool si fumat, ce par a coactiona in patogenia neoplasmelor de cai digestive superioare; cele mai frecvente localizari fiind: neoplasmele cavitatii bucale, faringe, laringe, esofag. Consumul de alcool ce depaseste 45ml/zi este considerat factor cancerigen, riscul aparitiei cancerului fiind proportional cu nivelul expunerii. Alcoolul distruge mucoasele, fapt ce creste susceptibilitatea de aparitie a unui neoplasm. Alcoolul poate amplifica efectul cancerigen al fumatului, acesta detinand proprietati de solubilitate si citotoxicitate, crescand rata mutatiilor celulare. Consumatorii cronici de alcool pot suferi de carente nutritionale, fapt ce determina dezechilibre metabolice, distrugerea integritatii mucoaselor; carente ale elementelor nutritionale (Zn, Fe);... [continuare]

Istoricul familial si riscul pentru boala

Istoricul familial si riscul pentru boala

Actualizat la data de: 04 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Istoricul familial si riscul de imbolnavire Majoritatea oamenilor stiu ca riscul de imbolnavire poate fi redus daca se adopta o dieta sanatoasa, daca persoana face exercitii fizice si daca nu fumeaza. Dar istoricul familial poate avea una dintre cele mai mari influente asupra dezvoltarii riscului pentru afectiunile cardiace, accident vascular cerebral, diabet sau cancer. Chiar daca nu putem schimba zestrea genetica, cunoasterea istoricului familial poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor probleme de sanatate. Trasaturi specifice istoricului familial care pot creste riscul aparitiei unor afectiuni - afectiunile care apar la o varsta mai tanara decat de obicei (10 sau 20 de ani mai devreme decat apar la alte persoane); - aceeasi afectiune la mai mult de un membru al familiei; - bolile care nu afecteaza de obicei un anume gen (spre exemplu, cancerul mamar la barbat); - anumite combinatii ale unor boli prezente in familie (spre exemplu, cancerul mamar si... [continuare]

Dieta si riscul de cancer

Dieta si riscul de cancer

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer.  Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem, dar prevalenta sinistra a acestei boli si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul dezvoltarii cancerului. Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul aparitiei cancerului si dieta. Legatura dintre dieta si cancer Medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in tarile in curs de dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta anume, care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie. Cancerul si regimul vegetarian In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari... [continuare]

Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral

Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Stilul de viata si planul alimentar pot sta la baza declansarii unui atac de cord sau accident vascular cerebral. In acelasi timp, acestea pot preveni aparitia unor boli cardiovasculare grave - de multe ori fatale. Primul pas in diminuarea riscului acestor doua conditii este acela de a elimina obiceiurile nesanatoase care contribuie la dezvoltarea acestora. Multe conditii, inclusiv hipertensiunea artertiala, nivelul ridicat de colesterol, fibrilatia atriala sau diabetul zaharat, cresc probabilitatea ca o persoana sa aiba atac de cord sau accident vascular cerebral. Din fericire, exista numeroase metode de a diminua aceste riscuri, dar si metode de prevenire sau ameliorare a multor situatii ce contribuie la declansarea unui accident vascular cerebral sau atac de cord. Metode pentru diminuarea riscurilor aparitiei atacului de cord si accidentului vascular cerebral - Imbunatatirea nivelului de colesterol. Riscul afectiunilor cardiovasculare se mareste odata cu... [continuare]

Riscul aparitiei cheagurilor de sange in timpul zborului cu avionul

Riscul aparitiei cheagurilor de sange in timpul zborului cu avionul

Actualizat la data de: 26 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Riscul major asociat zborului cu avionul se refera in general la o potentiala prabusire a aparatului de zbor, insa mai exista o amenintare tacita: aparitia cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare, din pricina imobilitatii corpului extinsa pe perioade lungi de timp. Intrucat riscul creste atunci cand pasagerii stau cu picioarele ingramadite intr-un spatiu restrictiv, formarea cheagului de sange la acest nivel poarta numele de sindromul clasei economice sau tromboza calatorului. In termeni medicali, afectiunea se numeste tromboza venoasa profunda, iar riscul aparitiei sale creste direct proportional cu durata fiecarui zbor. Calatoriile cu avionul mai lungi de 8-10 ore prezinta cel mai inalt grad de risc. Tromboza venoasa profunda si calatoriile aeriene Relatia dintre imobilitatea corporala din timpul calatoriilor aeriene si aparitia trombozei venoase profunde la nivelul venelor mari ale membrelor inferioare este explicabila mai degraba la nivel... [continuare]

