exemplu de alimentatie sanatoasa
Sfaturi pentru sanatatea rinichilor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Rinichii sunt organe extrem de importante pentru buna functionare a organismului, avand un rol vital in procesele de detoxificare. Rinichii tai sunt organe de marimea unui pumn situate in partea inferioara a cutiei toracice, de ambele parti ale coloanei vertebrale, in lojele renale. Ei indeplinesc mai multe functii. Cea mai importanta, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt expulzate prin urina. In plus, rinichii tai regleaz pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii. Rinichii tai sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru construirea oaselor si reglarea functiei musculare. Mentinerea sanatatii rinichilor este importanta pentru sanatatea generala si bunastarea generala. Mentinandu-va... [continuare]
Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]
Sanatatea mentala si pandemia
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Pandemia cauzata de COVID-19 Teama, ingrijorarea si stresul sunt raspunsuri naturale si normale la amenintari (fie ele reale sau percepute). Acestea mai pot aparea si atunci cand avem de a face cu incertitudinea sau necunoscutul. Asadar este de inteles faptul ca multi oameni vor experimenta astfel de senzatii in contextul pandemiei cauzata de COVID-19. Lucrurile s-au mai linistit in ultimele saptamani, restrictiile au fost si vor fi ridicate progresiv, insa societatea este divizata oarecum in trei: o parte in care mecanismele psihologice de auto-aparare au functionat bine (in special negarea) iar sanatatea mintala nu a avut de suferit. Pentru acestia, riscul infectarii a fost crescut datorita “necredintei” in existenta virusului si refuzul de a accepta masurile de distantare sociala impuse in astfel de situatii. Cea de-a doua parte este reprezentata de persoanele care au avut probleme de sanatate preexistente – de natura fizica sau psihica – si pentru care temerile si... [continuare]
Impactul pandemiei covid-19 asupra sanatatii mintale
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Impactul pandemiei Modul in care pandemia COVID-19 va afecta ratele de suicid pe termen lung este inca necunoscut, dar sunt foarte multi specialisti ce incearca sa prevada acest lucru si sa ia masuri pentru a atenua impactul negativ al pandemiei. Este cunoscut faptul ca infectia cu noul tip de coronavirus a revendicat o multime de vieti pana acum, dar trebuie avut in vedere si riscul de suicid din cauza acesteia. Astfel, consecintele ce apar din cauza pandemiei, precum izolarea, somajul si incertitudinea viitorului, ar putea duce la un numar foarte mare de „decese ale disperarii” provocate sinucidere sau de abuzuri de alcool sau droguri. Factori de stres in pandemie Pandemia COVID-19 a venit la pachet cu o serie de factori noi de stres si a indepartat multe dintre resursele pe care oamenii le foloseau in mod obisnuit pentru a face fata stresului. De asemenea, milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca, dar si afacerile si casele. Izolarea la domiciliu a reprezentat... [continuare]
Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Obezitatea la copii Desi vedem din ce in ce mai multi copii cu probleme de greutate, inca ne gandim ca ele sunt doar niste aspecte de cum arata si nu ne putem imagina ca obezitatea este de fapt o boala, chiar o boala cronica. Inca de acum aproape 10 ani, in 2013, cea mai mare organizatie nationala de medici, American Medical Association, a recunoscut obezitatea ca o boala ce necesita o paleta larga de interventii medicale (nutritionale, psihologice, medicamentoase, chirurgicale), fiind astfel foarte important sa fie diagnosticata si tratata. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca acumularea excesiva sau anormala de grasime, cu risc pentru sanatatea individului. Cum recunoastem obezitatea la copii? De cele mai multe ori, am putea recunoaste vizual un copil care are probleme de greutate: este copilul „bine facut”, „rotunjior”, „plinut sau usor plinut”, „ dintotdeauna mai plinut/mare” sau alte descrieri de acest fel. Din pacate, este dovedit ca... [continuare]
Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din romania. medicii medlife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii
Conform datelor Societatii Romane de Cardiologie, bolile cardiovasculare sunt responsabile in tara noastra pentru aproximativ 60% din decese, mortalitatea provocata de acestea fiind de trei ori mai mare decat cea provocata de afectiunile oncologice. Pentru a putea imbunatati situatia este necesar sa aruncam o privire de ansamblu asupra preventiei afectiunilor inimii, iar cu ajutorul specialistilor de elita sa ne putem monitoriza bolile, acolo unde este cazul. Dr. Partene Gabriela, medic primar cardiolog la MedLife Timisoara, a explicat care sunt principalele masuri de preventie a bolilor cardiovasculare si ce investigatii trebuie sa faca periodic pacientii care sufera de boli de inima. “Printre principalii factori care conduc la aparitia bolilor cardiovasculare se numara fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice”, ne-a explicat Dr. Partene. De aceea, persoanele care sunt vizate de acesti factori si au si un istoric familial de boli... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Impactul sanatatii mamei si copilului asupra calitatii probei de celule stem
Dr. Papa Maria Camelia
Medic Specialist Genetica medicala si Medicina de familie
Celulele stem si beneficiile recoltarii Recoltarea de celule stem la nastere a devenit o optiune tot mai populara pentru parintii care doresc sa ofere copilului lor o forma suplimentara de protectie medicala pentru viitor. Celulele stem hematopoietice si mezenchimale recoltate din sangele si tesutul cordonului ombilical pot fi folosite in tratamente pentru afectiuni hematologice, imunologice sau chiar degenerative. Totusi, calitatea probei recoltate nu depinde doar de procedura in sine, ci si de o serie de factori legati de sanatatea mamei, a copilului si de circumstantele nasterii. Factori cu impact asupra probei recoltate Putini parinti stiu ca parametri precum varsta materna, greutatea copilului, durata travaliului sau prezenta unor complicatii obstetricale pot influenta decisiv calitatea si volumul probei obtinute. In unele cazuri, proba poate fi insuficienta sau neviabila, iar banca de celule stem nu o poate stoca. Iata ce trebuie cunoscut inainte de a lua o decizie... [continuare]
100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa fie mai creativa, mai sensibila, mai productiva, sa exceleze in tot ceea ce face, insa din cauza haosului si a stresului de zi cu zi, este foarte greu de atins intregul potential de activitate al creierului. Mediul inconjurator Patrunderea in mediul inconjurator se face cu toate simturile, pentru ca persoana sa devina un bun ascultator si sa observa toate detaliile si frumusetile naturii. 1. Ascultarea - devenind un bun ascultator veti reusi sa identificati toate subtilitatile care definesc personalitatea cuiva sau care contribuie la solutionarea unei probleme. Persoana va deveni mai constienta pe mediul in care traieste si de tendintele naturale de evolutie. 2. Pauza - pentru a preveni epuizarea este indicat sa plecati cu cateva ore mai devreme de la serviciu sau sa va luati cateva zile libere pentru a va relaxa si pentru a va recapata linistea interioara. 3. Vizualizarea ghidata - aceasta tehnica de... [continuare]
Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]
Boala alzheimer: ingrijirea pacientului
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Boala Alzheimer este cea mai frecventa si importanta afectiune neurodegenerativa avand un imens impact social in viata de zi cu zi. Mentionam prezenta atrofiei cerebrale difuze care este invariabil asociata cu dementa odata cu trecerea anilor, remarcandu-se modificari patologice tipice mai ales in cazul bolii Alzheimer. De asemenea rata atrofiei cerebrale in special de la nivelul hipocampului si prii mediale a lobului temporal este accelerat in fazele timpurii ale bolii Alzheimer si studiile efectuate prin IRM pot identifica indivizi care pot dezvolta mai tarziu boala.Una din 8 persoane care au trecut de varsta de 65 ani sufera de boala Alzheimer, o forma grava de dementa. Prin ce se diferentiaza comportamentul persoanelor in varsta care sufera de Alzheimer fata de comportamentul celor in varsta, dar sanatoase? Va prezentam cateva semne de avertizare, care ajuta la diagnosticarea din timp a bolii. Semne de avertizare Simptomatologia clinica are de obicei un... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]