9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Despre persoanele care acumuleaza cu usurinta kilograme in plus se spune ca au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrana. Specialistii in medicina confirma existenta unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseste energia procurata din hrana), dictata de ereditate. Pe langa aceasta predispozitie genetica, exista si alti factori importanti care pot modifica metabolismul, incetinind procesul prin care organismul foloseste caloriile primite. O parte dintre factorii care pot sa incetineasca metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoasterea lor ajuta la stimularea arderilor metabolice prin cateva modificari in modul de viata. Cauze ale metabolismului incetinit 1. Sedentarismul Un prim factor important in ecuatia metabolismului incetinit de influente externe este sedentarismul. Exercitiul fizic nu doar ca ajuta la transformarea unui numar mai mare de calorii in energie (in loc sa fie depozitate sub forma de... [continuare]

11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale

11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile menstruale pot fi cauzate de numerosi factori mai mult sau mai putin cunoscuti, precum stresul, emotiile extreme (pozitive sau negative), oscilatiile de greutate sau efortul fizic sustinut. Anumite variatii ale ciclului menstrual sunt normale, insa neregularitatea constanta este un indicator al unei probleme de sanatate nediagnosticate. Detinerea informatiilor complete despre cauzele posibile ale tulburarilor menstruale ajuta la stabilirea unui tratament prompt si eficient, care sa previna alte posibile complicatii ulterioare. Cauze posibile ale ciclului menstrual neregulat Ciclul menstrual implica un numar mare de schimbari asociate cu eruptia ovulului din folicul si posibilitatea obtinerii unei sarcini. Acesta incepe in prima zi a menstruatiei si se incheie in ziua anterioara inceperii unei noi menstruatii. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, insa poate varia intre 20 si 40 de zile. Un interval mai lung de sase saptamani este... [continuare]

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]

Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale)

Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale)

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu doar pirozisul si refluxul gastroesofagian pot reprezenta probleme arzatoare, ci si factorii implicati in declansarea lor. Pirozisul, acea senzatie de arsura retrosternala, este una din cele mai frecvente acuze cu care ne confruntam. Iar in marea majoritate a cazurilor, arsura este declansata de dieta si stilul de viata dezordonat pe care il avem. Mese pe fuga, mancare de la fast food, prea multe condimente, prea multa cafea… Agresiunile sunt multiple, iar specialistii au realizat o lista a celor mai frecvente. Avertizati, ne va fi mult mai usor de la evitam. Dieta poate sa fie modificata, si parca am prefera mai mult sa facem cateva schimbari de aceasta natura, decat sa umblam cu pastilele dupa noi, nu? Triggerii pirozisului: cum ii recunoastem Pirozisul este arsura care ne strica buna dispozitie dupa masa. Fie ca o resimtit doar retrosternal sau ca ea este mult mai extinsa si uneori ne da impresia ca avem si probleme cardiace, pirozisul tine exclusiv de... [continuare]

Identificarea si evitarea factorilor declansatori ai migrenei

Identificarea si evitarea factorilor declansatori ai migrenei

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cea mai buna modalitate de a face fata unei migrene este de a o evita. Prin identificarea si evitarea factorilor declansatori, se poate reduce frecventa si severitatea atacurilor. In timp ce unii factori pot scapa de sub control, altii sunt usor de evitat. Urmatoarele recomandari pot ajuta in prevenirea migrenei: - identificarea factorilor declansatori ai migrenei si notarea lor intr-un jurnal zilnic - program de somn si activitati obisnuite - alimentatie echilibrata, evitarea consumului de alimente care ar putea declansa migrena - controlul stresului - evitarea fumatului activ si a fumatului pasiv Factori declansatori Migrenele pot fi declansate de anumite alimente, stres si schimbarea rutinei zilnice sau a mediului. Cei mai obisnuiti factori declansatori ai migrenei: - stresul (chiar in timpul unei perioade stresante sau imediat dupa reducerea stresului); - ciclul menstrual; - durata somnului, prea lunga sau... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)