Trifoiul rosu sau alb, planta cu multiple beneficii asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Trifoiul sau Trifolium reprezinta un gen compus din peste 300 de plante perene si anuale. Acesta se gaseste in regiunile temperate si subtropicale din aproape toate colturile lumii. In general, aceste ierburi de scurta durata au flori mici si aromate, cu putine seminte. Cele mai populare plante din acest gen sunt trifoiul rosu sau Trifolium pratense si trifoiul alb sau Trifolium repens, ambele fiind folosite in mare masura ca plante furajere datorita gustului si continutului lor nutritional. Totusi, si oamenii pot profita de beneficiile multiple pe care aceasta planta le are asupra sanatatii. Lista de substante nutritive In ansamblu, trifoiul este cunoscut ca fiind o planta foarte bogata in substante nutritive importante, precum calciu, proteine si fosfor. Cu toate acestea, trifoiul alb si trifoiul rosu au proprietatile lor particulare cu privire la substantele nutritive oferite. Trifoiul alb este bogat in proteine, magneziu, potasiu si vitaminele A, C si E. Pe... [continuare]
Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]
Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Zilele de vacanta sunt asteptate cu nerabdare inca de la inceputul anului, asa ca ar fi mare pacat sa le irosesti fiind bolnav sau avand un anumit disconfort care sa anuleze frumusetea relaxarii si bucuria locurilor noi pe care le vizitati. Anumite reguli, daca sunt respectate cu strictete, pot asigura un concediu minunat atat adultilor, cat si copiilor. La ce trebuie sa fii atent Alimentatia . Este absolut firesc ca in vacanta sa doresti sa incerci mancaruri noi, specifice locului in care petreci concediul. Totusi, este indicat sa eviti mancarea de tip fast-food, cumparata de la colt de strada. Cel mai bine este sa consumi fructe proaspete, sa bei multa apa si sa cumperi mancare numai din locuri care ofera siguranta preparatelor. Intoxicatia alimentara . In sezonul estival, daca nu sunt respectate normele de igiena si de preparare a alimentelor, bacteriile se vor inmulti. Astfel, pericolul unei toxiinfectii alimentare cat si al unei enterocolite este la tot pasul,... [continuare]
Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Articulatiile sunt mecanisme fragile si, odata ce cartilajele se erodeaza, acestea nu mai pot fi refacute. Subtierea cartilajelor duce treptat la instalarea osteoartritei, denumita si artrita degenerativa, o boala ce se manifesta prin umflarea sau iritarea articulatiilor, insotita de dureri, rigiditate si limitarea miscarilor. Afectiunile musculo-scheletale sunt printre cele mai des intalnite probleme de sanatate care apar odata cu inaintarea in varsta. In functie de factorii de risc, dar si de stilul de viata, bolile din aceasta categorie pot fi inregistrate si la persoane mai tinere. Orice persoana care doreste sa-si pastreze articulatiile sanatoase trebuie sa tina cont de alimentatie, de greutatea corporala si sa faca miscare zilnic. Cum se pastreaza articulatiile sanatoase • Activitate fizica regulata . Muschii puternici ajuta la mentinerea stabilitatii incheieturii. In plus, cu cat muschii corpului sunt intr-o forma mai buna, cu atat scade riscul unei... [continuare]
Generalitati Articulatiile sunt esentiale, acestea fiind direct responsabile cu mobilitatea si flexibilitatea corpului, ajutandu-ne sa ne miscam in voie si sa avem o viata activa. Cu cat inaintam in varsta, cu atat apar probleme legate de degradarea articulatiilor, insa si persoanele tinere acuza dureri de articulatii din cauza unui stil de viata nesanatos. Multi factori contribuie la degradarea in timp a articulatiilor. De exemplu, anumite miscari efectuate gresit, caratul unor greutati, procesele inflamatorii, accidentarile sau obezitatea pot determina afectarea articulatiilor. De aceea, este esential sa avem grija de articulatii, sa evitam deteriorarea cartilajelor, deoarece odata produsa deterioarea lor, procesul este ireversibil. Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase • Alimentatia este foarte importanta . De exemplu, este indicat ca alimentele precum lactatele care sunt bogate in vitamina D, calciu, fosfor si magneziu sa fie consumate zilnic, deoarece mentin... [continuare]
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Generalitati Un regim de viata echilibrat care sa includa ore de masa fixe precum si o alimentatie sanatoasa, sunt esentiale daca iti doresti sa ramai pentru mult timp sanatos. Nerespectarea celor trei mese pe zi, la ore fixe poate afecta functionarea optima a organismului, facandu-l vulnerabil in fata a numeroase afectiuni. Lipsa timpului ne face adesea sa renuntam la micul dejun, una dintre cele mai importante mese ale zilei, masa care ne poate oferi energie pentru restul zilei. Cum afecteaza organismul un regim de masa neregulat • Starea emotionala are de suferit . Acest lucru se intampla din cauza infometarii, exact ca in cazul curelor de slabire. Cand o persoana nu se hraneste corespunzator, apar stari de nervozitate, de iritabilitatea si uneori chiar de depresie. • Diminuarea puterii de concentrare si de memorare. Atunci cand nu te hranesti corect, nivelul glicemiei scade, precum si capacitatea de concentrare si de memorare. Pentru o functionare [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]
Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru prima decada din viata, din punct de vedere nutritional nu exista multe diferente intre alimentatia fetelor si cea a baietilor de aceeasi varsta. Dar odata ce este atinsa varsta adolescentei, lucrurile incep sa se schimbe. Necesitatile nutritonale se modifica nu numai din punct de vedere cantitativ ca urmare a noii perioade, dar si calitativ, deosebind alimentatia fetelor de cea a baietilor de aceeasi varsta. Si aceste schimbari continua pe tot parcursul vietii. In cele ce urmeaza poti afla care sunt principiile nutritive care iti pot asigura o viata sanatoasa si mereu in forma, si in ce alimente se pot gasi acestea. Perioada fertila: Fier si acid folic Daca va simtiti obosita in majoritatea timpului, de vina poate fi lipsa fierului din alimentatie. Femeile au nevoie de mai mult fier in perioada fertila a vietii, datorita faptului ca acesta se pierde in fiecare luna prin ciclul menstrual. De asemenea, fierul este necesar si in timpul sarcinii. De-a lungul... [continuare]
Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate. Metode Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. - se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale. - folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul. - se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul... [continuare]
Digen, comprimate filmate
Ce este Digen si pentru ce se utilizeaza Indicatii Digen contine o substanta activa care se numeste esomeprazol. Acesta apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de pompa de protoni”. Aceste medicamente actioneaza prin reducerea cantitatii de acid pe care o produce stomacul dumneavoastra. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul de scurta durata al simptomelor bolii de reflux (de exemplu senzatia de arsura in capul pieptului-pirozis si regurgitare de acid gastric) la adulti. Refluxul reprezinta fluxul invers de acid din stomac in esofag („gat”), care poate deveni inflamat si dureros. Acesta va poate produce simptome cum sunt senzatia dureroasa de arsura la nivelul pieptului cu tendinta ascendenta inspre gat (pirozis) si un gust acru in gura (regurgitare de acid). Digen nu este conceput pentru asigurarea unei ameliorari imediate dar simptomele se pot reduce din prima zi de administrare. Ar putea fi necesara administrarea de comprimate timp de 2-3... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter